שתף קטע נבחר

חמור קופץ בראש

נאפסטר ז"ל הזרימה אל המחשב שלנו את קטלוג המוזיקה השלם, ועכשיו תוכנת ה-eDonkey תסייע לכם לאתר ולהוריד סרטי קולנוע, תקצירים ותכניות שונות אל המחשב שלכם. כתבה שלישית בסדרה שתסביר לכם איך מאתרים, מורידים ונהנים מסרטי קולנוע, וידאו וטלוויזיה ברשת

המלכה החדשה של שיתוף הקבצים היא רשת eDonkey, שמיועדת לשיתוף קבצים גדולים בין משתמשים בעלי חיבור מהיר. תוכנת eDonkey היא דווקא לא כזה להיט, היא סובלת מזמני הורדה ארוכים ונוטה להשתלט על רוחב-הפס שלכם. התוכנה העדיפה היא דווקא eMule, שפועלת על אותה רשת שיתופית, אבל מבצעת את העבודה טוב יותר וגם מציעה סביבת עבודה ידידותית בהרבה (OverNet, תוכנה נוספת, היא התשובה של החמור לפרד). ובכל זאת, לפני שתבחרו בתוכנה העדיפה עליכם, בואו נראה מה החמור יודע לעשות.

מאיפה מורידים?

אחרי שתתקינו ותפעילו אותה, עליכם לשים לב לכך שהתוכנה עדיין לא מחוברת לשום דבר. בדרך-כלל זה אורך זמן מה עד שתמצא שרת פנוי ותתחבר אליו.
כשהצליחה, היא מודיעה על כך בצניעות רבה, והדרך הבטוחה לבדוק את החיבור הוא לבצע שאילתה. נסו מילת חיפוש פופולרית (נגיד "spiderman"), והמתינו לתשובות. זהו גם השלב הבא: לשונית Search שבראש החלון תשמש אתכם לחיפוש המילים האופייניות לקובץ המבוקש. תוצאות החיפוש יציגו את הקבצים, ויסמנו בכחול את הקבצים שנמצא להם המספר הרב ביותר של מקורות. לחצן Extend Search, הנמצא בלשונית החיפוש, משמש להרחבת חיפוש הקבצים מעבר לשרת הזמין אליו התחברנו. לחצו עליו מספר פעמים, ותראו כיצד מספר העותקים הזמינים עולה. אין צורך לבלות את כל היום בלחיצה על המקש הזה. בשעת הורדת הקבצים, eDonkey תמשיך לחפש לבד אחר קבצים מתאימים נוספים אצל שרתים אחרים, עד שתסיים להוריד את הקובץ (במקרה של eMule, תוכלו לבצע חיפוש גלובלי בכל השרתים, בעזרת סימון הריבוע "Search Global" בלשונית החיפוש). כדי לבצע חיפוש גלובלי ברשת החמור ולא מתוך התוכנות, תוכלו להיעזר באתר החיפוש Jigle.com.
הקלקה כפולה על שם הקובץ תעביר אותו למנהל ההורדות, תחת לשונית Downloads. כאן תבלה התוכנה את הזמן הרב (מאד) הנדרש בדרך-כלל להורדת הקבצים, ובעיקר להמתנה בתורות אצל משתמשים מרוחקים. יתרון של רשת eDonkey הוא שהתוכנה לא מתבלבלת משינויי שמות קבצים בידי משתמשים שונים. לכל קובץ מוצמד "מספר שילדה", שמאפשר לתוכנה לזהות אותו בכל גלגוליו, כך שלמרות שהתוצאות אולי יזהו שמות שונים, התוכנה תבין שמדובר באותו קובץ ותצרף את כל המופעים שלו לאותה הורדה (אנחנו, הפחות דיגיטלים, נשער שקבצים בעלי נפח זהה הם קבצים זהים, גם אם שמם מעט שונה).

