הרינג
פעם כל יהודי פולני אכל לפחות דג הרינג (מליח) אחד ליום, ואילו היום ההרינג נחשב ל"מזון נחמה". בקיצור: בדיוק האוכל שאנחנו צריכים כאן ועכשיו

"א שטיקל הרינג", "חתיכת הרינג" ביידיש, היא מסורת עתיקת יומין בקרב יהודים יוצאי מזרח אירופה, שם שיחק הדג תפקיד מרכזי בתפריט היומי, בעיקר בגלל מחירו הנמוך והעובדה שאפשר היה לאחסן אותו בלי קירור. עד לשנות ה-20 של המאה הקודמת, יהודי פולני אכל לפחות הרינג (מליח) אחד ליום, בדרך כלל עם תפודים מבושלים ולחם שחור. את ההרינג גם אפו, בישלו, עישנו, טיגנו או הכינו כסלט.
בשבילי, הרינג הוא דוגמה קלאסית ל"קומפורט פוד" - מזון לנחמה. הוא מזכיר לי את הילדות, כשסבתי היתה כובשת אותו בצנצנות ענקיות, ואבי ז"ל (שעבורו ההרינג היה כמו אוויר לנשימה) ואני היינו יושבים ומחסלים אותו לאט אך בהתלהבות. ברפואה האיור-ודית טוענים שהטעם החמוץ הוא מרגיע.
היום אנשים אוהבים הרינג בכל הצורות, אך נרתעים מלהכין אותו במחשבה שקשה ומסובך להתעסק איתו. במקום, הם קונים אותו מוכן, עם חומרי שימור, צבעי מאכל ותוספי מזון מלאכותיים אחרים. לפעמים הוא חמוץ מדי, לפעמים מתוק מדי.
לאור המצב, העצבים והחרדות, וגם על רקע אופנת הרטרו, חשבתי שאני לא היחידה שיכולה למצוא נחמה ב"א שטייקל הרינג", במיוחד בגרסה טבעית ובריאה. אם זה לא יעזור, זה בטח לא יזיק.

הרינג בסיסי

מתכון מאת ארז קומרובסקי מ"לחם ארז".

חומרים:

4 פילה מטיאס
2-3 בצלים בינוניים פרוסים
3-4 עלי דפנה
4-6 גרגרי פלפל אנגלי שלמים
¼ כפית גרגרי פלפל שחור שלמים
מלח וסוכר לפי הטעם
חומץ בן יין לבן (לכיסוי)

הכנה:

1. חותכים את המטיאס לחתיכות מרובעות בגודל 3-4 ס"מ או לרצועות באורך 2 ס"מ. שמים בצנצנת סטרילית עם הבצלים, עלה דפנה, פלפל אנגלי ושחור.
2. מתבלים במלח וסוכר (תמיד אפשר להוסיף עוד אם צריך, אבל לא להוציא אם שמתם יותר מדי). מכסים בחומץ בן יין, סוגרים היטב ושמים במקרר או במקום קריר וחשוך לשבוע.

סלט הרינג

מתכון מאת השף דניאל ז"ך ממסעדת "כרמלה בנחלה".

חומרים (4-6 מנות):

4 פילטים של "שמאלץ הרינג" כבושים בשמן, חתוכים לקוביות גדולות
1 בצל אדום, חתוך לרצועות דקות
1 כפית צלפים קצוצים
2 תפוחי עץ גרנ-סמיט מקולפים, חצויים ופרוסים דק
2 כפות פטרוזיליה קצוצה

לרוטב:

מיץ מלימון אחד
1 כף מיונז
קצת פחות מ- ½ כוס שמנת חמוצה
פלפל שחור גרוס ומלח לפי הטעם
¼ ו- ½ כוס אגוזי מלך קלויים, קצוצים, או אגוזי לוז קטנטנים קלויים (בחנויות טבע)

הכנה:

בקערה בינונית, מערבבים בצל, צלפים, תפוחים ופטרוזיליה. בקערה קטנה, בעזרת מטרפת יד, טורפים מיץ לימון, מיונז ושמנת חמוצה. מוסיפים לתערובת הבצל. בוחשים-מקפלים פנימה את ההרינג ואגוזי המלך בעדינות, מכסים ומעמידים בצד 60 דקות לפני ההגשה.

לפנייה לכתב/ת
    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה הרינג
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    טעם החיים
    צילום: יוסי סליס
    הרינג. זה לא קשה בכלל
    צילום: יוסי סליס
    ynet ספיישל
    לבשל עם יעל
    משהו מתוק
    תיק אוכל
    מתכון לבריאות
    הבולסת חוקרת