שתף קטע נבחר

הטיפים, התשובות

האם אפשר לאכול אורז במקום לחם, מה לעשות אם יש רגישות חלב, איך נטגן בצל ושום ללא שמן ומה נוסיף למרק כדי להעשירו, ולאו דווקא בשומן. התשובות, הטיפים ומיתוס אחד לסיום



היכן משיגים חטיפים דיאטטיים?

חטיפים דיאטטיים שונים, שהומלצו במדור זה, ניתן להשיג ברשתות הסופרמרקט השונות, הפארם ובחנויות טבע. ייתכן ונוצר מחזור במוצר מסוים. התאזרו בסבלנות, המוצר יופיע שוב.

אפשר שמן זית במקום פחמימה?

שמן זית אינו מהווה תחליף לפחמימות: השמן שייך לקבוצת השמנים ואילו הפחמימות שייכות לקבוצת הלחם. הרכבם התזונתי שונה.

אפשר אורז במקום לחם קל?

כוס אורז מבושל שמשקלה כ-100 גרם מהווה תחליף ל-2 פרוסות לחם קל.

אפשר לחלק את ארוחת הבוקר?

ארוחת הבוקר מתמשכת: בהחלט ניתן לחלק את ארוחת הבוקר לשתי ארוחות קטנות.

מה עושים במקרה רגישות למוצרי חלב?

ניתן להחליף פרוסה של גבינה צהובה רגילה בפרוסת גבינה צהובה מסויה, מופחתת בשומן ועשירה מאוד בסידן (1,000 מ"ג סידן ל-100 גרם גבינה).

אפשר להוסיף "אקטימל" ואשכולית לארוחת הבוקר?

תוספת של "אקטימל" ואשכולית לארוחת הבוקר (מעבר למומלץ בתפריט) היא תוספת של כ-220 קלוריות ליום. אם התוספת הזו חשובה לך מאוד, כדאי שתוותר על 2 מנות הפרי בתפריט (לגברים) וכן על מעדן החלב הדיאטטי.

מה עדיף: יותר פעילות גופנית או פחות קלוריות?

כאשר קצב הירידה במשקל אינו מספק בדיאטה של 1,000-1,200 קלוריות ליום, היינו ממליצים על הגברת הפעילות הגופנית ולא על הפחתת הצריכה הקלורית: הליכה של 3 ק"מ במשך 30 דקות היא הליכה בקצב טוב, אולם, היינו ממליצים להאריך את משך הפעילות בהדרגה, ל-50-60 דקות לפחות 4 פעמים בשבוע.

גבינת מוצרלה היא שמנה?

על אף היותה נייטרלית בטעמה, המוצרלה היא גבינה שמנה מאוד המכילה 18 אחוזי שומן ו-220 קלוריות ל-100 גרם.

עשרה טיפים לבישול ביתי דיאטטי, המופחת בשומן ובקלוריות

1. טיגון בצל ושום במים: ללא שמן – קוצצים בצל ושום ומוסיפים למחבת טפלון טוב 2 כפיות מים. מכסים את המחבת ושומרים על אש נמוכה. מערבבים ומוסיפים בכל פעם כפית מים. כך מתבשלים הבצל והשום במיצים שהם מפרישים. ניתן להוסיף גם כפית יין לבן.
2. העשרת מרקים: מוסיפים למרק לפני ההגשה יוגורט וכפית שמיר קצוץ. מוותרים על שמנת מתוקה או חמוצה. להסמכת מרקים ניתן להוסיף למרק בהגשה כף של סיבים תזונתיים (כדוגמת ה"דייסיבית", מוצר השבוע).
3. ירקות: לכולנו ברור כי מומלץ להרבות באכילת ירקות, אלא שלעתים קרובות אנו מרגישים שנמאס מהירקות שבמרק או מירק מאודה. לגוון: כדאי לנסות ולפרוס ירקות שונים (גזר, בצל, סלרי, חצילים, קישואים, פטריות טריות, דלורית לאחר שבושלה לא מעט, פלפל, גמבה ועוד) ולצלות אותם בתנור בטמפרטורה גבוהה. חשוב לתבל ולהוסיף כף שמן זית (לתבנית גדולה) ולמרוח את פרוסות הירק בשמן ובתבלינים. הירקות מפרישים את מעט הסוכרים שבהם ונוצר מעטה חום מתקתק.
4. פשטידות דיאטטיות: במקום להשתמש בכמות גדולה של גבינה צהובה עשירה בשומן, השתמשו בגבינה צהובה 9 אחוז שומן. בנוסף, על מנת להעשיר את הטעם, ניתן להוסיף מעט גבינה צהובה שטעמה עשיר במיוחד כגון: גבינה מעושנת, פרמזן או צ'דר.
5. הצעה לרוטב ויניגרט דיאטטי: שליש שמן זית, שליש חומץ בלסמי מעודן ושליש מיץ תפוזים טבעי.
6. נפטרים מהשומן: אחסנו במקרר מרקים, רטבים ותבשילים שונים. כאשר השומן מתקרר, הוא מתקשה וקל להסירו לפני ההגשה.
7. הכנת פסטה: ותרו על תוספת השמן למים בבישול פסטה.
8. אם אתם חייבים לתת לתבשיל "מגע" של מרגרינה או חמאה: הוסיפו למנה מעט, ממש לפני ההגשה וערבבו. תוספת במהלך הבישול תאלץ אותנו להשתמש בכמות נדיבה הרבה יותר של חמאה או מרגרינה.
9. חביתה מופחתת בשומן וכולסטרול: חלמוני הביצים (בצהוב) מכילים שומן, כולסטרול ו 60 קלוריות לחלמון בודד. החלבונים (בלבן) אינם מכילים כלל שומן או כולסטרול ודלים בקלוריות: רק 20 קלוריות לחלבון. נסו להפחית במתכונים את כמות החלמונים והוסיפו חלבונים. חביתה גדולה המכילה ביצה אחת שלמה ותוספת של עוד 2 חלבונים, עשבי תיבול, בצל ופטריות קצוצות דק, מהווה תחליף נהדר למנה הבשרית בארוחה העיקרית.
10. כדרך חיים החליפו כל מוצר אפשרי בתחליף מופחת בשומן: גבינות, מוצרי חלב ניגר, רטבים, מיונז, נקניקים, מרגרינה וחמאה (רק כאשר חייבים).
לסיכום: חסכנו מאות קלוריות שמקורן בהרבה פחות שומן במתכון.

מיתוס דיאטתי

שתיית מים במהלך הארוחה פוגעת בעיכול התקין של המזון.
ממש לא נכון. תהליך עיכול המזון וספיגתו מתחיל כבר בפה ומסתיים במעי הגס. מערכת העיכול מפרישה מיצי עיכול וחומרים שונים (אנזימים) ה"יודעים" לפרק רכיבי מזון שונים. פעילותם של חומרים אלה אינה נפגעת כתוצאה מתוספת מים.
מתי לא מומלץ לשתות במהלך ארוחה? כאשר יש חשש שהשתייה במהלך הארוחה תיצור תחושת מלאות ותקטין את כמות המזון הנאכלת: נכון בעיקר לגבי ילדים רזים, שצריכתם הקלורית אינה מספקת.

עמליה אשד היא דיאטנית קלינית (MSC) ומנחת קבוצות תמיכה להרזייה

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמן זית. לא במקום פחמימות
גזר. הוסיפו לכל מאכל לשיפור הטעם
בצל. אפשר לטגן גם בלי השמן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים