שתף קטע נבחר

אמנסטי: הטיפול בטרור העולמי הסווה פגיעה בזכויות אדם

בדו"ח השנתי שמסכם את שנת 2002 סוקר הארגון הבינלאומי הפרת זכויות אדם ב-151 מדינות. "בעוד ממשלות השקיעו מיליארדי דולרים במלחמה, סבלו מיליוני אנשים מעוני", ציינו בדו"ח. בנוסף: עלייה בדיווחים על תקיפה מינית של פליטות שבוצעה על-ידי עובדי הסיוע ההומניטארי ואחרים. ישראל מוזכרת ברשימה אחת עם איראן ועיראק

"המאורעות המחרידים של ה-11 בספטמבר 2001 היוו פשע נגד האנושות שזיעזע ושינה את העולם. אולם מספר ממשלות מיהרו לקפוץ על עגלת המלחמה בטרור, וניצלו את ההזדמנות להגברת דיכוי, להשתקת יריבים פוליטיים ולחקיקת חוקים גורפים, מפלים, החותרים תחת יסודות החוק ההומניטארי וזכויות האדם". כך קובע ארגון אמנסטי לזכויות אדם, המפרסם היום (ד') את הדו"ח השנתי שלו.
בעוד תשומת הלב העולמית נעה מאפגניסטן לעיראק, ניצבו על פי הדיווח מיליוני אפגנים בפני עתיד מעורפל וחסר ביטחון. בעוד ממשלות השקיעו מיליארדי דולרים במלחמה, סבלו מיליוני אנשים מעוני ונמנע מהם טיפול באיידס ובמחלות אחרות.
על פי הדו"ח, "באפריקה נהרגו אינספור בני אדם ואמצעי מחיה הושמדו בסכסוכים שבמקרים רבים לובו וניזונו על-ידי מעצמות מיבשות אחרות. במהלך סכסוכים אלו התרחשו הפרות מסיביות של זכויות אדם אך מבצעיהן לא הועמדו לדין".

ישראל: ברשימה אחת עם איראן ועיראק

דובר אמנסטי בישראל ציין, כי "בישראל ובשטחים נמשכו בשנת 2002 הפרות מסיביות של זכויות אדם: נמשך ההרג הבלתי חוקי, הן בידי כוחות ישראלים והן בידי קבוצות פלסטיניות חמושות, נמשך עינוי של עצורים ומשפטים בלתי הוגנים כמו גם הרס בתים וסגרים".
הדו"ח קובע כי השנה הרגו ארגונים פלסטינים חמושים לפחות 265 אזרחים ישראלים, מתוכם 180 בפעולות התאבדות. כמו כן נהרגו 150 חיילים ישראלים.
על פי הדו"ח, נהרגו במהלך השנה יותר מ-1,000 פלסטינים על ידי צה"ל, "רובם באופן בלתי חוקי", וכ-2,000 בתים נהרסו. לפחות 158 חיילים אשר סירבו לשרת בשטחים, ריצו עונשי מאסר.
ישראל מוזכרת בדו"ח כמדינה בה נותרו אסירי מצפון כלואים, ברשימה אחת עם מצרים, עיראק, איראן, ירדן, לוב, סוריה ותוניסיה. גם "קבוצות אופוזיציה חמושות אשר הפרו זכויות אדם", עשו זאת, על פי הדו"ח בישראל, אלג'יריה, מרוקו וברשות הפלסטינית.
כמו כן צויין כי עינויים ויחס משפיל היו מנת חלקם של אזרחים במספר מדינות כדוגמת עיראק, הרשות הפלסטינית, לבנון, תימן וישראל. על פי הדו"ח, במדינות אלו נעשו גם הוצאות להורג ללא משפט.

תופעה: אונס פליטות

התפתחות מדאיגה מאוד, על פי הדו"ח, היא העלייה בדיווחים על תקיפה מינית של פליטות – נשים וילדות – שבוצעה על-ידי עובדי הסיוע ההומניטארי ואחרים.
דיווחים על-ידי חוקרים של האו"ם במערב אפריקה ונפאל, שפורסמו בשנת 2002, מצביעים על כך שאל אי הוודאות המתמשכת, שבפניה עומדים מיליוני פליטים, מצטרף הניצול המיני והתקיפה על-ידי אותם אנשים האמורים לדאוג לרווחתם של הפליטים.
בעוד שהמפתח להגנה על הפליטים הוא מציאת פתרון למצבם המתמשך, הרי הדו"חות מדגישים בנוסף גם את הצורך הדחוף בהקמת פיקוח עצמאי ומנגנון להגשת תלונות על-ידי פליטים בכל מצב – לא רק במחנות הפליטים, אלא גם באזורים עירוניים שבהם התלונות על ניצול מיני ואחר הן רבות.
ממשלות וכלי התקשורת במדינות רבות תיארו פליטים ומבקשי מקלט כ"עושי צרות" ואף כ"טרוריסטים פוטנציאליים", במקום לתארם כאנשים הבורחים מטרור, ציינו בדו"ח. במקומות רבים בעולם עמדו פליטים בפני מכשולים בקבלת הגנה. לגיטימציה ניתנה למדיניות ולנהלים שמנעו למעשה גישה לטריטוריה ולנוהלי מקלט מדיני, הקטינו את איכות ההגנה, וחתרו תחת זכויות היסוד של הפליטים. "לכל הפליטים שמורה הזכות לחפש מקלט מדיני וליהנות ממנו, לא להיות נתונים למעצר שרירותי, ולזכות בהגנה מהשבה בכפיה (גירוש) למקום שבו יהיו בסכנת רדיפה. זכויות אלו הן המינימום הנחשב כנחוץ להגנה על הביטחון, הכבוד והיושרה של פליטים.
ממשלות הטילו לחץ גובר על פליטים לחזור "מרצונם" למדינות המוצא, לעתים למצבים לא ברורים או משתנים, לפני שהובטחו ביטחונם וכבודם", נכתב בדו"ח. לדוגמה, תחושת דחיפות בעלת צביון פוליטי שולהבה בכמה מדינות מתועשות לשם הצדקת תוכניות להשיב פליטים אפגניים לאפגניסטן. אירועים אלו התרחשו בעת שאפגניסטן שיוועה למשאבים שיאפשרו שיבה ובנייה מחדש, וכאשר עדיין עמדו בעינן בעיות הגנה חמורות של פליטים אפגניים באיראן ופקיסטן השכנות. מתוך התעלמות מבעיות אלו, לחצו כמה מדינות אירופאיות, במיוחד דנמרק, צרפת ובריטניה וכן אוסטרליה, להשיב מספר קטן יחסית של פליטים אפגנים למולדתם.

עונש מוות

עד סוף השנה ביטלו 76 מדינות את עונש המוות בגין כל סוגי הפשיעה. עוד 15 מדינות נוספות ביטלו אותו בגין כל הפשעים, מלבד פשעים יוצאי דופן, כגון פשעים בעת מלחמה. 84 מדינות וטריטוריות נוספות השאירו על כנם חוקים המאפשרים מתן עונש מוות, אם כי לא כולן גזרו גזרי דין מוות או הוציאו אנשים להורג במהלך השנה.
בשנת 2002 לפחות 1,526 בני אדם הוצאו להורג ב-31 מדינות, ולפחות על 3,248 בני אדם נגזר גזר דין מוות ב-67 מדינות. נתונים אלו כוללים רק את המקרים הידועים לארגון; המספרים האמיתיים היו ללא ספק גבוהים יותר.
דו"ח אמנסטי מציין כי "השנה זכה הארגון לראות את פירותיהן של מערכות קודמות. הקמת בית המשפט הפלילי הבינלאומי ביולי היא צעד חשוב של הקהילה הבינלאומית במאבק נגד חסינות מפני העמדה לדין של מבצעי פשעי מלחמה, פשעים נגד האנושות והפרות זכויות אדם אחרות". בנוסף, הקהילה הבינלאומית התחייבה התחדשות מחודשת למאבק המתמשך לביעור העינויים. האו"ם אימץ את "הפרוטוקול האופציונאלי" לאמנה נגד עינויים, שיאפשר ביקורים קבועים במתקני מעצר על-ידי מומחים בינלאומיים. כמו כן נכנס לתוקפו "הפרוטוקול האופציונאלי" לאמנת זכויות הילד, בנושא מעורבות ילדים בסכסוכים מזוינים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
2000 בתים נהרסו על ידי ישראל (ארכיון)
צילום איי פי
צילום: רויטרס
מעצר בשטחים
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
פליטים. "הפליטות נאנסות"
צילום: רויטרס
מומלצים