שתף קטע נבחר

הקיצוץ בביטחון: מפקדת אוגדת יהודה נסגרת

אוגדת איו"ש, שהיתה אחראית על כל הגדה המערבית עד למבצע "חומת מגן", תקבל שוב אחריות על האיזור, הכולל את חברון ובית לחם. המגזין לענייני ביטחון, "ג'יינס": מקורות בצה"ל דיווחו על קיצוץ של כ-20 אחוזים בסדרי הכוחות של צה"ל ביבשה

צה"ל יתחיל מחר (ה') בצעדים מעשיים בעקבות הקיצוץ בתקציב הביטחון: מפקדת אוגדת יהודה, הפועלת באיזור חברון ובית לחם תיסגר, והאחריות באיזור תעבור חזרה לאוגדת איו"ש, שהיתה אחראית על כל הגדה המערבית עד למבצע "חומת מגן". אוגדת יהודה תשוב להיות אוגדת מילואים.
אוגדת יהודה החלה לפעול בדרום הגדה במהלך מבצע "חומת מגן", וכבשה את בית לחם. עוד לפני המבצע הגדול, הוחלט בצה"ל לפצל את השליטה בגדה לשתי אוגדות לאחר שורת פיגועים קשים במחסומים באיזור רמאללה. בתחקיר מקיף שנערך בצה"ל בעקבות הפיגועים עלה כי תחום השליטה של אוגדת איו"ש בכלל הגדה המערבית, הינה גדולה מדי, לנוכח כמות הפעילות והאיומים באיזור באותה תקופה.
מאז תחילת פעילותה בדרום הגדה, זכתה האוגדה לשורה של הישגים מבצעיים, שכללו בין השאר הצלחה יחסית במניעת חדירת פיגועים לירושלים - האוגדה פיתחה שיטת פעילות ייחודית למניעת חדירה של מחבלים לירושלים. כמו כן, הצליח מפקד האוגדה, תא"ל עמוס בן אברהם, להקים בתוך זמן קצר מאוד מטה מבצעי יעיל לצד מטה המילואים של האוגדה. בן אברהם אף הנהיג באיזור שתחת אחריותו מדיניות של "לחימה דיפרנציאלית" בטרור תוך נסיון לאפשר לאוכלוסיה האזרחית "מרקם חיים" נורמלי ככל האפשר.
לצד זאת נחלה האוגדה גם כמה כשלונות קשים: בתקופת פעילותה אירעה שורת פיגועים קשים מאוד בחברון, ופיגועים אחרים שמקורם בחברון, יצאו לתוך ישראל. גל הפיגועים החל ב-15 בנובמבר 2002, בפיגוע בו נהרגו 12 לוחמים ישראלים, ובראשם מח"ט חברון דאז, אל"מ דרור ויינברג ז"ל. מלחמת המוחות בין התארגנויות הטרור בחברון, לבין צה"ל והשב"כ נמשכת גם בימים אלה, לאחר שהחמאס בחברון הוציא פיגוע כפול נוסף לתוך ירושלים, שבו נהרגו 7 ישראלים.
בין השאר, נודעה האוגדה במערכת היחסים הלא טובה בין מפקדה, תא"ל בן אברהם, עם אלוף פיקוד מרכז, משה קפלינסקי, שפרטים ממנה נחשפו באחרונה בעקבות תחקיר הריגתם של שני מאבטחים ישראלים בידי צה"ל, סמוך לחברון: בן אברהם ביקש לערער על הערה פיקודית שרשם לו קפלינסקי על חלקו בארוע, וטען כי ההערה אינה מוצדקת. מאז, מסרב צה"ל לאפשר לבן אברהם להתראיין בכלי התקשורת. קפלינסקי ביקר היום במטה האוגדה ונפרד מראשיה.

צעד ראשון בעיצוב מחודש של צה"ל

פירוק מטה האוגדה הוא צעד ראשון במסגרת העיצוב מחדש של צה"ל, בעקבות הקיצוץ בתקציב הביטחון, והניצחון האמריקני במלחמה בעיראק. עבודת המטה הנערכת כעת בצה"ל תובא לאישור המטכ"ל בימים הקרובים, ומאוחר יותר, גם לאישור הממשלה. מרבית פרטי התכנית אסורים בפירסום, אולם המגזין הבריטי לענייני ביטחון, ג'יינס דיפנס וויקלי, פירסם לפני שבוע כי סדרי הכוחות של צה"ל ביבשה יצומצמו בכ-20 אחוזים, תוך הוצאת כל הטנקים מדגם M-60 פאטון, המכונה בצה"ל מג"ח, משרות מבצעי. הרמטכ"ל, רא"ל משה יעלון, אמר בראיון ל"ג'יינס" כי "צה"ל יפחית את מספר הפלטפורמות (טנקים- פ.פ.) הישנות וישקיע במקום זאת בטכנולוגיות חדשות". בין השאר יצומצם מספר הקצינים בדרגת אלוף במטכ"ל. ההערכה היא כי צה"ל יוותר על תקן האלוף בתפקיד מפקד המכללות, וככל הנראה גם בתפקיד ראש אגף התכנון.
צעדים נוספים בהם החל צה"ל הם הפסקה מוחלטת של אימוני יחידות המילואים לאורך שנת 2003, ופריסה ארוכה בתכניות הרכש השונות, בעיקר של רובי "תבור" ליחידות החי"ר וטנקי "מרכבה סימן 4".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
תא"ל בן אברהם. שיטת פעילות ייחודית
צילום: דובר צה"ל
צילום מתוך אתר התעשיה הצבאית
רובה התבור. רכישתו תתעכב
צילום מתוך אתר התעשיה הצבאית
צילום: רויטרס
בית לחם במבצע "חומת מגן". נכבשה
צילום: רויטרס
מומלצים