שתף קטע נבחר

הנער הנורבגי שהוציא את האצבע מהסכר

החל משפטו של יון ליץ' יוהנסן, שבגיל 15 פרץ את מנגנון ההגנה המונע העתקתם של סרטי DVD; יוהנסן הפך לסמל המאבק בעיני האקרים רבים וארגוני זכויות אדם ברחבי העולם

בגיל 15 פיתח יון ליץ' יוהנסן תוכנה שפורצת את מנגנון ההגנה שמונע העתקת DVD ומאפשרת למשתמשיה להעתיק סרטים ויצירות המוגנות בזכויות יוצרים. התוכנה הופצה בעשרות אלפי עותקים באתרי אינטרנט ויוהנסן הפך לגיבורם של האקרים ולסיוט עבור אולפני הסרטים ההוליוודיים. שלוש שנים מאוחר יותר, החל משפטו של יוהנסן בבית משפט בנורבגיה, בעקבות תלונה שהגישו אולפני הסרטים.
השלב הנוכחי במשפט החל ביום ב' בבית משפט מחוזי באוסלו ויימשך עד סוף השבוע. במהלך השבוע יוהנסן יעלה אל דוכן העדים ויתבקש למסור את עדותו.
יוהנסן, בן 18 כיום, סרב לדבר עם עיתונאים לפני תחילת משפטו. פרקליטו, עו"ד הלבור מנשאוס, אמר שהצעיר לא הפר את החוק, והוסיף שהוא פיתח את התוכנה באמצעות קוד לפריצת אבטחה שפותח על ידי אחרים.
ה-DeCSS מאפשרת למשתמשים בה לנגן תקליטורי די וי די בכל מחשב. לשם כך, התוכנה מסירה את מערכת ההצפנה של הדי וי די (CSS) באמצעות תהליך שקרוי "תיכנות לאחור" ומאפשרת להעתיק סרטים ויצירות המוגנות בזכויות יוצרים ולהפיצם חינם באינטרנט.
יוהנסן טען בעבר, כי ה-DeCSS מיועדת לנגן סרטי DVD שנרכשו כחוק במחשבים שפועלים עם מערכת ההפעלה לינוקס – פלטפורמה שתעשיית הסרטים לא תומכת בה. עם זאת, התוכנה גם מאפשרת למשתמשיה להעתיק סרטים בDVD ולהפיץ אותם באינטרנט חינם.

גזר הדין המרבי - שנתיים מאסר בפועל

על פי חוקי הפיראטיות והמחשבים הנוקשים בנורבגיה, בית המשפט רשאי לגזור על יוהנסן שנתיים מאסר בפועל וקנס כספי. עם זאת, רוב המומחים המשפטיים אינם סבורים שהנאשם ישב במאסר עם תום משפטו.
כתב התביעה נגד יוהנסון הוגש לאחר שההתאחדות האמריקנית של יצרני הסרטים (MPAA), המייצגת את אולפני הסרטים הגדולים בארה"ב, התלוננה אצל משרד התובע הכללי בנורבגיה. במשרד התובע הכללי הסכימו עם טענת אולפני הסרטים, לפיה התוכנה של יוהנסן מעמידה את הקניין הרוחני שלהם חשופה לסכנת גניבה.
יהיו תוצאות המשפט אשר יהיו, המרצע כבר יצא מן השק. DeCSS זמינה להורדה במאות אתרים באינטרנט. התוכנה אף משולבת בחבילת תוכנה של חברה אמריקנית, שצורבת תקליטורי DVD לאחר פריצת מנגנון ההגנה.
קוד ה-DeCSS הופיע לראשונה באינטרנט באוקטובר, 1999 ולא חלף זמן רב בטרם נפוץ במאות אתרים ובתוכנות לשיתוף קבצים כמו נאפסטר. על פי התביעה, יותר מ-5,000 עותקים של תוכנת הDeCSS הורדו מהאינטרנט בשלושת החודשים הראשונים להפצתה.
יוהנסן, שזכה לכינוי "DVD יון" בנורבגיה וברחבי הרשת, הפך לסמל המאבק עבור האקרים וארגוני זכויות אדם ברחבי העולם.
ה-DeCSS ניצבה במוקד של כמה מאבקים ציבוריים, בין תאגידי הבידור להאקרים וחסידי הקניין הרוחני מול תנועת הקוד הפתוח. על פי טענתם, פרסום הקוד הוא סוג של חופש ביטוי, שאינו שונה מהתבטאויות בעייתיות אחרות, שמוגנות אף הן על פי החוקה האמריקאית.

אולפני הסרטים חששו

אולפני הסרטים הגדולים חששו מעתיד שבו כל חלון שנפתח בסייברספייס משמש להורדת סרטים חדישים, חינם אין כסף. האולפנים יוניברסל, ויונדי, פארמונט, MGM, טיים ורנר, דיסני, פוקס המאה ה20, טריסטר וקולומביה תבעו בחודש ינואר 2000 את מגזין ההאקרים "2600" ועורכו, אריק קורליי, לאחר שהציב באתר קישור להורדת DeCSS.
גורמים כמו ליגת הפוטבול הלאומית (NFL) ואיגוד הספריות של ארה"ב חתמו על תמיכה באחד מהצדדים, רובם תמכו ב-2600 ובקורליי וחלקם באיגוד תעשיית הקולנוע (MPAA). קורליי נהנה גם מהגיבוי המוסרי של חוקרים באוניברסיטאות יוקרתיות, מתכנתים ופעילים למען זכויות הפרט, שחתמו על עצומה בעדו והעידו לטובתו.
בחודש ספטמבר, 2000, פסק בית המשפט המחוזי בניו יורק נגד 2600 וקורליי, וקבע כי הפרו זכויות יוצרים כשהציבו באתר את הקישור. בחודש נובמבר, 2001, דחה בית משפט לערעורים את עתירת קורליי ופסק לטובת אולפני הסרטים בהוליווד. בית משפט קבע כי הנזק שנגרם לאולפני הוליווד עולה על הצורך להגן על חופש הביטוי ופסק כי עמדת הנתבעים, לפיה הפצת קוד DeCSS היא אמצעי ביטוי המוגן תחת התיקון הראשון לחוקה האמריקאית, מובילה ל"התאבדות חוקתית". החלטת בית המשפט אסרה על 2600 וקורליי להציב את האתר או לקשר לאתרים שכוללים את התוכנה.

הקוד הודפס גם על חולצות T

בעקבות הפסיקה התגייסו מפתחים, האקרים וגולשים להראות לעורכי הדין של התאגידים שגם אם הם יכולים להוציא את הקוד אל מחוץ לחוק, הם לא יוכלו להוציא אותו מהרשת. מאז, קוד המקור של DeCSS הודפס על חולצות טי, הופיע בשפות תכנות שאינן קיימות, בגלויות ברכה של יאהו!, בקובצי .jpg ו.gif והופץ באמצעות הקראות ספרותיות ובקובצי MP3.
פרופ' למדעי המחשב באוניברסיטת קרנגי מלון אף השיק גלריה מקוונת, שמציגה את מגוון המופעים של קוד הDeCSS, שפורסם בחלקו או בשלמותו על גבי חולצות, גלויות אלקטרוניות, שיר הייקו, קבצי MP3, משחק מחשב וסרט. חיפוש אחר DeCSS במנוע החיפוש Google מניב כ-129,000 תוצאות וניתן להוריד את הקוד מהרשת ללא כל קושי.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גיבור ההאקרים. יון ג'והנסן
מי נגע לי בדויד?
מומלצים