שתף קטע נבחר

הושק "מוזילה 1"

פרויקט הקוד הפתוח "מוזילה" סוף סוף הפיץ גירסה ראשונה של דפדפן האינטרנט שפותח בשנים האחרונות. מלחמת הדפדפנים אינה חוזרת אך המשתמשים הישראלים יוכלו ליהנות מאלטרנטיבה ראויה לאקספלורר

ארבע שנים וחצי לאחר השקת פרויקט הדפדפן מבוסס הקוד הפתוח "מוזילה" (Mozilla), הופץ אתמול (ד') "מוזילה 1". המשתמשים הישראלים יכולים ליהנות מעתה מדפדפן חופשי, התומך בעברית ברמה סבירה, בתנאי, כמובן, שכל אתרי האינטרנט המקומיים יזכרו ש"אינטרנט אקספלורר" של מיקרוסופט אינו הדפדפן היחיד בסביבה.
"מוזילה 1" מבוסס על קוד מקור זהה לזה של הדפדפן "נטסקייפ 7", שגירסת הבטא שלו הושקה בשבוע שעבר. בין התכונות הבולטות של "מוזילה 1" אפשר להזכיר את "כרטיסיות הגלישה" (Tabbed Browsing), שמאפשרות מעבר בין דפי אינטרנט בחלון אחד (ראו תצלום מסך מצד ימין), אפשרות לחסום פרסומות קופצות, אפשרות לחפש באינטרנט היישר מהאתר בו גולשים באמצעות סימון מלה בדף (ראו תצלום מסך מצד ימין), אפשרות לקרוא חדשות ולעיין בציטוטי מניות באמצעות הטאבים בצדו השמאלי של חלון הדפדפן. תכונת המסרים המידיים שמשולבת ב"נטסקייפ 7" אינה פועלת ב"מוזילה 1".
יישום הצ'ט המובנה מאפשר למשתמש להתחבר לערוצי שיחות בIRC. הגולשים יכולים להשתמש בתוכנת הדואר האלקטרוני וקבוצת הדיון של "מוזילה 1", כתחליף לאאוטלוק אקספרס של מיקרוסופט.
"על אף שמדובר בגירסה 1, המשתמשים לא ישפטו את 'מוזילה 1' על פי קנה המידה המקובל ממוצר שזו הגירסה הראשונה שלו", נכתב בהודעה לעיתונות שפורסמה אתמול (ד') מטעם קבוצת "מוזילה", "ידענו שהמשתמשים ישוו את הגירסה החדשה לגירסאות החדשות של הדפדפנים המסחריים האחרים. לכן, נטלנו את הזמן הדרוש כדי לוודא שגירסה זו תהיה מוכנה ל'פריים טיים'".

פרויקט מוזילה

חברת נטסקייפ הקימה את פרויקט מוזילה ב-1998, בטרם נרכשה על ידי תאגיד AOL טיים ורנר. בימים ההם, חלקו של דפדפן האינטרנט "נטסקייפ קומיוניקייטור" במחשבי הגולשים היה כ-60 אחוז, אך נטסקייפ חשה כי "אינטרנט אקספלורר" של מיקרוסופט כבר נושף בעורפה.
נטסקייפ קיוותה כי חלוקת קוד המקור של "נטסקייפ קומיוניקייטור" לאלפי מפתחים עצמאיים, שיסייעו בשיפורו ושכלולו, תסייע לה לנצח את מלחמת הדפדפנים.
התחלת הפרויקט בישרה טובות. מפתחי "מוזילה 1" פיתחו את מנוע הגלישה "גקו" ונראה כי הגירסה הבאה של "נטסקייפ" תכבוש את הרשת בסערה, אך עם הזמן התברר שהרעיונות היפים שהביאו להקמת "מוזילה 1" יושמו באופן רע למדי והפרויקט נקלע למבוי סתום.
לאחר שהסתבר כי פיתוח "מוזילה" על פי מודל הקוד הפתוח אינו משתלב היטב עם תפישת הקוד הסגור (הקניינית) של "נטסקייפ", נאלצו מפתחי מוזילה לפתח את הקוד של "מוזילה" מהיסוד, על טהרת הקוד הפתוח. על פי פרויקט "מוזילה", כ-300 מפתחים שאינם עובדי נטסקייפ סייעו לפיתוח "מוזילה 1", אך ההערכות מדברות על מספר גבוה בהרבה. בינתיים, מיקרוסופט ניצחה במלחמת הדפדפנים, וחלקה בשוק הגיע ליותר מ-92 אחוז, על פי ההערכות.
לאחר ש-AOL טיים ורנר רכש את חברת "נטסקייפ" בשנת 1999, חששו מפתחי "מוזילה" כי התאגיד יבטל את הפרויקט אך למרות עיכוב נוסף בלוח הזמנים של הפיתוח, הוא לא בוטל.
פרויקט "מוזילה" התנהל באיטיות. שנתיים וחצי לאחר השקת הפרויקט, הושק בשנת 2000 "נטסקייפ 6", הדפדפן הראשון שמבוסס על הטכנולוגיה של "מוזילה". תגובות המשתמשים לדפדפן היו פושרות עד קטלניות. רבים כינו את הדפדפן החדש בכינוי המעליב "לא יותר מגירסת בטא מבוגגת" והעדיפו להמשיך להשתמש באינטרנט אקספלורר או בנטסקייפ 4.7.

