שתף קטע נבחר

צילום: אפי שריר

פלגי מים באצבע הגליל

שמורת התנור עם המפל הצונח מ-30 מטר, הערבה המחודדת על שורשיה האדומים, שרידיה של עיר הלניסטית-ביזנטית-צלבנית, וגם: מקדשו המסתורי של האל פאן. כתבה ראשונה בסדרה



ראו עוד טיולי חורף בסוף הכתבה

אופי המסלול: רכב משולב בהליכה. משך המסלול: כשש שעות.
בנקודה הצפונית ביותר בישראל, ליד מטולה, נמצאים המפלים המרהיבים של שמורת טבע נחל עיון. הנחל יורד משטח לבנון לעמק החולה, והפרשי הגובה, יחד עם האזור ההררי והסלעי, יוצרים ארבעה מפלים. המים זורמים בנקיק צר ומתפתל, אך שבילים נוחים, גשרי עץ ומדרגות מובילים את המטייל לכל פינותיה היפות של השמורה. לכל אורך הדרך, רואים צמחיית נחלים עשירה, עצי חורש, פרחי בר נדירים ושלדגים לבני חזה.
נחל עיון מתחיל את חייו בעמק עיון (מרג' עיון), אזור חקלאי בדרום לבנון. מקורות הנחל נובעים מעבר לגבול, כשבעה ק"מ מצפון למטולה. במשך הקיץ מנוצלים מי המעיינות להשקיית הגידולים החקלאיים בלבנון, ולכן אפיק הנחל נותר חרב, פרט למעיינות קטנים הממשיכים לנבוע גם בקיץ. רק בחורף, כשהשדות בלבנון אינם זקוקים להשקייה, זורמים בערוץ מים רבים.
לאורך ערוץ הנחל שאורכו כשני ק"מ, יש ארבעה מפלים. המפורסם שבהם הוא מפל התנור שהעניק לשמורה את כינויה העממי. ואכן, מפל התנור הוא המפל הגדול והמרשים בשמורה, מגובה של 30 מטר צונחים המים ויוצרים את אחד מנופי המים הייחודיים של ישראל.
אפשר ליהנות משני מסלולים בשמורה. המסלול הקצר הוא מסלול מעגלי - שמתחיל ומסתיים בחניון התחתון של השמורה. לחניון זה מגיעים מכביש ראש פינה מטולה (כביש 90). משך הסיור כחצי שעה והוא כולל ביקור במצפור גפני ובמפל התנור המרשים. ממצפור גפני יש מראה מרהיב על המפל שממחיש את קו השבר בו עובר נחל עיון, חלק מן השבר הסורי-אפריקני.
המסלול הארוך מתחיל מהחניון העליון של השמורה, בפינה הצפון-מזרחית של מטולה ליד גשר עיון, בשוליו הדרומיים של עמק עיון. מסלול ההליכה הוא במורד הנחל ונמשך כשעה וחצי. להולכים במסלול זה מומלץ לדאוג לרכב שימתין בחניון התחתון של השמורה, אחרת ייאלצו לטפס בחזרה למטולה. השביל יורד במדרגות אל אפיק נחל עיון ומגיע למפל עיון שגובהו כ-9.5 מטרים. ממפל עיון נלך עם ערוץ הנחל דרומה, בנוף של מדרונות מתונים, אל המפל השני - מפל הטחנה, שגובהו כ-21 מטר. המפל נקרא על שם טחנת קמח ישנה שנבנתה למרגלותיו, ושרידיה צמודים לקיר המפל.
ממשיכים עם הנחל בקניון שקירותיו זקופים יותר, ומגיעים למפל האשד שגובהו כ-9.5 מטרים. ממפל האשד השביל מטפס אל הכתף המערבית של הנחל ועובר ליד בית הקברות של המושבה מטולה. בסמוך ניצב מעקה, ממנו אפשר לראות תצפית יפה על מפל התנור. מכאן יורדים עם השביל, שהופך לתלול, אל מפל התנור. זרם המים בחורף חזק מאוד ורסיסיו מרטיבים את המתקרב אליו.

בעיקר מי הפשרת שלגים

לאחר סיום הטיול בשמורת נחל עיון, נוסעים דרומה בכביש מס' 90 עד לצומת מצודות, מרחק כשישה ק"מ, ופונים מזרחה לכביש מס' 99. משם נוסעים כ-12 ק"מ עד לחניון מפל הבניאס שבשמורת נחל חרמון.
נחל חרמון מתחיל את דרכו למרגלות הר חרמון, שפסגתו מתנשאת לגובה של 2,814 מטר מעל פני הים. יובליו העיקריים - נחל סער, נחל שיאון ונחל גובתה - מזרימים בעיקר מי הפשרת שלגים, אך רוב המים נובעים במעיינות שלמרגלות מערת הבניאס.
מי נחל חרמון נובעים אל ברכות טבעיות גדולות ונאות, שעברו שיפוץ בידי אדם. המים קרים, טמפרטורה של 15 מעלות צלסיוס. בתחילתו זורם נחל חרמון בעוצמה רבה באפיק קניוני תלול, לאורך כשלושה וחצי ק"מ. השיפוע הגדול מקנה למים הזורמים כוח רב, דבר שהביא ליצירת קניון בעל אשדות ומפלים. המפל הגדול ביותר הוא מפל הבניאס, הזורם כל השנה והצונח בעוצמה מגובה של עשרה מטרים.
אל המפל מגיעים מחניון מפל הבניאס, שם רצוי להצטייד בדפדפת המחולקת בכניסה לשמורה, ובה פירוט המסלולים. ממשיכים עם השביל, מרחק כחמש דקות הליכה, עד למצפור המעניק מבט על כל האזור. לוחות התצפית שבמקום מסייעים להתמצאות בשטח.
יורדים עם השביל, כמאה מדרגות, עד למפל הבניאס הנופל לברכה גדולה. שימו לב: הרחצה אסורה! את זרימת המים במפל מפצל עץ דולב מזרחי, מרשים ביותר, המגיע לגובה של 15 מטר. קל לזהות את עץ הדולב על פי עליו הגדולים דמויי כף היד הנושרים בחורף, ועל פי הפירות הכדוריים בעלי השערות הארוכות. מבעד לצמחיית גדות נחלים רואים גם את הערבה המחודדת. הערבה צומחת על פי רוב כעץ ללא גזע מרכזי, אלא עם מספר גזעים.
לעיתים נחשפים שורשי הערבה, והם מיוחדים בגוון האדום שלהם. מכאן חוזרים בשביל עד הגשר, מרחק של כ-200 מטר, חוצים את הגשר ועוברים את הנחל עד לגרם מדרגות העולה אל מצפור המפל, המעניק מבט על מפל בניאס המרשים. מכאן אפשר לשוב לרכבים הנימצאים בחניון המפל ולהמשיך עם הרכב לכיוון המעיינות, או להמשיך ברגל במורד הנחל עד לגשר שאר יישוב, שם כדאי שייחכה רכב שהושאר בעוד מועד.
מי שמתחיל את המסלול מן המעיינות יוכל לצפות בצוק סלע ענק, שהיה גם, על פי המיתוס, כותל מקדשו המסתורי של האל פאן. מהצוק פורץ מעיין שופע היוצר את נחל חרמון-הבניאס, אחד ממקורותיו של נהר הירדן. שמורת טבע נחל חרמון מתחילה במעיין וממשיכה ממנו לעבר הבריכות. שרידי העיר ההלניסטית-ביזנטית-צלבנית ההולכים ונחשפים לאורך הנחל, ממחישים את חשיבותו של המקום לאורך תקופות ארוכות בימי קדם. שבילי השמורה מובילים את המטייל לכל מקומות המסתור המוצלים של צמחיית הנחל, אל טחנת הקמח העתיקה ואל נופי המים ששיאם מפל הבניאס. רעם המים במפל, מלווה את המטייל גם לאחר שהתרחק מהמפל אל תוך סבך הצמחייה.

הכותבת היא ביולוגית פלגי מים במחוז צפון, רשות הטבע והגנים.






לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רשות הטבע והגנים
נחל חרמון מתחיל את דרכו למרגלות הר חרמון
צילום: רשות הטבע והגנים
צילום: רשות הטבע והגנים
יובליו העיקריים מזרימים בעיקר מי הפשרת שלגים
צילום: רשות הטבע והגנים
מומלצים