שתף קטע נבחר

מדריך: איך לזכות בתביעה קטנה

לא כדאי להפריז עם סכום התביעה, את הטפסים מומלץ להגיש אחר הצהריים, קטעי עיתונות לא נחשבים כראייה משפטית ואפשר לבקש לפסול עורך דין או מתמחה שמייצגים את הצד השני. טיפים להצלחה

חברת מזון מהיר פיצתה לקוח מגבעת שמואל ב-3,850 שקל לאחר שנכנס לשירותים והדלת אותה ניסה לסגור נפלה על ראשו. קוראת בקפה פיצתה ב-2,500 שקל לקוחה שבנה בן ה-18 נעדר לאחר שהבטיחה שהבן האובד יחזור תוך עשרה ימים, מאז שילמה לה אימו הדואגת 2,000 שקל. הבן לא חזר ואמא לא רצתה להפסיד גם את הכסף. משפחה שנקעה נפשה משינה עם צרצרים במהלך נופש בטבריה, קיבלה אירוח נוסף במלון לסוף שבוע. ואפילו משרד הפנים שילם 1,880 שקל לצעירה שנעצרה בשוגג בנתב"ג מכיוון שפקידת משרד הפנים הטביעה על דרכונה שני תאריכים שונים, בעברית ובלועזית. מכלול מקרים אלו, שנלקח מהמדריך השלם לתביעות קטנות של עו"ד איריס פרחי, מעיד כי בבית-המשפט לתביעות קטנות שומעים ותובעים כמעט הכל.

 

בית-המשפט לתביעות קטנות דן בתביעות אזרחיות, המוגשות על-ידי יחידים ולא חברות או תאגידים כאשר סכום התביעה אינו עולה על 17,800 שקל (ומשתנה על פי עליית המדד). כדי להגיש תביעה אין צורך ביצוג של עו"ד, להיפך עורכי דין אסורים בהופעה לפני בית-משפט זה.

 

לפני שמגישים תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות כדאי להתכונן כפי שלמדנו מהספר הנדון, שיצא לאור בהוצאת פרלשטיין-גינוסר.

 

מתי להגיש תביעה ואיך להתכונן לקראתה?

 

ראשית, כדאי לדבר עם הצד השני ולנסות להתפשר עימו. אם זה לא עוזר מומלץ לפנות לגופים הצרכניים ואם גם זה לא עוזר להגיש תביעה קטנה. מכתב מאיים מעו"ד לא תמיד יעזור.

 

אם החלטתם על הגשת תביעה לא מומלץ לתבוע את הסכום המקסימלי. שופטים מתעצבנים על תביעות מוגזמות. גם דרישות לפיצויים על עגמת נפש, הפסד ימי עבודה ושכר עו"ד אינן נענות כמעט אף פעם בבית-המשפט לתביעות קטנות.

 

תביעה קטנה מומלץ להגיש אחר הצהריים. במזכירות פחות צפוף וגם חניון בית-המשפט בתל-אביב פתוח לציבור בחינם מהשעה 16:30. אין להסתפק בתמונות להוכחת נזק ויש להגיש לבית-המשפט חוות דעת מקצועית של מומחה כמו: שמאי רכב, שמאי מקרקעין, רופא וכד'.

 

כשמוצאים גוף זר במזון יש לפנות למעבדה מוסמכת לבדיקת מזון וכאשר תובעים מסעדה בגין הרעלת קיבה, רצוי להגיש תלונה למשרד הבריאות. פקחי המשרד יערכו ביקורת במסעדה ואת הדוח שיגישו יש לצרף לכתב התביעה.

 

איך להגיש את התביעה?

 

את התביעה ניתן לשלוח לבית-המשפט בדואר. מומלץ לשלוח בדואר רשום ולקבל אישור מסירה, כדי שניתן יהיה לברר במזכירות אם התביעה הגיעה. אפשר גם להגיע למקום ולשלשל את כתב התביעה לתיבת השירות המוצבת בכניסה למזכירות בית-המשפט, לאחר שמוודאים שהאגרה שולמה ושבולי ההכנסה הודבקו על גבי התביעה. גובה האגרה הינו אחוז מסכום התביעה כאשר המינימום הוא 87 שקל והמקסימום - 215 שקל. לכך יש להוסיף 36 שקל הנגבים עבור אגרת פרוטוקול. את התשלום ניתן לבצע רק בכרטיס אשראי או בבולי הכנסה. לא ניתן לשלם במזומן.

 

את כתב התביעה כדאי לנסח באופן קצר וקולע, לציין את עובדות המקרה ולקצר בתיאורים על עוגמת הנפש. יש לפרט ממה מורכב סכום התביעה ולצרף תמונות, חשבוניות, התכתבות קודמת וחוות דעת מקצועיות. לא מומלץ להביא קטעי עיתונות מאחר ואין להם ערך ראייתי.

 

כדאי להגיע למזכירות בית-המשפט כשהתביעה והמסמכים הנלווים מצולמים ב-3 עותקים (לתובע, לנתבע ולבית המשפט, ככל שמספר הנתבעים גדל יש להוסיף עותקים) ובכך לחסוך זמן המתנה והתגוששות עם מכונות הצילום.

 

אחרי שהתביעה הוגשה לבית-המשפט וניתן לה מספר תיק - כל בקשה בו חייבת להיעשות באמצעות פנייה בכתב. אפילו בקשה לשינוי במועד הדיון, לכן מומלץ להודיע מראש לפקיד בית-המשפט מה השעות המועדפות עליכם.

 

איך לאתר את הנתבע?

 

אם אתם תובעים חברה בדקו את רישומה ושמם של בעליה אצל רשם החברות (02-6209444). חשוב לציין את כתובתה המדויקת של החברה על מנת לא לעכב את הדיון בבית-המשפט. כל עוד אין בתיק אישור מסירה, שמוכיח כי החברה קיבלה את התביעה, לא יתקיים המשפט. כשתובעים אדם פרטי יש לציין בכתב התביעה את פרטיו המדוייקים ואת מספר תעודת הזהות שלו, הימנעו מציון תא דואר ככתובת.

 

לא הצלחתם לאתר את הנתבע? אפשר לבקש מבית-המשפט לפרסם מודעה בעיתון. היא תעלה לכם אמנם כמה מאות שקלים, אבל אם תזכו במשפט תבקשו בדיון לחייב את הנתבע בסכום.

 

מה לא יגיע לדיון בבית המשפט לתביעות קטנות?

 

אם התובע הגיש באותה שנה לאותו בית משפט יותר מ-5 תביעות, בית המשפט לתביעות קטנות לא ידון בהן.

 

לא מומלץ להגיש תביעות נזיקין ונזקי גוף מכיוון שהוכחת תביעה בנזיקין מצריכה עדים מומחים, חוות דעת מקצועיות ורפואיות, ואינה מסתיימת בדרך כלל בדיון או שניים. בבית-המשפט לתביעות קטנות העניינים נסגרים בדיון אחד או שניים לכל היותר כאשר דיון ממוצע נמשך בין 10 ל-15 דקות.

 

לבית-המשפט לתביעות קטנות אין סמכות לתת צו עשה או לא תעשה. הוא אינו יכול לדוגמה להוציא צו לפינוי דירה, לבניית קיר, להריסת קיר ועוד. אבל כן יכול להורות על החלפת מוצר, תינוקו או על ביטול עיסקה או חוזה.

 

למה לצפות במשפט?

 

קחו בחשבון 3 עד 4 חודשי המתנה, מרגע הגשת התביעה עד לדיון בה. לפני הדיון בתיק שלכם מומלץ לראות איך מתנהלים משפטים אחרים כדי להתרשם. הדיונים פתוחים ומתנהלים בדרך כלל בשעות אחה"צ, בין השעות 15:30 ל-21:00. אם שופט מסוים נראה לכם, ניתן לבקש שהוא ידון בתיק שלכם ואם היומן שלו אינו עמוס, המזכירות תענה לבקשה.

 

בעת הדיון אל תהיו קשי עורף ואפשרו לצד השני לתקן טעויות. בית-המשפט לא רואה בעין יפה ניסיונות להקשות ולהכשיל נתבע שמנסה לרצות תובע מאוכזב.

 

המדינה (שב"ס, משטרה , עירייה) וחברות פרטיות (נסיעות ותעופה) מנסות לעתים לעקוף את האיסור לייצוג של עורך דין והן משגרות מתמחה או סטודנט למשפטים ללא אישור. אל תתביישו לשאול את הצד השני אם הוא עורך דין, מתמחה או סטודנט למשפטים. אם מתברר שכן בקשו מבית המשפט לפסול אותו.

 

בית-המשפט לתביעות קטנות אינו כפוף לסדרי הדין הרגילים והוא אינו חייב לפסוק בתיק בהעדר כתב הגנה. בפועל נהלי ההתנהגות כאשר לא מוגש כתב הגנה משתנים מבית משפט אחד לשני. בבית המשפט לתביעות קטנות בתל אביב, לדוגמה, נדיר שינתן פסק דין נעדר כתב הגנה. בית המשפט יעדיף לקיים את הדיון.

 

ואילו בבית המשפט לתביעות קטנות בראשון לציון ניתנים פסקי דין אם לא הוגש כתב הגנה בתוך 15 יום.

 

פסיקה בהעדר כתב הגנה תעשה במקרים בהם הנתבע הוא גוף גדול (למשל: עירייה, משטרה וכד') ולא אזרח פרטי.

 

שימו לב, אם אתם תובעים עירייה, עיריות מגישות כתבי הגנה המנוסחים על ידי מתמחים וחתומים בחתימתם. הדבר אסור. ניסוח כתבי תביעה והגנה יוחדו לעורך דין. ניתן לפנות לבית-המשפט בבקשה שיתן פסק דין בהעדר כתב הגנה, או בעת הדיון לטעון שכתב ההגנה פסול ולבקש להתייחס אליו כאילו לא הוגש.

 

לא יכולים להגיע מסיבה מוצדקת?

 

הגישו בקשה בכתב לדחיית מועד הדיון מוקדם ככל האפשר. בקשה ניתן לשלוח בפקס, למזכירות בית המשפט. את החלטת בית המשפט ניתן לקבל במוקד השירות הטלפוני משפטפון ולהצטייד בסבלנות עד שמצליחים לתפוס את השירות, כי הטלפון הזה עמוס מאד.

 

אם נבצר מכם להגיע ברגע האחרון , הקפידו לשלוח מישהו מטעמכם שיסביר לבית המשפט את סיבת ההיעדרות.

 

אם בית המשפט מציע לכם פשרה, לכו על זה, בפסק הדין לא תקבלו יותר. חסרון הפשרה - אין החזר אגרה. בכלל לא מומלץ להתעמת עם שופטים - זה עלול לעלות לכם בהוצאות משפט.

 

איך לקבל יעוץ משפטי חינם

 

מרכזי שי"ל בעיריות: 1506-060-800-1

 

המועצה הלאומית להתנדבות בישראל: בתל אביב 5614144, ברוסית: 6054814.

 

לשכת הסיוע המשפטי טלפונים: - 8683255 04,בירושלים 5696200 ובדרום -6299271.

 

המועצה הישראלית לצרכנות - -5604671-03.

 

רשות ההסתדרות לצרכנות: 036921280/1.

 

איגוד הצרכנים הבלתי תלוי (תל אביב): 5285228/9

 

הממונה על הגנת הצרכן בתמ"ס: 6220185-02

 

 


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית המשפט. לא ללכת "ראש בראש"
מומלצים