להאיץ את התוכנה

עכשיו נראה כיצד להאיץ את התוכנה, ולעצור אותה מלהסניף את הפס-הרחב מתחת לאפנו.
הקישו על Options (בחלקו העליון של חלון התוכנה) וגשו להגדרות קצב ההורדה/העלאה. הערך הסטנדרטי של הגדרות אלא הוא "0", שאומר שהתוכנה תשתמש בכל רוחב-הפס הזמין, לשני הכיוונים. קצת מוגזם. שנו את הערך Max Upload Speed למשהו צנוע יותר, נגיד 10KB/sec והשאירו "0" בשאר הערכים (10 הוא הערך המינימלי שהתוכנה דורשת, בלי שתפגע במהירות ההורדה. אם אתם עדיין מרגישים שהתוכנה איטית, נסו להקטין עוד קצת את הערך הזה, אבל שימו לב שלמהירויות נמוכות יותר, eDonkey מחייב שמירת יחס של 1:4 בין קצב ההורדה לקצב ההעלאה. לקו של חצי מגה ADSL ערך סביר הוא 6 להעלאה ו-24 להורדה. יותר מזה חוסם את הקו לגמרי.
לגבי Max Connections, הגישה המקובלת היא שככל שהמספר גבוה יותר כך עדיף, אבל ערך גבוה מדי יכול גם להפיל את המחשב (המספר מתייחס למספר הלקוחות אליהם תוכלו להתחבר בו-זמנית). סמנו "250", ערך סימפטי, ותראו מה קורה. אם אין בעיה, המשיכו לטפס (למרות שדי מומלץ לעצור ב-500-450. קצת קשה לתוכנה להשתלט על יותר מזה. שימו לב: השינויים יכנסו לתוקף רק אחרי שתאתחלו את התוכנה.
תוכלו לנסות להאיץ את הורדת הקבצים, אם תורו לחמור לחפש יותר מקורות לקובץ המבוקש. כדי לעשות זאת, הקישו בלחצן העכבר הימני על שמו של הקובץ שאתם מורידים. מהחלון שייפתח, בחרו את Set Priority ומתוכו את העדיפות High.
אפשרות אחרת, יעילה יותר לעיתים קרובות, כדי לשפר ביצועים, היא להשתמש בשירותי האתר ShareReactor. יש בו אוסף גדול של כלים ומידע למשתמשי התוכנה ותואמותיה, כשהיתרון הגדול של האתר הוא בכך שהוא משמש כבקר איכות לקבצים המסתובבים ללא השגחה ברשת. למרות שלכל סרט, תוכנה או משחק שקיים ברשת eDonkey יש מספר גרסאות, שיצרו עשרות משתמשים שונים, ShareReactor בוחר רק גירסה אחת, שנבדקה והיא מוגשת כקובץ תקין ובטוח מוירוסים או קללות אחרות. היתרון כאן הוא נוסף: מאחר ומשתמשים רבים מורידים את הקובץ שבחר עבורם האתר, הקובץ המסוים הזה הוא לא רק קובץ איכותי, אלא גם קובץ שנמצא במספר העתקים גדול, ולכן זמין יותר להורדה.
אם כן, חפשו במנוע החיפוש של האתר את הקובץ המבוקש, וכשתקבלו את התוצאה, הקישו על הקישור הנתון, והקובץ יתווסף מיד ללשונית ההורדות בתוכנת ההורדה שלכם (בין אם זו eDonkey או eMule). החסרון היחיד הוא שלא כל הקבצים שמסתובבים ברשת החמור מופיעים באתר הזה, כך שאם אתם מחפשים קבצים פחות פופולרים, סביר שתוכלו למצוא אותם במנוע החיפוש של התוכנה, אבל לא בזה של האתר.
ShareReactor הוא גם לוח המודעות ה"רשמי", שמפרסם מידע חדש על כל סרט טרי שקודד לפורמט DivX. כל קובץ זוכה לעמוד, המפרט מידע טכני לגביו (למשל, באיזה מפענח השתמשו כדי ליצור אותו ואיזה Codec צריך להתקין כדי לצפות בו); מתייחס לקבצים רלוונטיים נוספים (למשל, קובץ כותרות מתאים או תמונת העטיפה של הסרט); מציין את הניקוד שהעניקו הגולשים לאיכות הקידוד של הסרט ופותח פורום בנושא, לרוב בקשר לבעיות הגולשים בנגינת סרט מסוים.

המירוץ בין הקידודים

קיים מירוץ תמידי בין קבוצות קידוד שונות לגבי המהירות שבה כל סרט חדש מגיע לרשת (לרוב זמן רב לפני שהוא זמין ב-DVD), והן שמחות לפרסם באתר מידע על הקידודים החדשים שלהם, וכך גם להלל את עצמן ולזכות בבכורת הקידוד.
ולגבי eMule, שכפי שהבנתם, ליבנו נוטה אחריה: מדובר במתחרה תואמת eDonkey, פרוייקט קוד פתוח (כלומר, הציבור מוזמן לשפר) שמציע אפשרויות רבות שאין בתוכנה המקורית, ועדיין שומר על תאימות מלאה לרשת. ממשק התוכנה המקורית שופר ושופץ, כל נושא העברת הקבצים יעיל יותר (שימוש בדחיסה, שיתוף מקורות בין המשתמשים) וגם נושא ניהול השרתים שופר. eMule כוללת גם אשף הגדרות מהירות, שזקוק רק למידע על מהירות החיבור שלך, כדי לקבוע בעצמו את מהירויות ההורדה וההעלאה.
הודעה משמחת היא שלשתי התוכנות יש גירסה עברית: החמור העברי הראשון, אתר ישראלי חדש המוקדש לתוכנה, מציע מדריכים לשימוש בחמור וסקין המגייר את התפריט הראשי של התוכנה לעברית. eMulePlus, גירסת הרחבה ל-eMule (זה לא נגמר, מה?), מציעה אפשרויות מתקדמות וממשק שלם בעברית.

כתבה זו הנה כתבה שלישית בסדרה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החמור הקטן. eDonkey
eMule. סביבת קוד פתוח
מתוך: netמגזין
מומלצים