שתף קטע נבחר

הסקרים, המתכונים

ידעתם שצריכת השומן היומית הממוצעת לאדם כמעט הוכפלה מאז שנות ה-50? סקרים ונתונים סטטיסטיים וגם כמה מתכונים

סקר מב"ת (מצב בריאות ותזונה לאומי) ראשון נערך בין השנים 1999-2001 על ידי שירותי מזון ותזונה והמרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות. הסקר בחן משתנים של הרגלי אכילה ושתייה, דיאטות, מצב בריאותי, שימוש בהורמונים, הנקה ועוד. בסקר השתתפו מעל 3,000 איש ואישה שהיוו מדגם מייצג ממרשם התושבים בישראל. להלן חלק מתוצאות הסקר:

טבלת ערכי BMI

תת משקל – פחות מ-19
משקל תקין – 19-24.9
עודף משקל – 25-29.9
השמנה – 30 ומעלה
מרבית הנדגמים (62.2%) נמצאו כבעלי BMI גבוה מ-25, כלומר, לפחות בתחום עודף משקל.
בתחום ההשמנה (BMI שווה או גבוה מ-30) נמדדו 22.9 מ-25, כלומר, לפחות בתחום עודף משקל.
19.6% מהנדגמים שומרים על דיאטה להפחתת משקל או לשמירה על המשקל באופן כללי, יותר נשים עושות דיאטת הרזייה מאשר גברים.
9.1% מהנדגמים שומרים על דיאטה שאינה קשורה לשמירה או ירידה במשקל.

פעילות גופנית

20.2% מהנדגמים דיווחו כי הם עוסקים בפעילות גופנית לפחות שלוש פעמים בשבוע, למשך 20 דקות בכל פעם.

עמדות

59.2% מהנדגמים מוצאים עניין רב בקשר שבין תזונה לבריאות: נשים יהודיות מביעות עניין רב יותר בקשר בין תזונה לבריאות, מאשר גברים יהודים. בקרב ערבים עניין הנשים רב יותר בגילאי 25-44 מאשר בגברים.

השפעת מידע או פרסומים על הרגלי התזונה

39.4% מהנדגמים מדווחים כי הרגלי התזונה שלהם מושפעים במידה רבה או במידה רבה מאוד ממידע או מפרסומים לגבי הקשר שבין תזונה לבריאות. השפעת המידע / הפרסומים לגבי הקשר שבין תזונה לבריאות, גבוהה בקרב נשים פי 1.6 מאשר בגברים.

חשיבות המחיר בקניית מוצר מזון

61.6% מהנדגמים סבורים כי המחיר הוא גורם חשוב מאוד בעת קניית מוצרי מזון.

מידת חשיבות "התאריך האחרון לשימוש" בעת קניית המזון

95.7% מהנדגמים מדווחים כי "התאריך האחרון לשימוש" המוטבע על אריזת המזון חשוב מאוד בעת קניית המזון.

בדיקת טבלת סימון תזונתי על תווית המזון בעת קניית המזון

47% מהנדגמים דיווחו כי הם בודקים לעתים תכופות את טבלת הסימון התזונתי בתווית המזון.

חשיבות תווית המזון בעת קניית המזון

62.8% מהנדגמים סבורים כי תווית המזון היא גורם חשוב מאוד בעת רכישת מוצרי מזון. נשים, יותר מגברים, סבורות כי תווית המזון היא גורם חשוב מאוד בעת רכישת מוצרי מזון.

סקר מזון ותזונה

סקר אחר נערך בין השנים 1994-1998 ע"י המחלקה לחינוך וקידום הבריאות, שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. המדגם נערך בקרב יותר מ-3,000 איש בשיטה של דיווח עצמי, מתוכו עולים הנתונים הבאים:
- רצון להפחית במשקל: רוב האוכלוסייה הנמצאת במצב של עודף משקל והשמנה מעונינת להפחית במשקלה. מגמה זו בולטת יותר בקרב נשים.
- התפלגות הרגלי התזונה: במהלך השנים בולטות שתי מגמות: העלייה בצריכת ירקות / פירות וכן עליה באחוז האנשים הממעיטים בצריכת שומן. שתי המגמות בולטות בעיקר בקרב נשים.
- גילאי 45 ומעלה מקפידים יותר על תזונה נכונה בהשוואה לגילאי 18-34 וגילאי 35-44.
- למה תזונה מיוחדת? הסיבה העיקרית המובילה אותנו להקפיד על תזונה מיוחדת היא השאיפה לבריאות טובה יותר. סיבות נוספות: הרצון להיות רזים יותר, בעקבות מחלה, כמרכיב באורח חיים צמחוני / טבעוני.
- תדירות צריכת מזון ומשקאות: אנו צורכים פחות ביצים, גבינה צהובה, בשר אדום, חמאה, גבינה לבנה 9%. אנו צורכים יותר פירות וירקות.
- שותים פחות קפה ותה, ושתייה קלה מתוקה, באופן משמעותי. לעומת זאת אנו שותים יותר מים.

מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה:

- מאז 1950 הוספנו עוד כ-1,000 קלוריות לצריכה היומית שלנו (לאדם).
- בשנת 2000 הצריכה הקלורית היומית הממוצעת לאדם היא 3,556 קלוריות.
- צריכת השומן היומית כמעט הוכפלה מאז שנות ה-50 וצריכת החלבון עלתה אף היא.
- בשנת 2000 צריכת הברזל, ויטמין C, ויטמין A וניאצין (ויטמין B) עולים בהתמדה.
מסקנות: נתוני השמירה על הדיאטה והפעילות הגופנית דומים לנתונים במדינות מערביות אחרות. נראה כי הציבור בישראל מודע לחשיבות התזונה בקידום בריאות, אולם בפועל יש לעשות יותר.

מרק עגבניות



חומרים (20 מנות):

14 עגבניות גדולות בשלות חתוכות לקוביות (גם סוג ב' יתאים)
1 בצל גדול חתוך לקוביות
3 גזרים
1 כף שמן "קנולה" לאידוי הבצל
מלח ופלפל שחור
1 כף בזיליקום טרי קצוץ
1 כף סוכר
5 שיני שום כתוש
2 כפות אורז
3 כפות שיבולת שועל (להסמכה)

הכנה:

מאדים בצל גדול עם כף השמן. מוסיפים את העגבניות עם חמש ליטר מים, מגרדים את הגזרים למרק ומוסיפים את האורז ושיבולת השועל. מביאים לרתיחה, מוסיפים מלח ופלפל, סוכר ומבשלים על אש קטנה כשעה. בסוף הבישול, מוסיפים את שיני השום והבזיליקום הקצוץ. במנה: 45 קלוריות, במקום: תחליף לירקות.

פשטידת פטריות



חומרים (8 מנות):

חבילת פטריות קפואה 400 גרם או שתי סלסילות פטריות טריות או קופסת שימורים
2 גביעי קוטג' 1.5%
2 ביצים
שקית מרק נמס בטעם פטריות דיאטטי
3 כפות קמח
בצל בינוני מגורד
2 גזרים מגורדים

הכנה:

מחממים תנור לחום בינוני. מרססים תבנית פיירקס בתרסיס שמן או מורחים כפית שמן. מערבבים את החומרים ומפזרים בתבנית. אופים במשך כ-30 דקות ב-200 מעלות. במנה: כ-110 קלוריות, במקום: 3 פרוסות לחם קל.

רוטב לבן דיאטטי



חומרים:

1 כף מיונז דיאטטי
1 כף מיץ לימון
1 יוגורט דל שומן
1 כפית חרדל גרגרים
2 שיני שום קצוצות
½ פטרוזיליה ו- ½ שמיר קצוצים
מלח, פלפל גרוס טרי
גרידת לימון (מחצי לימון)

הכנה:

מערבבים הכל ביחד. מפזרים 2-1 כף מעל מנת דג אפוי, ירק מבושל, סלט טרי או תפו"א אפוי.

עמליה אשד היא דיאטנית קלינית (MSC) ומנחת קבוצות תמיכה להרזייה.





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הישראלים אוכלים פחות ביצים
צילום: רני שלו
ויותר ירקות
צילום: רני שלו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים