חוסכים, אל תשכחו את הטבות המס
בשבועות הקרובים ייצאו הבנקים במבצעים, שמטרתם לעודד הפקדות בקופות גמל. הפעם, האינטרס שלכם ושל הבנק זהה, ואפילו תקבלו מתנה
סוף השנה מתקרב ומגיע הזמן לנצל את כל הטבות המס המגיעות לכם. רבים אינם מנצלים את המתנה שהמדינה מעניקה לחוסכים. המדינה מעוניינת לעודד חיסכון לטווח ארוך, ולכן משתתפת - בצורה של הפחתת הסכום שעליכם לשלם למס הכנסה - בהפקדות שלכם בשני אפיקים: קרנות השתלמות וקופות גמל/תוכנית ביטוח/קרן פנסיה.
מדובר בהטבות המגיעות לכל מי שמשלם מס הכנסה, עד תקרה מסוימת של הפקדות, גם לשכירים וגם לעצמאים. רבים אינם מודעים להטבות ולהיקפן - וחבל לא לנצל זאת. עד ה-31 בדצמבר יש עדיין זמן. מידע בסיסי תוכלו לקבל בכל בנק, אצל סוכן ביטוח, בקרן פנסיה, או באתרי האינטרנט, כולל אתר משרד האוצר.
בשבועות הקרובים ייצאו הבנקים במבצעים, שמטרתם לעודד הפקדות בקופות גמל. הפעם, האינטרס שלכם ושל הבנק זהה, ואפילו תקבלו מתנה (בדרך כלל שעון, שוברי הנחה לרשתות, מעמד לתמונה, משטח לעכבר, קופת חיסכון או מטריה). גם למי שנמצא באוברדראפט תמידי יש מוצא: הבנקים יציעו הלוואות בריבית מופחתת להפקדה בקופות, ובהחלט כדאי לשקול את האלטרנטיבה הזו.
אל תשלמו הרבה על מסמך ישן
כל מי שנקלע לחילוקי דעות מול הבנק, מוצא עצמו בעמדת נחיתות - לפחות בכל הקשור למידע. לבנקים יש מערכות מידע משוכללות, המספקות להם מסמכים מכל תקופה שיחפצו. ללקוח אין את כל המסמכים משנים קודמות, והבנקים דורשים עבורם כסף רב.
באין ברירה אחרת חלק מהלקוחות משלמים, אבל חלק אינם מוותרים. לקוח אחד, שסירב לשלם את הסכומים שהבנק דרש ממנו, פנה לבית-משפט השלום ברחובות. זה התברר כצעד משתלם ביותר. הבנק דרש 4.6 שקל עבור כל עמוד, ובית-המשפט פסק: רק 1.5 שקל לעמוד, כפי שביקש הלקוח.
פסק-דין זה אולי משפר במעט את מצב הלקוחות, אבל עדיף כמובן שלא להיקלע לחילוקי דעות עם הבנק, ובנוסף לשמור ברשותכם את כל המסמכים הקשורים לפעילות הבנקאית.
החיסכון נגמר, מה עושים?
בנה של גברת אלון, בת 80 פלוס, פנה למדור בשאלה שמעסיקה ודאי רבים. גברת אלון מתקיימת מקצבת ביטוח לאומי, וזקוקה לצרכיה לכ-500 שקל נוספים בכל חודש. ברשותה כ-200 אלף שקל בשתי תוכניות חיסכון שהגיעו לסיומן. מה עושים עם הכסף? בבנקים רבים מציעים תוכניות חיסכון המשלמות הכנסה חודשית - מוצר המפותח במיוחד בבנקים למשכנתאות. בתוכניות אלה יש ללקוח גמישות רבה לבחור את גובה הריבית שתעבור לזכות חשבונות בכל חודש.
אבל גברת אלון לא מוכנה להוציא את הכסף מהבנק שלה ולהעבירו לשום בנק אחר, אפילו בעד ריבית גבוהה יותר. אם כך, האפשרות שנותרה היא לאחד את שתי תוכניות החיסכון לתוכנית אחת צמודה למדד לתקופה של שנתיים, שבה תוכל לקבל ריבית גבוהה יותר.
הצענו לגברת אלון ובנה לגשת לסניף הבנק ולבקש מהפקיד לתת ללקוחה הוותיקה את הריבית שנותנים ללקוחות הבנק המפקידים באינטרנט (יש סיבה הגיונית שהבנק יסרב?).
מהסכום הכולל לתוכנית החיסכון הצענו שתשאיר בצד כ-12 אלף שקל, שישמשו אותה בשנתיים שבמהלכן תוכנית החיסכון תהיה סגורה. עליה רק לבדוק בבנק שלה מהי הדרך הפשוטה ביותר, שמדי חודש יעברו לחשבונה 500 שקל באופן אוטומטי.
מאחר שגברת אלון מעוניינת בחיכוך מינימלי עם הבנק, המלצנו כי תזמין כרטיס כספומט, שיחסוך לה את הצורך לגשת לסניף, ולעמוד בתור בכל פעם בה היא זקוקה לכסף.
פורסם ב"ידיעות אחרונות"