שתף קטע נבחר

הכנסת הסירה את חסינותו של עזמי בשארה

ברוב גדול החליטה הכנסת להסיר את חסינותו של חבר הכנסת בשארה. החשדות נגדו: תמיכה בחיזבאללה בנאומים שנשא וארגון טיולים לא חוקיים לסוריה. חברי הכנסת הערבים זועמים: "יום שחור לדמוקרטיה בישראל". רובינשטיין הודיע: אגיש נגדו כתבי אישום

מליאת הכנסת החליטה אתמול (ד') להסיר את חסינותו של חבר הכנסת עזמי בשארה. בעקבות זאת הודיע היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, להגיש נגד בשארה שני כתבי אישום.
ההצבעה נחלקה לשניים. ראשית הצביעו חברי הכנסת על הסרת חסינותו של בשארה בשל ארגון טיולים של ערבים ישראלים לסוריה, למה שהוגדר על ידי בשארה כ"איחוד משפחות". רובינשטיין טוען כי מדובר בעבירה על החוק מאחר וסוריה היא מדינת אוייב. בשארה המשיך לארגן את הטיולים למרות המהלך המשפטי נגדו, ורק בשבוע שעבר ארגן נסיעה כזאת. הנסיעה לא יצאה לפועל כיוון שהאוטובוס נעצר על ידי פקחי משרד הפנים בגבול עם ירדן. 65 חברי כנסת הצביעו בעד הסרת החסינות, 24 התנגדו ושניים נמנעו.
ההצבעה השנייה היתה על התבטאויותיו בזכות חיזבאללה של ח"כ בשארה בכנס באום אל פאחם ובאזכרה לאסד האב בסוריה, אותם הגדיר היועץ המשפטי לממשלה דברי הסתה והמרדה. 61 ח"כים תמכו בהסרת החסינות, שניים נמנעו ו-30 התנגדו להסרתה.
העבודה התפצלה בהצבעתה - ומרבית הח"כים התנגדו להסרת החסינות. ח"כ יוסי כץ, יו"ר ועדת הכנסת, ביקש מחבריו בדברי ההקדמה להצבעה לחשוב היטב לפני שהאצבעות לוחצות על הזמזם. "חובתי להתריע מיצירת תקדים מסוכן. הכנסת עומדת בפעם הראשונה להסיר חסינות על אמירות. עצרו וחשבו על המשמעות החמורה של החלטה כזו. היום זה בשארה ומחר זה אחרים", אמר.

תיקון לחוק: תמיכה בטרור או בחירה לכנסת

מיד לאחר הסרת החסינות הצביעו חברי הכנסת בקריאה ראשונה על חוק הקשור קשר הדוק למקרה בשארה. ח"כ ישראל כץ הציע תיקון לחוק יסוד הכנסת, על פיו לא יוכל להיבחר לכנסת אדם ולא תוכל להיבחר מפלגה שהביעו תמיכה במאבק מזויין נגד מדינת ישראל. 69 חברי כנסת תמכו בהצעת החוק, 20 התנגדו ו-8 נמנעו. גם כאן התפצלה הצבעת חברי מפלגת העבודה. ח"כ כץ אמר לאחר ההצבעה: "מעכשיו מי שתומך בעזה - שילך לעזה".

חברי הכנסת הערבים זועמים

ההצבעה על הסרת החסינות ועל "חוק כץ" גרמה לזעם בקרב חברי הכנסת הערבים. ח"ח טלב א-סנע אף הודיע כי יעתור לבג"ץ.
ח"כ מוחמד ברכה, יו"ר סיעת חד"ש, אמר: "ההחלטה להסיר את חסינות בשארה היא בבחינת קו פרשת המים ביחסי מדינת ישראל והאוכלוסיה הערבית ויש בה כדי לסמן מגמה מסוכנת של שלילת הלגיטימיות והייצוגיות של ערביי ישראל. החסינות נועדה לאפשר במה לדעות שנויות במחלוקת ולא לשמש כלוב לדקלומים מלב הקונצנזוס".
ח"כ אחמד טיבי אמר כי "מדובר ביום שחור אפילו לדמוקרטיה האתנית בישראל. אולי הכנסת תהיה נטולת ערבים אבל היא תהיה נטולת דמוקרטיה. מדינת ישראל מדינה דמוקרטית יהודית היא אכן כך, דמוקרטית כלפי היהודים ויהודית ציונית כלפי הערבים. הדבר לא ישנה את עמדתנו והשקפת העולם שלנו שזכות העמים תחת כיבוש להתנער ולגרש כל כובש".
ח"כ עיסאם מח'ול אמר כי "הכנסת תחנוק את הדמוקרטיה. היום היא שידרה מסר מסוכן לאספסוף שברחוב. אני מבחינתי אמשיך לומר את כל מה שיש לי לומר ולא אחשוש לבטא את דעותי למרות שברור לי כי יש סיכוי גדול שגם את חסינותי יסירו".
ח"כ תאופיק חטיב הודיע, כי הוא יוזם התייעצות לשם "דיון מחודש בתועלת של השתתפותם בכנסת". לדבריו: "סדרת ההצבעות של הכנסת מוכיחה שניתן להעליל כל עלילה נגד ח"כים ערבים. הח"כים מהימין למדו פטנט של גיוס תמיכה לחוקים ולהצבעות פרטיות באזכור המושג 'ערבים' ויצרו אווירת עליהום".
לעומת זאת, יו"ר הקואליציה ח"כ זאב בוים מהליכוד, אמר: "נגמר הסיפור של בשארה-טורס. היום נקבעו כללי משחק חדשים, כנסת ישראל אמרה לא לחיזבאללה וכן לשלטון החוק ולדמוקרטיה המתגוננת".



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רונן לידור
עזמי בשארה בחקירת המשטרה
צילום רונן לידור
מומלצים