שתף קטע נבחר

סלט על הפנים

פירות אלו שאנו אוכלים, על שום מה הם חביבים כל כך על יצרני הקוסמטיקה? האם באמת יש להם ערך קוסמטי, או שזה רק מצטלם יפה? מומחי "מנטה" בדקו את המרכיבים הטבעיים בתכשירי הטיפוח. והרי התוצאות

סויה ענבים תפוז תפוח 
אבוקדו אלוורה אצות מלפפון 

מתחת לאפנו, ובאופן קולקטיבי, החלו תכשירי הקוסמטיקה להיראות כמו רשימת הקניות לירקן. מפירות אקזוטיים, כמו קיווי ופפאיה, ועד מרכיבי סלט בסיסיים, כמו מלפפון ועגבניה - מדי עונה מוכתר כוכב תורן חדש מעולם הצומח, שאי אפשר בלעדיו עד להודעה חדשה.
אלא שלא תמיד אנחנו טורחים לקרוא את האותיות הקטנות, וגם אם טורחים, לא תמיד מבינים. האומנם כל המרכיבים הפוטוגניים האלה טובים ומועילים, לעור הפנים ולא רק בצלחת - או שמדובר רק באופנה? ואולי דווקא אלה שמועילים באמת אינם מובלטים על גבי התווית כי כבר חלפה תהילתם? הפסח הזה, לשם שינוי, תדעו מה אתם קונים. לפניכם שמונה מרכיבים טבעיים שקנו את עולמם בתעשיית היופי. מהו סוד קסמם בעיני היצרנים? לאילו גילאים וסוגי עור הם מתאימים? ומה אומרים עליהם המומחים?

סויה
מה יש בזה: ניר אברם, כימאי קוסמטי, מנהל מחקר ופיתוח בחברת קרליין: "הסויה היא אבן יסוד לפיתוח מרכיבים קוסמטיים רבים. מפיקים ממנה בעיקר פרוטאינים (חלבונים) והורמוניים צמחיים. הפרוטאינים פועלים נגד האלסטז - האנזים האחראי לפירוק האלסטין (החומר שאחראי על גמישות העור). עם השנים עולה פעילותו של האלסטז וגובר פירוק האלסטין. כתוצאה מכך העור מאבד את יכולתו לשמור על הלחות בשכבות העמוקות. שימוש במרכיבים המנטרלים את פעילותו של האנזים מביא לעיכוב ההתבלות.

"מנגזרת של סויה מפיקים גם את הפיטו-אסטרוגנים, תחליפי הורמונים נשיים. הירידה הטבעית בהורמון האסטרוגן בגיל המעבר משפיעה באופן משמעותי על עור הפנים. חילוף החומרים וחידוש התאים נעשים אטיים יותר, והעור נעשה דק. מדענים הגיעו למסקנה ששימוש בתחליפי הורמונים הנגזרים מסויה מזרז את חידוש התאים, מגדיל את קיבולת הלחות של העור ומסיר את התאים המתים. התוצאה: עור עבה יותר, לח וחלק עם פחות קמטים. אפקט ההורמון הצמחי מקבל ביטוי רק כעבור חודשיים מיום השימוש בו, אולם יתרונותיו ניכרים לטווח ארוך".

למי זה מתאים: לנשים מעל גיל ארבעים, הסובלות מעור יבש ומחוספס.

מוצרים לדוגמה: סדרת "סקסס" של "גרלן" (קרם פנים, לילה ומיצוק), קרם מיוחד לניקוי העור של "NO7", קרם החייאה לעור מבוגר של "ג'ינו פריס", "אבסולו" של "לנקום" - קרם לנשים בגיל המעבר, קרם "ליפוסומס" לטיפול ברפיון העור של "פאיו".

דבר המומחה: ד"ר צחי שלקוביץ-שילה, רופא עור מומחה לרפואה אסתטית: "יש דיון ארוך בספרות המקצועית לגבי היעילות של מריחת אסטרוגן סינתטי על הפנים. יש מחקרים שהראו שאין בכך כל תועלת, ויש עבודות שמצאו שינויים, בעיקר ברקמת החיבור ובבניית האלסטין והקולגן. בסך הכל נעשו מעט מדי עבודות, ואין מספיק ספרות מדעית שמגבה את הממצאים. יש המתנגדים לשימוש בהורמונים המופקים מהחי, בשל החשש מספיגה בדם ופגיעה באיזון המערכת ההורמונלית. באשר לאסטרוגן המופק מהצומח, ההסתייגויות הן הרבה יותר נמוכות. ההורמון הצמחי, בשל מבנהו וריכוזו, גם אם ייספג במערכת הדם, קטנים הסיכויים שיצליח לחולל שינויים במערכת ההורמונלית".

חזור למעלה
ענבים
מה יש בזה: ניר אברם: "הענבים אינם מרכיב חדש בתכשירי הקוסמטיקה, אולם לפני כשנתיים החליטה חברת לנקום להבליט אותם מעל גבי האריזות, ובכך החזירה עטרה ליושנה. מדענים מצאו שגרעיני הענבים עשירים בפוליפנולים, שנחשבים לנוגדי חמצון יעילים במיוחד. הפוליפנולים מסייעים גם בספיגת חלק מהקרינה האולטרה סגולה, ובכך יכולים לשמש גם כהגנה מהשמש. יתרון נוסף הוא בהיותם מסיסים במים, בניגוד לנוגדי חמצון אחרים שהם מסיסים בשמן, כמו ויטמין E. העור מכיל מעל תשעים אחוז מים, ושימוש במרכיב מסיס במים מאפשר לחומר להגיע עד לתא עצמו ולנטרל את השפעת הרדיקלים החופשיים".

למי זה מתאים: לכל גיל ולכל סוג עור.

מוצרים לדוגמה: קרם יום "ויניפיט" של "לנקום", תחליב הגנה "סולאר דיפנס בוסטר" של "דרמלוג'יקה", "אקטיב פיוצ'ר" מסדרת "פלניטוד" של "לוריאל פריס", קרם הגנה "סרמיד הרבל 12" של "אליזבת ארדן", תמצית שמן טיפולי לעור יבש מאוד של "ז'אן פיוברט", "אידיאליסט" של "אסתי לאודר", סרום "סטופ-סיין" של "קליניק", קרם ידיים משמן זרעי ענבים של "שוורץ".

דבר המומחה: ד"ר דב סטמפלר, מומחה לרפואת עור: "בענבים יש חומצה טרטרית, שנכללת בקבוצת החומצות האלפא הידרוקסיות וגורמת לקילוף עדין של העור. כבר ברומא העתיקה נהגו הנשים שדרכו על הגת ללקט שאריות של קליפות הענבים ולמרוח על העור, לקילוף שכבות העור החיצוניות. הפוליפנולים אומנם מסייעים בסינון חלק מהקרינה האולטרה סגולה, אך לא ברמה המספקת הגנה לעור, והראיה לכך היא שהתעשייה לא מכילה אותם בתכשירי סינון קרינה".

חזור למעלה
תפוז
מה יש בזה: ד"ר יוסי סגל, כימאי, מנכ"ל משותף בק.ט.י (קוסמטיקה טבעית יישומית): "היתרון הבולט ביותר של התפוז הוא היותו עשיר בוויטמין C. על ויטמין C נעשו עבודות רבות, שהוכיחו את השפעתו החיובית על מרקם העור וגמישותו: כנוגד חמצון המסייע בהקטנת הנזקים הנגרמים לעור על ידי רדיקליים חופשיים, וכחומר המעודד את תאי רקמות החיבור בדרמיס, שכבת העור החיצונית, לייצור קולגן (החלבון המחבר את התאים מתחת לעור). ויטמין C משתתף בתהליכים כימיים רבים, ובין היתר מסייע בהתחברותם המהירה והשלמה של סיבי הקולגן, כשהם מתפוררים מנזקי הרדיקלים החופשיים.

"יתרון נוסף קשור לתהליך הטבעי המתחולל בעור הפנים שלנו. עם השנים נוצרים בסיבי הקולגן קשרים והם מתקשחים. השתתפותו של ויטמין C בתהליכים כימיים תורמת להאטת תהליכים אלו, ועל ידי כך הוא מסייע בשמירה על גמישות העור לאורך זמן. בנוסף, התפוז מכיל גם חומצות אלפא הידרוקסיות שגורמות לקילוף אטי של השכבה החיצונית בעור, ועל ידי כך מעודדות צמיחה מחודשת של תאי עור חדשים ורעננים.

"וזה עוד לא הכל: קליפת התפוז מכילה שמנים אתריים בעלי השפעה מרגיעה על מערכת העצבים. חלקיקי השמן הזעירים מתנדפים באוויר, חודרים למערכת הדם ומשם לכל אזורי הגוף. אנו יודעים מהניסיון שעור רגוע יותר נראה טוב יותר".

למי זה מתאים. לכל סוגי העור ולכל הגילאים, ובמיוחד לנשים הסובלות מעור עייף ונטול ברק.

מוצרים לדוגמה: קרם פנים תפוזים של "מארי קור", קרם לילה "מולטי אקטיב" של "קלרינס", תמצית ארומטית לעור מעורב של "דקלאור", סרום ויטמין C לפנים ולעיניים מסדרת "באלנס 24" של "קרליין", סרום "אנרג'י ליפט" של "ג'ינו פריס".

דבר המומחה: ד"ר סטמפלר: "שתי התכונות הבולטות ביותר של ויטמין C, שהוכחו מדעית, הן פעילות אנטי אוקסידנטית (התורמת גם להבהרת העור) ויכולת להגביר את ייצור הקולגן, כנראה בכך שהוא מגביר את אספקת הדם לדרמיס ובדרך הזו מעודד את צמיחת סיבי רקמת החיבור. אין עבודות שמראות שוויטמין C משתתף בתיקון סיבי הקולגן שנהרסו, ולכן ספק רב אם הוא אכן עושה זאת.

"מחקרים הראו שלוויטמין C יש תכונה של מסנן קרינה (אם כי ברמות נמוכות מאוד), וככזה הוא יכול למנוע התפתחותם של נגעים סרטניים; החומצות האלפא הידרוקסיות גורמות להתעבות השכבות הפנימיות של העור, ובכך הן מסייעות במניעת התאדות הלחות. לגבי קליפת התפוז, ספק גדול אם השמנים האתריים נספגים לדם בריכוז אפקטיבי, המסייע להרגעת מערכת העצבים והעור. אם כך היה, סביר להניח שתרופות רבות היו נלקחות בצורת הרחה".

חזור למעלה
תפוח
מה יש בזה: זאבי מאור, קוסמטולוג: "בתפוח יש חומצה אורגנית בשם מליק אסיד, שהיא ממרכיבי חומצת הפירות. זוהי חומצה פעילה במיוחד, לכן הנטייה של מעבדות הקוסמטיקה היא להשתמש במינון מאוד נמוך, על מנת שלא לעורר רגישות יתר בעור. היתרון של החומצה הזו הוא בכך שהיא מנתקת את תאי העור המתים מהשכבה העליונה של העור, ועל ידי כך מאיצה את התחדשות התאים. למעשה, מדובר בקילוף עדין של העור. יש המתנגדים לשימוש במרכיב זה, בטענה שקילופים חוזרים ונשנים גורמים לבלאי מואץ של העור. בדרך הזו אנו 'מתישים' אותו ומונעים ממנו לעבור תהליך מטבולי סדיר, ובטווח הרחוק אנו עלולים אף לגרום לנזקים".

למי זה מתאים: לכולם. מתאים מאוד לבעלות עור שמן ועבה, ובמיוחד באזור ה- T: לחיים, סנטר ומצח.

מוצרים לדוגמה: בעיקר תכשירי פילינג, כמו סדרת "סינרג'י פרש" של מעבדות "גרנייה", פילינג של "רונית רפאל", קרם פנים לטיפול אינטנסיבי של "איב סאן לורן", קרם טיפוח מחדש "פלטיניום" מסדרת "לאב ליין" של "חלבין".

דבר המומחה: ד"ר שלקוביץ-שילה: "החומצה המצויה בתפוח שייכת למשפחת החומצות האלפא הידרוקסיות, ולכן היתרונות המיוחסים לתפוח זהים לאלו המיוחסים לתפוז".

חזור למעלה
אבוקדו
מה יש בזה: זאבי מאור, "לאבוקדו יש יכולת חדירות טובה לעור, ולכן התפקיד הבולט ביותר שלו הוא היותו חומר נשא, מעין אוטובוס המסיע מרכיבים חיוניים אל תוך העור (ויטמין E, למשל). כמו כן, שילובו בתכשירי הקוסמטיקה מותיר על פני העור ציפוי דק ושמנוני, שמשמש חוצץ ומקשה על אידוי הנוזלים".

למי זה מתאים: לבעלות עור יבש ומבוגר. לא מתאים לנשים הסובלות מאקנה, וגם לא לצעירות שעורן נוטה לשומניות יתר.

מוצרים לדוגמה: מסכת גרגירי יופי של "סופט טאץ'", קרם אבוקדו להזנת העור של "קרליין", קרם עיניים וצוואר מסדרת "אדוואנס" של "אהבה", תמצית ארומתית לעור יבש "אנג'ליק" של "ד'קלאור".

דבר המומחה: ד"ר סטמפלר: "האבוקדו אכן משאיר חוצץ ומונע אידוי נוזלים, אך ספק גדול אם הוא משמש כנשא. בספרות המקצועית אין עבודות המאשרות עובדה זו. שימוש באבוקדו במסכות פנים מונע בריחת לחות ומעניק תחושה טובה לפנים".

חזור למעלה
אלוורה
מה יש בזה: זאבי מאור, "האלוורה שייכת למשפחת הקקטוסים. המצרים השתמשו בה עוד לפני 3,000 שנה לצורכי יופי וריפוי העור. יש באלוורה מספר חומרים פעילים המביאים לתוצאות טובות על העור, כמו כיווץ והרגעה. יש לה גם אפקט של החזרת קרינה, ולכן היא טובה להגנה מפני נזקי השמש. היא מכילה ריכוז גבוה של סוכרים, המסייעים בלכידת לחות, חומצות אמינו החיוניות להזנת העור, ויטמין C, וגם אלואין - מרכיב ממשפחת הפלבנואידים, שמייחסים לו יכולת לכווץ את העור ולשקם אותו ממצבי סטרס כמו פציעה או גירוי".

למי זה מתאים: לבעלות עור יבש וסדוק, לנשים שעברו פילינג, לתינוקות, לאנשים שעורם סבל ממכות חום או קור, או לסובלים מכוויות.

מוצרים לדוגמה: רוב סוגי השפתונים, מוצרי טיפוח לשפתיים של "קליניק", מסכת "סקין ריפיינינג" של "דרמלוג'יקה", מסכת הזנה מסדרת "אדוואנס" של "אהבה", קרם גוף של "קרליין", פילינג של ד"ר רון כדיר.

דבר המומחה: ד"ר שלקוביץ-שילה, "יעילותה של האלוורה מוכחת. נעשו הרבה מאוד מחקרים שהראו שהיא יעילה מאוד בטיפול בדלקות ובריפוי רקמות העור".

חזור למעלה
אצות
מה יש בזה: ניר אברם, כימאי, מנהל מחקר ופיתוח בחברת קרליין: "האצה היא אחד המרכיבים הקוסמטיים הבולטים. הכימאים אוהבים להכיל אותה במוצרי היופי כיוון שהיא עשירה במינרלים, באנזימים ובחלבונים. ישנם עשרות סוגי אצות (אדומות, חומות, כחולות) המנוצלים לצורכי פיתוח קוסמטי. לכל זן יש את הייחוד שלו וסגולות היופי המיוחסות לו.

"לאצה מסוג דונליאלה סלינה, למשל, שגדלה בים המלח ועשירה בבטא קרוטן, מייחסים יכולת לחיזוק מערכות ההגנה החיסונית של העור. יש עדויות לכך שבטא קרוטן מחזק מערכות אלה ומסייע להן בזיהוי גורמים פולשניים ובמניעת חדירתם לעור. סוגים שונים של אצות מכילים אלנטואין, שהוא חומר טבעי שמפחית דלקות בעור. שילובו בתכשירים קוסמטיים אמור לגרום להפחתת אדמומיות וגירוי בעור".

למי זה מתאים: לכל סוגי העור, אך בעיקר לעור יבש, בשל הלחות הגבוהה שהאצות מכילות.

מוצרים לדוגמה: תכשירי סדרת "Time Line" של "אהבה", קרם עיניים מפחית קמטוטים של "גרלן", תחליב לחות של "NO7", סדרת "הידרו באלנס" של "קלרינס", קרם לחות של "בלמון", סרום מאזן לעור שמן של "ג'ינו פריס", "אבסולו" של "לנקום" - קרם לנשים בגיל המעבר, סדרת "רה-נורטיב אינטנסיב ליפטינג" של "אסתי לאודר", "אנטי גרביטי" של "קליניק".

דבר המומחה: ד"ר סטמפלר, "ידוע שלבטא קרוטן פעילות אנטי אוקסידנטית, ומבחינה זו הוא אינו שונה משאר הוויטמינים ונוגדי החמצון המצויים בטבע. בספרות המקצועית לא מופיעה כל התייחסות באשר ליכולת שלו לחזק את מערכת ההגנה החיסונית על העור, ולפיכך אני מטיל ספק בתכונה זו. האלנטואין, לעומת זאת, נחשב למרכיב פופולרי ביותר בתכשירי הקוסמטיקה, והוא ידוע ביתרונותיו כאוגר לחות, מכווץ כלי דם ומרגיע את העור".

חזור למעלה
מלפפון
מה יש בזה: ד"ר יוסי סגל, "המלפפון מכיל ויטמין C , ומכאן יתרונו העיקרי. בנוסף, מכיל המלפפון גם תאית, המסייעת בספיחת חומרים שומניים מהעור ויוצרת על פניו ציפוי פולימרי דק שמקשה על התאדות הלחות. במלפפון יש גם שורה של חומצות אמינו, שמהוות אבני יסוד של הקולגן ותורמות לחיזוק מרקם העור, סוכרים היעילים באגירת לחות, ואחוז גבוה של מים (מעל 97 אחוז), שתורמים לאיזון רמות הלחות של העור. בנוסף, יש במלפפון מרכיב שנקרא קטכול (Cathecol) שנחשב לחומר מכווץ ויעיל בסגירת נקבוביות פתוחות".

למי זה מתאים: לכולם, ובמיוחד לסובלות מעיניים עייפות, עור שמן או אקנה.

מוצרים לדוגמה. חלב פנים ומי פנים לעור רגיש של "מארי קור פריס", ג'ל לעיניים של "ג'ינו פריס", מייקאפ "דאבל אייג'נט" של "הלנה רובינשטיין", תחליב לחות של "סיסלי", קרם טיפולי לעיניים של "אליזבת ארדן".

דבר המומחה: ד"ר סטמפלר, "למלפפון מרקם מיוחד המסייע במניעת בריחת הלחות מהעור, וזהו יתרונו העיקרי. המרכיבים האחרים, כמו תאית וחומצות אמינו, נחשבים למולקולות גדולות שאינן חודרות את העור, ולפיכך יעילותם על העור מוטלת בספק".

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירי דוידוביץ
סויה. מעניקה תוספת לחות וגמיזות לעור
צילום: מירי דוידוביץ
צילום: מירי דוידוביץ
מלפפון. ימנע התאדות הלחות
צילום: מירי דוידוביץ
צילום: מירי דוידוביץ
תפוז. יסייע בסינון הקרינה
צילום: מירי דוידוביץ
צילום: מירי דוידוביץ
אבוקדו. עוזר לעור יבש או מבוגר
צילום: מירי דוידוביץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים