שתף קטע נבחר

הכנרת עלתה

קבוצה של צעירים הקימו את פרויקט "כנרת" במטרה לספק לתלמידים ישראלים חבילת תוכנות חופשיות שייענו על כל הצרכים שלהם, בהן גירסה ידידותית של לינוקס, תוכנת דואר אלקטרוני, חבילת יישומים משרדיים ואפילו תוכנת שיתוף הקבצים eMule

"לאחר שעברתי להשתמש בלינוקס, לפני כשנה, הכרתי עולם שלם של יישומים אשר זר לרוב המשתמשים", אומר גיא שקד, 18, דובר קבוצת צעירים שהקימה את פרויקט "כנרת", במטרה לספק לתלמידים ישראלים חבילה של תוכנות חופשיות בעברית, שישמשו חלופה איכותית וחינמית ל-Windows ותוכנות מסחריות אחרות.
אנשי הקבוצה מזדהים הם תלמידים בעבר ובהווה, משתמשי לינוקס בעלי רקע בתכנות, עיצוב או בניית אתרים, שמעונינים לשנות את המצב הקיים. לכן, הם החליטו לפעול על חשבון זמנם הפנוי מתוך רצון לתרום לתנועת הקוד הפתוח בישראל.
מטרות הפרויקט אינן אידיאולוגיות בלבד. פעילי "כנרת" סבורים כי חלופה איכותית למערכת ההפעלה Windows ותוכנות משרדיות מסחריות תחסוך כסף רב למערכת החינוך ולמשלם המסים ותספק לתלמידים מכל שכבות האוכלוסייה הזדמנות שווה בחינוך הטכנולוגי.
שקד, המתגורר ביישוב קהילתי בגליל, מעיד כי הרעיון לפרויקט נולד בחודש פברואר בפורום "קוד פתוח" של אתר חדשות הלינוקס הישראלי Whatsup.org.il, מתוך הבנת האתגר שעידן המיחשוב במערכת החינוך מעמיד בפני תלמידי בתי הספר בישראל.
"מערכת החינוך בישראל מחייבת את התלמידים לקנות תוכנות באלפי שקלים או לבצע העתקות פיראטיות אם אין בידיהם הסכומים הדרושים אך לא מציעה להם תוכנות חלופיות חופשיות בשפה העברית", אומר שקד, "למשל, במסגרת לימודי התכנות בבית הספר שלי, נדרשים התלמידים להשתמש במהדר המסחרי 'טורבו פסקל'. כתוצאה מכך, אין לנו ברירה אלא לרכוש את התוכנה או להוריד אותה בדרכים בלתי חוקיות".
"כאנשי קוד פתוח חשבנו על אלטרנטיבה: חבילת תוכנות שתספק לתלמידים ישראלים מכתה א' ועד סיום האוניברסיטה את כל התוכנות הדרושים להם בסביבת קוד פתוח". שקד מודה כי היעד שאפתני למדי אך מקווה כי הקבוצה תסחף אחריה את קהילת הקוד הפתוח בישראל ההולכת וגדלה ותזכה גם בתמיכת משרד החינוך.

מערכת לינוקס ידידותית

כדי לא לזרוק את התלמיד הישראלי מסביבת Windows הידידותית לעולם הלא נודע של "לינוקס", אנשי "כנרת" מציעים מעבר הדרגתי. המפתחים מגיירים לעברית הפצה קיימת של לינוקס בשם Knoppix, שמאפשרת להפעיל את מערכת ההפעלה האלטרנטיבית היישר מהתקליטור ואינה מחייבת את המשתמש לצלוח את שלב ההתקנה בדיסק הקשיח. המשתמש יכול להמשיך להפעיל את לינוקס במקביל ל-Windows.
"אנחנו מודעים לכך שרוב משתמשי Windows מעונינים בשלב ראשון רק לטעום מלינוקס בלי שינויים דרמטיים מדי ורק מאוחר יותר הם מוכנים לוותר על Windows", אומר שקד.
מערכת ההפעלה תכלול את הסביבה השולחנית הגרפית KDE, התומכת בעברית, אשפים אוטומטיים לחיבור לאינטרנט, זיהוי מדפסות, גישה למערכות קבצים מבוססות Windows, תיעוד ועזרה בעברית, שאמורים להפוך את החוויה הראשונית של משתמש המורגל ב-Windows לטראומטית פחות ופשוטה יותר.
לדברי שקד, משתמשים שיבקשו לעבור לשימוש מלא במערכת יוכלו להתקין אותה בדיסק הקשיח בשלב מאוחר יותר באמצעות תוכנת התקנה ידידותית בעברית.
כל הקוד שייכתב במסגרת מערכת הלינוקס של "כנרת" יופץ תחת רשיון ה-GPL, המבטיח את זכויותיו החופשיות של המשתמש. שקד מסביר כי אין סתירה בין "כנרת" ליוזמות אחרות של גיור הפצות לינוקס לעברית. "בניגוד למיזמים אחרים, "כנרת" היא הפצה ייעודית המיועדת לבתי ספר. אנחנו מקדמים בברכה כל פרוייקט המקדם את הקוד הפתוח בישראל, ונשאף לשתף איתו פעולה בכדי שנוכל לתרום האחד לשני מבלי לדרוך האחד לשני על האצבעות. מאחר שכל המיזמים הקיימים מפותחים תחת רשיון GPL, נוכל להיעזר בעבודת המפתחים של מערכת הלינוקס העברית Linbrew כפי שהם יכולים להסתייע בנו".

מה בחבילה?

פרויקט "כנרת" עושה כעת את צעדיו הראשונים. השלב הביצועי של המיזם החל בתחילת חודש מרץ. תאריך היעד להשקת גירסת בטא מלאה של החבילה נקבע ל-1 בספטמבר, 2003, כאשר גרסאות אלפא צפויות לצאת בחודשים הקרובים (מידע אודות גרסאות להורדה יפורסם באתר הפרויקט).
בשלב ראשוני זה, אנשי קבוצת "כנרת" מגדירים את סוג התוכנות הדרושות לתלמיד הישראלי במטרה להוסיף להן תמיכה עברית בהמשך הדרך. נוסף על תרגום וגיור מערכת ההפעלה, הם מתכוונים לגייר לומדות המיועדות לסביבת לינוקס, מהדרים ל-C ולפסקל, משחקים, תוכנה המקריאה תפריטים בקול עבור ילדים ועוד תוכנות רבות ושימושיות אחרות.
אנשי "כנרת" מסייעים בגיור חבילת היישומים המשרדיים "אופן אופיס", שתשולב אף היא בחבילה. תוכנות נוספות, שכבר הוסבו לעברית, יצורפו ל"כנרת", בהן דפדפן האינטרנט "קונקורר", תוכנת דואר אלקטרוני והדפדפן "מוזילה". המפתחים מתכוונים להסב לעברית גם יישומים המיועדים לשימוש התלמידים בשעות הפנאי, בהם תוכנת שיתוף הקבצים הפופולרית eMule (מהלך שלא ימצא חן בעיני אנשי משרד החינוך, יש להניח, בהתחשב בכך שאחד השימושים הנפוצים בתוכנה הוא הורדת קבצים פיראטים).

האם האלטרנטיבה כבר בשלה?

30 חברים רשומים כיום באתר "כנרת", מתוכם פעילים כרגע שמונה עד עשרה אנשים, מציין שקד. פעילי הקבוצה ישמחו לקבל עזרה של מתנדבים נוספים. לא מדובר במשימות תכנות בלבד, ולכן כל תרומה, החל מתרגומים, כתיבת תיעוד ואפילו בדיקות איכות תתקבלו בברכה.
האם חבילת התוכנות של "כנרת" אמנם תספק חלופה ראויה ל-Windows? "כמובן שישנם יישומים המיועדים לסביבת חלונות ולא זמינים עבור לינוקס אך אנחנו מאמינים כי מעבר מסיבי של משתמשים לסביבת לינוקס יעודד פיתוח תוכנות רבות ומגוונות עבור מערכת הפעלה זו", אומר שקד.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרויקט כנרת. צילום מסך
כנרת לינוקס כחול לבן לבתי ספר
מומלצים