שתף קטע נבחר

עושים כביסה: ניקוי יבש בלבד

רגע לפני שאורזים את שמיכות הפוך ומאפסנים את מעילי החורף החלטנו לבדוק את המכבסות לניקוי יבש. מתי כדאי למסור בגדים לניקוי, מתי זה ממש מיותר ומה אומרות התוויות

בשוק הניקוי היבש משחקות היום 3 רשתות גדולות ועשרות חנויות קטנות, שנותנות שירות לכביסה רגילה וגם לניקוי יבש. כמעט כולם מודים: בשנתיים האחרונות חלה ירידה משמעותית בשימוש בשירותי הניקוי היבש, כנראה בגלל שהצרכנים רואים בזה עניין של מותרות.
מנהל השיווק של רשת קשת, צפריר אשכנזי, מעריך את הירידה בכ-30%. מנהל סניף צפון ת"א של רשת קלין-שופ, יובל הררי, אינו מסכים. "אנחנו לא מרגישים ירידה, אלא להפך. אני מעריך שאנשים שבעבר קנו יותר ביגוד, מעדיפים היום למסור לניקוי ולהמשיך להשתמש במה שיש להם".
נושא הניקוי היבש מעלה לא מעט בעיות, חלקן אף מתבררות בבתי-המשפט לתביעות קטנות. תלונות רבות מתייחסות לבגדים שנמסרו לניקוי וחזרו פגומים, ושאלות שחוזרות ועולות נוגעות למה אפשר לכבס בבית ומה צריך לתת לניקוי. למשל, קורא מצפון הארץ פנה אלינו בתלונה וטען שלדעתו כלל לא עברו הבגדים שמסר ניקוי יבש במפעל המרכזי. הבגדים חוזרים משם מקומטים ומכווצים ואני חושד שבמקום החליטו לכבס אותם בעצמם כדי לחסוך בהוצאות. לאותו צרכן לא נותר אלא להגיש תלונה לאחד מארגוני הצרכנים או תביעה לבית-המשפט.

מסמנים ללא צורך

הכללים ברורים: כל מכבסה שמספקת שירותי ניקוי יבש חייבת לטפל בבגד לפי הוראות היצרן המפורטות בתווית המחוברת אליו. אף מכון לניקוי יבש לא מעוניין להרוס את הבגד, הוא מעוניין לנקות אותו, מסבירה מנהלת מחלקת הטקסטיל של מכון התקנים, מרים הר-לב. הבעיה היא שלעתים קרובות הסימון אינו נכון.
מתברר שעל תוויות רבות של הוראות ניקוי נרשם ניקוי יבש בלבד רק כדי להימנע מבעיות ותביעות עתידיות. היצרנים לא רוצים להסתכן משפטית או לקחת אחריות על התוצאות כאשר הכביסה נעשית בבית, אומרים בעלי המכונים לניקוי יבש, ולכן הם מעדיפים לרשום ניקוי יבש בלבד, למרות שלפעמים הניקוי היבש עלול אפילו לקלקל את הבגד.
לפי תקנות המכס חובה לרשום על טקסטילים שמגיעים לארץ את הרכב הבד, שם היבואן והוראות הטיפול. אנחנו בודקים את התוויות מדגמית אבל אין כל דרך לבדוק כל בגד ובגד, אומרת הר-לב. על-פי חוק סימון סחורות, חובה להוסיף תווית עם הוראות הניקוי גם על מוצרים תוצרת הארץ, אך גם היבואנים וגם היצרנים רוצים לכסות את עצמם משפטית ולכן רושמים לעתים קרובות ניקוי יבש בלבד - גם אם זה אינו נחוץ.
מצד שני, מוסיפה הר-לב, צריך לזכור שפעולת מכונת הכביסה אגרסיבית למדי ועלולה לשחוק פרטי ביגוד, בעיקר אם דוחסים הרבה מעבר לכמות הרצויה, כמנהג הישראלים, ולכן עדיף לעתים לתת מוצרים עדינים יותר לניקוי יבש. בכל מקרה, ניקוי יבש אינו יכול לקלקל בגד.
לא תמיד מדובר רק בכיסוי משפטי. האופנאית דורית שדה מודה שהיא מציינת על 90% מפריטי הביגוד שלה ניקוי יבש בלבד, אך היא עושה זאת משום שלדעתה ניקוי יבש עוזר לבגד להאריך ימים. אני נתקלת במעט מאוד קונות שמעדיפות לקנות בגד שאיננו זקוק לניקוי יבש. רובן לא מתחשבות בעובדה זו כאשר הבגד מוצא חן בעיניהן, אומרת שדה, אך לרוב הקונות אני מדגישה בעת המכירה כי למרות שכתוב ניקוי יבש לא בהכרח צריך לעשות זאת. תלוי בבגד.
חשבון קטן מראה שאם מחיר גופייה שחורה ואופנתית הוא כ-200 שקל, הרי שאחרי שנתיים ו-6 תהליכי ניקוי מחירה מאמיר ל-350 שקל לפחות.
לצרכנים רבים זה לא אכפת. לעולם לא אכבס ביד או במכונה בגד יפה שחשוב לי לשמור עליו, אומרת ש', שמוכנה להוציא כל סכום ובלבד לשמור על המראה הרענן של הבגד. קונות אחרות הודו שהן מתעלמות בקביעות מהתווית. מלבד ז'קטים, אינני נוהגת למסור בגדים לניקוי יבש למרות התווית, ועד היום לא קרה להם כלום, מספרת צרכנית אחרת.
לא פעם פוגשים תוויות שעליהן מסומן ניקוי יבש בלבד, ובאותה עת גם כביסה ב-30 מעלות, ולעתים היצרן כלל אינו טורח לשים תווית. דבר אחד ברור: שום גוף רשמי אינו יכול לבדוק את נכונות ההוראות שעל התווית. אנחנו בודקים בחנויות בגדים ללא תוויות ומגישים דוחות מנהליים נגד היצרנים, שעוברים בכך על חוק הגנת הצרכן, אומרת מנהלת מינהל סחר פנים במשרד התמ"ס, צביה דרורי, אך ברור שקשה מאוד לבדוק את נכונות ההוראות.

רגישים לדטרגנטים

עם או בלי תווית, הניקוי היבש נועד למוצרים עדינים, שתהליך הרטבתם במים ו/או מגע עם דטרגנטים עלול להזיק להם ובכך לגרום להתכווצות הבד ולדהיית הצבע. מדובר בעיקר בבדי צמר, משי, פשתן וויסקוזה. גם סאטן - שמסתמן אגב כלהיט האופנתי של הקיץ הקרוב - יכול להיות רגיש למים. כך לדוגמה, בגד שעשוי כותנה ואינו רגיש למים אך יש בו פס סאטן מבריק - דינו להתגלגל לניקוי יבש בלבד.
יתרה מזאת. פעמים רבות מוסיפים בתפירה חומרים כמו פליזלין, בעיקר בדשי מקטורנים, ואלה יכולים להתפורר במגע עם מים. גם במקרה כזה הופך הבגד כתובת לניקוי יבש, גם אם הבד שממנו הוא עשוי אינו רגיש למים וסבון.
הסיבים שעמידים בפני מים הם כותנה או פוליאסטר. אלה בדים מעורבים, שמיועדים ללבוש ולכבס, אומרת הר-לב, ולא יעלה על הדעת לתת אותם לניקוי יבש - למרות שכך כתוב לעתים בהוראות.

הלחץ לפני פסח

אפשר להביא לניקוי היבש כמעט הכל: בגדים, שטיחים, וילונות, שמיכות פוך, מוצרי עור, עניבות, חלוקים וטליתות. רוב הציבור נוהג לאסוף את המוצרים פעמיים בשנה, כשמחליפים את הארונות מחורף לקיץ ולהפך, אבל הלחץ העיקרי הוא בתחילת החורף ולפני החגים, כאשר מביאים וילונות, שטיחים ושמיכות פוך, לדברי בעלי מכוני הכביסה והניקוי.
סקירה של החנויות והרשתות לניקוי יבש ברחבי הארץ מעלה שהמחירים קבועים למדי וכי ההבדלים ביניהן אינם גדולים, אם כי במקומות כמו בת-ים, חולון ודרום הארץ המחירים נמוכים מעט יותר מאשר בצפון תל-אביב, רעננה או הרצליה פיתוח.
לרוב הנקודות למסירת הבגדים לניקוי יבש את קהל הצרכנים הקבוע שלהן, שסומך על הבעלים ויודע כי אפשר להפקיד בידיו את הבגד האהוב ולקבל אותו בחזרה ללא פגע ובזמן. כל ניקוי יבש כולל גיהוץ, אבל אם תביאו חולצות או מכנסיים לגיהוץ בלבד, אחרי שכיבסתם אותם בבית - יקבלו אותם בברכה ויחזירו לכם אותם מגוהצים ומקופלים לתפארת. בחלק מהנקודות מציעים גם תיקוני תפירה, שירות יעיל למדי, וכן שירותי צביעה.
בגלל התחרות הגדולה יוצאות רוב המכבסות מדי פעם במבצעים. כך לדוגמה, מציעה עכשיו רשת פרש-אנד-פלש (שמחזיקה נקודות נפרדות לניקוי יבש ולפיתוח תמונות) ניקוי יבש חינם למכנסיים, צח-קלין באבן-גבירול בתל-אביב מציע כמבצע חורף כל סריג חמישי חינם, והמכבסה החדשה אקווה-בלו ביהוד מציעה לרגל הפתיחה בגד שני חינם. בסניף חולון של קשת מציעים עכשיו ניקוי יבש למכנסיים ב-16.50 שקל בלבד, ובסניף ראשון לציון של רשת לילי תוכלו למסור 3 ז'קטים ב-90 שקל או 3 סוודרים ב-60 שקל. והמסקנה - תמיד כדאי לבדוק את המבצעים באזור מגוריכם.
כדאי לשים לב: חנויות רבות מכנות עצמן רשת והן בכלל לא כאלה. למה זה חשוב? כאשר יגיע רגע האמת וחלילה הבגד יינזק - יותר קל לפנות בתלונה לרשת שעומד מאחוריה אבא. בדרך כלל יבואו לקראתכם וייתנו לכם פיצוי, אבל צרכנים רבים מנצלים את זה ומנסים להוציא פיצוי שיאפשר להם לקנות בגד חדש, מתלוננים בעלי המכבסות.
וטיפ לסיום. מוצר חדש בשוק, תוצרת כחול-לבן, מסמן מהפכה עולמית: חליפה לגבר שאפשר לכבס אותה במכונת כביסה, ואין צורך לשלוח אותה לניקוי יבש. ההמצאה הזו (שמחירה כ-1,500 שקל) שייכת למפעל בגיר, שאף רשם עליה פטנט עולמי וכבר הספיק למכור רבע מיליון חליפות כאלה לרשת מרקס אנד ספנסר בבריטניה ולחנויות רבות בגרמניה. ועד שימציאו לנו פריטי ביגוד דומים נוספים, נראה שנמשיך לשלוח הכל למפעלים לניקוי יבש, ולשלם על כך סכומים לא מבוטלים.

טיפים

המהנדס משה גדות, ממפעל בגיר מספק לנו טיפים לניקוי ולשמירה של הבגדים
לא להמתין עם הכתם. במידה והבגד הוכתם רצוי למסור אותו לניקוי במהירות האפשרית. הזמן שעובר מקבע את הכתם בסיבים.
תולדות חיי הכתם. הסבירו לאחראים על הניקוי את מקור הכתם. לכל לכלוך יש חומר ממיס שונה.
לא להפריד סטים. במידה וישנם כמה חלקים מבד זהה הנלבשים יחדיו (כמו חליפה) יש למסור לניקוי את כל החלקים יחדיו כדי למנוע תוצאה של גוונים שונים.
לא לגהץ. אין לגהץ בגד מוכתם, הכתם מתקבע בעזרת חום.
התרחקו מאלכהול. הימנעו ממגע הבגדים עם אלכוהול, שעלול להוריד צבע.
זהירות, כתמי דיאודורנט. הימנעו ממגע של זיעה ישירה על משי, זיעה מחלישה את סיבי המשי. תנו לדאודורנט להתייבש לפני לבישת הבגד שכן מגע דאודורנט רטוב עלול להוריד צבע.
השקיעו בקולב. לאחר קבלת הבגד מהניקוי היבש לפני איחסונו בארון רצוי להחליף את קולב הברזל הדק בקולב בעל תמיכה טובה ולאפסן בארון ללא הניילון, שחונק את הבגד.
רק למומחים. בגדי עור חייבים ניקוי יבש מקצועי במיוחד ולכן יש לדאוג לשלוח אותם לניקוי יבש המתמחה בעור.
ולסיום שימו לב על מה מחייבים אתכם: לעתים עלולים לחייב אתכם על מעיל במקום על ז'קט ארוך, כאשר המחירים שונים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעילים. לשים לב על מה מחייבים אתכם
מומלצים