שתף קטע נבחר

שאנסון לפאסון

איילת בן-יוסף מבשלת ארוחת-רושם, כי אוכל שמוגש באלגנטיות תמיד יהיה טעים יותר. איך מקשטים צלחות ומעצבים מנות מרשימות. ארוחה זולה במיוחד, לארבעה סועדים, ובונוס קטן בסוף

עד שהכרתי את מוטי, בעלי, לא ידעתי מה זה פאסון. אצלנו בבית (כשלא היו אורחים, ולפעמים גם כשכן) היו מסתובבים בתחתונים, מחטטים באף, ואומרים מילים כמו "תחת", "פלוץ", ו"כוססאמק" (קללה אהובה ביותר על אמי, במיוחד כשהיא מופנת אלינו, ילדיה). בבית של מוטי לא עושים דברים כאלה. הם משתמשים במילים כמו "טמבל" "טוסיק" ו"פיאסקו" (לציון אירוע טראומטי במיוחד) ובאופן כללי מדובר במשפחה מנומסת להפליא. לא תתפסו שם מישהו עם הרגליים על השולחן בסלון או רחמנא לצלן מגרבץ.

 

אצלנו בבית כשמגישים אוכל לשולחן הוא בדרך כלל מגיע בסיר בו הוא בושל או בקערה בה הוא עורבב ומקסימום יוסיפו כף גדולה לחלוקה (לא תמיד - בכל זאת, לכל אחד יש מזלג משלו). את האוכל מעבירים בידיים, מנקרים בחופשיות מהצלחות של השכנים ולא מתביישים למצוץ בקול רם את העצמות של העוף (אחרי שניגבנו בחלה את כל המיץ הטעים שנשאר בצלחת). מיותר לציין שבבית מוטי ארועים כאלה יוגדרו מיד כ"פיאסקו".

 

למרות החינוך הקלוקל שקיבלתי בבית בתור בשלנית למדתי להעריך את חשיבות הפאסון – הרושם. הקלישאה הכי גדולה (והכי נכונה) במטבח היא "קודם אוכלים בעיניים" ואוכל שמסודר יפה בצלחת יהיה טעים יותר מאוכל שמוגש כמו שהוא.

 

הפעם נכין ארוחת-רושם ונלמד כמה פטנטים קלים וזולים כדי להפיל את האורחים מהרגליים:

 

- רינגים – אותן טבעות מתכת שימושיות להפליא במסעדות ומצויינות גם לעשיית רושם בבית. רכישת סט של רינגים היא עסק די יקר (12-20 ₪ ליחידה) – אבל תזכרו שרינג אחד יכול לשמש להרכבת כל המנות בארוחה. אפשר לחסוך ולהכין בבית לבד מקופסאות שימורים (חותכים את שני הפתחים ואת הקופסא עצמו "פורסים" לטבעות בעוביים שונים) או מבקבוקי פלסטיק (של משקאות).

 

- קישוט הצלחת – לא עם שתי עגבניות שרי ועלה חסה, אלא "כמו במסעדות" : לפזר פלפל שחור (או תבלין צבעוני אחר) על שולי הצלחת, להוסיף עלה או שניים של עשב תבלין. להזליף את הרוטב בחינניות מסביב למנה (בלי להטביע אותה).

 

- הטרנד היום במסעדות הוא בניה לגובה: פירה תפוחי אדמה בתחתית, מעליו שוק תרנגולת, מעליה בטטה צלויה ושום אפוי ולמעלה שנץ פטרוזילה. טוב, אל תנסו את זה בבית, מחשש למפולת, אבל גם אפשר ורצוי לנסות ולהניח את האוכל על הצלחת בצורה מקורית.

 

מרק שום עם כוכבים

 

את המתכון למרק הזה העתקתי לפני כמה שנים מחוברת של "שומרי משקל" – מאז הוא עבר שינויים והנה הגרסה המעודכנת לאחד המרקים שאני הכי אוהבת:

 

במרק הזה, שלא כמו בדרך כלל אני משתמשת בכף אחת של אבקת מרק עוף. באופן עקרוני מדובר בהרגל לא מומלץ ואם יש לכם בבית ציר עוף – תבורכו. כיוון שאין לנו תמיד זמן (וכסף, וכח) להכין ציר עוף, נחרוג ממנהגינו ונגניב כף אחת. שימו לב – יש היום אבקות מרק בלי מונוסודיום גלוטמט – השתדלו להשתמש בכאלה.

 

חומרים:

 

1 ראש שום מחולק לשיניים (10-12 שיניים) ( 1.6 ₪)

 

1 ענף קטן של רוזמרין או ענף טימין (או קצת משניהם)

 

כף חמאה

 

2 כפות שמן זית

 

2 כפות קמח

 

1/2 1 ליטר מים (או ציר עוף)

 

כף אבקת מרק עוף (לא צריך אם יש ציר)

 

מלח

 

פלפל שחור

 

100 גרם (1/4 חבילה) פתיתים בצורת כוכבים (חבילה עולה 5 ₪ - נהייה לארג'ים ונגיד שרבע זה 1.5 ₪)

 

כך עושים:

 

1. על אש נמוכה מטגנים את השום והרוזמרין בחמאה ושמן זית. עד שהשום זהוב ורך (לוחצים עליו קצת) והבית מתמלא בריח מעולה של פוקאצ'ות.

 

2. מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב – כך שהקמח יספג.

 

3. מוסיפים את המים / הציר ואת האבקה, מתבלים במלח ופלפל ומרתיחים.

 

4. בינתיים מבשלים בצד את הפסטה – לפי ההוראות על השקית

 

5. מרסקים את המרק בבלנדר (בלנדר יד אידיאלי לדברים האלה, בימי טרום הבלנדר אני השתמשתי בגב המצקת למעוך את השום.

 

מגישים: מניחים בכל צלחת כף פתיתים ויוצקים מרק.

 

עושים פאסון: מקשטים את הצלחת בכוכבים, או מזלפים מעט שמנת או קרם פרש, או מניחים במרכז הצלחת כמה עלי רוזמרין.

 

סך הכל – 3.10 ₪

 

 

מגדל ראגו על פולנטה

 

פולנטה, הלא היא הממליגה האיטלקית היא כלי מצויין לפאסון: כשהיא מתגבשת אפשר לחתוך אותה בכל מני צורות, לצרוב קצת בגריל ולהגיש כמצע כמעט לכל תבשיל – רצוי כזה עם הרבה רוטב.

 

חומרים:

 

1/2 ק"ג בשר בקר טחון (עשו לי טובה ואל תקנו קפוא) (12.5 ₪)

 

בצל גדול קצוץ (0.5 ₪)

 

1 שן שום

 

2 גזרים חתוכים לקוביות (1 ₪)

 

קופסא קטנה של רסק עגבניות (1.55 ₪)

 

2 כפות רוטב ווסטרשייר (בקבוק שלם עולה 4.5 ₪, תרשו לי לא להכניס אותו לתחשיב)

 

מלח, פלפל שחור גרוס

 

כפית אורגנו

 

חבילת פולנטה אינסטנט 500 גרם (3.75 ₪)

 

וכך עושים:

 

1. מכינים את הפולנטה לפי הוראות היצרן – שומרי הכשרות יכולים לוותר על החלב ולעשות אותה רק עם מים ובלי חמאה. (מניסיון – ההבדל כמעט לא מורגש) – את הפולנטה המוכנה משטחים בתבנית גדולה ומשומנת ומצננים.

 

2. מטגנים את הבצל במעט שמן, כשהוא מתחיל להתרכך מוסיפים את הגזר ומטגנים אותם ביחד במשך כמה דקות. מוסיפים את השום לדקה אחרונה של טיגון.

