שתף קטע נבחר

את מסננת אותי

הגלישה החופשית מדי באינטרנט היא סיוט להורה המודרני: אורבים שם לילדים אתרים פורנוגרפיים, מירשמים להכנת פצצות או בתי-קזינו וירטואליים. תוכנות ייחודיות נועדו להבטיח גלישה נקייה לגיל הרך ולאוכלוסיה החרדית. כיצד פועלות שיטות הסינון השונות, עד כמה הן יעילות באמת ומה ההבדל בין רשימה שחורה לרשימה לבנה

חוויית השיטוט באינטרנט מציבה כיום אתגר קשה בפני ההורים: לרובם אין מושג ירוק מה עושים ילדיהם התמימים כשהם גולשים באינטרנט. רגע אחד הם משתעשעים באתר ערוץ הילדים - וברגע הבא, במרחק שתי הקלקות עכבר, הם כבר באתר פורנוגרפי קשה, או באתר הימורים מפתה.
מי שמחליטים לאסור כליל על הילדים את הגישה לרשת מונעים מהם גישה לכלי חשוב, כמעט בסיסי, שיסייע להם להשתלב בעולם המחר. מי שבוטח ביכולתם של ילדיו לעמוד בפני הפיתוי בעקבות הזהרה מוקדמת - יכול להסתפק בכך. אבל יש גם דרך שלישית: תוכנות סינון, המכונות בפי מבקריהן תוכנות צנזורה כמו Net Nanny, Cyber Patrol ועוד שחוסמות את כניסת המשתמשים לאתרים בלתי נאותים שכוללים תכני סקס, אלימות, סמים ואלכוהול, הימורים, פשיעה, גזענות ועוד. כאשר הילד מנסה להיכנס לאתר שנחסם, הדפדפן מציג הודעה המבשרת על החסימה.

מה אסור, מה מותר

ניתן להתקין את חלק מתוכנות הסינון במחשב האישי, ואילו אחרות פועלות כבר בשרת של ספק האינטרנט ומונעות, לכאורה, כל אפשרות לעקוף אותן. תוכנות סינון מתקדמות נעזרות בטכנולוגיה של בינה מלאכותית, שסורקת אתרים בזמן-אמת. השיטה עצמה, שלפיה נחסמים האתרים, משתנה מתוכנה לתוכנה, כאשר רוב התוכנות משלבות בין שתי שיטות סינון או יותר. השיטה הראשונה מבוססת על רשימות שחורות: מאגר של אתרי אינטרנט, שהוגדרו מראש כבלתי הולמים עבור גולשים צעירים.
שיטת חסימה שנייה היא רשימות לבנות, וכשמה כן היא - פועלת באופן הפוך מרשימות שחורות. מדובר במאגר אתרים שנבחנו ורק הם הוגדרו כמותרים לגלישה. תוכנות המבוססות על שיטה זו יתירו למשתמש לגלוש אך ורק לאתרים הכלולים ברשימה.
שיטת חסימה שלישית היא באמצעות בינה מלאכותית: אלגוריתמים מנתחים ומסננים אתרים על-פי מגוון פרמטרים שנקבעו מראש. פסילה על-פי מילות מפתח אסורות כמו סקס, רולטה או סמים, משולבת בדרך-כלל באחת משלוש השיטות. דפי אינטרנט וכתובות אתרים הכוללים את המילים הללו ייחסמו בפני הגולש גם בעת שינסה להקליד אותן במנועי חיפוש.

ביקורת חריפה

שיטות הסינון השונות חשופות לביקורת חריפה. לצד ההתנגדות העקרונית של המבקרים לעצם קיומה של צנזורה ברשת, ישנה ביקורת על הביצועים הטכניים שלהן. שוללי התוכנות המבוססות על רשימות שחורות טוענים, כי הן אינן אמינות, ומפספסות אתרים בעייתיים רבים.
תוכנות המבוססות על מאגרים של אתרי אינטרנט פעלו היטב כאשר הרשת היה בחיתוליה. כיום, כאשר הרשת עמוסה במיליארדי דפי אינטרנט, ומיליונים נוספים נולדים מדי רגע, מצליחות הרשימות השחורות לכסות רק חלק קטן מהם. זו לא הבעיה היחידה: חלקן חוסמות גישה דווקא לאתרים לגיטימיים - ובהם אתרים להסברה מינית. מנגד, מבקרי הרשימות הלבנות טוענים, כי הן מחמירות מדי, מגבילות את הילדים ופותחות בפניהם צוהר מצומצם ביותר למגוון המידע והתכנים באינטרנט.

ביקורת קפדנית בעברית

רוב תוכנות הסינון המשווקות במערב אינן אפקטיביות בישראל. מאגר הכתובות של התוכנות הללו כולל בעיקר אתרים באנגלית, ופוסח על אתרי אינטרנט בעברית. כרגע פועלים בישראל שלושה שירותי סינון בעברית. במהלך 2003 יצטרפו אליהם שירותים חדשים של ברק, קווי זהב ושל נטוויז'ן.
שירות הסינון Safenetex מופעל על-ידי חברת נט אקספרס (מפעילת נטקס, שירות הפניה לכתובות אינטרנט) בשיתוף עם חברת Safelines, המתמחה במערכות בקרה וסינון. בשלב זה, אינטרנט זהב הוא הספק היחיד המציע את השירות למנויים המחוברים בחיוג טלפוני בלבד. המחיר: 24.90 שקל בחודש.
Safenetex מבוסס על שיטת הרשימות הלבנות, ואינו דורש מהמשתמש להתקין תוכנה. למעשה, מדובר בחשבון אינטרנט מוגבל מראש, שמאפשר לילדים לגלוש אך ורק לאתרים שנבדקו על-ידי חמישה מעובדי נטקס והוגדרו בטוחים לגלישת ילדים. ההורים יכולים להחליט מתי להפעיל את שירות סינון התכנים, באמצעות שם וסיסמה שנמסרים להם בעת ההרשמה לשירות.
בועז ארנון, מנהל מוצר Safenetex בנטקס, מספר, כי הרשימה הלבנה כוללת מאות אלפי אתרים בעברית ובאנגלית, ומדי יום נבדקים מאות אתרים נוספים. אתרי סקס ופשע, סמים ואלכוהול, הימורים והיכרויות - נשארים מחוץ לתחום. הבדיקה מאפשרת לנו לקבוע מהו אחוז התכנים הבעייתיים באתר מסויים, ולהחליט אם לחסום את כולו או רק חלקים מתוכו. "כך, למשל, הגולשים יכולים להיכנס לאתר הרשות למלחמה בסמים - אך לא לאתר שמלמד אותם כיצד להכין ג'וינט", טוען ארנון.
Safenetex חוסם בפני הילדים גם גישה לצ'טים ופורומים. ידענו מראש שהדבר יסב אי-נחת לילדים, אך ההורים תומכים בחסימה, כי הם מבינים שהסכנה הכי גדולה לילדים טמונה בחדרי צ'טים, שגופים רבים סבורים שהם גן-עדן לפדופילים.

למה כל הפורומים חסומים? מה יכול להיות מסוכן לילד בפורום אופני-הרים?

"הסכנה לילדים עלולה לארוב בכל מקום, גם בפורומים שעוסקים בנושאים תמימים לכאורה כמו אופני הרים. המטרה של הפדופיל היא לפתח שיחה עם הילד על בסיס תחומי עניין משותפים, ולהציג את עצמו כבן-גילו. לאחר שירכוש את אמונו, ינסה הפדופיל לפתות את הילד להיפגש עמו מחוץ לאינטרנט. צריך להבין, שברגע שהילד מתחבר לרשת הוא פותח קופסת שרצים, ולהורים אין מושג מכך. הילד יכול ללמוד איך מרכיבים פצצה תוך שעתיים, לגלוש לאתרי סקס או ללמוד איך לעשן חשיש. מהבחינה הזו האינטרנט עלול להיות קטלני".
ובכל זאת, בתקופה הקרובה תאפשר Safenetex למנוייה לגלוש לכמה פורומים וחדרי צ'ט שנמצאים תחת פיקוח. כמו-כן, הילדים יכולים לגלוש לאתרי חינוך מיני שקיבלו הכשר מעובדי החברה. "צריך להבדיל בין הסברה מינית לילדים לבין הסברה מינית לבני-נוער", אומר ארנון. "לעתים אפשר לראות באתרים האלה תמונות עירום. לדעתנו, זה לא מתאים לילדים קטנים. אנחנו מאפשרים את ההצגה של התכנים והאיורים וחוסמים את התמונות".
בדיקה של Safenetex מעלה את הרושם שהשירות יעיל, אך מחמיר מאוד. המשתמשים אינם יכולים לגלוש לאתרים חדשים, ונאלצים להמתין עד שצוות הבודקים יאשר אותם. התוצאה: הגולש יכול להנות רק מקמצוץ מהעושר התוכני שמציע האינטרנט. בועז ארנון מבטל את הביקורת: "עד היום לא קיבלנו תלונות על מדיניות חסימה מחמירה מדי. להיפך - חלק מההורים אף דרשו להחמיר את החסימה".

הצנזור: בינה מלאכותית

בעוד ש-Safenetex מתבססת על צנזורים אנושיים, חברת איי-קוגניטו הישראלית פיתחה טכנולוגיית סינון תכנים המבוססת על בינה מלאכותית. הגירסה הביתית של הטכנולוגיה, הקרויה Puresight, כוללת מנוע בינה מלאכותית הבוחן כל דף שאליו מנסה הגולש להיכנס, ולאחר בדיקה שנמשכת פחות מאלפית שנייה - מכריע האם התוכן ראוי לצפייה או לא.
התוכנה ניתנת בחינם לתקופת ניסיון של 30 יום (ניתן להוריד אותה מאתר החברה) ולאחר מכן היא מוצעת בתשלום.
עם ההפעלה, תחסום Puresight את כל אתרי הסקס שיזוהו - אולם ההורים יוכלו לקבוע כי גם אתרי הימורים ייחסמו. כיום כוללת התוכנה רק את שתי הקטגוריות הללו, אולם הגירסה החדשה, שיצאה בשבוע שעבר, כוללת קטגוריות נוספות לחסימה: אתרי סמים ונשק, אתרי שינאה ודואר-רשת (כגון הוטמייל).
בניגוד לתוכנות סינון אחרות, Puresight בוחנת אתרים לא רק על-פי תוכנם, אלא גם על-פי עיצוב האתר, גודל הגופן וסוגו, קוד ה-HTML ועוד. אתרים שנפסלו ואושרו בעבר נשמרים בזיכרון המחשב, כך שהתוכנה אינה צריכה לשוב ולבדוק אתרים שכבר סיווגה.
התוכנה מאפשרת להורים ליצור רשימה לבנה משלהם, שאליה יתוספו אתרים אסורים לגלישה, ובכך להגביר את אחוזי הסינון של אתרים בעברית. לחלופין, יכולים ההורים להגדיר אתרים שהתוכנה חסמה - כמותרים לגלישה. וזה לא הכל: Puresight מאפשרת להורים לצפות בדוח המפרט אתרים אסורים שאליהם מנסה הילד להיכנס. דו"ח אחר מפרט את האתרים שבהם מרבה הילד לבקר.
באיי-קוגניטו טוענים כי מנגנון הסינון בזמן אמת מבטיח כיסוי של כל אתרי האינטרנט הבעייתיים, ברמת דיוק גבוהה יותר מזו של המתחרים: 99% באתרים באנגלית ו-85% באתרים שאינם באנגלית, ובהם גם אתרים בעברית. רוי תשוקתי - מנהל מוצר Puresight בחברת חילן טק, שמפיצה את מוצרי איי-קוגניטו בישראל - מאמין כי בעתיד תשפר התוכנה את רמת הדיוק שלה בשפה העברית.

סקס לא, היכרויות כן

אולם בדיקה קלה מעלה ש-Puresight אינה חפה מבעיות. כך, למשל, התוכנה מונעת מהמשתמש לגלוש לפורטל ההומוסקסואלים GoGay, אך מאפשרת לו להיכנס לאתר הישראלי ג'וינט הכולל מידע על סמים ומיועד לבני 21 ומעלה. דוגמה נוספת: התוכנה, שיכולה לחסום איזורים בתוך דף אינטרנט, חסמה את הגישה לטור הסקס באתר ביפ, המיועד לבני-נוער. עם זאת, הגישה לאתר טלצ'ט, המיועד למפגשים דיסקרטיים לבני 18 ומעלה, נותרה חופשית.
בנוסף, Puresight חסמה את הגישה לאתרי פורנו מסויימים - אך אישרה את האתר עדשת עירום, המפרסם תמונות למבוגרים בלבד. גם תוכנות שיתוף קבצים כמו קאזה, שמציעות מאגר פורנוגרפי עשיר, הצליחו לחמוק מתחת לאף של התוכנה.
בזק בינלאומי הוא ספק האינטרנט היחיד בישראל המשווק למנוייו את הטכנולוגיה של איי-קוגניטו, תחת השם IKEEPER. בזק בינלאומי מציעה את השירות גם לגולשים שאינם מנוייה. בחודש הראשון ניתן השירות בחינם, והחל מהחודש השני הוא מוצע תמורת 9.90 שקל לחודש. לחילופין, אפשר לרכוש את התוכנה ישירות מחברת חילן טק עבור תשלום חד-פעמי של כ-200 שקל.

גלישה עם הכשר

עבור הגולשים הדתיים והחרדים קיים שירות סינון נוסף, השירות השלישי הפועל כרגע בעברית. מורשת זהב, המשווק על-ידי אינטרנט זהב, מציע שירותי גלישה בטוחה לילדים ולבתי-ספר דתיים. הפיקוח נעשה בשיטת רשימות לבנות: צוות מידענים בוחן אתרים על-פי קריטריונים מחמירים וקובע האם לאשר אותם. מחיר השירות: 99 שקל בחודש.
בינתיים, כל פתרונות הסינון מתעלמים מהסקרנות הטבעית של הילדים ומהמשיכה שלהם אל האסור והבלתי מושג. כאשר רמת הבקיאות הטכנולוגית של בני דור ה-Y עולה פי כמה על זו של הוריהם, לא מן הנמנע שבמוקדם או במאוחר, חלקם ילמדו להתגבר על כל שיטות הסינון.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
safenetex: צנזורים אנושיים
puresight: בינה מלאכותית
מומלצים