שתף קטע נבחר

ינקי מרגלית: "חכו ותראו"

למרות שמניות חברת אלדין נסחרות כיום בנאסד"ק ב-3 דולר למניה - רחוק מאוד מרמות השיא שלהן ב-2000, אז נסחרו בכ-44 דולר – המנכ"ל והיו"ר, ינקי מרגלית, לא מתייאש; בראיון ל"ממון" הוא מספר למה הוא משוכנע שיש לו בסיס לאופטימיות, מה גורם לו לישון טוב בלילה ולמה - אחרי 17 שנה בתפקיד - הוא לא פורש

לאחרונה התמכר ינקי מרגלית (38), יו"ר ומנכ"ל חברת אבטחת התוכנה הישראלית אלדין, לתחביב חדש: משחק המחשב age of ampire. ® "אני משחק בו הרבה, הוא מודה, המטרה שלי היא להגיע לרמות כמה שיותר גבוהות. את כל החברים שלי אני כבר בדרך כלל גם מנצח".
למרות העניין הרב שהוא מגלה במשחק, הוא ממהר להבהיר כבר בתחילת הפגישה את האתגר העיקרי האמיתי שלו בימים אלה: העלאת ערכה של מניית אלדין, הנסחרת בנאסד"ק. לכן הודיע, בין היתר, על כוונתו לרכוש בשוק מניות של החברה בערך של 15% ממשכורתו השנתית נטו. לא מדובר בסכומי עתק: מרגלית מרוויח מדי שנה כ-150 אלף דולר שכר בסיס, ולכן היקפן הכספי של הרכישות עומד במקרה הטוב על כ-20 אלף דולר.

כרית ביטחון של מזומנים

למניות אלדין יש אכן לאן לעלות, והאסטרטגיה שמרגלית צריך לנקוט בה על מנת שכך יקרה לא פחות מסובכת מזו של משחק המחשב הפופולרי. מניות החברה נסחרות כיום בנאסד"ק סביב מחיר של 3-2.5 דולר למניה - רחוק מאוד לא רק מרמות השיא שלהן בשלהי הגיאות של שנת 2000, אז נסחרו בכ-44 דולר, אלא גם מרמות המחירים בהם הונפקה החברה לפני כעשור. אלדין גייסה ב-93', בהנפקת המניות הראשונה שלה - שבדיעבד התבררה גם כאחרונה - סכום של כ-7 מיליון דולר. מחיר המניה בהנפקה נקבע על 4.8 דולר, למעלה מכפליים ממחירה הנוכחי. מחיר ההנפקה שיקף אז לחברה של מרגלית שווי שוק של 30 מיליון דולר.
מאז, כאמור, לא חזרה החברה לשוקי ההון בכדי לגייס כסף מהציבור. לא באמצעות מניות וגם לא באמצעות אג"ח להמרה, מכשיר שצבר פופולריות לא מעטה אצל חברות ישראליות הנסחרות מעבר לים.
מרגלית אומר שבדיעבד, הוא לא מצטער. "אני יכול להגיד שאני ישן הרבה יותר טוב בלילה היום מאשר אם הייתי מגייס, ומבטיח למשקיעים הבטחות שלא היו מתקיימות בסופו של דבר. הבעיה שלנו היום היא לא קשה: יש לנו 12 מיליון דולר מזומן בבנק, וזו כרית ביטחון מצוינת".

ובכל זאת, בטוח שהיית היום יותר רגוע אם היו לך בבנק 100 מיליון דולר שהיו מאפשרים לך לרכוש חברות ולהמשיך ולהתפתח.

"זה נכון שאם יש יותר כסף זה יותר טוב, אבל האתגר שלי היום הוא לא לרכוש חברות חדשות, אלא לפתח את המוצרים ולהגדיל את המכירות בשווקים. אם לפני שנתיים הייתי רוצה שהחברה תגדל מבחינת היצע המוצרים שלה, היום אני רוצה לגדול רק בתנאי שאני לא מפסיד כסף, ולמצב הזה בדיוק הגענו היום".

אני לא מפחד מהשתלטות

למרגלית יש סיבה טובה מאוד לנסות להעלות את ערכה של אלדין. בניגוד למנהלים רבים, המחזיקים באחוזים בודדים ממניות החברה אותם הם מנהלים, מרגלית ואחיו דני (43), המשמש כסגן-נשיא ואחראי על הטכנולוגיה בחברה, מחזיקים במשותף בלא פחות מ-30% ממניותיה. ויש עוד סיבה, לא פחות חשובה, שקשורה לעובדה שהאחים מרגלית אינם לבד בעסק שנקרא אלדין. קרן השקעות אמריקנית בשם ורג'יניה-אנדרסן מחזיקה במשותף עם משקיע בשם ד"ר ג'יימס מרטין בנתח דומה ממניות החברה.
המשמעות המיידית היא שצמד המשקיעים הזרים יכול להשתלט די בקלות על אלדין, אם וכאשר יחשבו שיש ביכולתם לנהל אותה בצורה טובה יותר. מרגלית אומר שהוא לא מפחד מאפשרות כזו: "אין פחד. אני מעריך מאוד את האנשים האלה, וכשאני נפגש איתם היחסים טובים מאוד. מרטין הוא איש מנוסה מאוד. הוא הקים חברה שמכרה ב-800 מיליון דולר בשנה שירותי IT (טכנולוגיית מידע - ש.ג). אני נפגש איתו אחת לחצי שנה, וההתערבות שלו בענייני החברה היא מינורית. בכל מקרה, אני חושב איך להעלות את המניה מ-2 ל-4 ל-8 ול-16 דולר. זה מה שמעסיק אותי כל הזמן".

נו, מה הסוד, איך אפשר לעשות את זה?

"אני מכיר היום אך ורק דרך אחת להעלות ערך. להגדיל את המכירות שלנו ולהגדיל את הרווחים שלנו - ואז המניה תעלה. התקציב שלנו ל-2003 בנוי על כך שנגדיל את המכירות מבלי להגדיל את ההוצאות. זה אפשרי, מכיוון שחלק מפעולות השיווק שעשינו בעבר יתנו פירות בעתיד".

אפשר להגדיל היום מכירות במצבו הנוכחי של השוק?

"בשני הרבעונים האחרונים גדלנו בכ-10% במכירות רבעון מול רבעון, ואני חושב שאני רואה כאן התחלה של טרנד, מה שהופך אותי ליותר אופטימי. אומרים שב-2003 יתחיל ביקוש למוצרי אבטחת תוכנה.
"ב-11 בספטמבר נוצר הצורך למוצרים הללו, אבל לא נוצרו הדולרים שיאפשרו לרכוש אותם. אם זה באמת יתחיל, אני מעריך שאנחנו נוכל לנסוק במהירות. אבל גם אם לא, אז נגדל ב-10% מדי שנה. כל עוד השוק במצבו הנוכחי, נוכל להמשיך ולמכור".
ואכן, בניגוד ללא מעט חברות שאיבדו את שוק היעד שלהם, במקביל לקריסה הגדולה בשוקי ההון והטכנולוגיה, שוקי היעד אליהם פונה אלדין נותרו איתנים יחסית. הדבר בא לידי ביטוי בעובדה שמחזור המכירות של אלדין בשנים האחרונות שמר באופן כללי על יציבות, ולא נפל בעשרות אחוזים כפי שנפלה מניית החברה.
את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה אלדין עם מחזור מכירות בהיקף כולל של 36.2 מיליון דולר, לעומת 33 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. בשבוע שעבר העלתה אלדין את תחזית ההכנסות שלה לרבעון הרביעי, שיהיו לדבריה גבוהות מאלה של הרבעון המקביל אשתקד (כ-13 מיליון דולר). בכך צפויה החברה לסיים את 2002 עם הכנסות שיא, שיסתכמו, על פי ההערכות, בכ-50 מיליון דולר.

צריך לפנות למשקיעים הנכונים

לאלדין יש כיום מספר קווי מוצרים. קו המוצרים הוותיק נקרא HASP, והוא מעין התקן מיוחד בתוך מחשב המגן מפני שימוש לא חוקי בתוכנה. מוצר אחר הוא E-SAFE, תוכנה שקנתה אלדין לפני שנתיים ועוסקת בהגנת תוכן פרו-אקטיבית, שמגינה על הארגון מפני וירוסים. אבל המוצר העיקרי של אלדין בימים אלו הוא ה-E-TOKEN, מפתח אלקטרוני זעיר (דמוי אימובלייזר של רכב), המגן על המחשב מפני משתמשים לא חוקיים.
"אנחנו פונים היום לשני שווקים עיקרים. פלח השוק של מפתחי התוכנה ופלח השוק הארגוני. מאמצי המיקוד שלנו לא מופנים כרגע לפלח השוק הקמעונאי הרגיל. ל-HASP יש שוק מוגבל, שהיקפו כיום מוערך ב-150 מיליון דולר. זה מה שנקרא שוק הגנת התוכנה, ואני מעריך שהשנה אנחנו נהפוך לשחקן מספר אחד בו. במוצרים החדשים, כמו ה-E-TOKEN, פלח השוק שלנו כיום מינורי, אבל אנחנו צומחים יפה. קשה לי להתנבא מה יהיה בעתיד, כי השוק מאוד תנודתי, אבל אלו המוצרים שצריכים לצמוח הכי הרבה היום".

היום אתם חברה קטנה יחסית, שבוודאי לא מעניינת את המשקיעים הגדולים.

"בגלל זה צריך לפנות למשקיעים הנכונים. יש היום פלח שלם של משקיעים בשם מיקרו-קאפ, ואליהם אנחנו פונים. ב-18 חודשים האחרונים לא דיברתי עם משקיעים, מלבד אלה שממש הטריחו את עצמם כאן למשרדי. הסיבה העיקרית היא שלא האמנתי שיש לי סיפור אמיתי למכור להם על החברה. עכשיו זה שונה.
"אני מאמין שהחברה חוזרת לרווחיות והיא מסוגלת לצמוח. לפני חמישה שבועות התחלתי שוב להיפגש עם משקיעים. לא מזמן חזרתי מפגישות עם מנהלי תיקים בארה"ב, ובקרוב אני טס שוב. את העליות האחרונות במניות החברה אני מייחס לפעילות של המשקיעים האלה בנייר".
חזרתה של אלדין לרווחיות היא פועל יוצא לא רק של הגדלת המכירות, אלא בעיקר תולדה של שני גלי קיצוצים. בגל הראשון, שנערך בשנה שעברה, קיצצה החברה במספר העובדים ובשכרם של הנותרים. הגל השני, והמשמעותי יותר, הסתיים רק לפני מספר חודשים. לבד מפיטורי עשרות עובדים, החליטה אלדין על סגירת המשרדים בסנטה-קלרה ואיחוד המשרדים בהולנד, צרפת ובריטניה למשרד אחד. כיום מעסיקה החברה כ-350 עובדים, מהם 190 בישראל - במרכז החברה בתל-אביב ובמפעל היצור בקרית-גת.

אתה נמצא באלדין כבר קרוב ל-17 שנה, מיום היווסדה. אתה לא מרגיש שחוק ועייף מניהול החברה כל-כך הרבה שנים?

"לא. החברה נורא השתנתה במהלך השנים. הניהול השתנה, האנשים שכאן השתנו, אפילו משרדים כבר החלפנו 4 פעמים. אני לא נמצא באותה חברה שלפני 15 שנה, ויש לנו היום אתגרים חדשים. אם המניה הייתה היום ב-44 דולר, יכול להיות שהייתי פורש".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון
מרגלית. סיכוי לפרישה ב-44 דולר למניה
ארכיון
מומלצים