מאות קצינים הולכים הביתה
החל גל הפיטורים הגדול בצה"ל. כ- 2,500 אנשי קבע יקוצצו עד סוף השנה, בשלב הראשון של תוכנית ההתייעלות. בשלב השני יפורקו יחידות שלמות וייסגרו בסיסים. גם מספר האלופים במטכ"ל צפוי להצטמצם
החל גל הפיטורים הגדול בצה"ל. בימים האחרונים קיבלו מאות אנשי קבע זימונים לשיחות אישיות בהן שמעו את המשפט: "אין לכם אופציות נוספות בצה"ל, אין תקנים, זה המצב – מצטערים".
בימים הקרובים צריכה כל יחידה להחליט מיהם הקצינים והנגדים הנוספים שיפוטרו משירות הקבע. "אנחנו משתדלים לא לומר את המילה פיטורים, שהיא מילה קשה. מאחורי כל המספרים יש משפחות וילדים. הכול נעשה בשיחות אישיות של אנשי הקבע עם המפקדים ועם אנשי כוח-אדם", הסבירה קצינה בכירה בחיל-האוויר, "אנחנו מדברים על הגל הגדול ביותר של הקיצוצים. קיצוץ של 2.8 מיליארד שקלים השנה בתקציב הביטחון ועוד מיליארד שקלים מדי שנה. זהו משהו שמחייב לחתוך יחידות שלמות. העוגה תקטן מאוד, ולצערנו אנשים רבים ששירתו את המערכת במלחמות ובאירועים קשים – ייפלטו החוצה. המצב שמצפה להם בשוק לא מעודד. יש אנשים רבים שמתחננים ומוכנים לעבור ליחידות מרוחקות מן המשפחות, כדי לא להיות ברשימת המפוטרים".
לדברי קצין בכיר "רבים מאלפי המפוטרים הם אנשים צעירים, אבות לילדים קטנים, שלקחו משכנתאות בשביל לרכוש בתים. לא היה גל כזה של פיטורים בעבר. התוכנית החדשה כוללת קיצוצים של 700 מיליון שקל, שמהווים כ-20 אחוז מהתקציב".
"המטרה שלנו היא לצמצם בשלב ראשון 2,500 אנשי קבע עד סוף השנה. מספר אנשי הקבע המפוטרים יגיע בסופו של דבר ליותר מ-4,000. רבים מהמשרתים במטבחים, באפסנאות ובימ"חים יקבלו במהלך הימים הקרובים הודעות", אומר קצין בכיר, "בשלב השני של הקיצוץ, אחרי פיטוריהם של אלפי אנשי הקבע, יפורקו יחידות שלמות. בסיסים שלמים ייסגרו, יחידות יוחלפו בפתרונות טכנולוגיים, לפי תוכנית על בסיס אמריקני לשינוי מבנה הקבע של הצבא".
גל הקיצוצים יימשך לפחות שנתיים. "יש גם צורך בצימצום מספר האלופים בצה"ל, ואנחנו מקווים לסכם גם את זה במהלך השבועות הקרובים", אמר הקצין הבכיר. אחת האפשרויות שהועלו היא סגירת אגף התיכנון.