שתף קטע נבחר

השגריר בפאריס: צרפת מצטערת על תמיכתה בערבים

השגריר אלי בר נביא גילה כי כי שר החוץ ודרין הודה בפניו כי המדיניות הצרפתית במזה"ת נכשלה בגלל התמיכה המתמדת בערבים, שהפכו את צרפת לכלי פוליטי שלהם. לדבריו, את המדינה שוטף גל אנטישמיות שמקורו בעיקר בקהילה הערבית מוסלמית

שגריר ישראל בצרפת, אלי בר נביא, אומר כי גל עכור של אנטישמיות שוטף את צרפת וכי האיסלאם הפך לדת הראשונה במדינה. בר נביא גילה, כי שר החוץ הצרפתי הודה בפניו כי צרפת תמכה כל העת בערבים והתוצאה היא שיצאה קרחת מכאן ומכאן: ישראל גירשה אותה מתהליך השלום והערבים הפכו את צרפת לכלי פוליטי.
עוד אמר השגריר, כי ישנם אזורים בצרפת הנשלטים בידי כוהני דת מוסלמים שהמשטרה הצרפתית חוששת להיכנס לשם וכי ליהודי צרפת אין יותר כוח אלקטורלי והערבים יודעים זאת.

כיצד בא לידי ביטוי גל האנטישמיות הפוקד מזה שנה את צרפת?

בר נביא: "ישנו גל עכור ששוטף את צרפת ומעיד על כך גם דו"ח של משרד הפנים הצרפתי. ישנה אלימות פיזית, ישנן התנכלויות, תקיפות, איומים וגידופים, ובשנה החולפת נרשמו כ-300 תקריות כאלה.
"האנטישמיות במשמעות הקלאסית של הימין הקיצוני כמעט ואינה קיימת ואינה מהווה גורם פוליטי או חברתי משמעותי. כשמדברים על גל של אנטישמיות, מתכוונים בעיקר לקהילה הערבית-מוסלמית בצרפת, המונה בין 4 ל-6 מיליון ערבים. בדרך כלל מדובר בדור שני או שלישי של מהגרים שהקליטה שלהם היתה בעייתית מאוד. אצל האנשים האלה האירועים במזרח התיכון הם מוצא נוח לתסכול חברתי-תרבותי. זה עיקר הסיפור. כשמדברים על אנטישמיות בצרפת מדברים על נקודות חיכוך בין הקהילה היהודית ובין הקהילה הערבית בפרברים, זוהי מתיחות בין קהילתית.
"התגובה של הרשויות מגומגמת, מהוססת ודו-משמעית. מצד אחד עמידה על העקרונות הדמוקרטיים - 'זה לא בסדר ולא נרשה' ומצד שני תגובה רפה מפחד של אובדן ושליטה והחרפה של האירועים - 'לא נדבר על זה אז לא נלבה ולא נצית'.
"ישנו גם פן אחר, זה מה שחוקר צרפתי, פייר אנדרי טגלייס, מכנה בשם 'היודאופוביה החדשה'. תופעה זו המאובחנת בשמאל הקיצוני הינה אנטישמיות המבוססת על שנאת ישראל כמדינה - על אנטי-ציוניות, ומראה שישנה תופעה מעניינת של הפיכת מדינת ישראל לשורש כל רע, לחזות כל רע ולסמל כל רע בעולם, לשנאת ישראל שגולשת גם ליהודים. תופעה זו, שהיא תרבותית, מחלחלת לעיתונים מסויימים".

כיצד השפיעו אירועי ה-11 בספטמבר על צרפת?

בר נביא: "זה השפיע, אך קשה מאוד לאמוד את זה. אצל רוב הציבור הצרפתי זה חיזק את תחושות התיעוב לפונדמנטליזם האיסלמי ועל אף הקריאות להימנע מבלבול בין איסלם ובין איסלאמיזם, מורגש תיעוב כלפי האיסלאם בכלל. מסקר שנערך באחרונה עולה כי 77% מהצרפתים מביעים אהדה לארה"ב. זהו שיעור מדהים. זהו גל עצום של תמיכה באמריקנים".

האם חלה תפנית בעמדה הצרפתית כעת, במיוחד לאחר קריאת האיחוד האירופי לערפאת לפרק את החמאס והג'יהאד האיסלמי?

בר נביא: "בלשכה הנשיאותית הצרפתית, בלשכת ראש ממשלת צרפת ובמשרד החוץ ישנה כבר הרבה זמן תחושה של זעם, אכזבה ויאוש מערפאת. אך ישנו גם פחד גדול ממה שעלול לקרות לאחר עידן ערפאת. התמיכה בערפאת נובעת היום בעיקר מן החשש ממה שעלול לקרות אחריו. לכן, התחושה הזו לא באה עד היום לידי ביטוי באופן פומבי. אך לאחר גל הפיגועים האחרון בישראל, לאחר גל השקרים של ערפאת, 'הצ'יזבטים' שלו למזכ"ל האו"ם קופי אנאן, כאילו המוסד אחראי למה שקרה ב-11 בספטמבר וכאילו עמד מאחורי רצח גנדי, כל אלה התקבלו רע מאוד. ישנה איזושהי התפכחות בצרפת ונכונות לומר את הדברים. אין חידוש בעמדות אלה אלא בנכונות להביע אותן בפומבי".
"ישנה החלטה מודעת ומובעת לצאת ממסורת דיפלומטית, שמיטראן היה הראשון לעורר אותה לפני שחזר לעמדות מסורתיות, ורצון זה מתבטא בנכונות לקיים דיאלוג עם ישראל, עד כמה שניתן במנותק מתהפוכות תהליך השלום.
"שר החוץ, הובר ודרין אמר לי: 'כל מה שיצא לנו מזה שהפננו את גבנו לישראל ותמכנו בערבים, זה שישראל גירשה אותנו מתהליך השלום והערבים הפכו אותנו לכלים פוליטים. משום שכאשר ישראל רוצה משהו רציני היא הולכת בעצם לאמריקנים'.
"הרצון לקיים דו שיח עם ישראל בא לידי ביטוי בהסרת המכשולים הפוליטים בכל מה שקשור לסוגיות הדו-צדדיות. מדובר בתחומים רבים ובהם: תחום הסחר, התרבות, המדע ואפילו הביטחון".

ישראל מקיימת דיאלוג בטחוני עם צרפת?

בר נביא: "כמובן. ישנו שיתוף פעולה אסטרטגי בדרג הבכיר ביותר, גם בדרג המיניסטריאלי. במסגרת זו נדונים נושאים רבים ובהם נושאי טרור, מזרח תיכון ואיומים אסטרטגיים במעגל הראשון, השני והשלישי. שיתוף פעולה זה מתקיים בדיונים גלויים וחשאיים רבים. לעומת זאת, ערפאת כבר לא מתקבל פה ברצון.
"השינוי השני בצרפת הוא הרצון לגבש מדיניות אירופית אחידה ולקרב אותה עד כמה שניתן לעמדות האמריקניות".

האם קיים קשר בין המימשל הצרפתי והמימשל האמריקני?

בר נביא: "ישנו קשר הדוק מאוד, יום-יומי, בין המימשל הצרפתי והמימשל האמריקני".

האם באיחוד האירופי בכלל ובצרפת בפרט שוקלים אפשרות להקפיא את נכסי החמאס והג'יהאד האיסלמי?

בר נביא: "מוקדם מדי לשאול אותי. אני מתכוון לקיים סדרת התייעצויות בענין הזה. מה שכן, לראשונה מדובר בהצהרה אירופית, בתמיכה צרפתית, להכריז על החמאס והג'יהאד כארגונים טרוריסטיים. הנגזרת של זה, באופן טבעי, הוא הקפאת הנכסים אם ישנם כאלה. אני עומד לברר זאת משום שמדובר בסוגיה חשובה ומעניינת".

ישנן טענות של בכירי הקהילה הצרפתית על העדר הסברה ישראלית ועל כך שנראה שההסברה מתמצת בראיונות שמעניק פה ושם שר החוץ, שמעון פרס...

בר נביא: "אלה שטויות. פשוט שטויות. ישנו מאמץ ניכר של ההסברה, גם בארץ. משקיעים בזה הרבה מאוד כסף ומחשבה. זו מילת קסם ישראלית 'הסברה'. ששום דבר לא הולך אומרים שלא מסבירים טוב - 'אם רק היו יודעים להסביר אז הכל היה בסדר'. זהו טיעון פוליטי מופרך. יש המון הסברה. יש פה צוות שעוסק בזה אחוז ניכר מזמנו. אני עצמי מעניק בין שלושה לחמישה ראיונות ביום, לא כולל את העיתונות היהודית והישראלית. הבכיינות הזו, גם הישראלית וגם היהודית, היא פועל יוצא של תסכול, יאוש וחוסר יכולת לפעול".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
שר החוץ הובר ודרין. "יצאנו קרחים"
צילום איי פי
מומלצים