שתף קטע נבחר

לוידס: ביטוח על כוס קפה

שוק הביטוח הוותיק בעולם נוסד בבית קפה לונדוני אופנתי; גם לוידס לא נמלטה מפגיעת ה-11 בספטמבר - הפיגוע גרם לה להפסד של 3.1 מיליארד ליש"ט

כשמדברים על ענף הביטוח קשה שלא להזכיר את לוידס אוף לונדון - המוסד העתיק ביותר והחשוב בעולם בתחום הביטוח. לוידס, שקיימת מאז 1688, התחילה את דרכה, באופן מפתיע, כבית קפה לונדוני אופנתי.
הזמן: תקופת מלכותם של מרי סטיוארט שנייה ובעלה, המלך ויליאם השלישי מאורנג'. לונדון היא מרכז של מסחר בכלל ומסחר ימי בפרט, שוקק ומסחר ימי משגשג. בין השאר מיובא למדינה הקפה - משקה חדש שהפך פופולרי בעיר.
מכיוון שהמשקה החדש היה מעורר, ולא גרם לערפול חושים או שכרות, הפכו בתי-הקפה בעיר - שהראשון בהם נפתח ב-1652 - מקום מפגש לאנשי עסקים וסוחרים, שהחליפו מידע וסגרו בהם עסקות. עד סוף המאה ה-17 צצו בלונדון מאות בתי-קפה.
בית-הקפה של אדוארד לוידס, בטאואר-סטריט לונדון, נודע החל מ-1688 כמקום מפגש של סוחרים. אלא שהמוסד לא הסתפק בהגשת קפה: במקום החל לפעול שוק הביטוח היחיד במינו בעולם.

עסקות על ספל קפה

לוידס יצר אווירה עסקית בבית-הקפה, בו נפגשו בעלי ספינות, קברניטים וסוחרים שביקשו להשקיע בעסקות ימיות. לוידס עשה לו מוניטין כבעל אינפורמציה מעודכנת על כל מה שהולך בתחום העסקים הימיים, וכאיש סוד שאפשר לבטוח בו. בהמשך נפתח שוק העסקות הימיות לוידס: על פתק נייר שהוצמד לקיר בית-הקפה פורסמו מועדי יציאה לדרך של ספינות שונות, יחד עם שם הבעלים ותאריך חזרה משוער, מטרת ההפלגה וסיכונים אפשריים (למשל הפלגה למקום בו טבעו אניות). באי בית-הקפה התבקשו לרשום סכום כסף (החל ממינימום מסוים) שהם מוכנים להשקיע כדי לבטח את ההפלגה למקרה של טביעה או שוד ימי. אם והספינה תחזור בשלום, יזכו המשקיעים ברווחים לפי הסכמים שנערכו מראש.
ברוקרים - מתווכי עסקות - נשאו ונתנו עם הסוחרים שהשתתפו בהשקעה על תנאים ועל גובה הרווחים בעתיד. כך הובטח לבעלי הספינות ולרבי החובלים כי לא יפשטו רגל, ולמשקיעים ניתנה אפשרות סבירה להרוויח. לוידס, מספרים, לא השקיע ולא הרוויח כספים בעצמו.
לאחר מותו המשיך בית-הקפה להיות מרכז העסקות בביטוח ספינות. לקראת 1771 נקבעה במקום ועדה לניהול עסקי הביטוח, שבחרה 79 נבחרים מוסמכים ובעלי אחריות. כל אחד מהם הפקיד בבנק אוף אינגלנד 100 לירות שטרלינג, כבסיס לעסק. כיום יש ללוידס 4 קרנות המבטיחות תשלום הביטוח בכל מקרה שיידרש על פי החוזה. כל קרן משמשת שכבת ביטחון נוספת.

קשרים בין ברוקר לחתם

ב-1809, אחרי 130 שנה של ניהול העסק במקום בו עמד במקור בית-הקפה, עבר המוסד הביטוחי לשכון בבורסה המלכותית של לונדון, ונקרא לוידס החדש". במקום נקבעו כל נוהלי הביטוח הימי, ובהמשך גם שאר סוגי הביטוח, מה שהפך את לוידס למרכז עולמי לביטוח בעל מוניטין ענקי.
הקשרים בלוידס נעשים אך ורק בין הברוקר, המתווך, לבין החתם, שהוא היועץ ומנהל ההסכם. הברוקר מנסה להשיג עבור לקוחותיו את העסקה הטובה ביותר, לאחר שפיזר את הסיכונים בלוידס ובחברות ביטוח שונות. בלוידס מבטחים הכל: מטוסים, פרויקטים אזרחיים בתחום הנדסה, מפעלים וציוד לשאיבת נפט ובתי זיקוק.
חדר החתמים בבניין לוידס בלונדון נקרא בקיצור: THE ROOM. שם נושאים ונותנים על מחירי ביטוחים לסיכונים בכל התחומים. החתמים (NDERWRITIERSU), שקיבלו את שמם מימי החתימות בתחתית הדף על הקיר בבית-הקפה של לוידס, מייעצים בנושאים כמו ביטוח ימי ואווירי,
וביטוח אסונות. הנוהל הוא כזה: הברוקר מגיש תיק עם פרטי הסיכון, ולאחר מכן מתחיל המו"מ בינו לבין החתם שעובד עבור אחד מ-86 הסינדיקטים המשתתפים בלוידס. הברוקר רשאי להביא את ההצעות לפני לקוחותיו ולחזור עבור חתימת הסכם. כשמדובר בביטוח של סיכון גדול בהיקף כספי גדול, מחלקים את הסיכונים בין סינדיקטים אחדים המשתתפים בעסקה. סך הכל עובדים בחדר הענקי 5,000 חתמים מ-68 סינדיקטים שונים של ביטוח. הפעמון בחדר החתמים, ששימש כפעמון באחת הספינות
שבוטחו בלוידס, נקרא דה לוטין בל", צילצל כדי לסמן על הודעה חדשה: צלצול אחד מושמע להודעה הנחשבת רעה ושני צלצולים להודעה משמחת. הפעמון נמצא בחדר החתמים מזה 100 שנה. מאז כניסת מסכי המחשב לעסק, מצלצל הפעמון רק בטקסים חגיגיים.
בסמוך לבניין לוידס נמצא בניין חברת לוידס רישום האוניות, חברה מן המאה ה-18 המספקת שירותי מידע וקישור בין חברות בכל העולם בתחום ספינות, יעדים, מכירות קניות, הובלות וכדומה ל-21 אלף כלי שיט. אין קשר בין שתי החברות פרט לכך שנציג של לוידס שייך לוועד המפקח על חברת רישום האוניות. ללוידס יש גם הוצאה לאור המפרסמת יומונים, שבועונים, ירחונים וחוברות בתחום הסיכונים והביטוחים.

ממשלת לוידס

בנייתו של בניין לוידס, אחד הסמלים הארכיטקטוניים של לונדון, החלה ב-1981. חמש שנים לאחר מכן נפתח לראשונה חדר החתמים. מסביב לאולם החתמים נמצאים ארבעה אולמות מידע. את הבניין תכנן האדריכל הבריטי הנודע ריצ'רד רוג'רס. גבהו 60 מטר, והוא עשוי ברזל וזכוכית. הבניין מחולק ל-6 מגדלים ול-11 גלריות על עמודים, עם תקרות שקופות המכניסות אור יום טבעי. בבניין נבנו בין השאר גם העתקי אולמות היסטוריים מתקופות שונות ובניינים שונים של לוידס.
אחד הגופים הייחודיים לארגון הביטוח הענקי הוא "ממשלת לוידס". תפקידה לבקר ולבדוק את כל הפעולות הנעשות בחברה ובסינדיקטים המרכיבים אותה, לעקוב אחר ההסכמים ולערוב לחוקיותם. הממשלה נבחרת על-ידי עובדי לוידס, ומורכבת מ-12 עובדים, המתפקדים על בסיס יומי בחדר החתמים, ועוד 8 עובדי לוידס חיצוניים. הממשלה" בוחרת את היו"ר ושני נבחרים מבין קבוצת ה-12. הממשלה אחראית בין השאר גם על מינוי חתמים חדשים. כל הפעולות של ממשלת לוידס נבדקות ומאושרות על-ידי נגיד הבנק המרכזי של אנגליה.

עוד כמה דברים

* גובה הפוליסות הנעשות מדי שנה בלוידס - 16 מיליארד דולר.
* לוידס ביטחה את הספינה טיטאניק, שטבעה בהפלגת הבכורה שלה במרץ 1912.
* הפסדי שוק הביטוח של לוידס בשל אירועי ה-11 בספטמבר היו הגיעו ל-31 מיליארד ליש"ט.
* בין הלקוחות שביטחו את עצמם בסינדיקטים של לוידס נמצא גם נשף הגרנד-פרי היוקרתי במונקו, המתקיים מדי שנה ביולי. בנשף משתתפים נהגי מירוצי הגרנד-פרי ואורחיהם, ומשפחת המלוכה של מונקו.
* לאור המצב הביטחוני והכלכלי המעורער חלה עלייה בביטוחים בסינדיקטים של לוידס בשיעור של כ-30% בממוצע, בעיקר בתחומים הבאים: חברות תעופה, ביטוח נחלות ובתים, ספינות, חברות מכוניות, תאונות אישיות ורכוש.
* ללוידס סניפים ב-100 ארצות, ביניהן ישראל. נציג לוידס בארץ הוא עו"ד יונתן גרוס.
*הלורד לוין נבחר לאחרונה כיו"ר לוידס - הלורד הוא חבר בלשכת המסחר ישראח בריטניה שנוסדה בתקופת יצחק רבין ז"ל וג'ון מייג'ור.

מי מבוטח בלוידס היום

91% מחברות ה-FTSE (מדד המניות של לונדון).
30 החברות היוצרות את מדד דאו-ג'ונס.
10 יצרניות המכוניות הגדולות בעולם.
13 יצרניות התרופות הגדולות בעולם.
50 הבנקים המובילים בעולם.
28 חברות נפט.
23 חברות אלקטרוניקה.
73% מהגופים הפיננסיים הגדולים בעולם.
שליש מתעשיית המטוסים.
13% מחברות הספנות.
30% מסיכוני השוק הפוליטי (ביטוח מסיכוני הפיכות ממשל והלאמת רכוש).

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסרט טיטאניק. האוניה בטוחה ע"י לוידס
מומלצים