שתף קטע נבחר

אתה בדיכאון - וזה נורמלי

אנשי מקצוע משווים את התהליך הנפשי שעוברים מפוטרים ומובטלים לתהליך של אבל. הם צפויים לסבול מחרדות, ממחשבות אובססיביות, מתחושת חוסר אונים ואפילו מפגיעה במערכת החיסונית. למשפחה ולחברים נייעץ: הושיטו יד ואל תתנו להם לשקוע

הבריאות הנורמלית של האדם תלויה בעבודה ובאהבה, אמר כבר פרויד לפני למעלה מ-100 שנים.
איבוד מקום העבודה וקבלת סטטוס של מובטל מלווים במשברים פסיכולוגיים ואישיים קשים. החברה הישראלית מתייחסת בהבנה לקשיי אבל על שכול - אך מגמדת את התהליך הפסיכולוגי הקשה שעובר על המובטל, הדומה גם הוא במידה רבה לתהליך האבל. מהמובטל אנחנו מצפים להתעשת מהר ולהתגמש בהחלפת קריירה.
הפסיכולוג הקליני, ד"ר דוד סגל, מרצה בחוג למדעי ההתנהגות במכללה למינהל, משרטט את הפרופיל של הקשיים הפסיכולוגיים של המובטל וסביבתו. לדבריו, המועמדים לסבול מן המכה הפסיכולוגית הקשה ביותר הם גברים נשואים. גם אם האישה עובדת, בחברה הישראלית שהיא עדיין חברה שוביניסטית הם נתפסים כמביאי הפרנסה בבית. גם מי שעסקו בעבודות בלתי מיומנות הם פגיעים יותר. האופציות שלפניהם מעטות יחסית, אם בכלל. מפוטרי ההיי-טק דווקא סובלים פחות מתופעות של שבר פסיכולוגי קשה.

איום פחד וחרדה אצל המובטל

התחושות הנפוצות אצל המובטל הטרי הן תחושת איום, פחד, חרדה ואובדן - אתה מאבד לא רק את מקור פרנסתך אלא גם משהו בדימוי העצמי. אתה מתחיל תהליך של התאבלות, ואתה מפסיק להנות מדברים שהיית רגיל להנות מהם. לא נדיר שיתקפו אותך מחשבות אובססיביות סביב הפיטורין ומה שקדם להם.
עם הזמן עלולים לצוץ גם כעסים ודיכאון. אם אתה טיפוס שתקן - אתה מפנים את כעסך, אם אתה מוחצן - הסובבים אחותך חוטפים.
תחושת חוסר האונים מתחדדת. אתה עסוק כל הזמן במה שאיבדת וקשה לראות את האופציות. אתה גם לא כל כך רואה את האנשים הקרובים לך בחיים, וזה וכמובן יוצר משברים בחיי הנישואין.
למצב הדחק (סטרס) המתמשך לאורך זמן יש גם השלכות בריאותיות. המערכת החיסונית נפגעת, תופסים וירוסים וחולים יותר. המצב עלול להידרדר עד לפגיעות קשות יותר: יתר לחץ דם, סכרת, מחלות לב.

המשפחה ומעגל החברים יכולים לעזור

תגובת הסביבה יכולה לנוע מדאגה מתונה ועד - מה שרווח יותר - לחרדה. תגובה זו קשורה לראייה פסימית של המצב ושל אובדן הדרגתי של היכולת להתמודד עם נושא הפיטורים והאבטלה. גם ילדים היום מבינים מה זה כסף ואיזה ערך יש לו, ולכן אפילו בני 8-6 עלולים לסבול מפחדים קיומיים קשים. לאורך זמן מתפתח כעס כלפי המובטל. ילדיו של המובטל יסבלו מכך, שהורה מובטל ופגוע רגשית לא יכול להיות הורה איכותי, להיות שם עבורם, להיטיב עימם ולהקשיב להם.
איך מתמודדים: הנורמליזציה היא הדבר החשוב ביותר. גם המובטל וגם משפחתו צריכים להבין ולהפנים, שהתהליכים שהם עוברים הם נורמליים לחלוטין - אפילו אם הם קשים - פשוט, כי המצב באמת קשה.
לסביבה הקרובה ובעיקר למשפחה חשוב מאוד להמנע מלחץ, מתובענות ומביקורת. מצד שני אסור להם להענות ולשתף פעולה עם הצד שבמצוקה. להפך, יש להציע עזרה בכוח. אם החבר/ה המובטל/ת אומר שלא בא לו/ה להיפגש - הזמינו את עצמכם, דרבנו אותם להיפגש עם אנשים והסבירו להם, שיציאה החוצה מגדילה את הסיכויים למצוא עבודה.
למרבה הצער אין אירגונים ועמותות העוסקים בתמיכה נפשית וחברתית המתמחה במובטלים, צרכיהם ומצוקותיהם. הכתובת הטובה ביותר היא לשכות הרווחה העירוניות. הן מצוידות בדרך כלל גם ברשימות של פסיכולוגים, המיומנים להגיש את העזרה הנפשית הנדרשת.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטרת? זו לא בושה לקבל עזרה
הסובל ביותר - הגבר הנשוי
מומלצים