שתף קטע נבחר

בג"ץ דחה את עתירת עקורי איקרית לשוב לכפרם

השופטים קיבלו את עמדת הממשלה שאין אפשרות כיום להיענות לבקשת התושבים, "בגלל החשש מתקדים", וקראו להסתפק בהקצאת קרקע עבורם במקום אחר או בפיצויים. עם זאת הם קבעו כי "אם ישתנה המצב המדיני, צריך לשקול פתרון שיאפשר את חזרת העותרים לבתיהם"

בג"ץ דחה היום (ה') את עתירתם של תושבי איקרית להתיר להם לחזור לכפרם. בכך קיבלו למעשה השופטים את עמדת המדינה שלא ניתן במצב המדיני הנוכחי להיענות לבקשת התושבים, ויש להסתפק בחלופות של הקצאת קרקע במקום אחר או בפיצויים לתושבים. עם זאת קבעה השופטת דליה דורנר כי "אם יחול שינוי במצב המדיני יש לשקול פתרון שיאפשר לעותרים להתיישב באותו אזור".
תושבי הכפר נעקרו מבתיהם ב-48', ומאז הוגשו 4 עתירות בנושא. בשנת 51' דן בית המשפט בפרשה והוציא צו המתיר לתושבים לחזור לכפרם.
בשנת 53' התקבל חוק שמכוחו הועברו קרקעות הכפר, כ-24 אלף דונם, לרשות המדינה, והוקצו בעיקר לתושבי הסביבה. עד שנת 1972 נאסרה לחלוטין הכניסה לכפר, ורק בימי ממשלת גולדה מאיר הותר לבקר במקום, אך לא לשהות בו דרך קבע. אז הוחלט לפצות את התושבים בקרקע חלופית.
בשנת 81' נדחתה העתירה השלישית לבג"ץ בעניין. מאז שב העניין ונדון על ידי כל ממשלות ישראל, באמצעות ועדות שונות שהוקמו, והתגבשה הסכמה פוליטית רחבה כי לעקורים נגרם עוול. ב-94' פירסמה ועדת השרים בראשות דוד ליבאי, שמינה ראש הממשלה אז, יצחק רבין, את המלצותיה המעודדות את החזרתם של העקורים.
עתירה רביעית שהוגשה בעניין הייתה בשנת 97', אז טענו העותרים כי הם מסרבים לכל פשרה שאינה כרוכה בחזרתם לכפר, לאחר ש"המצב הביטחוני השתנה", והממשלה כבר החליטה להתיר את חזרתם.
מנגד, טענה המדינה באמצעות עו"ד אסנת מנדל, בתצהיר תשובה מאת ראש הממשלה אריאל שרון, כי גם אם הובטח לעקורים על ידי ממשלות ישראל כי שיבתם תותר, הרי האינטרסים החיוניים של ישראל בעת הזו בה היא מצויה במצב ביטחוני ומדיני קשה, אינם מאפשרים זאת. "תביעת הפלסטינים להכרה בזכות השיבה של הפליטים לבתיהם מועלית כעת במשנה תוקף, כך שהחזרת העקורים לכפרם תיצור תקדים מסוכן", טענה המדינה.
בפסק הדין שניתן על ידי השופטים דליה דורנר, יצחק אנגלרד ואיילה פרוקצ'יה, כתבו השופטים כי יש לדחות את העתירה. הם ציינו כי "אותו 'חוב של כבוד' שנוצר עקב הבטחות חוזרות ונשנות של הרשויות לדורות של עקורים, אזרחים נאמנים למדינת ישראל, כי יותר להם לחזור לכפרם, נותר בעינו. ראוי אם כן, אם יחול שינוי במצב המדיני, לשקול פתרון שיאפשר לעותרים להתיישב באותו אזור".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
השופטת דורנר. "אם יחול שינוי מדיני, יש לשקול פתרון"
צילום: זום 77
מומלצים