שתף קטע נבחר

עושים פסח - חלק א'

עכשיו, כשפסח מתקרב וכולנו במצב-רוח של ניקיון וסדר, זה הזמן המתאים לנקות את הכונן הקשיח ולעשות סדר בקבצים שאספנו עם הזמן. כדי לעזור לכם בזה, אנו מביאים שוב כתבה זו, הסוקרת את השיטות לניקוי הדיסק הקשיח. פרסום שני

פעם - וזה לא היה לפני כל-כך הרבה זמן - עוד יכולנו להסתדר עם דיסקים של 20 או 40 מגה. היום, על פחות מ-20GB אין על מה לדבר. אבל מסתבר שביחס ישר לצמיחת נפח הדיסק, צמחה גם כמות הזבל שמאוחסן בו - תוכנות שהתקנו ומעולם לא הסרנו, קבצים זמניים שהיינו אמורים למחוק מזמן, או סתם סרטים ושירים שהורדנו וכבר נמאס לנו לשמוע אותם.
נכון שקשה לעמוד בפיתוי, ולכולנו יש חשק עז לראות מה קורה לכונן של 20GB כשהוא מתמלא עד אפס מקום (רמז: מה שקורה לו זה שאין עליו יותר מקום). לצערנו או למזלנו, Windows אינה מאפשרת לנו להגשים את החלום הזה - ככל שנפח הקבצים בדיסק גדל, ביצועי Windows מתדרדרים. כדי לעצור את התהליך הזה, לפנות קצת מקום ולשפר את ביצועי המחשב, נראה הפעם כיצד לאתר ולחסל את כל זוללי הנפח שבדיסק הקשיח. אין אפילו הכרח להשתמש בתוכנה מיוחדת - כל מה שצריך זה קצת זמן ואהבה למחשב שלך.
בחרנו לערוך את הבדיקה שלנו על המחשב של עמיתנו לעבודה ש'. הוא הבטיח לנו חגיגית שהמחשב שלו מבולגן לגמרי, ושהוא לא עשה בו סדר לפחות במשך שלושה חודשים. מכיוון שש' הוא צרכן אובססיבי של אינטרנט, דואר אלקטרוני, תוכנות שיתופיות, MP3 וכיוצא בזה, לא בטוח שהדוגמא שלו מייצגת. מצד שני, אנחנו מניחים שאלו מבין הקוראים שלא ניקו את הדיסק שלהם מקבצים מיותרים במשך תקופה ארוכה, ימצאו שאצלם המצב לא הרבה יותר טוב.
לפני שנתחיל, כדאי לאמץ כלל חשוב אחד: עדיף לשמור מאשר לבכות אחר-כך. לכן, אם במהלך המחיקות אתה חושד שקובץ מסוים אמור להישאר במקומו - השאר אותו. כדי להיות בטוח, תוכל לנסות לשנות לו את השם, ולבדוק כיצד הדבר משפיע על פעולתן של מערכת ההפעלה והתוכנות.

משליכים את הזבל

המשימה: ריקון סל המחזור
נמצאו: 19.1MB מיותרים
השלב הראשון בדרך לדיסק נקי יותר הוא לסלק ממנו את הזבל, והמקום הנכון להתחיל בו הוא סל המיחזור. בפח האשפה התפוח הזה נאגרים כל הקבצים שאתה מוחק, ומחכים שתואיל בטובך להעיף אותם גם משם. קל לשכוח לעשות את זה, ונפח האשפה שמצטבר שם לפעמים הוא פשוט שערורייה. לכן, בתור התחלה, בצע קליק ימני על סל המיחזור ובחר באפשרות רוקן את סל המיחזור.
משתמשים רבים סיגלו לעצמם את הקיצור של Shift+Delete, שמשמש למחיקה מוחלטת של קובץ. למעשה, הקיצור הזה מדלג על השלב של סל המיחזור, וחוסך את הצורך לרוקן את הסל מדי פעם. זה חוסך זמן, אבל כדאי להשתמש באופציה הזו בזהירות כי היא בלתי הפיכה.

לפטר את הזמניים

המשימה: מחיקת קבצים זמניים מהתיקייה c:/windows/temp
נמצאו: 78MB מיותרים
יסלחו לי העובדים הזמניים, אבל הדברים הזמניים הם הקבועים ביותר. כשמדובר בקבצים זמניים, זהו פשוט בזבוז מוחלט, משום שהם מיותרים לגמרי. Windows 98 נוהגת לאגור את הקבצים האלה בתיקייה c:/windows/temp. בWindows 2000- הם נשמרים בתיקייה Local Settings/temp שממוקמת מתחת לתיקיית המשתמש הנוכחי (לדוגמא, אם שם המשתמש הוא roi היא תהיה תחת התיקייה c:/DocumentsAndSettings/roi).
בתיקיית הקבצים הזמניים אפשר למצוא קבצי עזר להתקנת תוכנות, שאריות של מסמכי Word, חלקי שירים של נאפסטר, ועוד הפתעות רבות. אל תתפלא אם Windows לא תיתן לך למחוק את כולם בבת אחת; רוב התוכנות מחזיקות קבצים זמניים בזמן הפעלתן, לכן הדבר הנכון לעשות יהיה לסגור את כל התוכנות שרצות על המחשב לפני שמתחילים למחוק את הקבצים הזמניים.

זיכרון סלקטיבי

המשימה: הסרת התקנות מיותרות ורכיבי Windows מיותרים
נמצאו: 52.1MB מיותרים
סביר להניח שמאז התחלת להשתמש במחשב שלך התקנת עליו תוכנות רבות שאינך משתמש בהן היום. תוכנות שרצית לבדוק, גירסאות התנסות, תוכנות שפג תוקפן, התקנות שלא הסתיימו, או סתם תוכנות שאתה לא צריך יותר. העומס המיותר של המידע מכביד על המחשב שלא לצורך. ל-Windows יש כלי פשוט ויעיל להסרה של תוכנות כאלה - הוספה/הסרה של תוכניות בלוח הבקרה. אפשר להסיר את התוכנות המיותרות באמצעותו, או להשתמש במודול UnInstall שצורף לתוכנה.
לאחר שהסרת תוכנה יש לשים לב למספר דברים: חלק מהתוכנות דורשות אתחול בסיום תהליך ההסרה (כדי להסיר קבצים שנמצאים בשימוש על-ידי מערכת ההפעלה). מומלץ לא לדלג על השלב הזה, ולהבטיח שהתוכנה אכן הוסרה באופן מוחלט. רצוי גם לבדוק לאחר האתחול כי התוכנה מחקה את תיקיית המשנה שלה מתיקיית Program Files, כי לא כל התוכנות עושות זאת.
כדאי לנצל את ההזדמנות, ומכיוון שכבר נכנסנו להוספה/הסרה של תוכניות, לעבור לכרטיסייה המטפלת בהתקנת Windows. מומלץ להסיר את הקבצים שWindows- מתקינה באופן אוטומטי ושלרובנו אין בהם צורך (כמו כלי נגישות, טפטים לשולחן העבודה ועוד).

משרד מסודר

המשימה: הסרת רכיבי Office מיותרים
נמצאו: 24MB מיותרים
תוכניות ההתקנה של חבילות Office מאפשרות לשלוט בצורה מלאה ברכיבים המותקנים. גם אם התקנת כבר את Office 2000 או XP, עדיין תוכל להשתמש בה כדי להסיר חלק מהרכיבים המיותרים, בכל זמן. זו גם הזדמנות פז להיפטר ממהדק הנייר הבלתי נסבל ועצותיו המטרידות. שוב דרך תפריט הוספה/הסרה של תוכניות, נבחר הפעם בשורה של Office 2000/XP. אחרי הקלקה על הוסף/הסר ובחירה בהוספה או הסרה של תכונות, נקבל עץ עם פירוט רכיבי התוכנה של החבילה. בלחיצה על סמל הכונן המופיע ליד כל רכיב, נוכל לבחור אם הוא יותקן מייד, אם יותקן בפעם הראשונה שתדרש לו, יופעל מה-CD או לא יותקן כלל. כשרוצים לחסוך מקום רב ככל האפשר, מומלץ לסמן את האופציה השנייה ("מותקן בעת שימוש ראשון"), עבור כל הרכיבים. התקנות רכיבי Office בדרך-כלל לא לוקחות יותר מכמה דקות - אחרי מספר התקנות כאלו במהלך השימוש השוטף - רובן מטרידות-במידה - כמעט ולא תזדקק להתקנות נוספות. רכיבים כמו ספריית האיורים, קבצי העזרה או המילונים, אפשר להריץ מה-CD, מכיוון שבדרך-כלל מדובר בקבצים גדולים שאין חשיבות למהירות הגישה אליהם. לאחר שתשנה את אפשרויות ההתקנה כרצונך, תידרש להכניס את תקליטור ההתקנה של Office ולהמתין זמן מה עד שעדכון הקבצים יסתיים. זה משתלם, משום שאתה עשוי לחסוך עשרות מגהבייט.
בחלק הבא נלמד איך לעשות ניקיון יסודי, למצוא את המטמון, הורדה לצורך עלייה, וגם - לטפל בדואר החוזר.

כתבה זו פורסמה במקור בפסח 2002, ואנו מפרסמים אותה שוב כשירות לקוראינו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים