שתף קטע נבחר

ארה"ב מקשיחה את כללי ההגירה

כל מבקר בארה"ב יידרש להירשם במשרדי רשות ההגירה מדי שנה, עד שיעזוב את ארה"ב. 100 אלף תיירים בקבוצות סיכון יידרשו לתת טביעות אצבעות ותמונות

משרד המשפטים האמריקני הכריז הלילה (ה') על כללים חדשים למעקב אחר מבקרים חדשים בארה"ב מדי שנה. כל המבקרים בארה"ב יתבקשו להירשם במשרדי רשויות ההגירה מדי שנה, עד שיעזבו את ארה"ב. על פי הכללים החדשים, יתבקשו 100 אלף תייירים הנכללים בקבוצות סיכון (מדינות מוסלמיות, מדינות מזרח תיכוניות) לתת טביעות אצבע, תמונות ולדווח על תוכניותיהם בארה"ב.

"אין מדינה חסינה"

שר המשפטים האמריקני, ג'ון אשקרופט, סירב לחשוף את הקריטריונים לזיהוי מבקרים באמצעים החדשים, שייכנסו לשימוש בסתיו הקרוב. גורמים בארה"ב אומרים כי נראה שכל המבקרים שיגיעו מעיראק, איראן, לוב, סודאן וסוריה יתבקשו לעבור מעקב, למעט מספר דיפלומטים.
מבקרים ממדינות מוסלמיות אחרות או מדינות במזרח התיכון ייכנסו לרשימות המעקב, לפי קריטריונים נוספים כמו גיל, מין ומשך שהותם בארה"ב. גורם בכיר במשרד המשפטים הבהיר שחלק מהמבקרים יקבלו התרעה על כך שהם מהווים סיכון פוטנציאלי, עוד קודם לנסיעתם לארה"ב. שר המשפטים אשקרופט הבהיר שאין מדינה שתהיה "חסינה לחלוטין", בפני הכללים החדשים.

מבקרים ישראלים עלולים להיות במצוד של ה-FBI

עו"ד ליעם שוורץ מומחה בענייני הגירה ממשרד קן-טור שוורץ ברמת גן ומנהל פורום של ynet אומר כי יותר ממאה אלף ישראלים נמצאים בסטטוס של שהות יתר בארה"ב, והם עלולים למצוא את עצמם במצוד של ה-FBI. השמות של מהגרים חשודים יישלחו למאגר נתונים לאומי, שמשמש בעיקר את ה-FBI, ואז יוכלו להיעצר גם על ידי שוטרי תנועה: "אם לא נרשמת בלשכת ההגירה כעבור שנה, אתה מאבד את הסטטוס של אשרת הסטודנט או אשרת העבודה", אמר עו"ד שוורץ.
לדבריו, הרישום התקופתי של עובדים זרים, גם מנהלי חברות היי-טק ישראלים, "מטיל סיכונים על החברות עצמן. אם מנהל לא יירשם, הוא ייאבד סטטוס ויגורש מארה"ב. מנהלים צריכים לשקול את האחריות המוטלת עליהם ועל מנהלי משאבי אנוש לחדש את הרישום. מנהל ששכח להירשם ומגורש לישראל חושף את החברה שלו לתביעות של משקיעים. כל חברה תידרש להכין שיטת וידוא ומעקב על העובדים הישראלים".
עו"ד שוורץ אמר ש"בארה"ב לא מוכנים, גם מסיבות פוליטיות, לומר אם ישראל תיכנס להגדרה הזו של מדינות בסיכון. התהליך הזה יחול בהחלט על ישראלים שיועברו לחקירה נוספת בדלפק בשדה התעופה". לדבריו, כל ישראלי שייכנס לחקירה נוספת בשדה התעופה יהיה צפוי לאותו תהליך בדיוק: "אשקרופט בונה על שיתוף הפעולה של משרד החוץ בירושלים, ואני יודע שהם מתנגדים. אמש שוחחץי עם גורם קונסולרי בכיר מטעם לשכת קישור של עורכי דין לענייני הגירה בארה"ב, ונמסר לי שאין בכוונת משרד החוץ לקחת חלק פעיל בזה בשלב זה, ובוודאי לא לקחת טביעות אצבעות".

ישראלי הופרד מאשתו האמריקנית

עו"ד שוורץ הוסיף: "עכשיו לא מזיז להם אם אתה אזרח ישראלי טוב או אזרח עיראקי. עצם השהות הנוספת ללא היתר מביאה לסנקציה חמורה. אמריקנית שנשואה לישראלי וגרה במיאמי מסרה לי שלבעלה לא נותנים להיכנס לארה"ב, כי הוא שהה מעבר לזמן שהותר לו במשך 14 חודשים בארה"ב. הם התחתנו במיאמי. הוא סבר שהנישואין מעניקים לו אפשרות אוטומטית להישאר שם, חזר ארצה ועכשיו הוא לא יכול לחזור. הדבר היחיד שניתן לעשות הוא לפנות לשירות ההגירה ולבקש שהם יוותרו לו. בעידן הזה, זה לא יקרה, וזה לא משנה שיש לו אשה אמריקנית ושהוא מעסיק עובדים מקומיים".
על פי המידע שהצטבר במשרדו של עו"ד שוורץ, מאז פיגועי 11 בספטמבר חלה עליה של כ-15% בקרב ישראלים שמועברים לחקירה נוספת, בעיקר סטודנטים: "אחרי הפיגועים הם רוצים לבדוק שסטודנט באמת רשום ללימודים, אם הוא נכנס באשרת סטודנט. הם מסתכלים על ישראלים כמקשה אחת. הם לא יודעים להבחין בין שם יהודי לשם ערבי. אזרח יכול להגיע לארה"ב ולמצוא את עצמו במעצר מתמשך, במקרה הטוב ימצא את עצמו במטוס הראשון לישראל. למשל, אזרח ששהה מעבר לזמן שהותר לו בפעם הקודמת בארה"ב (over stay)".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים