שתף קטע נבחר

רבין: "אם אצטרך לקבל אחריות אישית, אעשה זאת"

זה ראיון לא קל ליצחק רבין, מנכ"ל ברינקס; כמנכ"ל של חברה שנוטה להישאר מאחורי הקלעים וחיה מאמון לקוחותיה, הוא נאלץ לצאת לאור הזרקורים ולהתמודד עם השאלות הקשות שמעלה גניבת ה-4.7 מיליון שקל משריונית החברה; בראיון בלעדי הוא מספר איך מנסה החברה להימנע ממקרים שכאלה, מיהם העובדים ואיך הם מתקבלים, איך ישוקם אמון הלקוחות (וגם איך מתמודדים עם שם כמו יצחק רבין)

מאסתי ביחס המשפיל של החברה, במשכורת המינימום. נתנו לי לנהוג ברכב בלי מזגן, בלי תנאים. גנבתי את המכונית ולא נגעתי בכסף. זו הגרסה שהביא עורך-דינו של שודד הברינקס, אילן קופרמן-סגל, למשטרה עם הסגרת לקוחו השבוע. גם אחרי ההסגרה, ובין אם מאמינים לגרסת-מעשה-המחאה-של-עובד-מתוסכל ובין אם לא, באוויר נותרות שאלות קשות על דרך פעילותה של חברת ברינקס-ישראל. המנכ"ל, יצחק רבין, כמו גם בכירים אחרים בחברה, יצטרכו לתת עליהן מענה.

 

לאחר הגניבה מינה רבין את רמי שבילי, לשעבר ראש אגף החקירות בשב"כ, לנהל את החקירה בפרשה. השאלה המרכזית ששבילי יצטרך לענות עליה היא איך הצליח להסתנן לשורות החברה נוכל בתחום הרכוש וההונאה, המוכר למשטרה. קופרמן-סגל (33) עשה זאת תחת זהות מזויפת, של עורך-דין בשם שגיא אונגר (איש קיים), מבלי שאיש במערכת המאובטחת חשד בו ולאחר שעבר את כל מבחני הכניסה והמבדקים. האם הוא זכה לשיתוף פעולה מבפנים, איך הושאר לבדו עם אקדח שלוף לשמור על המיליונים, ואיך בקלות רבה כל-כך נעלם עם הכסף?

 

בראיון לממון רבין לא מתחמק מאחריות. לדברי רבין, תא"ל במיל' ולשעבר קצין שריון ראשי, המשמש כמנכ"ל החברה מאז ינואר 2001, אם לאחר החקירה יצטרך לשלם את המחיר בוויתור על תפקידו, יעשה כן. "מה שאני כמנכ"ל החברה אצטרך לעשות, אעשה. גם לקבל אחריות אישית, אם צריך", הוא אומר. על טענות הגנב הוא מעדיף להגיב באירוניה מושחזת: עכשיו הוא מציג עצמו כאילו היה יושב ראש ועד העובדים. יש לי סוד לגלות: המכוניות שלנו כולן ממוזגות. אנשים מחכים בתור להתקבל לעבודה בחברה שלנו, וזה מראה עד כמה השכר נמוך והתנאים מחפירים. אפילו הוא עצמו נאלץ להתחזות לעורך-דין כדי להתקבל.

 

הלקוחות יקבלו את הכסף השבוע

 

הראיון הזה לא קל לרבין. כמנכ"ל של חברה סולידית, שנוטה להישאר מאחורי הקלעים, הוא נאלץ עכשיו לעבור אל החזית, ואף שכר לצורך כך משרד תקשורת. שוד-מהסרטים שכזה עלול לפגוע מאוד בתדמית החברה ובעסקיה, המתבססים על ביטחון, חוסן פיננסי ובעיקר אמינות.

 

בעת השוד היה רבין, 56, בעתלית והוזנק מיד למשרדו בתל-אביב. הוא מתאר את התחושה באותו רגע כהלם. "קיבלתי את השוד בהפתעה מוחלטת ובהבנה שנכנסנו לבעיה", הוא אומר. לדבריו, עד עכשיו הוא מתקשה להשתחרר מהשוק. כשהגיע למשרדו לאחר חצי שעה, הדבר הראשון שעשה היה לקחת את רשימת הלקוחות של החברה ולהתחיל להרים טלפונים כדי להרגיע. "החברה לוקחת 100% אחריות ותחזיר ללא דיחוי את הכספים הגנובים", אמר להם.

 

מאוחר יותר שלח מכתב אישי לכל הלקוחות ובו כתב: "השבוע אירע דבר חריג מאוד בחברתנו. שריונית ובה סכומי כסף גדולים נגנבה על-ידי עובד חדש של החברה. אני רוצה להצהיר באופן הברור ביותר: חברת ברינקס לוקחת על עצמה את האחריות המלאה. אנו נחזיר ללקוחותינו את הכסף עד האגורה האחרונה, ללא שיהוי". בעוד יומיים יופקדו אכן 4.7 מיליון שקל בחשבון הבנק של הלקוחות שמהם נלקח הכסף. החברה תעביר ללקוחות את הכסף מקופת המזומנים שלה. היא מחויבת לכך בחוזה שלה עם הלקוחות.

 

ברינקס ישראל מעבירה מדי יום כספים, יהלומים ודברי ערך בעשרות מיליוני שקלים, עבור עסקים קטנים וגדולים, בתוך ישראל ומישראל למקומות שונים בעולם. מהערכות שקיבלנו, מאז 1965, שנת הקמתה, העבירה 2.5 טריליון שקלים (2,500 מיליארד שקלים) במשאיותיה המשוריינות. פעם אחת בלבד מאז אירע ניסיון שוד. זה היה ב-1971, וגם אז היה זה עובד צעיר מתוך החברה. כמו קופרמן-סגל, הוא היה נהג מאבטח, והיה לו עבר פלילי. הוא הגיע לחדרי הכספת בסניף ברינקס במגדל שלום בתל-אביב, אבל שלא כמו בגניבה הנוכחית - שהייתה נקייה, מוצלחת, מעוררת דמיון וגם אהדה מסוימת בציבור (זוכרים את מקרה האופנובנק?), בניסיון השוד אז התפתח קרב יריות בין השודד לבין השומר במקום, עובד ברינקס, שנהרג.

 

האם בברינקס למדו משהו מאז? סביר להניח, ובכל זאת, מתעוררת תמיהה לנוכח הקלות הבלתי נסבלת שבה לקח קופרמן-סגל את הכסף וברח. לרבין אין מענה בשלב זה לחלק גדול מהשאלות, אבל הוא לא מוכן להגדיר את האירוע האחרון כ"שוד". לדבריו, "זו גניבה ממעביד" - הגדרה שמבחינת חברת ברינקס יש לה משמעות תדמיתית אחרת.

 

קיבלתם לעבודה נוכל עם קבלות והפקדתם בידיו מיליונים.

 

רבין: "יש נהלים לקליטת עובדים חדשים. פעלנו לפי הנהלים. קיבלנו אדם עם תעודות פוליגרף, רשיון נשק ממשרד הפנים ועוד. אבל עובדה שהוא הצליח להסתנן. באיזו צורה הוא הצליח, זה בבדיקה כעת, וכדי לא להישאר ברמת האמירה, גייסתי את רמי שבילי שיחקור, יבדוק וימליץ איך מונעים בעתיד מקרים כאלה".

 

איך מתקבלים אצלכם לעבודה?

 

"העובדים הם יוצאי יחידות מובחרות, עם כושר גופני, בריאות וראש על הכתפיים. ישרי דרך. אנחנו מכשירים ומאמנים אותם באאוט-סורסינג בשיטות שנלמדו בעולם".

 

אילו שיטות?

 

"זה עניין של פיקוח נפש, לכן אנו מנועים מלדבר, אבל 23 שנה, מאז 1971, לא אירע שוד או ניסיון לשוד, אז השיטות מוכיחות את עצמן".

 

מתברר שלא כל-כך.

 

"אני לא שוקט על השמרים. אנחנו מחפשים כל הזמן דרכים חדשות לא לסכן אותנו ולשמור על העובדים, אם במיגון לרכב, באימון העובדים, שכפוץ, שיטות טקטיות ועוד. הכול כדי שהכסף שעליו הם מופקדים יגיע ליעדו".

 

מה עם לקחת טביעות אצבע מכל עובד חדש. מה פשוט מזה?

 

"מי אמר שזה לא נעשה?"

 

אז אתה אומר שהיה שיתוף פעולה מבפנים עוד בשלב קבלתו לעבודה?

 

רבין מתחמק: "זו לא בדיוק הנקודה. כל השאלות והתמיהות האלה לא היו קיימות במשך 32 שנה, כי הכול דפק כמו שעון. אם יש אירוע חריג, צריך להפיק לקחים, אבל אסור לשכוח שבגלל שיטות הפעולה שהיו קיימות, לא היו ניסיונות של עבריינים להשתלט על שריוניות למרות שהן תמיד היוו מטרה לדמיון".

 

איך החברים לעבודה התרשמו מקופרמן-סגל כשהגיע כעובד חדש?

 

"הם לא הספיקו להכיר אותו. ההתרשמות הייתה של איש חדש שלומד את התפקיד. לא מלא אמביציה. אדם שלא הותיר רושם מיוחד, גם לא חשד".

 

הגניבה לא תגרום לחברה קשיים

 

 

ברינקס ישראל היא חברה פרטית ש-70% מגרעין השליטה שלה מצוי בידי ברינקס העולמית. ברינקס העולמית נוסדה בארה"ב על-ידי פרי ברינק ב-1859. היא פרוסה ב-250 ערים ב-55 מדינות, ומעסיקה 40 אלף עובדים. מחזור העסקים שלה מגיע לכמיליארד וחצי דולר בשנה. השותפים האחרים בברינקס ישראל הם ללא ספק המעניינים יותר, ובאים פחות לידי ביטוי פומבי: בנק לאומי, בנק הפועלים ודיסקונט השקעות, בחלקים שווים. מחזור העסקים של ברינקס ישראל חסוי. החברה בישראל עוסקת גם בטיפול בהעברת כספים מכספומטים שלא מותקנים בקירות הבנקים, כולל ספירת הכסף והפקדתו.

 

לאחרונה, בתקופת האינתיפאדה, חשבו בחברה להקים שירות חדש ייחודי לישראל: שירות מוניות לשטחים. שריוניות של החברה היו אמורות להיות מוסבות להעברת נוסעים בבטחה בשטחי אש. הרעיון ירד מהפרק, כנראה בגלל התנגדות ברינקס העולמית. "החלטנו להישאר במה שאנו מתמחים ומתייחדים בו", אומר רבין.

 

ברינקס העולמית לא מודאגת מהשוד? אין בכוונתה לשלוח חוקרים משלה לארץ?

 

"לא. אנחנו נעביר לה את דו"ח החקירה לכשתסתיים. הנושא יילמד, כפי שאנו לומדים ממקומות אחרים. זו חברה לומדת, ולכן היא כל-כך חזקה".

 

גניבת הענק תגרום קשיים כלכליים לברינקס ישראל?

 

"החברה תחזיר ללקוחות את הכסף מתוך מה שיש לה. זה לא יגרום קשיים. החברה איתנה וחסונה, עם גיבוי פיננסי שיאפשר לשלם ללקוחות על אובדן בו בזמן. זה דבר ייחודי במדיניות של ברינקס. הגניבה מהמעביד היא עניין פנימי של החברה".

 

רבין מסרב לחשוף את התעריפים שגובה ברינקס מלקוחותיה, אבל עולה השאלה האם, כמו שעושות חברות ביטוח לאחר אסון, היא תעלה עכשיו את מחיריה. רבין טוען: "לא נעלה מחירים".

 

ברינקס ישראל מעסיקה 150 עובדים ויש לה חמישה סניפים - בחיפה, בירושלים, בתל-אביב, בבאר-שבע, וסניף נוסף לשינוע דברי ערך בעולם, הממוקם במתחם הבורסה ברמת-גן. בעיתונות פורסם כי בקרב עובדי החברה שורר תסכול בגלל השכר הנמוך. רבין מכחיש: "המשכורות גבוהות, ואנשים מרגישים אצלנו גאוות יחידה. נאמנות לחברה זה שם דבר".

 

נראה שהעובדים נפגעו מאוד מהמקרה האחרון, שכן היום הלקוחות מתייחסים אל כל עובד כאל שודד בפוטנציה?

 

שלחתי מכתב לעובדים בעקבות המקרה, וכתבתי שאני בוטח בהם ובנאמנותם ומשוכנע שהם ממשיכים לעשות את עבודתם נאמנה. דווקא מצד הלקוחות הייתה הפתעה לטובה. אנשים מתקשרים ומעודדים. יש אמון בנו, ואני מודה עליו.

 

עד כמה האמון גדול?

 

בזמן שביתת הבנקים לקוחות ביקשו שנפקיד כספים שלהם בחדרי האוצר שלנו בסניפים.

 

ספר על מקרי שוד אחרים שקרו לברינקס בעולם.

 

"בצרפת ניסו לשדוד שריונית בעזרת אר.פי.ג'י. יש עוד מקרים רבים של ניסיונות שוד. אני לא רוצה לפרט".

 

אנשים באים לקבל את שירותי ברינקס לאחר שנכוו ממקרי שוד וגניבות?

 

"כן. אנחנו מטפלים בהרבה לקוחות שמגיעים אלינו עם סיפורים מסמרי שיער, שלא מגיעים לתקשורת. אנשים באים ומספרים ששדדו אותם. הם חווים זאת על בשרם ובאים אלינו כתוצאה מהפקת לקחים".

 

מה היה המטען הכי יקר שהעברתם אי-פעם?

 

"אני לא יכול להגיד לך. אנחנו מעבירים מיליונים בכל יום. אנו סופרים פיזית הרבה מאוד כסף, עם בקרה ונהלים ברורים. אנחנו פועלים בנושא אבטחת כסף על-פי תקנון משטרת ישראל".

 

4.7 מיליון שקל, הסכום שנשדד, נחשבים הרבה או מעט?

 

"אני לא יכול להגיד לך. זה עניין של פיקוח נפש".

 

מה המטען הכי מטורף שהעברתם?

 

"אנחנו מעבירים כספים ויהלומים. שום דבר מטורף".

 

ובכל זאת?

 

"אני יכול לספר לך שהעברנו בשעתו את דמיאניוק מהכלא למשפט במכונית ברינקס שלנו, והשב"ס צבע את המכונית בצבעים שלו כדי שהיא לא תזוהה".

 

אתה חושש עכשיו מגל עזיבה של לקוחות?

 

לא.

 

אתה נשמע רגוע.

 

"אני לא רגוע. זה אירוע חריג ואסור שהוא יקרה. מאחר שהוא קרה, צריך לעשות הכול כדי שהוא לא יקרה שנית ושלקוחות ימשיכו להיות עם החברה ונאמנים לה. הרקורד שלנו כולל 32 שנה בלי תקלה. הלקוחות שלנו יודעים שניישם את הלקחים ושהם לא ייצאו ניזוקים. זה מחזק את החברה כחברה אחראית. הייתה תקלה, ונלמד לתקנה".

 

ולבסוף, אי-אפשר בלי השאלה הבלתי נמנעת: איך אתה מסתדר עם השם הזה, יצחק רבין?

 

"אני לא קרוי על שם רבין, אבל בצבא בכל הזדמנות הוא היה מגיע לבקר אותי, בגלל שנשאתי את שמו. מאז הירצחו אנשים מתקשים לקרוא לי יצחק רבין, אז שינו לי את השם לאיציק, אבל אני לא מסתדר עם זה".

פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 1
רבין: לא מתחמק מאחריות
צילום: ערוץ 1
צילום: רוני שיצר
ברינקס ישראל: 32 שנה בלי תקלה
צילום: רוני שיצר
מומלצים