שתף קטע נבחר

בן עמי: לא היה צפי מודיעיני למהומות

השר לביטחון פנים לשעבר החל להעיד בפני חברי ועדת אור לבדיקת האירועים במגזר הערבי בחודש אוקטובר 2000. בעדותו התגונן בפני השאלות הנוקבות של חברי ועדת אור על תפקודו במהומות ומתח ביקורת על כך שלא הועברו אליו מידע והערכות מפיקוד המשטרה. לדבריו, המשטרה לא הפנימה את הנחיותיו שלא לעשות שימוש בכוח ולא דיווחה לו על שימוש בצלפים

השר לבטחון פנים לשעבר, שלמה בן עמי, החל אתמול בעדותו (יום ב') בפני חברי ועדת אור לבדיקת האירועים במגזר הערבי בחודש אוקטובר 2000 בהם נהרגו 13 אזרחים ערבים בעימותים עם שוטרים.
יו"ר הוועדה, השופט תיאודור אור, ביקש תחילה שבן עמי יעריך באחוזים כמה זמן הקדיש לתפקידו כשר לביטחון פנים וכמה זמן הקדיש לתפקידו כמ"מ שר החוץ. בן עמי השיב שלא ניתן להשיב באחוזים, אבל בשום שלב במהלך מילוי תפקידו כשר לביטחון פנים לא הרגיש שיש בעיה במילוי שני התפקידים יחדיו.
שאלתו של השופט אור הועלתה על רקע טענותיהם של מפכ"ל המשטרה לשעבר, יהודה וילק, ומפקד המחוז הצפוני לשעבר, אליק רון, לפיהן לא היה מעורב מספיק בעבודת המשטרה, כיוון שהיה עסוק במו"מ המדיני.

"לא היה צפי מודיעיני"

לאחר-מכן נשאל בן-עמי האם צפה את פרוץ מהומות אוקטובר. "האם לא נכון יהיה לתאר שבעצם ציפו לאיזה רגע של התפוצצות? - משהו שצריך לקרות עם המגזר הערבי?" שאל השופט אור. בן עמי השיב שלא היה כל צפי מודיעיני לפרוץ המהומות, אולם היה "צפי אסטרטגי". לדבריו, "התהליך היה מדאיג לאורך כל השנים, וגם בשנה שלפני האירועים".
"לכל אורך השנה התרעתי לגבי הסכנה של ערביי ישראל, יש כאן קבוצה לאומית דתית שנמצאת במצב של פערים היסטוריים, שהולכים ומעמיקים. ותהליכים של התנתקות וממשלות שלא טיפלו בבעיות עומק של המגזר הזה", אמר בן עמי, שהוסיף כי פעל בעיקר במישור המניעתי.
בהמשך העדות שאל יו"ר הוועדה שאלות פרטניות על ההתרחשויות בסוף נובמבר ובראשית אוקטובר 1999, בימים שבהם עלה אריאל שרון להר הבית והחלו המהומות. בן עמי נשאל מה היו הערכות המשטרה בכל שלב לגבי התפתחות האירועים. חברי הוועדה שאלו את השר לשעבר שוב ושוב מה עשה כדי לוודא שהמשטרה ערוכה לטפל במהומות.

נתק בין בן עמי לצמרת המשטרה

מתשובותיו של בן עמי עלה כי היו מספר מקרים שבהם לא הועבר אליו מידע מצמרת המשטרה.
בין היתר אמר בן עמי שלא עודכן בערב של 30 באוקטובר על החלטת ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל לקיים שביתה כללית ותהלוכות. "באופן ודאי לא הובא לידיעתי שיש מסמך של ועדת המעקב - לא באופן ישיר או עקיף", אמר בן עמי. לדבריו, הוא היה מצפה מהמפכ"ל בעצמו לעדכן אותו לגבי ההחלטה ולגבי הערכות המשטרה. הוא הטיל את האחריות גם על המטה המבצעי שלו. "לא הייתי מודע לנורות האזהרה האדומות", אמר בן עמי בהמשך דבריו.
אירוע אחר שבו היה נתק בין בן עמי לבין פיקוד המשטרה היה בבוקר של 2 באוקטובר, שבו המשטרה נכנסה לאום אל-פאחם. "התגובה הראשונה שלי על ההתנגשות באום אל פאחם היתה לא להיכנס לסימטאות ואדי ערה. אני מקבל מן המטה המבצעי תדרוך שאומר שהדבר הועבר הלאה, וכוחות המשטרה נמצאים בצומת ברקאי ולא נכנסים. ב-08:30 בבוקר אני יוצא מתוך הנחה שאין כניסה לואדי ערה".
לאורך עדותו הדגיש בן עמי שהנחיותיו למשטרה היו לטפל באירועים באמצעות הידברות, ולא להפעיל כוח. לדבריו, הניח שהנחיותיו מתבצעות, אבל נראה שהמשטרה לא הפנימה אותן.
בן עמי נשאל גם האם לדעתו התנהגותם של מנהיגי הציבור הערבי תרמה לפרוץ המהומות. הוא השיב שהתגובה של מקצת מהמנהיגים הערבים תרמה להתפתחות האירועים.
בן עמי אמר שזוהי "עזות מצח" לומר שלא גילה עניין במשטרה - לדבריו, הוא פעל רבות להגדלת תקציבי המשטרה.

בן עמי נגד המפכ"ל וילק וניצב אליק רון

בהמשך עדותו התייחס בן עמי לחוסרים של המשטרה באמצעים לפיזור הפגנות ואמר: "בכל פגישה שלי עם המפכ"ל נאמר לי כי המשטרה מוכנה לאירועים והמפכ"ל אמר כי המשטרה נערכת ויודעת מה לעשות".
בן עמי תקף את המפכ"ל על תפקודו בזמן האירועים בהר הבית: "דווקא באירוע בהר הבית המפכ"ל לא היה שם", אמר בן עמי, "למרות הניסיון שלו באירועים כאלה הוא בחר להיות בדרכו לשער הגיא. אני הבעתי תמיהה על ההתנהגות הזאת, כי בדרך כלל המפכ"ל במקום". וילק סירב להגיב לדברי בן-עמי.
אולם את האשם העיקרי תלה בן עמי בתפקודו של מפקד המחוז הצפוני, ניצב אליק רון, שסירב גם הוא למסור תגובה. לדברי בן עמי, הייתה "קריסה מבצעית" של המשטרה. "לא הייתה התעלות לדרגה של מצביאות, לא היה גנרל אחד שמתאם כוחות במחוז. הכשל העיקרי היה במעבר מטיפול באירוע נקודתי לגנרליות, מהטיפול באום אל פאחם לטיפול במחוז שלם", אמר בן עמי, והבהיר: "אני מתכוון לגנרל של מחוז צפון".
השר לשעבר התייחס גם להוראתו למשטרה לא להשתמש בנשק חי ובכדורי גומי. "פניתי למפכ"ל וביקשתי להשתמש באמצעים חלופיים", אמר, "אני ידעתי שגומי אינו מכשיר לפיזור הפגנה אלא במצב של סכנת חיים ממשית".
בתגובה לכך אמר השופט אור "זה לא מה שכתוב בהנחיות, אולי אתה לא יודע את ההנחיות?". בן עמי השיב: "יש חיוניות לפתח תורה אלטרנטיבית שלא תצריך שימוש בכדורי גומי ואני קראתי לפתח תורת הפעלה חדשה. אני חושב שצריך להוציא את הכלי הזה לחלוטין אבל באמצעות שימוש בכלים חלופיים. זה לא היה ב-10 לחודש. כאשר פניתי למפכ"ל וביקשתי להשתמש באמצעים חלופיים, המפכ"ל אמר שזה לא אפקטיבי".
בן עמי גם נשאל ע"י השופט אור מתי נודע לו על שימוש בצלפים ובן עמי אמר כי הדבר נודע לו רק במהלך דיוני הוועדה וכי הדבר לא דווח לו במהלך האירועים עצמם. "הדבר הזה של שימוש בצלפים היה חייב להגיע לדרג המדיני והוא הוסתר ממני", אמר.
"כולנו צריכים להפיק לקחים, היה כאן משהו מאוד שורשי בתרבות הדיווח של המשטרה. יש לי הערכה ואמפתיה חזקה מאד לשוטר מן השורה שנמצא בתרחישים קשים, יחד עם זאת אני לא יכול להתעלם מבעיית תרבות הדיווח של המשטרה", אמר בן עמי.

יצחקי התנגד לביקור שרון בהר הבית

במהלך עדותו של השר, התברר כי ראש הממשלה לשעבר ברק והמפכ"ל לשעבר וילק, תמכו באפשרות לתת לשרון לעלות להר הבית, אך מפקד מחוז ירושלים לשעבר, יאיר יצחקי, התנגד. חבר ועדת אור, השופט האשם חטיב, שאל את בן עמי האם ההחלטה להתיר את עליית שרון להר הבית היתה נכונה. בן עמי בתגובה: "כן, כל אחד מורשה לעלות להר הבית, יש שמאל קיצוני וימין קיצוני, ורק ראש אופוזיציה לא יכול לעלות להר?".

"השר מדבר שטויות. הוא מזלזל בהורים השכולים"

רבים מקרובי ההרוגים במהומות האזינו לעדות בן עמי. ג'מילה עאסלה, אמו של אסילה עאסלה שנהרג במהומות, קטעה את עדותו של בן-עמי במהלכה וצעקה "למה לא מנעת את רצח הבנים שלנו? 13 ילדים נרצחו, איזה טיפול מניעה איזו מניעה". היא הוצאה אל מחוץ לאולם.
מחוץ לאולם אמרה האם השכולה: "אני חיה חיים של אובדן. רציתי להיות שקטה, אבל יש רגעים שאי אפשר להחזיק בהם מעמד, השר דיבר על טיפול מניעה, אז צעקתי אליו: למה לא מנעת את הרצח? אני ראיתי איך הצלפים הוציאו להורג את הבן שלי. הם היכו אותו עם הנשק. הבן שלי היה חבר פעיל בארגון זרעים של שלום ולבש את החולצה הזו בזמן שנרצח. שר המשטרה מדבר שטויות. מזלזל בנו בתור הורים".
עם פתיחת העדות נאספו כמה מפגינים בפתח בית המשפט העליון. המפגינים הציבו שלטים בהם נכתב בין היתר: "באוקטובר בוצע רצח עם", "ברק ובן-עמי פושעי מלחמה", "השוטר שרוצח ערבי עולה בדרגה". המפגינים הציגו גם תמונות של ההרוגים במהומות אוקטובר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
בן עמי. לא הועברו אליי נורות אדומות
צילום: חגי אהרון
מומלצים