שתף קטע נבחר

הטיפים, העצות, המיתוסים

למה עדיף לצרוך פירות שלמים ולא מיצים, איך לחם פרוס "יחסוך" קלוריות, מה צריך לדרוש מהטבח במסעדה והאם אפשר לאכול את ארוחת הצהרים בערב. השאלות שמטרידות, הטיפים שעוזרים והמיתוסים שקיימים



כיצד נצרוך נכון סיבים

- בררו בסימון התזונתי שעל גבי אריזת המזון מהי כמות הסיבים בקמח, מוצרי לחם, קורנפלקס (יופיע בתפריטים בשבועות הבאים). חפשו אחר מונחים כמו: "סובין חיטה", קמח מחיטה מלאה.
- העדיפו פירות וירקות שלמים על קליפתם (לאחר הברשה במים) על פני מיצים. הסיבים הבלתי מסיסים נמצאים בעיקר בקליפה וחסרים במיץ. בנוסף, אכילת פרי וירק שלמים תורמת לתחושת השובע.
- הקפידו על אכילת ירק טרי ומבושל בכל ארוחה.

מיתוסים של דיאטה

- תרד הוא מצויין לברזל? כדאי לדעת כי תכולת ויטמין או מינרל במזון מסוים איננה מידע מספיק. יש לברר גם את יעילות הספיגה. אכן, תרד מכיל לא מעט ברזל (3.5 מ"ג ל 100 גרם) אולם התרד מכיל גם חומצה אוקסלית אשר בתהליך העיכול נקשרת לברזל ופוגעת בספיגתו. על כן, תרד אינו נחשב מקור טוב לברזל.
- האם כל לחם שצבעו חום ומחירו גבוה עשוי מקמח מלא? כל לחם העשוי מקמח מלא צבעו חום, אולם לא כל לחם שצבעו חום הוא מלא: לעתים הצבע החום מתקבל לאחר שימוש במולסה או צביעת קרמל.

טיפ דיאטטי

- העדיפו קניית לחם פרוס על פני לחם שאתם תאלצו לפרוס. על גבי אריזת הלחם מופיע הסימן התזונתי. יצרנים רבים מעוניינים להדגיש את תכונת המוצר הדל קלוריות ועל כן מקפידים לפרט את ההרכב התזונתי לפרוסה. השוו בין מוצרים שונים והעדיפו לחם העשיר יותר בסיבים תזונתיים ודל בקלוריות.

מה תבקשו מהטבח במסעדה

- לבקש שמנת הבשר או הדג תהיה באמת בגריל או בתנור, ללא תוספת שומן. לא בטוח שהביצוע יהיה מוחלט, אבל שווה לנסות.
- כדאי לוודא במסעדה שלתפוח האדמה האפוי לא מוסיפים מרגרינה או רוטב כלשהו, או שמנת.
- דגים אפויים: במסעדות רבות מקובל להגיש דג אפוי ובתוכו הפתעה: רטבים משובחים של עשבי תיבול שונים ושמן זית. טעים, אך גם עשיר בשומן ובקלוריות. כדאי לפסוח ולהסתפק בחצי לימון עסיסי ובתבלינים.
- אם ניתן, גוונו בחירתכם מדי יום.

שאלתם, ענינו



מה ההבדל בין סובין החיטה לבין נבט החיטה, בנוגע לטיפול בעצירות?

אלה שני חלקים שונים של גרעין החיטה: הנבט הוא החלק הפנימי העשיר ברכיבי מזון. הסובין הוא החלק החיצוני שבקליפה. בשליש ספל של סובין חיטה יש כ-13 גרם סיבים וזאת בהשוואה ל-4 גרם בלבד בכמות דומה של נבט חיטה. לעומת זאת, בנבט חיטה יש יותר חלבון וויטמינים (בעיקר B) ומינרלים. לטיפול בעצירות מומלץ להשתמש בסובין החיטה ולא בנבט החיטה.

מה הם התחליפים בקבוצת הפירות?

במנת פרי ממוצעת כ-60 קלוריות, שהן יחידה אחת בינונית מהפירות הבאים: תפוח עץ, תאנה, אגס, אפרסק, תפוז, גויאבה, מנדרינה, סברס, קיוי. או יחידה קטנה של בננה, אפרסמון או ½ יחידה של הפירות הבאים: אשכולית, מנגו או 3 יחידות מהפירות הבאים: משמש, שזיף, שסק, תמרים לחים או 8 ענבים או 8 ליצ'י טרי ללא סירופ, או כוס תות שדה, או כוס קוביות מלון או אבטיח. אפשר גם: 1/2 כוס גרגרי רימון, או ½ כוס דובדבנים טריים. פירות יבשים: 1-2 תאנים או 3 משמשים או 2 שזיפים. כל חצי אשכולית היא מנת פרי אחת ושווה לכל אחת מהאפשרויות שהוצגו כאן.

מה עושים עם העור של העוף?

העור של העוף מכיל שומן רווי שאיננו בריא. על כן, כדאי להסיר את העור כבר לפני הבישול.

האם יש משמעות להחלפת סדר הארוחות?

לא. ניתן לאכול את ארוחת הצהרים בערב ולהיפך.

מה עם משקאות קלים דיאט?

משקאות דיאטטים תוססים המכילים אספרטיים אינם מעכבים ירידה במשקל, אולם כדאי להתייחס לנושא בטיחות השימוש: קיימת המלצה של משרד הבריאות לגבי טווח השימוש הבטוח בממתיקים מלאכותיים. על גבי בקבוקי השתייה מצוין בדיוק כמה לגבי כל ממתיק. השתדלו להגביל את צריכת השתייה הדיאטטית למספר מצומצם של כוסות ליום והעדיפו מים. כדאי לדעת, כי יש התייחסות מיוחדת לצריכה של ממתיקים בהריון.

הכותבת, עמליה אשד, היא דיאטנית קלינית (MSC) ומנחת קבוצות תמיכה להרזיה

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גזר. עדיף לאכול שלם ולא כמיץ
תרד. למרות תיאוריית פופאי, לא ייספק ברזל רב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים