מרקים קטיפתיים
מרק בטטה מוקרם | מרק דלעת וצ'ילי | מרק שורש סלרי מוקרם | מרק פלפלים |
קטיפה נוזלית מייצרים בכל בלנדר ביתי.בעברית קוראים להם, בטעות ממש מצערת, "מוקרמים". זהו תרגום גרוע עם ארומה של קרום-חלב למונח "מרקי קרם" באנגלית. מכל מקום, בפנכות תמצאו מרקים עשירים, חלקים, חינניים בצבעוניותם -והגנבנו פנימה גם הפתעה או שתיים בטעם.
חומרים (4 מנות):
1/2 1 כוסות בטטה חתוכה לקוביות
מים כדי כיסוי הבטטה בסיר
1 כף חמאה
1 כף קמח
1/2 1 כפיות מלח
1/4 כפית שורש ג'ינג'ר טרי מגורר
1/8 כפית קינמון
1/8 כפית אגוז מוסקט טחון
1 כף טימין
1 כף סוכר חום
1/2 1 כוסות מרק עוף, אפשר מאבקה אבל רק של 'קנור', או מים
1 כוס חלב
אופן ההכנה:
1. מבשלים את הבטטה בסיר עם מי הבישול במשך 20-30 דקות. מסננים.
2. במעבד מזון טוחנים יחד את הבטטה המבושלת, החמאה, הקמח, התבלינים, הסוכר ומרק העוף או המים. מעבדים למחית חלקה.
3. מעבירים את התערובת לסיר. מוסיפים את החלב, ומביאים לרתיחה על אש בינונית תוך ערבוב מתמיד. מנמיכים את הלהבה למינימום ומבשלים עוד 5 דקות. מגישים מיד.
נפלא להגיש את מרק הקרם הקליל והקטיפתי הזה עם לחם טרי או לחמניות בחמאה. מידת החריפות היא עניין של טעם אישי.
חומרים:
30 גרם חמאה
2 שיני שום
750 גרם דלעת
2 תפו"א בינוניים
8 כוסות מרק ירקות צח או מים
1 מיכל שמנת מתוקה
מלח
פלפל שחור
צ'ילי, או קאיין, או פפריקה חריפה, לפי הטעם
אופן ההכנה:
1. בסיר גדול ממיסים את החמאה. מוסיפים שום קצוץ וצ'ילי (כחצי כפית) מטגנים כדקה, נזהרים שהשום לא יישרף.
2. קולפים את הדלעת ואת תפוחי-האדמה, חותכים לקוביות בינוניות ומוסיפים לסיר. מוסיפים את המרק הצח או המים, המלח והפלפל השחור.
3. מביאים לרתיחה ומבשלים עד שתפוחי-האדמה מתרככים.
4. טוחנים את המרק במעבד-מזון ומחזירים לסיר.
5. מוסיפים שמנת מתוקה ומבשלים כ 10 דקות, עד שהמרק מסמיך מעט. טועמים ומתקנים תיבול. מפזרים צ'ילי ומגישים.
אבירי הגסטרונומיה הצרפתית שיגרו את הפנכה הניחוחית הזו לעולם, ולמרות שהעולם אדיש -כשתטעמו, תריחו את פריז בליל חורף קר
חומרים:
2 כפות שמן זית או חמאה
2 בצלים קצוצים
2-1 שיני שום קצוצות
500 גרם שורשי סלרי, ללא הגבעולים והעלים, קלופים וחתוכים לקוביות
500 גרם תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות
1 כף מיץ לימון
4 כוסות מרק ירקות צח או מרק עוף צח
3-2 כוסות שמנת מתוקה או חלב
מלח ופלפל, 1 כפית טימין
עלי סלרי קצוצים לקישוט
אופן ההכנה:
1. מאדים בשמן או בחמאה את הבצל, עד שהוא מתרכך והופך לשקוף אך לא משחים. מוסיפים את השום, ואחרי דקה את קוביות שורש הסלרי ותפוחי האדמה.
2. מוסיפים מיץ לימון ומרק, מתבלים בעלי טימין, מלח ופלפל, ומבשלים 30 דקות או עד שהירקות התרככו.
3. מרסקים במעבד מזון או בבלנדר כמחצית מהכמות שבסיר, עד שהרסק חלק. מעבירים דרך מסננת לסיר נקי. חוזרים על הפעולה עם המרק שנותר.
4. מוסיפים לסיר המרק המרוסק את השמנת ומבשלים דקה או שתיים. מתבלים שוב. מגישים חם או קר.
חומרים:
7 פלפלים אדומים גדולים ובשרניים – לא גמבות קטנות
1 בצל גדול
1 תפוח אדמה גדול, חתוך לריבועים
2 כפות שמן זית
1 כפית כמון טחון
3 כוסות מים
2 כוסות מרק עוף, אפשר מאבקה אבל רק של 'קנור'
1 כפית מלח
פיסת דלעת בגודל 10 ס"מ מרובעים
אופן ההכנה:
1. קולים את הפלפלים בגריל עד שקליפת הצד האחד מתחילה להשחיר. הופכים, קולים עוד 10 דקות. מכבים. מניחים לפלפלים להזיע, מוציאים מן הגריל כעבור שעה לפחות ואז מקלפים בקלילות.
2. חותכים את הדלעת לפיסות קטנטנות ונפטרים מן הקליפה.
3. בסיר לא קטן מחממים שמן-זית ומאדים את הבצל, תפוח האדמה והכמון, חמש דקות לערך. מוסיפים את הפלפלים הקלויים, מים, מרק עוף ומבשלים על אש קטנה, בסיר המכוסה, 20 דקות או עד שהירקות רכים מאד. מחכים עד שתוכן הסיר יהיה פושר, ואז מערבלים ומצננים.
4. בודקים טעמים ומוסיפים מלח אם צריך, ואפשר להוסיף חצי כוס קרם פרש ולתקן את הטעם באמצעות עוד קצת מלח. ואפשר להגיש מהביל, עם קרוטונים.