שתף קטע נבחר

התמ"ס: האבטלה עלולה להגיע השנה ל–11.5%

על-פי התחזיות הפסימיות של כלכלני משרד התעשייה והמסחר, המשק לא יצמח כלל ב-2002, ההשקעות יקטנו ב-7%, האינפלציה תשוב ותעלה ל-3%, ריבית בנק ישראל תעלה ל-5% והגירעון בתקציב המדינה יחרוג מהיעד בכ-7 מיליארד שקל

המשק הישראלי לא יצמח השנה כלל, התוצר של הסקטור העסקי יקטן ב-0.5% ואילו התוצר לנפש יצנח ב-2.4%. ההשקעות במשק יקטנו ב-7%, היצור התעשייתי יצטמצם ב-2.5% והיצוא של ענפי התעשייה יירד ב-5%. האינפלציה בשנת 2002 תשוב ותעלה ל-3%. במקביל, תעלה גם ריבית בנק ישראל ל-5%. הגירעון בתקציב המדינה יחרוג מהיעד בכ-7 מיליארד שקל ויסתכם בכ-21 מיליארד שקל (4.5% מהתוצר).
תחזית פסימית זאת כלולה במסמך שהגישו כלכלני מינהל תכנון וכלכלה במשרד התעשיה והמסחר להנהלת המשרד. לדברי מחברי המסמך, נרשמת השנה ירידה דרסטית בכל האינדיקטורים הכלכליים – תעשייתיים. התחזית הוכנה על סמך ההנחה שהמצב הביטחוני בארץ יישאר ללא שינוי ולא תחול התאוששות בשלושת השווקים העיקריים לייצוא הישראלי – ארצות הברית, מערב אירופה ויפן.
כלכלני משרד המת"ס צופים כי בעקבות כך עלול שיעור האבטלה במשק לעלות השנה לשיא חדש של 11.5%-10.5%. לדבריהם, מימדי האבטלה ייקבעו בין היתר על ידי המועד שבו יאושר התקציב והמהירות שבה תבוצע התוכנית הממשלתית להגברת התעסוקה, בדרך של סיבסוד השכר של העובדים החדשים.
מנהל מינהל תכנון וכלכלה במשרד התמ"ס, מוטי איש שלום, מעריך עוד כי שער הדולר יתייצב לקראת סוף השנה ברמה של 4.75 שקל. לדבריו, משברים צבאיים וכלכליים בעולם עלולים ליצור גלים של תנועת הון גדולות לטווח קצר, שבעקבותם עלול שער הדולר לעלות באופן זמני אף לשער של 5 שקל.
התסריט המסוכן ביותר, לדעת איש שלום, הוא הידרדרות המשק ביפן, שמשמעו כאוס כלכלי עולמי, שיהפוך את שער החליפין של הדולר ל"כל מספר זוכה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים