שתף קטע נבחר

הלטאה החדשה בשכונה

פרויקט המדריך הפתוח (Open Directory Project) עולה לארץ. לאחרונה הושקה גירסת הבטא העברית של מדריך האתרים המבוסס על העבודה ההתנדבותית של עורכים אנושיים ברחבי העולם. מטרת המיזם הקהילתי: הקמת אינדקס אתרים עברי איכותי שיעשה סדר ברשת, לטובת כלל הגולשים

גולשים שרגילים להשתמש במדריכי אתרים באנגלית הגיעו מזמן למסקנה שאין אינדקס אתרים טוב בשפה העברית. מדריכי האתרים המקומיים סובלים מאי עדכניות, קישורים שבורים, מידע לא מדויק ומסד נתונים מצומצם, שאינו כולל את שפע האתרים שנוספו לרשת הישראלית בשנתיים האחרונות.
בצר להם, נוטים גולשים רבים לעבור להשתמש במנועי חיפוש כמו "גוגל ישראל" המצוין. עם זאת, מנוע חיפוש טוב אינו מחליף אינדקס אתרים. לראייה, גם "גוגל" מציע מדריך אתרים משלו (לא רבים יודעים שמדריך זה כולל גם קטיגוריה עברית מצומצמת, בממשק עם תמיכה עברית מוגבלת).
"גוגל", כמו גם "נטסקייפ", MSN, "לייקוס", "הוטבוט" ומנועי חיפוש נוספים משלבים תוצאות שלקוחות מפרויקט המדריך הפתוח (Open Directory Project) – אינדקס האתרים המקיף ביותר ברשת כיום.

מי צריך את זה?

הרשת ממשיכה לצמוח בקצבים מעוררי השתאות. מנועי חיפוש אוטומטיים ומדריכי אתרים מסחריים לא מצליחים לכסות את רוב האתרים ברשת. במקום לנסות להקיף את כל אתרי האינטרנט, אנשי המדריך הפתוח החליטו ללכת על איכות ולעשות סדר בחלק קטן מהרשת.
מדריך האתרים הפתוח הושק ב-1998 וכיום הוא אחד מהפרויקטים השיתופיים הגדולים ברשת. למעשה, המדריך הוא קרוב רחוק של דפדפן האינטרנט החופשי "מוזילה", שאף הוא הוקם כתוצאה מיוזמה של חברת "נטסקייפ".
כפי שמרמז השם, המדריך הפותח הושק בהשראת תנועת הקוד הפתוח, במסגרתה גולשים משתפים פעולה יחד במטרה לפתח תוכנות המבוססות על העבודה השיתופית של רבים. המדריך הפתוח מוכר גם בשם DMOZ, קיצור ל"מדריך של מוזילה" (Directory Mozilla).

עשרות אלפי מתנדבים מרחבי העולם

המדריך הפתוח מבוסס על עבודת עשרות אלפי מתנדבים מרחבי העולם – כל אחד מהם נוטל תחת אחריותו קטיגוריה מסוימת באינדקס (למשל, פנאי, מוזיקה, עסקים, וכו') וסוקר אתרים חדשים.
העורכים משאירים בחוץ את האתרים הגרועים, לטעמם, את האתרים שנמצאים בבנייה ואתרים עם קישורים שבורים, מחברים תיאורים מייצגים לאתרים המתאימים ומוסיפים אותם לקטיגוריה הרלוונטית. הבוט "רובזילה" (Robozilla) דואג לעדכניות של מדריך האתרים – הוא סורק את האינדקס ומנכש קישורים מתים.
בעוד אתר Dmoz.org והטכנולוגיה שמאחוריו שייכים לחברת "נטסקייפ", המידע המתפרסם במדריך אינו קניינה של חברה מסחרית כלשהי. בניגוד למדריכי אתרים מסחריים, פרסום אתרים חדשים במדריך הפתוח אינו כרוך בתשלום. כמו כן, בעלי אתרים רשאים לשלב חלקים מהאינדקס באתרים שלהם, בתנאי שיאפשרו לגולשים המבקרים בהם להוסיף אתר למסד הנתונים המרכזי.

הגירסה העברית הושקה לאחרונה

"מדריך האתרים הפתוח" תורגם לשפות רבות, בהן הולנדית, ספרדית וצרפתית, אך העברית נעדרה ממנו, עקב הבעייתיות המוכרת של התמיכה בשפת הקודש במערכות טכנולוגיות דוברות עברית.
במטרה לתקן את המעוות ולפרסם גם אתרים עבריים במדריך הפתוח, הושקה לאחרונה גירסת בטא של Dmoz בעברית. העבודה היא בשלב פיתוח ראשוני, מדגיש אודי אורון, סטודנט שמנסה לקדם את פיתוח החלק העברי של הפרויקט.
מתנדבי הפרויקט בישראל (שלושה במספר) נאבקים בבעיות טכניות הנוגעות לקידוד והממשק האנגלי הבעייתי של Dmoz. לכן, הקטיגוריה העברית של המדריך כוללת מספר קטן של אתרים - 600 אתרים הוספו למדריך העברי עד כה ו-2500 נוספים ממתינים להוספה.
בשלב זה, דרושים לפרויקט מספר קטן של אנשים טכניים ברמה גבוהה שיכולים לסייע לפתרון הבעיות. בשלב מאוחר יותר, המדריך הפתוח יגייס מתנדבים שמוכנים ליטול אחריות על קטיגוריה מסוימת. אפשר ליצור קשר עם אנשי הפרויקט דרך האתר. מדוע להתנדב? העורכים המתנדבים יסייעו לקידום הרשת הישראלית ובדרך עקיפה יתרמו גם לעצמם. בעלי אתרים בעברית יוכלו להוסיף בעתיד את החלק העברי של המדריך באתר שלהם.

החולשות של המדריך הפתוח

כ-3.8 מיליון אתרים בלבד מקוטלגים במדריך האתרים הפתוח. עם זאת, מדריך האתרים הפתוח נהנה מיתרון בולט לעומת מדריכים אחרים, שמעסיקים צוות מצומצם של עורכים. (קביעה זו נכונה גם לגבי האתרים הגדולים בישראל. לאחרונה הושקה גירסת הבטא של 2find, אינדקס אתרים עצמאי, אך אתר זה מתבסס על עבודה של אדם אחד בלבד).
לעומת זאת, כ-54,600 עורכים ברחבי העולם עובדים בהתנדבות למען מדריך האתרים הפתוח. באופן תיאורטי ומעשי, מדובר ביוזמה קהילתית חיובית.
היתרון של המדריך הפתוח – עריכה שמתבססת על בני אדם ולא על אלגוריתמים – הוא גם חסרונו הגדול. אמנם, כללי האתיקה של המדריך אוסרים על עורכים להוסיף אתרים או לשנות מידע באתרים הקשורים אליהם באופן כלשהו.
בפועל, כללים אלה אינם נאכפים בכל המקרים ונודע על מקרים בהם עורכים במדריך הפתוח לא אישרו הוספה של אתרים של מתחרים – עסקיים או אידיאולוגיים. מאחר שגם גוגל, נטסקייפ, MSN ומנועי חיפוש נוספים מתבססים על מאגר האתרים של Dmoz, המשמעות של אי ההופעה במדריך עלולה להיות קריטית.

תלונות על עריכה מגמתית

דיוויד מל, עורך הבלוג FactsOfIsrael.com, התלונן בחודש אוקטובר, 2002, על עריכה מגמתית במדריך האתרים הפתוח. התלונה, שפורסמה באתרו של מל, הופנתה כלפי אחד העורכים במדריך, שכינויו הוא "שרמן" (sherman), אדם המופקד על מספר קטיגוריות במדריך, הנוגעות למזרח התיכון ולסכסוך הישראלי-פלסטיני.
"שרמן" הוסיף אמנם את FactsOfIsrael.com למדריך הפתוח, אך בתיאור האתר ציין כי "FactsOfIsrael.com כולל דברי פרשנות לפיהם כל פעולה או דעה שאינה תומכת די הצורך בישראל נובעת מנטייה אנטישמית או אנטי ישראלית".
לטענת מל, "שרמן" נקט בעמדה פרו פלסטינית מובהקת. "זה לא הוגן", הוא כתב, "השקעתי חודשים בהקמת האתר ותפעולו, וכל מטרתי הייתה לפרסם עובדות ולא פרשנות. . התכנים של האתר רחוקים מכפי שתואר במדריך.
"על אף ש-FactsOfIsrael.com מציג את הדברים מנקודת ההשקפה של ישראל, פירסמתי גם מאמרים המבקרים מדיניות ישראלית…הדבר הגרוע ביותר הוא שמנועי החיפוש של גוגל ונטסקייפ משתמשים בתיאורים מאתר Dmoz בתוצאות החיפוש שלהם. אלפי גולשים פוטנציאליים בוודאי לא יטרחו לגלוש לאתר שלי לאחר שיקראו את התיאור השלילי במדריך".
מאוחר יותר גילה מל כי גם מפעילי אתר "איגוד האינטרנט היהודי" התלוננו על הסיקור האנטי ישראלי של שרמיין. למשל, חלק מהקישורים בדף התוצאות שמוצג בעקבות חיפוש אחר מילות המפתח "טרור ערבי" הובילו לאתרים וידיעות על ארגוני טרור יהודיים. בעקבות פניית מפעילי האתר לעורך פרויקט המדריך הפתוח, תוקנו חלק מהעיוותים לפי שביעות רצונם.
אתר האינטרנט של מל ואתרים אישיים אחרים התומכים בצד זה או אחר בסכסוכים אידיאולוגים נתונים לפרשנות המשתנה על פי זווית הראייה של המתבונן. העובדה הפשוטה הזו חושפת את החולשה הגדולה של Dmoz – אנשים נוטים לקבל באגים והחלטות של מערכות טכנולוגיות אך אינם סלחניים במקרים בהם בני האדם מחליטים כיצד יוצג מידע באתרי אינטרנט על פי עמדה ערכית המנוגדת לעמדתם.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רובזילה הרובוט אילוסטרציה
dmoz פרויקט המדריך הפתוח בישראל
מומלצים