שתף קטע נבחר

צפון אירלנד: לטעום מפירות השלום

החבל שהיה עד לפני חמש שנים מוכה טרור, מזמין עכשיו לגלות את נופיו המדהימים ותושביו מאירי הפנים. בלפסט נטולת השוטרים היא נקודת מוצא לגיחות כפריות, לפני שמדרימים לעבר דאבלין

בלפסט בושמיל דאבלין בית מלון 
מידע נוסף 

וידוי: לא הייתי בדרום אירלנד, ולא ראיתי את אזור קורק על המפרצים הנפלאים שעליהם כתבו וסיפרו הישראלים הנלהבים שחזרו משם. הייתי בצפון, שעד לאחרונה היה מחוץ למסלול המטיילים, מוכה טרור ומתפגר כלכלית כתוצאה מ-35 שנות טרור. עכשיו, חמש שנים אחרי שהסתיים הכאוס הפנימי, צפון אירלנד פתוחה מחדש. הגילוי מקסים, ועבור הישראלים במיוחד הוא גם מעורר קנאה ומצית את הדמיון.

בלפסט

תשכחו מעיר הרוסה ומיוסרת

נתחיל בבלפסט, עיר הנמל המחולקת שחוברה לה יחדיו. תשכחו מהעיר ההרוסה והמיוסרת שראיתם בקולנוע. בלפסט נעימה ויפה, וגם אם יש באירופה ערים מרהיבות ממנה הביקור בה מומלץ מאוד לישראלים. למה? כי האטרקציה המרכזית שלה שונה מהמסלול התיירותי הקבוע של מוזיאונים, אוכל וקניות, למרות שכל אלה קיימים בשפע. הדבר הכי מרתק הוא לטייל בה ולהתרשם מפירות השלום שהניבה הגירסה האירית של מפת הדרכים - הסכם שלום שנכפה על ידי הצמד בלייר-קלינטון ונראה על פניו לחלוטין בלתי אפשרי.

עד לאישור ההסכם, במאי 1998, היתה העיר שקועה עד צווארה בטרור ואיש לא האמין שהוא יחזיק מעמד. עד היום, אגב, קשה למצוא מומחה שיצליח להסביר איך עובד הסכם שהותיר שאלות מפתח רבות פתוחות, ובשני הצדדים קשה למצוא אנשים שמתלהבים ממנו. אהבה ופיוס אמיתי אין, אבל המציאות השתנתה מקצה לקצה. ומסתבר שכאשר המציאות פורחת ומיטיבה עם כולם, לא מתווכחים איתה ולא מקלקלים אותה. קוטפים ונהנים מהפירות.

למבקר בעיר כיום קשה לדמיין שעד לפני חמש שנים בלבד דמתה המציאות שם לזו המוכרת כאן היום: מאבטחים בפתח ושוטרים חמושים בכל פינה. היום לא תראו שוטר אחד חמוש. האנשים ברחובות חזרו לחייך. העיר עברה תחיה כלכלית וחברתית מהפכנית.

שני חלקים לעיר

הפתיחה הזאת, שנשמעת כמו שעת חינוך בבית-ספר, חשובה כדי להכיל את מה שנגלה לעיניים בטיול בין חלקי העיר. בין השניים, הקתולי והפרוטסטנטי, השונים לחלוטין במראם ובאווירתם, מתוחה מעין חומת ברלין המכוסה בציורי קיר ובגרפיטי של כתובות ותפילות לשלום שנכתבו בידי תושבים ותיירים מכל העולם.

האזור הקתולי, הקנאי והלאומני, משמר עדיין אווירת גטו תרבותי. הקירות עמוסים ציורי קיר נאיביים עם כיתובים פוליטיים הרבה פחות תמימים ועם נוכחות גדולה לתמיכה בפלשתינים. ברקע רואים את 'גדר השלום' שנועדה להפריד בין הניצים לשעבר, המזכירה את גדר ההפרדה הנבנית אצלנו ואת מחסומי הגבול שנבנו בין השכונות למקרה של חידוש האלימות. בפועל השימוש היחיד והנדיר שנעשה בהם עד כה נועד להפריד בין אוהדי קבוצות הכדורגל השונות.

במעבר החד לחלק הפרוטסטנטי, מתרוממים הקירות עם ציורי הקיר לזכר הפטריוטים של הצד השני ובולטות כתובות רבות התומכות בישראל. וכדי להדגיש שאתה בצד 'הבריטי', אפילו החניות בצדי הכביש מסומנות באדום-כחול.

לטייל עם טרוריסטים לשעבר

את הטיול המרתק הזה אפשר לעשות לבד ברכב, באוטובוסים מיוחדים או באמצעות המוניות השחורות שנועדו לצורך זה, שבעלי הזיכיון שלהן הם הטרוריסטים לשעבר, שהסכם השלום הוציא לפנסיה מוקדמת והפך אותם למדריכי תיירים בטיול בין הרובעים.

מעבר לפוליטיקה, משתרעים העיר, על מבניה הקלאסיים הנמוכים ותנופת הבנייה המודרנית הניכרת במרכזה, הנמל הגדול ונהר הלאגאן החוצה אותה מצידה השני. חיי הלילה תוססים ורוב הפאבים עדיין לא ממוסחרים ומשלבים אוכל פשוט וטוב עם מוסיקה חיה. למי שמתעקש על מסעדה, לכו על 'קאיין', מסעדה טרנדית ומעולה עם מטבח יצירתי המשלב בין מסורתי לאופנתי (מסעדת Cayenne, טל': 90331532-028).

חזור למעלה
בושמיל

ביתו של הוויסקי האיאי המפורסם

אירלנד קטנה, ואין קושי לסגור עליה בשבוע, אבל קחו זמן לביקור בצפונה. מה שמרתק שם הוא שהכל עדיין אותנטי, כולל האירים החייכנים. הטרור הרחיק משם את העובדים הזרים והתיירים שמגיעים סוף סוף מתקבלים בחום אמיתי. את מה שעולה על השולחן בערב רואים במשך היום במרחבים המוריקים האינסופיים ובמפרצים הכחולים, ומבינים מיד שהכל כל כך זול וטעים בזכות הדשנות והשפע. עדרי הפרות והכבשים נראים מפוטמים ומדושני עונג והדגה לא באה מהמקפיא ולא מזוהמת בכימיקלים. הנופים מופלאים וכל מה שמציע הטבע לא מוסחר ופתוח בחינם.

כיוון שמשרד התיירות בצפון אירלנד מספק באתר האינטרנט שלו חומר רב ומועיל על האטרקציות באזור, הנה שני טיפים הכרחיים שממצים את קסמו של הצפון: אסור לפסוח על ביקור בבושמיל, הכפר הציורי שממנו מגיע הוויסקי האירי המפורסם. אם תצליחו להזמין מקום מראש ולהשתכן ב'בושמיל אין', מצאתם לכם את המלון הכי רומנטי שאפשר להעלות על הדעת. מלון משפחתי מתוק, קטן וידידותי, עם חדרים מקסימים ואח מבוערת בכניסה. המלון הזה חביב במיוחד על שחקני הגולף בזכות ה'רויאל גולף קלאב' הסמוך.

אם לא הצלחתם להבטיח לעצמכם את העונג הזה, שווה לפחות לאכול שם ארוחה מופלאה. מחירי הלינה, אגב, נמוכים משל צימר בגליל. גם הארוחה תעלה הרבה פחות ממה שתשלמו במסעדה ממוצעת בארץ (טל': 20732339-028).

הטיפ השני נמצא בסמוך לבושמיל. שלושה ק"מ מזרחית משם משתרע ה'קוסביי ג'איינט' (Giants Causway), אתר טבע שהוא מעבר לכל דימיון. שלושה ק"מ של טיול רגלי ביצירת ענק מופלאה של הטבע, למול המפרץ הכחול, במפולת אדירה של צוקי בזלת היוצרת מבני אבן מסותתים, שיופיים ועוצמתם לא ניתנים לתיאור.

אגב, לפני שנפרדים בצער מצפון אירלנד, כדאי להיפטר מהכסף האנגלי ומכרטיסי החיוג המקומיים. הם לא יועילו בשאר המדינה, שם שולט האירו וגם מערכת התקשורת שונה.

חזור למעלה
דאבלין

אין אירלנד בלי גינס

הנסיעה מבלפסט לדאבלין, מהצפון ללב המדינה, נמשכת שעה וחצי, ברכבת נהדרת או ברכב (למי שאוהב לנהוג כמו הבריטים). על דאבלין נכתב המון, אבל אם להצביע על האטרקציה הכי חדישה ושמחה בעיר המתוקה והתוססת הזאת, אל תפסחו על המוזיאון החדש של חברת 'גינס', שנפתח לפני שלוש שנים. העובדות שאין אירלנד בלי 'גינס', ושכששותים את הבירה הזאת בפאב בדאבלין מתמכרים אליה, ידועות, אבל המוזיאון הוא באמת בליגת העל של המוזיאונים המודרניים.

שבע הקומות, שעוצבו בראש צעיר בידי חברת 'אימג'ין' בלונדון, מפציצות ביצירתיות שלהן. בקומה השנייה, למשל, ניתן לצפות בכל מסעי הפרסום המדהימים של 'גינס', כולל סרטונים נפלאים מלפני עשרות שנים, ובקומה העליונה יש פאב פתוח עם מוסיקה אירית, הצופה על הפנורמה המרהיבה של העיר. כרטיס הכניסה עולה 13 אירו ומזכה גם בכוס גינס ענקית המוגשת חינם בפאב.

התחנה הסופית בקריירה

גם גאלווי הסמוכה, הציורית והקטנה, נסקרה כבר בהרחבה. הצעירים האירים מכנים אותה 'התחנה הסופית בקריירה', כי מי שמגיע אליה כדי ללמוד באוניברסיטה מתקשה לעזוב אותה בגלל החן והנינוחות שלה. אבל לתייר הישראלי שלהוט להקיף את כל המפה, מספיקים בילוי של כמה שעות במדרחוב המרכזי שלה ומנוחה על הספסלים המשקיפים למפרץ.

חזור למעלה
בית מלון

היהלום שבכתר הטיפים

הקיצור בתיאורי המקומות המתוירים יותר, נועד כדי להגיע במהירות ליהלום שבכתר הטיפים: מלון 'קאשל האוז' הממוקם במערב, בקנאמרה, מעל לכפר קאשל, לא רחוק מגאלווי ומצוק מואהר המפורסם. הנוף הבראשיתי באזור הזה, הממוקם לחוף האוקיינוס האטלנטי, מעורר את התפעלות האירים שמתגעגעים לקצת צחיחות בתוך הירק, ולישראלים הוא נראה כשילוב בין נופי הבזלת של הרמה לנגב. רק עד שהגעתם לגן העדן של הקאשל האוז.

קשה לתאר מלון רומנטי ומקסים יותר מהמלון המשפחתי הזה, המנוהל במיטב המסורת בידי גברת מקסימה העונה לשם הבלתי-נשכח קיי מקיאבלי. המלון נטוע בתוך גנים נפלאים של עצים ופרחים שהובאו אליו מכל העולם. בתוכם נמצא גם 'הגן הסודי', שאין לתאר את יופיו. במהלך הטיול בגנים הקסומים מגיעים אל ספסל עץ מיוחד הצופה אל מי האטלנטיק. הוא קרוי על שמו של הנשיא שארל דה-גול, שנהג לשבת עליו מדי יום כששהה שם במשך שבועיים לאחר שפרש מהנשיאות.

אחרי שמתאוששים מהגנים, קשה להירגע מהחדרים הצופים עליהם. חדרים ענקיים, שכל אחד מהם מעוצב בצבע אחר ובטוב טעם, עם פינות ישיבה הצמודות לקיר חלונות הצופה אל הנוף. המלון כולו הוא פנינה עיצובית, שילוב שמחזק את תחושות השלווה ואושר. המסעדה יפה להפליא ופתוחה אל מדשאה נהדרת, מוקפת עצים ופרחים. האוכל נפלא.

מחיר לינה וארוחת בוקר בגן העדן הזה עולה בשיא העונה 120 אירו לאדם בחדר זוגי, ויורד בהתאם לעונה ולמספר הלילות. ארוחת ערב בלתי נשכחת במסעדה המקסימה עולה 46 אירו. החוויה המשוקללת שווה כל יורו. גם המסקנות ברורות: אם יש אהבה ואושר בעולם, הם שוכנים בקאשל האוז. אם הטיול באירלנד הוא חלום, זה המקום להקיץ בו בבוקר, ולא לרצות לעזוב לעולם (טל': 31001-095).

חזור למעלה
מידע נוסף

לברוח מהקיץ שלנו

מזג האוויר מבולבל ומחליף לפעמים ארבע עונות ביום, כך שגם אם מתעוררים לחורף בצהריים יש סיכוי טוב לאביב ולאור עד 23:00. מקום אולטימטיבי למנוסה מהקיץ שלנו.

בחודשי הקיץ אין צורך להיטלטל לאירלנד בטיסה דרך לונדון. אפשר לטוס ישירות מנתב"ג לדאבלין בארקיע. החברה מציעה גם שלושה סוגי חבילות לתייר: טיול מאורגן, שבעה לילות (1,199 דולר לאדם בחדר זוגי במלונות טובים, כולל ארוחת בוקר, טיסה סיורים וכניסות לאתרים); טיסה ושישה לילות (בצימרים לפי בחירה, מתוך מדריך הכולל 1,700 בתים ברחבי אירלנד + רכב לשבוע - 839 דולר); טיסה ורכב לשבוע (ללא הגבלת קילומטרז' - 1,235 דולר לזוג).

ההמלצה: רכב ומפה, ולצאת לשוט בדרכים. הכל קרוב, הכבישים רגועים ונוחים, ואי אפשר ליפול. להפך, יופיה של אירלנד במרחביה, המוריקים או הכחולים. המקסים הוא לגלות לבד מה מסתתר מאחורי כל סיבוב. הצימרים מצויים בשפע, הם מטופחים וזולים, ומהווים אופציה מצוינת למי שלא רוצה לסגור את עצמו מראש במסלול אלא להתקדם ולהיעצר לפי החשק, להניח את הראש בלילה ולהמשיך אחרי ארוחת הבוקר. אם על שער הבית מופיע גם ציור של עלה תלתן, סימן שהצימר נמצא בפיקוח משרד התיירות האירי.

הכותבת היתה אורחת משרד התיירות של צפון אירלנד

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן בש
מצוק מואהר. נוף בראשיתי לחוף האוקיינוס
צילום: רונן בש
בושמיל אין. הכי רומנטי שיש
קאשל האוס. לא לרצות לעזוב לעולם
מומלצים