שתף קטע נבחר

מחקר: המחשב מזיק לבריאות

מה משותף למשתמשי המחשבים ולנוסעים מתמידים בטיסות? שתי אוכלוסיות אלה חשופים לסיכון של קרישי דם קטלניים עקב ישיבה ממושכת, מזהירים חוקרים

האם בעתיד יידרשו יצרני החומרה להזהיר את המשתמשים כי המחשבים מזיקים לבריאות? רופאים טוענים כי ישיבה במשך שעות ארוכות מול המחשב עלולה לגרום לקרישי דם קטלניים. במחקר שפורסם בגיליון החדש של כתב העת European Respiratory Journal, מדווחים חוקרים מניו זילנד על המקרה של גבר בן 32 שסבל מהתנפחות באיזור השוק.
לאחר מספר ימים, הכאב פחת, אולם האיש סבל מעייפות ומקוצר נשימה במשך כמה שבועות, ובשלב מסוים אף איבד את הכרתו. כאשר נבדק גילו הרופאים את הסיבה לכך: קריש דם גדול שנתגלה בווריד שברגלו של האיש, שהגיע אף לריאות שלו.
האיש אובחן כסובל מ'פקקת של וריד עמוק' (DVT), קריש דם בוורידים העמוקים של הרגל שנגרם עקב חוסר תנועה של הגוף והדם. הקריש עלול לגרום לתסחיף קטלני בריאות.
לרוב, סובלים מתופעה זו נוסעים מתמידים, ששוהים שעות ארוכות בטיסות. במקרה זה, החולה הוא "משתמש כבד", שנהג לשבת במשך שעות ארוכות מול מסך המחשב בעבודה ובבית, 12 שעות ביום ולעתים אף 18 שעות ביום מבלי לקום אף לא פעם אחת, אמר החוקר ריצ'רד ביזלי, מהמכון למחקר רפואי של ניו זילנד בוולינגטון.
החוקרים קבעו כי מדובר במקרה המדווח הראשון שקושר בין ישיבה מול מחשב ל-DVT. הרופאים הציעו לכנות את התסמונת 'פקקת אלקטרונית' (e-thrombosis). הסיכון הכרוך בישיבה ממושכת התגלה לראשונה בבליץ של מלחמת העולם השנייה, כאשר מקרים של קרישי דם בריאות התגלו אצל לונדונים שבילו שעות ממושכות בחשכה במקלטים.
מאוחר יותר, ה-DVT התגלתה גם אצל נוסעים בטיסות טרנס אטלנטיות וכונתה "תסמונת של מעמד כלכלי" מאחר שהופיעה יותר אצל נוסעים שישבו במקומות ישיבה גרועים, אם כי חוקרים טוענים כי גם נוסעי המחלקה הראשונה עלולים לסבול ממנה. בית המשפט העליון הבריטי דחה עתירה בחודש שעבר של 55 קורבנות של התופעה, שתבעו 27 חברות תעופה, בטענה כי הזניחו אותם וכפו עליהם לשבת במקומות לא נוחים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זהירות: המחשב מזיק לבריאות?
מומלצים