שתף קטע נבחר

מאירופה באהדה

הבדלי התפישות בינינו לגבי הדרך לבניית שלום אינם מטשטשים את מה שקושר אותנו יחדיו, ובראש ובראשונה ההיסטוריה. לעולם לא נשכח את הטרגדיה של השואה

האיחוד האירופי משתית את יחסיו עם ישראל על הצורך לאפשר למדינה זו לחיות בשלום בתוך גבולות מוכרים מבחינה בינלאומית, חופשית מאיום הטרור. האיחוד האירופי גינה ומגנה טרור באופן מוחלט. אנו עומדים על כך שהרשות הפלסטינית תנקוט את כל האמצעים שבידה לעצור התקפות נתעבות על ישראלים חפים מפשע, ולהביא את האשמים למשפט. השגת שלום היא משימה דחופה, אך השלום לא יושג בהכאת הפלסטינים, בהשפלתם ובהכנעתם. להפך, ישראל תזכה בשלום בר-קיימא ובהכרה מלאה של כל העולם הערבי רק כאשר הפלסטינים יחושו שגם הם זוכים בכבוד הראוי ויכולים לנהל את חייהם במדינה דמוקרטית ובת-קיימא שגבולותיה מוכרים מבחינה בינלאומית.
הבדלי התפישות בינינו לגבי הדרך לבניית שלום אינם מטשטשים את מה שקושר אותנו יחדיו, ובראש ובראשונה ההיסטוריה. לעולם לא נשכח את הטרגדיה של השואה. אנו מכירים בתרומה העצומה של התרבות היהודית לחברה שלנו, ורואים בישראל דמוקרטיה בוגרת, היחידה באזור. העוצמה הבסיסית של יחסי שני הצדדים משתקפת בהסכם ההתאגדות התקף זה שנתיים. יש בו פוטנציאל להביא את שיתוף הפעולה בינינו לרמה שאין לה אח ורע באגן הים התיכון.
הסחר בינינו, רכיב חשוב בצמיחה הכלכלית של ישראל, גדל בהקיפו פי 3 מראשית העשור הקודם. כשליש מהיצוא הישראלי מגיע לשוקי האיחוד האירופי (וכ 40% מהיבוא הישראלי מקורם באיחוד האירופי). עם השלמת הצירוף של 10 חברות חדשות לאזור, ב- 2004, ההזדמנויות ליצוא הישראלי יגדלו עוד יותר.
רוח היזמות האגדית של אנשי העסקים בישראל, כוח העבודה המיומן שלה ורמתה הטכנולוגית המתקדמת עושים אותה לכלכלה מודרנית ותחרותית. החלטת ישראל לאמת נורמות ותקנים תעשייתיים הנהוגים באיחוד האירופי, השיפורים שהונהגו במדיניות המוניטריות והפיסקלית שלה ושיתופה ברשת הענפה של גופי מחקר, אוניברסיטאות וחברות המעורבות בתוכניות מחקר כלל אירופיות – כל אהל מגבירים את פוטנציאל השילוב המופלא של כלכלתינו. אנו מחויבים להקמת אזור סחר חופשי עם כל ארצות הים התיכון עד 2010. גם בעתות משבר התעקשנו על זכותה של ישראל להשתתפות מלאה בתהליך זה.
תמיכתנו במדינה פלסטינית אינה סימן להתמעטות האהדה לישראל. להפך, יסודה בהכרה שפיתוח אזורי חיוני לא רק לשגשוגה של ישראל אלא גם לביטחונה, שאף מדינה אינה יכולה לפרוח בלב שכנים עוינים ורמת פיתוח נמוכה. מצוקת הפלסטינים משרתת את אלה המבקשים לפגוע בישראלים חפים מפשע. לפיכך, העזרה של האיחוד האירופי לאוכלוסייה הפלסטינית מונעת העמקה של התוהו ובוהו ומוסיפה לביטחונה של ישראל. הכסף שאנו מזרימים לרשות הפלסטינית הוא גם מנוף המשמש אותנו להאצת הרפורמות החיוניות בתוכה.
כפי שאנו מגנים ללא סייג טרור נגד ישראל, אנו מגנים גם את השימוש המוגזם שישראל עושה לעתים בכוחה – הריגות ללא משפט וענישה קולקטיבית שאינן יאות לדמוקרטיה כישראל. קראנו להפסקת ההתנחלויות בגדה המערבית ודרשנו מכל הצדדים בסכוך לכבד זכויות אדם לאחר שלמדנו מהפרק האפל בהיסטוריה שלנו על מרכזיותם של חירות הפרט וכבודו בחיפוש השלום.
אין זו רק דעתנו. במסגרת "הקווארטט", המשותף לנו, לארה"ב, לאו"ם ולרוסיה, אנו מתווים "מפת דרכים" מוסכמת לצעדים שישראל והפלסטינים צריכים לנקוט עד 2005. לאחר שנתיים של אלימות קשה, אולי דווקא גורמים מבחוץ יכולים לעזור ביציאה מהמבוי הסתום.
אירופה רואה את ישראל כידידה ושותפה חשובה. אנו רוצים שזו תהיה תחושת ישראל כלפי אירופה. נמשיך לפעול כדי להביא לישראל עתיד בטוח ומשגשג, בשלום ובשיתוף פעולה עם שכנותיה. האינטגרציה האירופית מראה שפשרה ופיוס אפשריים גם לאחר דורות של דעה קדומה, מלחמה וסבל.

הכותב הוא נציב האיחוד האירופי ליחסי חוץ.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים