שתף קטע נבחר

ערכות בדיקה ביתיות: כמה הן באמת יעילות?

המדפים בבתי המרקחת עמוסים בהן: החל ממדי לחץ דם מתוחכמים ועד לכפפות שמאתרות גושים בשד. היצרנים מבטיחים תוצאות אמינות ומהירות. ומה אומרים הרופאים? רוב המומחים שנועצנו בהם חושבים שהן חסרות תועלת ולעיתים אף מסוכנות. לפני שאתם רצים לקנות

ביקורה האחרון של אילנה בבית המרקחת שינה, לדבריה, את חייה. "בדיוק הגיע לשם מד לחץ דם ביתי חדש", היא מספרת. "דיילת נחמדה מדדה לקונים את לחץ הדם שלהם. המחיר היה סביר, וכיוון שבמדידה נמצאו אצלי ערכים מעט גבוהים, התפתיתי וקניתי.

 

"בהתחלה מדדתי לעצמי פעם ביום, אבל כבר מהשבוע הראשון הפכתי למכורה. חמש מדידות ביום, שמהר מאוד הוכפל מספרן. המד הזה פשוט השתלט לי על החיים. רק כשבעלי העיר לי, הבנתי שאני בבעיה, מה גם שרופא המשפחה הסביר לי שהערכים הנורמליים אצלי גבוהים מהרגיל. בביקור הראשון אצל אמא שלי נתתי לה את המכשיר במתנה".

 

בעשור האחרון רווחת יותר ויותר התופעה של איתור ואבחון מחלות באמצעות ערכות ביתיות. תחילה נפוצה הערכה לגילוי הריון, ואחריה הופיעו מדי לחץ דם וגלוקומטר (לבדיקת סוכרת). לאחרונה, כפטריות אחרי הגשם, צצות ערכות לאיתור התקף לב, גושים בשד, זיהום בדרכי השתן, דם סמוי בצואה, רמות כולסטרול בדם ועוד ועוד.

 

 

הערכות הביתיות, לדעת היצרנים, יוצרות שינוי בדפוסי החשיבה בכל הקשור לאבחון מוקדם של מחלות. מדובר, לדעתם, בלקיחת אחריות אישית על הבריאות. "לא מחכים עד שהכאבים או הסימפטומים יהיו בלתי נסבלים, או עד שמגיעים לרופא, אלא יוצרים מסגרת פרטית של מעקב בבית", הם טוענים. "התוצאות אמינות לפחות כמו תוצאות מעבדה".

 

ד"ר אלכס אבירם, המנהל המדעי של המכון הלאומי לחקר שירותי בריאות, מצדד באבחון הביתי. "כל זמן שהמכשור הביתי מצוי תחת פיקוח וביקורת, אין לי שום בעיה עם השימוש בו. להיפך, הבדיקות הביתיות חוסכות הליכה לרופא ולחדרי מיון ומפחיתות את העומס על מערכת הבריאות. אני בעד שהאחריות תעבור לחולה עצמו". לעומתו, יש רופאים שלדעתם הערכות הביתיות הן גניבת דעת ואפילו סכנה בריאותית. על הערכה הביתית לבדיקת לחץ דם אומר פרופ' אהוד גרוסמן, מנהל מחלקה פנימית והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי שיבא: "רופאים רבים מעודדים חולים הסובלים מיתר לחץ דם למדוד את הערכים שלהם בבית, אך בהסתייגות. צריך לוודא שהמכשיר אמין, שהבדיקה אינה נעשית בשורש כף היד ושהיא לא נעשית לחולים שסובלים מהפרעות בקצב הלב.

 

"יש אנשים שהמכשיר הזה הופך את חייהם לסיוט. בכל רגע פנוי הם מתחברים אליו. המטרה של המד הביתי, לדעתי, היא שהחולה יוכל באמצעותו לאסוף נתונים ולהגיש אותם לרופא לשם פענוח. כי רק רופא מוסמך להמליץ על שינוי טיפול תרופתי".

 

יצאנו לבדוק מה מצוי על המדפים בבתי המרקחת, ושאלנו רופאים מומחים מה דעתם על יעילות הערכות הביתיות ועל ההבטחות שמבטיחים יצרניהן.

 

1. ערכה לבדיקת רמת הסוכר בדם

 

היצרן: "הבדיקה יעילה לשם אבחון צריך רק טיפת דם אחת הנלקחת מהאצבע, והתוצאות מספקות תמונת מצב אמינה".

 

פרופ' רפי לובושיצקי, מנהל היחידה האנדוקרינית במרכז הרפואי העמק: "הבדיקה אכן אמינה, אך התוצאות המתקבלות אינן מספקות שום אינפורמציה למשתמש, כי רק רופא מוסמך להעריך נתונים ולטפל בו בהתאם. הבדיקה הביתית, למרות אמינותה, אינה מהווה כלי אבחוני מוסמך. התועלת המושגת ממנה היא רק באיסוף נתונים, שאולי הרופא יעשה בהם שימוש".

 

2. ערכה לאבחון מוקדם של התקף לב

 

היצרן: "שריר הלב מפריש בזמן אירוע לבבי אנזימים מסוימים, שהבדיקה מאתרת. הערכה, שגודלה כגודל כרטיס אשראי, מיועדת לאנשים שסובלים מלחצים או מכאב באזור החזה. התוצאות מתקבלות תוך 20 דקות".

 

פרופ' חיים לוטן, מנהל מערך הלב במרכז הרפואי הדסה עין כרם: "כשאדם נמצא במצוקה לבבית וחש כאב, תעוקה או לחץ בחזה, טוב יעשה אם ימהר לחדר המיון ולא ישחק עם איזו ערכה, שיעילותה לא ודאית והשימוש בה במקרים מסוימים עלול לסכן חיים.

 

יש מצבים שבהם אנזימים אינם מופרשים בדם, ובכל זאת האדם לוקה בליבו. בדיקה בתנאי בית תעניק לו במקרה כזה תחושת ביטחון מזויפת, בזמן שהוא נמצא בסכנת חיים. לב הוא איבר חשוב מכדי שישחקו סביבו. מדובר בבדיקות רציניות, שצריכות להיעשות רק בבית חולים ורק על ידי מי שהוסמכו לעשות אותן. לכן אסור לדעתי להוציא את הערכות הללו לשוק, אלא להשאיר אותן בידי הרופאים".

 

3. ערכה לאיתור זיהום בדרכי השתן או בשלפוחית השתן

 

היצרן: "זיהוי מוקדם עשוי למנוע גרימת נזק חמור לכליות. באמצעות בדיקת שתן פשוטה מתקבלת תוך 60 שניות תוצאה. הבדיקה מתאימה גם לילדים".

 

ד"ר צחי בן ציון, אורולוג ומומחה לטיפול מיני במרכז הרפואי סורוקה: "הבדיקה הביתית יכולה במקרה הטוב להעיד על עצם הימצאות דלקת, אך לא על סוג הדלקת. רק תרבית בתנאי מעבדה מספקת תוצאה אמינה ומדויקת. כשיגיע אלי חולה ויספר שבבדיקה הביתית שערך לעצמו התגלתה דלקת, לא אסתפק במידע הזה אלא אעשה לו בדיקה חוזרת. אז מה התועלת להשתמש בכלל בערכה?".

 

4. ערכה ביתית לקביעת רמת הכולסטרול בדם

 

 

היצרן: "אדם אחד מכל חמישה אנשים סובל מכולסטרול גבוה. אחד משני גברים ואחת משלוש נשים יפתחו עקב כך מחלות לב. דגימת הדם הביתית תספק תוך 12 דקות תוצאה".

 

ד"ר מקס מייסלוס, מנהל היחידה לטיפול ולמניעת טרשת העורקים במרכז הרפואי סורוקה: "הערכה הזו מיותרת וכמעט מופרכת, מפני שרמת הכולסטרול בדם יציבה לאורך זמן, הן של הכולסטרול הטוב והן של הכולסטרול הרע. מספיק לבצע בדיקת כולסטרול פעם בשנה. לפיכך לבדיקה הביתית אין ערך. היא גם לא נותנת שום אינפורמציה לרופא, ובעצם עשייתה יש עשיית יתר. החברות מנצלות את חרדת האנשים לבריאותם וממציאות בדיקות יקרות ומיותרות".

 

5. ערכה ביתית לגילוי הימצאות חיידק הליקובקטר בקיבה

 

היצרן: "15 אחוז מהאנשים הנושאים את החיידק עשויים לפתח מחלות שונות, בהן אולקוס, דלקת בקיבה או בתריסריון, לימפומה או סרטן הקיבה. הבדיקה הביתית, שתוצאותיה מתקבלות תוך 15 דקות, תחליף את הבדיקה בבית החולים".

 

פרופ' רמי אלייקים, מנהל היחידה הגסטרואנטרולוגית במרכז הרפואי רמב"ם: "בדיקת נוגדנים בדם לזיהוי החיידק היא הבדיקה הכי פחות מדויקת שיש. בכלל, חיידקים צריך לחפש רופא או לבורנט, לא החולה עצמו. מה גם שבדיקה כזו אינה נעשית באופן רוטיני, אלא מסיבות ספציפיות. אם הרופא יחשוד שהחולה אכן נושא את החיידק, הוא יבקש ממנו לעבור בדיקות נוספות. לכן הערכה הביתית מיותרת".

 

6. ערכה ביתית לאבחון פוריות הגבר

 

היצרן: "30 עד 40 אחוז מכלל הגברים נזקקים לטיפולי פוריות. ריכוז של 20 מיליון תאי זרע למילימטר מוגדר כ'סף פוריות'. הבדיקה הביתית נועדה למדוד את ריכוז הזרע ומספקת תוצאה תוך 15 דקות".

 

פרופ' חיים יעבץ, מנהל המכון לחקר הפוריות במרכז הרפואי איכילוב: "הערכה הביתית בודקת מאפיין אחד בלבד משורה של מאפיינים שצריכים להתקיים בו זמנית כדי להגדיר את פוריותו של הגבר. הנתון המספרי שנקבע כסמן, 20 מיליון תאי זרע, כשלעצמו ולבדו, הוא כמעט חסר משמעות, ולכן הבדיקה הביתית אינה אמינה".

 

7. בדיקה ביתית לגילוי דם סמוי (סימן מוקדם לסרטן המעי הגס)

 

היצרן: "יותר מ-3,000 חולים חדשים הלוקים בסרטן המעי הגס מתגלים בישראל מדי שנה. 1,500 מהם מתים. הערכה הביתית מצטיינת בהיגיינה גבוהה ומעניקה תוצאות מהימנות תוך שתי דקות".

 

פרופ' נדיר ארבר, מנהל היחידה לממאירות בדרכי העיכול במרכז הרפואי איכילוב: "סרטן המעי הגס הוא עסק רציני הגורם לתמותה, ולכן רק רופאים מוסמכים צריכים לעסוק בכך. הערכה הביתית, המגלה כביכול דם סמוי בצואה, אינה יעילה, מפני שיש שלוש שיטות לאיתור סרטן המעי, כשבדיקת הדם הסמוי בצואה היא רק אחת מהן והפחות היעילה שבהן. מי שמשתמש בערכה הזאת עלול, פשוטו כמשמעו, לסכן את חייו".

 

8. ערכה רב פעמית לבדיקה עצמית של השד

 

היצרן: "80 אחוז ממקרי סרטן השד מתגלים בבדיקה עצמית. הערכה הביתית היא למעשה מעין כפפה, שמגבירה את התחושה ומסייעת באבחון טוב יותר של גושים".

 

ד"ר מריאנה שטיינר, מנהלת היחידה האונקולוגית, המרכז הרפואי כרמל: "בעבר נהגו הרופאים להמליץ לנשים לעשות לעצמן בדיקה ידנית לאיתור גושים בשד. מבחינה סטטיסטית, יעילות הבדיקה נמצאה נמוכה. מה גם שמישוש עצמי עלול להכניס את הנבדקת למתח. לכן הבדיקה הזו, שכאמור אינה מזיקה אך גם אינה יעילה, ירדה מהפרק. הרופאים האונקולוגים חוזרים וממליצים לנשים להיבדק באופן מקצועי על ידי רופא ולעבור סקירת ממוגרפיה לפי מה שנקבע לה. אלה הבדיקות היחידות הבטוחות".

 

בדיקות ביתיות יעילות

 

 

מה רופאים ממליצים לנו לבדוק בבית, ומתי צריך לרוץ מיד למרפאה

 

  • עור - גילוי מוקדם של סרטן עור לסוגיו מציל חיים, לכן מומלץ לעמוד מול ראי בעירום ולבדוק האם צבע העור זהה בכל הגוף. יש לשים לב לשינויי צבע, כתמי דם, כתמים, גבשושיות, קשקשת וכן נמשים שגדלו, שינו צבע והם מדממים.
  • פצעים שאינם נרפאים - כיבים ופצעים מודלקים ומדממים, אחרי טיפול במשחות. יבלות שהאדימו, התנפחו ושינו צורה הן רמז לבעיות רפואיות שונות.
  • פצעים על הלשון, החניכיים והשפתיים - הכוונה לפצעים עם ראש מוגלתי או לכיבים ממושכים, וכן לכתמים על אחת השפתיים בעקבות עישון או בלי קשר לעישון.
  • שתן - צריבה בעת מתן שתן או קשיים בהטלתו, וכן דימום.
  • עצירות או שלשול ללא מחלה, צואה דמית או צואה ששינתה את צבעה, תולעים, תחושה של נפיחות (בילדים ובמבוגרים).
  • ראייה - ירידה פתאומית בראייה, צמצום שדה הראייה, 'ברקים', הצללה, טשטוש בזמן קריאה או בצפייה בסרט, פזילה פתאומית, כאבים ולחץ בארובות העיניים, התעייפות מהירה בראייה אחרי קריאה, אדמומיות בעיניים.
  • שמיעה - ירידה פתאומית בשמיעה ללא חשיפה לרעש, טנטון וזמזום מתמשכים, איבוד שיווי משקל וסחרחורת.
  • חום ללא סיבה, שמתמשך ומלווה גם בחולשה או בירידה בתיאבון - מצריך בדיקה רפואית רצינית.
  • ציפורניים סדוקות ושבורות ושיער מתפצל, נושר ויבש - מעידים כנראה על היעדר סידן בגוף.
  • צימאון שאינו תלוי בכמות השתייה וכן רעב פתאומי תוך תחושה של עילפון - סימנים אופייניים לסוכרת ולמחלות נוספות.
  • שינוי צבע השפתיים לבורדו או לכחול (בילדים ובמבוגרים) - אולי סימן למחלת לב.
  • עייפות ודכדוך לאורך זמן, שאינם חולפים מאליהם ואינם כרוכים בהכרח בשינויי מזג אוויר, תוך הימנעות מפעילות חברתית (הסתגרות) - מעידים קרוב לוודאי שמדובר במחלת דיכאון.
  • נטייה לישנוניות וירידה במשקל ללא דיאטה, וכן חולשה - סימפטומים של מחלות רבות.
  • שיעול טורדני, מתמשך, מלווה לעיתים בתחושת חנק או אף בדימום - סיבה לרוץ ולבקש מהרופא הפניה לשיקוף.
  • לנשים - פטמה שקועה ושינוי הצבע שלה הם אחד הסימנים לסרטן השד.
  • לגברים - מישוש האשכים. בליטה, וכן שינוי בגודל, בצבע או בצורה - עשויים להעיד על הימצאות סרטן הערמונית.

 

מדובר בבריאות. עם כל סימן של מחלה יש לפנות לרופא המטפל. אל תהיו הרופאים של עצמכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אגמון
בדיקת כולסטרול: דוקרים את האצבע ו...
צילום: אורן אגמון
צילום: אורן אגמון
מניחים אותה על הערכה. התוצאות תוך 12 דקות
צילום: אורן אגמון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים