שתף קטע נבחר

בחג שבועות תעשה לך לחם וגבינה

רעיונות מהירים לחג החיטה והחלב: השילוב המושלם בין מה שהיה בימי אבותינו לבין מה שיש לנו עכשיו

"האם את בתהליכי חזרה בתשובה?" שאל אותי מישהו לא מזמן, "כי לפעמים בכתבות שלך את מזכירה מסורת, טבע, היסטוריה או תנ"ך". "ממש לא", עניתי לו וחשבתי לעצמי כמה חבל שהניסיון להבין ולהעריך את ההיסטוריה והמסורות שלנו, בין באופן כללי או קולינרי, כבר מכניס אנשים ללחץ שהאדם חוזר בתשובה.
ממחקר שעשיתי בשנתיים האחרונות למדתי רבות על המקור האמיתי של רוב החגים (מלבד חנוכה ופורים) שהוא חקלאי במובהק, ועל הדרך שבה החגים השתנו על-ידי הרבנים שחיפשו דרך לשמור אותנו כעם כתוצאה מהיציאה לגלות ואובדן הקשר עם הארץ. בשבילי הלמידה הזו היתה גם הזדמנות להתחבר לטבע של הארץ, שרובנו התנתקנו ממנו בחיים המודרניים והעירוניים.
קחו את שבועות לדוגמה, פעם שבועות היתה אך ורק אירוע חקלאי - קציר החיטה שהיתה בסיס התפריט של אבותינו. כל-כך חשובה היתה החיטה, שאפילו עלו לירושלים להגיד עליה תודה. בתקופת השבועות התרחשה גם המלטת הצאן, ולכן היה שפע של חלב. התורה לא נוקבת בתאריך מסויים של שבועות למתן תורה. התאריך נבחר על-ידי הרבנים בתקופה מאוחרת יותר, ומסורות קולינריות רבות גודלו סביבו, כמו עוגת הגבינה האהובה שלנו היום לחג. בנסיון לשלב בין מה שהיה ומה שיש, לפניכם כמה רעיונות מהירים לחג המתקרב, שנהדרים גם להזדמנויות אחרות.

לחם כוסברה וצנוברים

הנה דרך לחגוג את החיטה בלחם כיף אמיתי, ממש משגע, מטוגן כמו חלק מהלחמים המוזכרים בתנ"ך. שימו לב: הוא עשוי עם שתי תערובות של בצק, אבל ההכנה הבסיסית היא סופר-מהירה.

החומרים לבצק קר:

1 כוס קמח
1/2 כפית מלח
6 כפות מים קרים

החומרים לבצק חם:

1 כוס קמח
1/4 כפית אבקת אפייה (1/2 כפית אבקת אפייה עם קמח מלא)
6-7 כפות מים רותחים
4 כפיות שמן זית כתית מעולה
1/2 כוס כוסברה קצוצה דק
1/4 כוס צנוברים קלויים
1 כפית מלח גס
תערובת שמן זית וקנולה (או רק קנולה) לטיגון

הכנה:

1. מכינים את הבצק הקר: שמים קמח ומלח בקערת מעבד מזון. בזמן שהמעבד פועל מוסיפים את המים הקרים. מעבדים עד שנוצר בצק. מוציאים מהמעבד ושמים בצד. לבצק החם, שמים קמח ואבקת אפייה במעבד ומוסיפים את המים הרותחים בזמן שהמעבד פועל. לשים את שני הבצקים ביחד ויוצרים כדור. מברישים את הכדור בשמן שומשום ומניחים בקופסה מכוסה כחצי שעה עד שעה (אפשר להכין לילה לפני השימוש. מביאים לטמפרטורת החדר לפני השימוש).
2. מחלקים את הבצק לשניים. מרדדים מחצית מהבצק למלבן בגודל x30 20 ס"מ ובעובי 8 מ"מ.
3. מברישים עם 2 כפיות שמן זית. מפזרים מחצית הכוסברה, הצנוברים והמלח הגס. מגלגלים לצורת רולדה מהצד הרחב ומקפלים לצורת ספירלה. מקפלים את הקצה מתחת לבצק בצביטה (עוברים על הפעולה עם המחצית השנייה של הבצק ויתרת החומרים).
4. בעזרת מערוך, משטחים את הספירלה ללחם עגול בגודל 20 ס"מ ובעובי 1 ס"מ.
5. מחממים 3 ס"מ תערובת שמן זית-קנולה במחבת גדולה ומטגנים את הבצק על אש בינונית 2 דקות עד שמזהיב. הופכים, מנערים מעט את המחבת ומבשלים-מטגנים עוד 2 דקות. מכסים, מנמיכים את האש לבינונית-נמוכה ומבשלים 2 דקות נוספות. מוציאים ושמים על מגבת נייר. מפזרים למעלה שומשום אם רוצים וחותכים לפרוסות כמו פאי. מגישים חם.

גבינת שמנת ביתית

מתכון זה נוצר בהשראת המסורת השנייה של החג, של שימוש במוצרי חלב. הוא פשוט וגם משובח הרבה יותר מכל גבינת שמנת שאפשר לקנות בחנות. אפשר להשתמש בגבינה הבסיסית גם לעוגות גבינה.

חומרים (ל-3 כוסות גבינת שמנת):

5 קופסאות שמנת חמוצה עשירה
1/2 כפית מלח (לא הכרחי)
3 כפות שמן שומשום בכבישה קרה
2 כפיות שומשום קלוי
עלי זעתר או אורגנו טרי לקישוט
מלח גס ופלפל שחור גרוס (לא הכרחי)

הכנה:

מרפדים מסננת בחתיכה גדולה של בד גזה (בד ערבי) או חיתול בד. יוצקים פנימה את תוכן קופסאות השמנת (אפשר לערבב את השמנת עם המלח אם רוצים). מעמידים את המסננת מעל קערה, קושרים את הבד מלמעלה ומניחים במסננת לשעה-שעתיים. לוחצים כדי להוציא נוזלים ותולים את השקית מהברז ללילה. למחרת בבוקר שמים את השקית במקרר עד למועד השימוש.
להגשה: משטיחים את הגבינה על צלחת גדולה או שתי צלחות ויוצקים מעליהם שמן שומשום בכבישה קרה. מפזרים עלי זעתר או אורגנו קצוץ ומלח גס ופלפל גרוס אם רוצים. רצוי להגיש עם פיתה חמה או עם לחם כוסברה וצנוברים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי סליס
לחם עם גבינת שמנת. גם להזדמנויות אחרות
צילום: יוסי סליס
מומלצים