שתף קטע נבחר

לגדל ילד לבד

115 אלף משפחות חד הוריות יש היום בישראל, ובראש כ- 96 אחוז מהן עומדות נשים! רובן זקוקות לעזרה במימון מעונות יום, דיור או לימודים לילדים. מהן הזכויות המגיעות להן? איך משיגים אותן? איפה אפשר לקבל סיוע כלכלי, נפשי או משפטי? ומה אומר על כך החוק? הכל בכתבה הבאה .

איך מגדירים משפחה חד הורית?

 

לא כל הגרושים והגרושות, האלמנים והאלמנות, ואפילו לא כל הנשים או הגברים שהחליטו להביא ילד מחוץ למסגרת הנישואים, יכולים להיקרא חד-הוריים.

 

על פי ההגדרה ב"חוק משפחות חד הוריות", שנחקק ב- 1992, רק הורה "המגדל את ילדו בגפו" – משמע, אינו מגדל את ילדו יחד עם בן או בת זוג – נחשב כמי שעומד בראש תא משפחתי חד-הורי. מדובר כאן בגברים ונשים כאחד.

 

בראש משפחה חד-הורית יכולים לעמוד מי שאיבדו בן זוג, מי שנפרדו מבן זוג או מי שהעדיפו מלכתחילה הורות ללא זוגיות.

 

בישראל יש היום כ 115-אלף משפחות חד-הוריות. על פי נתוני משרד העבודה והרווחה, בראש כ- 96 אחוז מהן עומדות נשים.

 

חשוב לדעת: מי שחיים בבית אחד עם בן זוג או בת זוג - גם אם אלה אינם הורים ביולוגים-טבעיים של הילד – לא יכלל בהגדרה של חד הוריים!

 

האם הילד שלי "חוקי"?

 

שאלת "חוקיותו" של ילד במשפחה חד הורית גורמת להרבה מאוד סבל מיותר. כדי להבהיר עניינים, צריך לומר שילד שנולד לאם יהודייה הוא יהודי, כמו כל ילד אחר שנולד במשפחה סטנדרטית עם אבא ואמא. ילד שנולד לאם יהודיה לא נשואה (רווקה, גרושה או אלמנה) אינו ממזר. אין ביהדות ילדים לא חוקיים!

 

לעומת זאת, יש בהלכה היהודית מעמד של "ילד שתוקי", וחשוב להיות מודעים לו. מה זה ילד שתוקי"? זהו ילד כששואלים אותו לזהות אביו אביו הוא שותק, ולכן הוא "משותק" מלהתחתן.

 

מי שזהות אביו לא ידועה (לרשויות), נחשב לילד "שתוקי". אמו של ילד כזה המגיע לגיל הנישואים, צריכה לחזות את זהות האב, כדי למנוע אפשרות של נישואים בין אח ואחות.

 

חשוב לדעת:

 

מעמדו של הילד ה"שתוקי "בעייתי ביותר, אם אמו לא מוכנה או לא יכולה לגלות את זהות אביו. לכן נשים מעדיפות לשמור את סודן לאורך שנים, מומלץ להכין תצהיר שבו מפורטת זהות האב. תצהיר כזה יכול לסייע מאוד במקרים בהם האם נפטרה או אינה יכולה להעיד מי אבי הילד.

 

לרשום את האב או לא לרשום?

 

לרישום האב הביולוגי של הילד בתעודת הלידה וברשומות אחרות יש משמעות רבה. לרישום כזה יש כמובן יתרונות , אבל יש גם לא מעט חסרונות שצריך לקחת בחשבון, לפני שמבצעים אותו. לכן, עוד לפני הלידה מומלץ לקבל ייעוץ משפטי (בלשכות המשפטיות של נעמ"ת, למשל, מחירו כמאה שקל בלבד), כדי שיהיה אפשר להחליט בצורה אחראית ורצינית מה הכי נכון לעשות.

 

יתרונות:

 

לילד יש שם ודמות אב, פורמלית לפחות. אפשר לתבוע מהאב דמי מזונות.

 

חסרונות:

 

כל זמן שהאב לא רשום , האם היא האפטרופוסית הבלעדית. כאשר רושמים את האב שניהם נחשבים כאפוטרופוסים של הילד ועליהם להגיע להסכמה לגבי כל החלטה ביחס לחינוך הילד, הטיפול בו, מקום מגוריו, יציאתו מחוץ לגבולות הארץ וכדומה. הצורך בשיתוף פעולה מתמיד מחייב כמובן נכונות להתפשר, משני הצדדים. כשזו לא קיימת, נדרשת התערבות של בית המשפט.

 

חשוב לדעת :

 

אין אפשרות למחוק את שם האב לאחר שהוא נרשם כחוק.

 

האם מגיעים לנו דמי מזונות?

 

כשאחד ההורים הביולוגים לא מטפל בילדו, עליו להשתתף בהוצאות הגידול והטיפול הנופלות על ההורה השני. חובה זו מוטלת גם על הורה שאינו נשוי פורמלית וגם על מי שלא רצה, לא תכנן או אפילו לא ידע שעומד להיוולד לו ילד. לכן, גם גברים שטוענים כי נגנב מהם זרע, חייבים להכיר חייבים להכיר באבהותם ולשלם דמי מזונות.

 

חשוב לדעת:

 

אסור להכריח אשה לבצע הפלה. בתי המשפט מכירים בזכותה של האשה על גופה ובזכותה להחליט אם רצונה ללדת את ילדה. וכיוון שטובת הילד קודמת לכל, השופטים מטילים על האב הביולוגי את האחריות לגורל צאצאו, ועליו לשאת בהוצאות גידולו, גם אם לא רצה ולא הסכים להולידו.

 

עוד שחשוב לדעת:

 

בראשן של שבע מתוך כל עשר משפחות חד הוריות בישראל עומדת גרושה, שדמי מזונותיה מובטחים בדרך כלל על ידי הסכם גירושים חתום. כשאבי הילדים לא מקיים את ההסכם, היא יכולה במקרים מסוימים (תלוי במשכורתה) לפנות למוסד לביטוח לאומי ולקבל סיוע בגבייה ובתשלום החודשי.

 

איזה זכויות מיוחדות יש למשפחה חד הורית?

 

* סיוע בקיום – המוסד לביטוח לאומי מסייע למשפחה חד הורית בעזרת גמלת הבטחת הכנסה, המוענקת לאם שאינה עובדת, ובעזרת גמלת השלמת הכנסה, המוענקת לאם עובדת שהכנסתה נמוכה. לפי נתוני משרד העבודה והרווחה, 57 אחוז מהמשפחות החד הוריות מתקיימות מקצבאות של המוסד לביטוח לאומי.

 

* סיוע בדיור – משפחה חד הורית שלא הייתה לה דירה והיא גם אינה בעלת דירה כעת, זכאית לקבל ממשרד השיכון סיוע למימון תשלומי שכר הדירה למשך 36 חודשים (בגובה 600 עד 1,000 שקל לחודש). משפחה כזו גם מקבלת סיוע נוסף, בעזרת משכנתה מוגדלת שניתנת על ידי משרד השיכון לרכישת דירה.

 

* סיוע במימון מעונות יום – לילד ממשפחה חד הורית יש זכות קדימה ברישום למעונות היום הכפופים למשרד העבודה והרווחה. גם התשלום בעבור המעון מופחת.

 

* נקודות זיכוי במס – במשפחה חד הורית כל הורה מקבל נקודות זיכוי (אבא – 2.25, אמא – 2.75). בנוסף, גם מקבלים נקודות זיכוי על כל ילד (בניגוד למשפחה סטנדרטית, שבה מקבלים רק חצי נקודה בעבור כל ילד).

 

* מענק לימודים - בתחילת שנת הלימודים זכאית משפחה חד הורית למענק לימודים הניתן לכל אחד מילדיה, מגיל 6 עד 14. גובה המענק, המחולק על ידי המוסד לביטוח לאומי בחודשים אוגוסט – ספטמבר – 700 עד 1,200 שקל.

 

* הנחות שונות – הרשות המוניציפלית שבשטחה מתגוררת משפחה חד הורית מעניקה הנחה בארנונה בגובה 20 אחוז לכל משפחה חד הורית. משפחה חד הורית הזכאית לתמיכה כלכלית מקיפה תקבל הנחה עד 70 אחוז בתשלומי הארנונה. למשפחה חד הורית המגישה "בקשה חריגה" ניתנות גם הנחות בחוגים, בקייטנות ובצהרונים המופעלים על ידי החברה למתנ"סים או הרשות המקומית. משפחות חד הוריות נזקקות יכולות לקבל הנחה גם בתשלום אגרת הטלוויזיה ובעלויות הנסיעה בתחבורה הציבורית.

 

אבל, לא הכל טוב. נכון להיום, למרות שהתקבל תיקון לחוק – בעלות על רכב, כמו גם לימודים באוניברסיטה (אפילו אם מישהו אחר מממן זאת), מונעים מהורה המגדל את ילדיו לבד ליהנות מההטבות השונות הניתנות למשפחה חד הורית. רק אלמנים ואלמנות זכאים ללמוד, ליהנות מדמי קיום בתקופת לימודיהם וגם לשמור על זכויותיהם כחד הוריים. בימים אלה פועלים בכנסת לשינוי החוק, המונע השכלה וקידום מקצועי ממי שכל כך זקוקים לה.

 

מי ידאג לילדיי אם יקרה לי משהו?

 

כל האחריות במשפחה חד הורית מוטלת על כתפי ההורה המטפל בילד ומגדל אותו. לכן חשוב מאוד להתארגן נכון מבחינה ביטוחית ולהבטיח את עתידו. צעד ראשון הוא כמובן כתיבת צוואה, שתבהיר מי יטפל בילד וברכוש המשפחה. כתיבת צוואה עולה כמה מאות שקלים. צעד לא פחות חשוב הוא ביטוח מתאים.

 

כדי להגן על משפחה חד הורית מקשיי פרנסה ופגעי בריאות, חשוב לרכוש כמה ביטוחים בסיסיים, כמו ביטוח חיים, ביטוח תאונות אישיות, ביטוח מחלות קשות וביטוח אובדן כושר עבודה. בתשלום של 30-40 שקל לחודש, למשל (כשאת בת 40 או פחות), תוכלי לבטח את עצמך בביטוח חיים שערכו חצי מיליון שקל. בתשלום חודשי של 50 שקל, למשל, אפשר להבטיח הכנסה של כ- 4,500 שקל לחודש במקרה של פגיעה בכושר ההשתכרות.

 

אם מחליטים על ביטוח, חשוב לדעת ש:

 

* יש תעריפים שונים לביטוח כזה (רצוי לדרוש את התעריף המוזל ולהתרחק מתעריף "קבוע" שנחשב יקר).

 

* חובה לדרוש פירוט של הגדרות הביטוח. זה חשוב במיוחד בענייני כושרי העבודה הספציפיים שאותם מבטחים (למשל, מי שעובדים בישיבה חייבים להיות מכוסים מפני פגיעות גב, ראש וידיים, שעשויות לפגוע בעיסוקם. אחרת, חברת הביטוח יכולה לדרוש שתעבדו בעבודה שונה, שאפשר לבצע אותה למרות הפגיעה).

 

* יש אפשרות לקצר את תקופת ההמתנה (3 חודשים), שבמהלכה חברת הביטוח לא משלמת שכר למי שאיבד את כושר עבודתו. קיצור כזה דורש תשלום נוסף, לא גדול, אבל מאפשר ליהנות מהכנסה החל מהיום ה - 8 או ה - 14 לפגיעה.

 

* כשבוחרים בפוליסה של ביטוח חיים, חשוב לדעת שהיא מורכבת מרכיבים שונים שכל אחד מהם ניתן לרכישה בנפרד. כשלוקחים אחריות על ילד, חשוב מאוד להגדיל את מרכיב הריסק (המבטיח את עתידו במקרה של מות ההורה).

 

* פוליסות ביטוח, כמו חשבונות בנק, צריך לבדוק מדי פעם. יש להתאים אותן למצב המשפחתי ולעדכן אותן בהתאם לרמת החיים, לתוספות השכר ולקידום.

 

האם יש קבוצות תמיכה למשפחות חד הוריות?

 

בחלק מהרשויות המקומיות יש פעילות מגוונת של הורים וילדים ממשפחות חד הוריות. יש חוגים להורים וגם לילדים, יש קבוצות שמטיילות יחד, שמנהלות שיחות בקבוצה, או מפעילות רשתות תמיכה טלפונית הדדית. פרטים על פעילויות כאלה אפשר לקבל בלשכות הרווחה המקומיות.

 

כדאי לדעת שלאחרונה החלה גם עמותת "ידיד" להפעיל סדנה לחיזוק עצמי ולשיפור דפוסי התמודדות, המיועדות לאמהות חד הוריות. פרטים נוספים אפשר לקבל בטלפון 02-6481323.

 

ומי עוד מושיט יד לעזור למשפחה חד הורית?

 

* בענייני מעונות יום, הכשרה מקצועית, טיפול אישי ומשפחתי, פעילות קבוצתית בקהילה ומרכזים למשפחות חד הוריות – משרד העבודה והרווחה, טלפון 02-6752311.

 

* בענייני סיוע בדיור – משרד הבינוי והשיכון, טלפון 02-5847211.

 

* בענייני טיפול מיוחד לילדי משפחה חד הורית בבית הספר – משרד החינוך, טלפון 02-5602222.

 

* בענייני גמלאות וקצבאות – המוסד לביטוח לאומי, טלפון 03-6250111 או 02-6709211או בסניפים המקומיים.

 

סיוע נוסף אפשר לקבל גם במוסדות הבאים:

 

* המחלקה המשפטית של נעמת – טלפון 03-5254422, 02-5610608.

 

* המחלקה למשפחות חד הוריות בוויצו – טלפון 03-6923717.

 

* עמותת "מיחד לעתיד" – טלפון 03-5230960

 

* ארגון משפחה חדשה – טלפון 03-5282798.

 

* אלח"ה – אגודה ישראלית למשפחות חד הוריות הזקוקות לסיוע – טלפון 02-6520033. 02-6515241.

 

* עמותת "ידיד" – טלפון 02-6481323.

 

* האגודה הישראלית להלוואות ללא ריבית (המעניקה הלוואות ללא ריבית למשפחות חד הוריות שמוכיחות יכולת להחזיר את הכסף תוך תקופת זמן מוסכמת) – טלפון 02-5630248.

 

כדאי לדעת

 

חוברת שכוללת את כל המידע המעודכן בנושא משפחה חד הורית הופיעה בימים אלה בהוצאה משותפת של עמותת "מיחד לעתיד" ומשרד העבודה והרווחה. את החוברת אפשר לקנות בעמותה, המעוניינת מאוד להרחיב את מספר המשפחות החד הוריות הפעילות בשורותיה. טל' 03-5230960.

 

סייעו בהכנת הכתבה:

 

ח"כ נעמי חזן (מרצ)

 

עו"ד אידית טיטונוביץ, מנהלת המרכז לזכויות האשה והמשפחה והמחלקה המשפטית בנעמת.

 

עו"ס רחל אגמון, האחראית לפיתוח תוכניות למשפחות חד הוריות בשירות לרווחת הפרט במשרד העבודה והרווחה.

 

עו"ד דוד סער, כלכלן ויועץ פיננסי, ביטוח ופנסיה.

 

ישראל ניסן, מנכ"ל אלח"ה

 

עו"ד אירית רוזנבלום מנהלת "משפחה חדשה"

 

עמנואל דובצ'ק, יו"ר "מיחד לעתיד".

 

 


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום משפחתי
עוד תמונה משפחתית
מומלצים