 

3. מוסיפים את הבשר הטחון ומשחימים אותו, תוך כדי פירור הבשר. כשהבשר כולו שחום מוסיפים את רסק העגבניות, הרוטב והתבלינים וממשיכים לבשל עוד רבע שעה על אש נמוכה.

 

4. מרכיבים את המנה: בעזרת קערית או רינג גדול (או סכין, אם יש לכם ידיים טובות) חותכים עיגול פולנטה. את הפולנטה מטגנים / צורבים בזריזות על מחבת עם מעט שמן (אפשר גם מחבת סטייקים ואז יתקבלו פסים מגניבים) ומניחים במרכז הצלחת. מעליה מניחים רינג ובתוכו מניחים מתערובת הבשר הטחון – מהדקים את הבשר ושולפים בעדינות את הרינג. מעטרים בענפון רוזמרין או בזילוף עדין של קרם פרש.

 

סך הכל: 19.30 ₪

 

 

סופלה שוקולד-קפה

 

קינוח של שיא הרושם. צריך להקפיד על שני דברים: דיוק בעבודה ותנור טוב. לי אין את שניהם ותמיד הסופלה שלי צונח שניה אחרי שהוא מגיע לפסגה. שימו לב שהכמויות כאן קטנות במיוחד – עבודה בכמויות גדולות יותר (להכפיל), תהייה יותר נוחה.

 

חומרים:

 

1/2 חבילה (50 גרם) שוקולד מריר מומס (חבילה עולה 4.5 – את חצי החבילה שנשאר תכרסמו בזמן ההכנה)

 

1 כף קמח

 

2 כפות סוכר (ועוד מעט לפיזור על התבניות)

 

20 גרם חמאה (ועוד מעט חמאה לשימון תבניות)

 

1/3 כוס חלב

 

2 כפיות קפה נמס מומסות בשתי כפות מים רותחים

 

2 ביצים מופרדות (1.5 ₪)

 

וכך עושים:

 

1. ראשית מכינים את התבניות: משמנים כל תבנית סופלה אישית ומפזרים עליה סוכר באופן שווה ויפה. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות צלזיוס).

 

2. ממיסים בסיר קטן את החמאה, מוסיפים את הקמח ומערבבים על האש. מבשלים שתי דקות. מוסיפים בהדרגה את החלב ובוחשים היטב שלא יהיו גושים. מבשלים עוד דקה ומורידים מהאש.

 

3. בקערה נפרדת מערבבים את הקפה והשוקולד המומס, מוסיפים את תערובת החלב-חמאה-קמח ואת החלמונים וטורפים במרץ עד שמתקבלת תערובת אחידה.

 

4. בקערה נפרדת (רצוי קערת זכוכית נקיה למשעי) מקציפים את החלבונים לקצף יציב.

 

5. מקפלים את הקצף לתוך התערובת המרכזית ונזהרים שלא לשבור את הקצף.

 

6. מעבירים את התערובת המוכנה לקעריות הסופלה ואופים כ-20 דקות או עד שהסופלה מרשים מספיק. חשוב מאוד – להגיש את הסופלה מייד עם צאתו מהתנור – אחרת הוא צונח!

 

להגשה: מגררים עליו מעט שוקולד מריר או מפזרים אבקת סוכר.

 

סך הכל 6 ₪

 

 

אז מה היה לנו?

 

כיוון שיצאנו מאוד חסכוניים בארוחה הזאת נהייה לארג'ים ונוסיף: חבילת חמאה קטנה 2.5 ₪, רוטב ווסטרשייר: 4.99 ₪.

 

- סך כל הארוחה: 35.9 ₪

 

- זמן הכנה (אם עובדים במקביל, כמובן) – שעה

 

ונשאר לנו עודף לבקבוק קטן של שמן זית…

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרק שום עם כוכבים. 3.10 ₪
צילום: איילת בן יוסף
מגדל ראגו על פולנטה. 19.30 ₪
צילום: איילת בן יוסף
סופלה שוקולד-קפה. 6 ₪
צילום: איילת בן יוסף
מומלצים