מוזילה 1 – הפעם זה זה

על פי בחינה ראשונית של מוזילה 1, הדפדפן החדש עונה על כל הציפיות, על אף האיחור הניכר בהשקה. מנוע "גקו" (Gecko), אשר בליבת הדפדפן, מספק גלישה מהירה, שאינה נופלת מהביצועים של אינטרנט אקספלורר 6. הדפדפן יציב למדי ותומך במיפרטים וסטנדרטים כמו HTML 4.0 ,XML 1.0 ,XHTML ,SOAP 1.1 גיליונות סגנונות מדורגים רמה 1 (CSS1) ותמיכה חלקית ברמה 2.
השקת "נטסקייפ 7" ו-"מוזילה 1" לוותה ברינונים על התחדשות מלחמת הדפדפנים בין מיקרוסופט ל-AOL, בעלת נטסקייפ. הסיכויים לכך שואפים לאפס, ולא רק בגלל שאינטרנט אקספסלורר מותקן כיום בכ-92 אחוז מהמחשבים המחוברים לאינטרנט.
אמנם, AOL בוחן אפשרות להשתמש בדפדפן "מוזילה" בגירסאות הבאות של תוכנת AOL, במקום הדפדפן אינטרנט אקספלורר, שמשמש אותם כיום לגלישה באינטרנט. עם זאת, גם אם "מוזילה" יהפוך לדפדפן ברירת המחדל של 35 מיליון מנויי AOL, נתח השוק של הדפדפנים מבוססי "מוזילה" לא צפוי לעלות על 15 אחוז.
בפרויקט "מוזילה" רואים ב"מוזילה 1" הרבה יותר מדפדפן אינטרנט. במקביל להפצת הדפדפן, "מוזילה" הפיצה ערכת פיתוח , שכוללת את מנוע "גקו" וכלים לפיתוח יישומים. קבוצת מוזילה אינה מייעדת את "מוזילה 1" למשתמשים ביתיים אלא לארגונים שמתכוונים לשלב את הדפדפן ביישומים שונים, כמו מערכות הפעלה, נגני מדיה וחומרה כמו ממירים דיגיטליים. על פי הדיווחים, רד האט, מפיצת גירסת הלינוקס הפופולרית ביותר ו-IBM בוחנים את "מוזילה 1" במטרה לשלבו ביישומים שהן מפיצות.

תמיכה עברית

"מוזילה 1" כולל תמיכה בעברית תקנית (לוגית) עבור חלונות, מקינטוש ולינוקס. איגוד האינטרנט הישראלי יזם ב-1999 את הוספת התמיכה העברית בתוכנת הדואר האלקטרוני ומימן את הפרויקט, בעוד חברת IBM ישראל פיתחה את יישום התמיכה בעברית ביישום הדפדפן, בסיוע מפתחים עצמאיים.
"בדרך כלל, אנחנו לא נוהגים להיות מעורבים בפרויקטים בעלי היבט מסחרי", אומר דורון שקמוני, נשיא איגוד האינטרנט הישראלי, "במקרה הזה, המעורבות שלנו בהוספת התמיכה העברית לנטסקייפ הייתה בברכת מיקרוסופט ונועדה לקדם את השימוש בעברית התקנית במערכות שאינן חלונות כמו יוניקס או מקינטוש, ובכך לקדם את השימוש בעברית התקנית בכל השוק".
על פניו, העברית נראית ומוקלדת היטב באתרי אינטרנט באמצעות "מוזילה 1". באגים שהיו בגירסאות קודמות תוקנו בגירסה 1 של מוזילה, שמספק למשתמש הישראלי תמיכה עברית טובה.
עם זאת, אתרים עבריים רבים, בהם גם אתרים מובילים, אינם מוודאים כי הקוד שלהם מותאם לדפדפנים מבוססי "מוזילה", משיקולים כלכליים או בגלל חוסר תשומת לב. לפני ש-"מוזילה 1" ו-"נטסקייפ 7" יוכלו לתפקד כחלופות הולמות ל"אינטרנט אקספלורר", על חלק מהאתרים הישראלים לשנות את יחסם ולהתחשב גם במי שאינו משתמש בתוכנות מיקרוסופט.

הורדת התוכנה

"מוזילה 1" זמין להורדה מאתר Mozilla.org בגירסאות עבור Windows, לינוקס, מקינטוש, לינוקס, סולאריס ועוד. משתמשים ביתיים יעדיפו לחכות לגירסה הסופית של נטסקייפ 7, שצפויה לצאת בקרוב, או להמשיך להשתמש באינטרנט אקספלורר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלוגו של מוזילה
: כרטיסיות הגלישה. מעבר בין אתרים בחלון אחד
חיפוש ברשת בלי לגלוש לאתרי מנוע חיפוש
מומלצים