שתף קטע נבחר

מופז: לא מתפטר, מצטער על המשבר

הרמטכ"ל מסר הבוקר "הודעת הבהרה" שבה אמר כי מעולם לא הביע התנגדות לביצוע מדיניות של הממשלה, אלא רק המליץ נגדה. אמש נזף שר הביטחון ברמטכ"ל ואמר לו כי "התבטאותו לא מתקבלת על הדעת במדינה דמוקרטית"

הרמטכ"ל, רב אלוף שאול מופז, אמר הבוקר (יום ב') כי לא יתפטר בעקבות הנזיפה החמורה שספג אמש משר הביטחון, בנימין בן אליעזר.
הרמטכ"ל אמר בראיון ל"קול ישראל", שתואם מראש עם בן אליעזר, כי מעולם לא התנגד להחלטת הממשלה לסגת מהשכונות הפלסטיניות בחברון, אלא רק המליץ נגדה - ומקור העימות שנוצר בעניין הוא בהודעה שנוסחה באופן שגוי ולא הולם.
"לא היה בכוונתי להודיע שאני מתנגד להחלטות הדרג המדיני, כי אם ממליץ כחוות דעת מקצועית בלבד. אינני בא לאיש בטענות בהקשר הזה ולוקח אחריות עלי", הבהיר מופז.
הוא הוסיף: "אני מחנך את חיילי צה"ל ומפקדיו כי אנו צבא של מדינה ולא מדינה של צבא. צר לי אם מישהו נפגע ואם דברי נוסחו והובנו שלא על פי כוונתי. ניתן היה להבין מהם כי אני מביע התנגדות להחלטות של הדרג המדיני - ולא היא. אנו נמצאים למעלה משנה בלחימה מול הטרור וכל החלטות הדרג המדיני בוצעו כמיטב יכולתו של צה"ל ומעולם לא יצאתי כנגד החלטות הממשלה אלא הצגתי את המלצתי המקצועית בלבד".
בן אליעזר ומופז נפגשו אמש לשיחת הבהרה בלשכת שר הביטחון בקריה בתל אביב. שר הביטחון הורה כי מעתה ייאסר להתראיין על "כל גורמי הצבא הבכירים", עד להודעה חדשה.
בן אליעזר הבהיר לרמטכ"ל בפגישה כי הוא רואה בחומרה רבה את דבריו נגד הנסיגה מאבו סנינה. השר הדגיש בפני הרמטכ"ל כי התבטאותו "לא מתקבלת על הדעת במדינה דמוקרטית, ועולה ממנה שהדרג המדיני פוגע בביטחון אזרחי ישראל וחייליו, ומופז הוא זה שמגן עליהם".
בן אליעזר, נמסר מלשכתו, נזף נזיפה חמורה ברמטכ"ל והזהיר אותו כי לא יסבול בעתיד חריגות נוספות בתחום זה. לעת עתה הוא יסתפק בצעדים אלה ולא ינקוט נגד מופז בסנקציות אחרות.

ישיבת ממשלה סוערת

המתיחות בין מופז לבן אליעזר נחשפה בישיבת הממשלה שהתקיימה אתמול (א') ועסקה בהקלות לפלסטינים. ראש הממשלה אריאל שרון מתח בה ביקורת חריפה על הרמטכ"ל שמתבטא לדבריו בנושאים מדיניים בעניין הנסיגה מאבו סנינה וכן על שרים בשל בעקבות התבטאויותיהם בתקשורת.
הוויכוח החל לאחר ששרים בימין דיברו נגד היציאה המתוכננת משכונת אבו סנינה בחברון, כחלק מההקלות המתוכננות לפלסטינים, ובכך העלו את חמתו של ראש הממשלה אשר הציע להם בדרכו הצינית "להתרכז בעבודת משרדיהם ולא בדיבורים".
בעיקר רגז שרון על השרה לימור לבנת. לאחר ששרון אמר כי צה"ל יכנס לאבו סנינה אם יפרו הפלסטינים את ההבטחה לשמור על השקט, העירה לבנת: "אם פרס ירשה". שרון העיר ללבנת כי היא שוגה ואמר כי חלק מדבריה גובלים בהסתה.
השרים ציינו בתגובותיהם כי גם הרמטכ"ל מופז מתנגד לנסיגה. בתגובה לדברי השרים שרון מתח ביקורת קשה על עמדת מופז כפי שבאה לידי ביטוי בהודעה לעיתונות שיצאה מצה"ל. ראש הממשלה אמר על ההודעה כי זהו מעשה "חסר תקדים", כיוון שמדובר בנושא מדיני.
שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, העיר כי אף הוא "לא אהב" את ההודעה לעיתונות. בן אליעזר הגיש לשרון את הודעת דובר צה"ל ונשמע מפטיר: "אני עוד אפטר אותו". הנוכחים שאלו "את מי, את הדובר?". ושר הביטחון ענה: "לא, את הרמטכ"ל".
מאוחר יותר סירבו אנשי בן אליעזר להתייחס להערה. ההערכה היא כי לא מדובר בצעד מתוכנן של ממש, אלא בדברים שנאמרו ברגע של כעס.
הרמטכ"ל עצמו הבהיר מאוחר יותר כי ההודעה בעניין הסתייגותו מהיציאה משכונת אבו-סנינה "לא הובנה כראוי".
בהודעה המקורית נאמר כי "דובר צה"ל מבהיר כי הרמטכ"ל רב אלוף שאול מופז מתנגד לירידה מגבעת אבו סנינה ומשכונת חארת א-שייח' בחברון. הרמטכ"ל מתנגד גם להקלות לפלסטינים, שבהן יש משום יצירת סיכון ביטחוני. עם זאת הבהיר דובר צה"ל כי הרמטכ"ל אינו מתנגד להקלות לאוכלוסיה הפלסטינית בתחום האזרחי".

סיור משותף - ומתוח

לאחר ישיבת הממשלה הסוערת, יצאו בן אליעזר ומופז לסיור משותף בגזרת עזה. השניים הגיעו למחסום כרם שלום בשני מסוקים נפרדים, והסתגרו יחד עם אלוף פיקוד הדרום, דורון אלמוג, מפקד אוגדת עזה, תא"ל ישראל זיו וקצינים בכירים נוספים, בבסיס הצבאי הסמוך.
בצאתם מן הדיון, צעדו השניים, מרוחקים זה מזה, אל אולם ההרצאות של הבסיס, בו המתינו להם עשרות חיילים. בן אליעזר עצר לכמה רגעים ושוחח עם כמה קצינים. מופז עמד בצד, שפתיו קמוצות ופניו נפולות.
אחרי השיחה הקצרה שקיים בן אליעזר עם החיילים, צעדו השניים אל התקשורת. פואד נעמד על דוכן שהוצב במקום, מול המיקרופונים, ומופז ניצב לצידו כמו פסל. השר דיבר, והרמטכ"ל שתק.
כששאל אחד העיתונאים את בן אליעזר על המתח השורר בינו ובין הרמטכ"ל. בן אליעזר הרצין ואמר: "שום ויכוח ביני ובין הרמטכ"ל לא יתנהל בתקשורת".

שריד: חוצה את הגבול

ראש האופוזיציה יוסי שריד הגיב על התבטאות הרמטכ"ל באומרו כי "הרמטכ"ל לא תמיד ידע את גבול סמכותו, ולעתים קרובות מדי הוא חוצה את הגבול המותר לאיש צבא". לדברי שריד "הממשלה הנוכחית שברה את כל הכלים הממלכתיים, וגררה גם את יחסי הדרג המדיני והצבאי לשפל מסוכן וחסר תקדים". שריד הוסיף כי הצעד החד צדדי של מופז, "לא יועיל לא יתקן את המקולקל אם הממשלה הרעה תמשיך לכהן".
שר העבודה והרווחה שלמה בניזרי, חבר הקבינט הביטחוני, קרא להפסיק מיד את "ציד המכשפות" כנגד הרמטכ"ל, ואמר כי "כאשר מדינה נמצאת במצב של מלחמה זה לא הזמן לערער או לשנות את הדמות המרכזית המובילה בצה"ל בגלל ניסוח כזה או אחר של טקסט".
יוסי ביילין אמר כי השארת מופז בתפקידו היא "פגיעה בדמוקרטיה ובביטחון". ביילין הוסיף ואמר כי שר הביטחון צדק כאשר שקל לפטר את מופז, אך טעה כשלא פיטר אותו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רוייטרס
שרון. לא לדבר
צילום רוייטרס
צילום: חגי אופן
מופז. תחת אש
צילום: חגי אופן
מומלצים