שתף קטע נבחר

הפעם לוקחים נייד

הגיע הזמן לקנות מחשב חדש. לאחר שמחירי המחשבים הניידים ירדו, אפשר להתחיל ליהנות מהניידות בתוספת מחיר לא גבוהה. מהו המחשב הנייד המתאים לכם ומה צריך להיות בו?

המחשוב הנייד, בעבר נחלתם של משתמשים עסקיים בעיקר, הולך ונעשה אפשרי גם למשתמשים מן השורה. עד היום, גם אם חלמתם על מחשב נייד, מעולם לא שקלתם ברצינות לרכוש אחד. זה יקר, זה מסובך לשדרוג, זה מתיישן מהר, זה עדין ושביר - וזה יקר, אמרנו כבר? אתם טועים.
כלומר, זה עדיין יקר יותר. אבל כבר לא ממש הרבה יותר יקר. הפערים הצטמצמו, והיתרונות שבשימוש במחשב נייד, במיוחד כמחשב עיקרי בבית, שווים את ההשקעה הנוספת. אם אתם מתכוונים לקנות מחשב חדש בימים אלו, בוודאי שקלתם גם אתם, ולו להרף עין, את הרעיון של מחשב נייד. אנחנו כאן כדי לעזור לכם להחליט.

מהן האפשרויות

אנו נתמקד ב"ניידים הביתיים", שיהוו תחליף סביר בהחלט למחשב השולחני ובניידים הזולים. הנייד הביתי נועד להחליף את המחשב הישן, ה"רגיל", ולשמש אתכם כמחשב העיקרי אם לא היחיד בבית. הוא לא חייב להיות מותאם לדרכים, כי ההנחה היא שאנחנו משקיעים בביצועים ובנוחות ולא בניידות מקסימלית. זה אומר שהוא יהיה נתון לרוב במארז עשוי פלסטיק קשיח, ולא מארז מגנזיום קל אך יקר. הסוללה שלו תחזיק מעמד ללא טעינה כשעתיים ומחצה, ולא ארבע שעות ומעלה כמו בחלק מהניידים.
מחשב כזה צריך להיות חזק ונוח כמו מחשב שולחני חדש. לכן, רצוי שיגיע עם צג גדול לא פחות (כלומר, 15 אינטש - ששטח התצוגה שלו שווה ערך לצג 17 אינטש שולחני, או 14 אינטש שזה די קרוב), ולהתבסס על מעבד חזק (סלרון מהיר או פנטיום 4 - או פנטיום M, כמובן, אם אתם מוכנים להשקיע ורוצים שהנייד שלכם יהיה גם קל, גם אלחוטי וגם עם חיי סוללה ארוכים משמעותית).

אסור להתפשר

אין מה לדבר על פחות מ-256MB זיכרון, דיסק 40GB, וכונן DVD מובנה. כדאי מאד שיהיו למחשב הזה יציאות USB 2.0, וכמה שיותר, ושיגיע עם הכנה לתקשורת Wi-Fi. קונפיגורציה כזו אומרת מחשב עם חיי סוללה לא ארוכים במיוחד, שלא מתאים לטלטול יומיומי קשוח בדרכים - למרות שהוא יעמוד גם בו בכבוד. ממילא הוא יהיה מונח רוב הזמן על שולחן, מחובר למקור מתח קבוע.
המחשב הזול, כשמו כן הוא: הנייד הכי בסיסי ועירום שאפשר, מה ש"החיפושית" הייתה למכוניות בזמנו. מעבד חזק, אבל לא כמו של מחשב שולחני; צג 13 אינטש ברזולוציה בסיסית אך מספקת של 1024x768. לפחות 128MB (למרות שאנחנו היינו מרחיבים ל-256MB בכל מקרה), דיסק 20GB, וכונן CD-ROM. במחשב כזה לא נמצא בדרך-כלל מאיץ גרפי חזק, וגם לא הכנה ל-Wi-Fi. על מספר סביר של יציאות USB, מכל מקום, אסור להתפשר.

עניין המעבד

כדאי לשים לב לעניין המעבד: חלק מהיצרנים משתמשים במעבדים שולחניים, במקום בגירסאות הניידות שלהם, כדי לגלח כ-$100 בממוצע ממחיר המחשב. מעבדים כאלו הם זוללי סוללה, מתחממים יותר (לא הכי נוח על הרגליים אם המחשב ישמש לנסיעות) ומקצרים את חיי המחשב.
יש מקומות אחרים בהם אפשר לקצץ - מערכת ההפעלה למשל. אחד מהדגמים בסקירה הזו כבר מגיע עם מערכת ההפעלה Lindows, מבוססת ה-Linux (למרות שאפשר לקבל אותו עם Windows XP בתוספת של כמה מאות שקלים).
ברוח התקופה ועד שייגמר המיתון, אפשר לעשות פשרות קלות פה ושם - מה גם שישנם עוד ועוד מבצעים לרכישת מחשבים ניידים במחיר מוזל במיוחד.
את הדגמים המוזלים אפשר למצוא היום במחיר של החל מ-4,000 ש"ח - מה שהיה עד לא מזמן סכום התחלתי לרכישת מחשב שולחני. דגם מתקדם יותר, שיכול לשמש כתחליף למחשב השולחני, יעלה היום החל מ-6,000 ש"ח.

על מה אפשר לוותר

תמיד נחמד כשיש לכם את המחשב הכי מהיר והכי מתקדם, ומי שיש לו מספיק כסף לבזבז לא באמת זקוק לעצות שלנו. החוכמה היא איך לקבל מחשב מהיר ומתקדם מספיק, בלי להגיע לפשיטת רגל, והתשובה לזה - כמו תמיד - די פשוטה: לוותר על מה שלא צריך.
אין חובה, למשל, להשקיע במעבד תותח. עם סלרון מהיר יסתדרו גם הגיימרים הקשים ביותר (טוב, אולי הם לא, אבל הם ממילא לא ייקחו נייד כי את הכסף הם בזבזו על כרטיס Radeon חדש ומסך שטוח עם תקשורת לוויינית מובנית). למרות הנטייה הישראלית לאהוד קפה אחד, סיגריה אחת ומעבד מחשב אחד, הרי שההבדל הגדול ביותר בין סלרון לפנטיום הוא במחיר.

מתי ללכת על זול

לכן, עצתנו: אם אתם לא משקיעים במחשב סנטרינו עם פנטיום M, שמציע את הטוב שבכל העולמות, לכו על מעבד זול - סלרון, או מעבד של AMD. על כונן אופטי אסור לוותר, ואנחנו היינו מתקשים לוותר על צורב - אבל כונן 1.44 הוא כבר מזמן לא הכרחי (יש ניידים מוזלים, כמו זה של IBM, שאינם כוללים כלל כונן 1.44). בלי USB בכלל אי אפשר לחיות, אבל אם אין במחשב שאתם רוצים מספיק יציאות, תמיד אפשר להוסיף רכזת USB חיצונית.
חיבור אינפרה אדום הוא היום עניין של כמעט שגרה ברוב הניידים, ולא כדאי לוותר עליו אם אתם רוצים לסנכרן את הנייד החדש שלכם עם מחשב כף-יד, או אפילו טלפון סלולרי. לעומתו, תקשורת Bluetooth, ואפילו Wi-Fi, הם דברים שאפשר להוסיף למחשב גם אחר-כך. זה יעלה יותר, אבל אם אתם לא מתכוונים להפוך אלחוטיים בקרוב אז אולי עדיף לדחות את ההוצאה.

החומוס-צ'יפס-סלט שבצד

יתרונם הגדול של מחשבי המותג, שלרוב יקרים יותר ב-20% לפחות, טמון בשירות ובאחריות שמגיעים איתם. מחשב נייד, במיוחד כזה שבאמת מנוייד מדי פעם, ידרוש את מנת הטיפול השנתית שלו. עוד יתרון של מחשבי המותג הוא מגוון אפשרויות השדרוג הזמינות, והאספקה השוטפת של חלפים בכל מקום בעולם. זה לא אומר שמחשב נייד זול, מפירמה לא מוכרת, יהיה לא אמין או לא ראוי - והפרש המחיר יכול לשמש לרכישת אבזרים משלימים.
אם החלטתם לקנות מחשב נייד, בין אם כמחשב הראשי בבית או המשני, עליכם להניח שההוצאה לא תסתכם ברכישת המחשב עצמו. ישנם לא מעט עזרים ותוספות למחשב נייד, ולפעמים די באחד או שניים מהם כדי לשנות לחלוטין את איכות חייו של המשתמש.

הטרוניה

לפני שנעבור אליהם, טרוניה אחת: כל יצרני המחשבים הניידים שאנו מכירים, כנראה משיקולי מקום וטמפרטורה, ממקמים את ספק הכוח מחוץ למחשב, כשהוא מחובר בכבל אחד לשקע החשמל ובכבל השני למחשב עצמו. הדבר מסבך כל התקנה ופרישה מהירה של מחשב נייד. קשה לצייד היטב מחשב נייד, בלי להפוך את החבילה השלמה כבדה כל-כך שצריך מריצה בשבילה. וזה בלי שאמרנו מילה על הטרדה הכרוכה בחיבור כל הכבלים בכל פעם שעוברים מקום.

בעיית העכבר

אם המחשב הנייד משמש כמחשב ביתי (או עובר בין הבית למשרד - עוד שימוש נפוץ), והוא נרכש במקום המחשב השולחני שהתיישן, ניתן בהחלט להשתמש במסך, במקלדת ובעכבר, הגדולים והנוחים, בהם השתמשנו עד עתה. כאשר רוצים לצאת עם המחשב לדרך, מנתקים את החיבורים, מכניסים את המחשב לתיק הנשיאה שלו, והולכים.
תתפלאו עד כמה עכבר רגיל הופך למסורבל כשצריכים לנייד אותו שוב ושוב. כמה יצרנים - יצויינו לטובה לוג'יטק ומיקרוסופט - מציעים עכברים קטנים במיוחד, עם כבל קצר ונוח לגלגול (הכבל אמור להגיע מאחורי המחשב עד לצדו השמאלי, לא יותר), שהחיבור והפירוק שלהם מהירים ונוחים. אם אתם מתכוונים להיות ניידים באמת, זה כמעט הכרחי.

הצעות החודש

כמו מחיריהם של כל המוצרים בתקופה זו, גם מחירי המחשבים הניידים משתנים כל הזמן. לשמחת כולנו, לאחרונה הם משתנים בעיקר כלפי מטה. מחיריהם של המחשבים באינטרנט כמעט תמיד נמוכים יותר – למרות ש-HP Compaq יוצאת במבצע עם אופיס דיפו של מחשב נייד ב-4,999 שקלים בלבד. מומלץ מאוד לבצע סקר שווקים מקיף, כמו שממילא תכננתם לעשות (אנו מקווים) לפני רכישת המחשב השולחני שלכם. להלן כמה הצעות שקיבלנו ממשווקי מחשבים ניידים בישראל, להתרשמות כללית מההיצע בשוק.

IBM Thinkpad - R40E TE0CVIM

התצורה: פנטיום 1.8GHz 4, מסך 14 אינטש 1024x768, זיכרון 256MB, דיסק 20GB, כונן DVDx8, כרטיס גרפי ATI Radeon 330M, מערכת הפעלה Windows XP. הערות: לא כולל כונן דיסקטים. המחיר: 6,000 ש"ח כולל מע"מ.

Toshiba Satellite 1410-304

התצורה: סלרון 1.8GHz, מסך 14.1 אינטש 1024x768, זיכרון 256MB, דיסק 30GB, כונן DVDx8, כונן דיסקטים, כרטיס גרפי nVIDIA GeForce 4 420, מערכת הפעלה Windows XP. המחיר: 6,389 ש"ח כולל מע"מ.

HP Compaq - Presario 2145EA

התצורה: סלרון 1.8GHz, מסך 14.1 אינטש 1024x768, זיכרון 256MB (ניתן להרחבה עד 1GB), דיסק 20GB, כונן DVDx8, כונן דיסקטים, כרטיס גרפי ATI Mobility Radeon, מערכת הפעלה Windows XP. המחיר: 4,999 ש"ח כולל מע"מ באופיס דיפו.

Newron Bravo B-200T

התצורה: סלרון 1.2GHz, מסך 14.1 אינטש 1024x768, זיכרון 128MB, דיסק 20GB, כונן DVDx8, כונן דיסקטים, רמקולים חיצוניים, מערכת הפעלה Lindows. המחיר: 4400 ש"ח כולל מע"מ. המחיר בתוספת הגדלת זיכרון (256MB), כונן DVD ו-Windows XP הוא 5,680 ש"ח.

ECS I-Buddy 3C

התצורה: סלרון 1.2GHz, מסך 14.1 אינטש 1024x768, זיכרון 128MB, דיסק 10GB, ללא מערכת הפעלה. המחיר: 4,000 ש"ח כולל מע"מ באקסלנט/סקאל. המחיר בתוספת הגדלת זיכרון (256MB), כונן DVD, הגדלת דיסק קשיח ל-20GB וסוללה חיצונית: 5,239 ש"ח.

Yam-San N35

התצורה: פנטיום 2.4GHz 4, מסך 15 אינטש 1024x768, זיכרון 256MB, דיסק 20GB, כונן CDx24, כרטיס גרפי AGP 4X 64MB + יציאת טלוויזיה, כרטיס מודם/רשת. המחיר: 5,700 ש"ח כולל מע"מ בקניון P1000.

Dell Latitude C540

התצורה: סלרון 1.7GHz, מסך 14.1 אינטש 1024x768, זיכרון 256MB, דיסק 20GB, כרטיס מודם/רשת, כרטיס גרפי Radeon 7500. המחיר: 4,650 כולל מע"מ ב-P1000 (מכירה קבוצתית). דגם D400, מבוסס מעבד סנטרינו 1.3GHz ומעלה, עם האצה גרפית, בקרי רשת ואלחוט מובנים בערכת השבבים, 256MB זיכרון, דיסק 30GB, תמיכה בכל הממשקים וכונן אופטי לפי בחירה (CD עד DVD+RW), עולה החל מ-7,750 ש"ח כולל מע"מ.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נט מגזין
IBM THINKPAD
צילום: נט מגזין
צילום: נט מגזין
Newron
צילום: נט מגזין
מומלצים