שתף קטע נבחר

מפקד גבעתי הפורש: "מיגור הטרור יהיה בהסכמים"

אלוף משנה עימאד פארס, מפקדה היוצא של חטיבת גבעתי, אינו מצר על הדימוי התוקפני שלו. להיפך. "אנחנו חטיבת חי"ר – כלב תקיפה". אבל האיש שבשורת מבצעי עומק ברצועה העלה את גבעתי ליגה לדבריו, מודה בראיון ל-ynet כי אפילו עליונות צבאית - אפשר שאינה הפיתרון למיגור הטרור

 

השנתיים האחרונות שעברו על אלוף משנה עימאד פארס, מפקדה היוצא של חטיבת "גבעתי", אמורות להיות מושא קנאתם של מפקדי צה"ל לדורותיהם: מאז מינויו לתפקיד לפני שנתיים, השתתפו לוחמי החטיבה והגדודים שלה ב-150 מבצעים ברצועת עזה, 50 מהם היו מבצעים חטיבתיים בפיקודו. "היו עוד הרבה מאוד מבצעים שהוכנו ונעצרו ברגע האחרון", הוא אומר.

 

אתמול (ד') נפרד פארס בהתרגשות רבה מחייליו. "זה היה התפקיד הכי חשוב בחיי", אמר בקול כמעט חנוק למאות לוחמי החטיבה בטקס חילופי התפקיד באתר ההנצחה של החטיבה ב"מצודת יואב" שבנגב.

 

בראיון ל-ynet לרגל סיום תפקידו הוא אומר: "במבצעים שלנו הגענו לכל מקום שרצינו ברצועת עזה. ידענו תמיד להטעות את המחבלים ולפגוע בהם. למרות רמת האיומים הגבוהה לא הצליחו המחבלים מן הרצועה לצאת אפילו פעם אחת לשטח ישראל". עם זאת, גם פארס מודה שככל הנראה אין פיתרון צבאי למצב. "הצבא יודע לתת אורך נשימה לדרג המדיני, ואת החופש לקבל החלטות שלא תחת לחץ. הצבא יודע לנצח בקרבות, להגיע לכל נקודה במפגש אש ולנצח תמיד, אבל לא ניתן למגר את הטרור על ידי פעולות נקודתיות ומצומצמות. בסופו של תהליך, מיגור הטרור יהיה בהסכמים".

 

הראיס שמגדל ציפורים

 

פארס (42) הוא הקצין הדרוזי הראשון בצה"ל שהתמנה למפקד חטיבת חי"ר סדירה. הוא נשוי, אב ל-4 ילדים ומתגורר עם משפחתו באחד הכפרים הדרוזים בגליל.

 

הוא החל את שירותו בצה"ל בסיירת הדרוזית הצפונית. לחטיבת גבעתי הגיע רק בתפקיד סגן מפקד גדוד והתקדם בסולם הדרגות.

את השנים האחרונות בילה פארס ברצועת עזה. בתפקידו הקודם היה מפקד החטיבה הדרומית, הפועלת באיזורי חאן יונס ורפיח והיה עד ושותף לימים האחרונים של תהליך אוסלו. ימים אחדים לפני פרוץ אינתיפאדת אל-אקצה הוא עזב את הרצועה לשנת לימודים וכעבור שנה חזר לפקד על גבעתי במציאות אחרת לגמרי. למרות שכוחותיו לא השתתפו במבצע "חומת מגן" בגדה, הוא פיקד על הקרבות הסוערים ביותר באינתיפאדה.

 

אחד הסיפורים שסיפר אתמול, מגלם בתוכו היטב את שתי התקופות: במארס 2002, באחד המבצעים הגדולים הראשונים בפיקודו באיזור רפיח, פעלו לוחמי "גבעתי" כדי לתפוס כמה מבוקשים. "התייצבו מול הכוח שלי כמה פלסטנים ופתחו עלינו באש. מצאו במי להיתקל", מספר פארס. "לא ידעתי אז את מי הרגנו. רק מאוחר יותר התברר שבצד השני היה המח"ט הפלסטיני, אבו חמיד, מי שהיה ה'מקביל' שלי בתקופה שבה הייתי מפקד החטיבה הדרומית ברצועה. היינו נפגשים הרבה מאוד, מתחבקים ומתנשקים בכל פעם. קניתי לו מתנה מאוד מכובדת כשעזבתי את הגיזרה. אללה ירחמו".

 

פארס אינו מצר על הדימוי התוקפני שלו. להיפך. "אנחנו חטיבת חי"ר – כלב תקיפה", אמר פעם ללוחמיו במהלך אימון. "מי שמכניס חטיבת חי"ר למבצע בשטח עירוני יודע מה היא יודעת לעשות – להרוג את האוייב, והמחבלים הפלסטינים הם האוייב שלנו". חייליו מתייחסים אליו ביראת כבוד, אך מאחורי גבו, או כשקולו נשמע בקשר, חלקם מרשים לעצמם גם להתפרק ומכנים אותו "הראיס" בשל המבטא.

 

כשהוא בבית מקדיש את עצמו פארס לתחביב עדין יותר: גידול ציפורים. בביתו ישנם כלובים עם אלפי ציפורים מסוגים שונים. לדבריו הוא משקיע בהן את מעט הזמן הפנוי שיש לו, וגם לא מעט כסף.

 

מעמד שווה לגולני ולצנחנים

 

תחת פיקודו הקשוח של פארס זכתה "גבעתי" לשיפור ניכר במעמדה בצה"ל, בעיקר בזכות עשרות המבצעים המוצלחים בעומק הרצועה שבמרביתם לא נפגע אף אחד מן החיילים למרות אש התופת שהומתרה על הכוחות מכל עבר.

 

אשר לפלסטינים, מבחינתם לפחות חלק מן המבצעים של גבעתי היו מרחץ דמים וזיכו את ישראל בביקורות הקשות ביותר מצד הקהילה הבינלאומית והתקשורת. עם זאת רוב בכירי מערכת הביטחון משוכנעים כי מבצעים אלה היו אחת הסיבות המרכזיות להסכמת ראשי החמאס להודנה הראשונה, ובוודאי למניעת יציאת הטרור לתוך ישראל.

 

"גבעתי", שהיתה עד לשנים האחרונות האחות הצעירה והפחות מצודדת שבין חטיבות החי"ר, קנתה לה אז מעמד מקביל לזה של "גולני" והצנחנים. ההערכה הרבה שרוחשת צמרת צה"ל לחטיבת "גבעתי" קיבלה בשנה האחרונה גם חותמת רשמית: חטיבת "גבעתי" זכתה בתואר היחידה המצטיינת מבין היחידות המבצעיות של צה"ל ובמקביל גם בצל"ש יחידתי מאלוף פיקוד דרום הקודם, דורון אלמוג, על נשיאה בעול הפעילות ההתקפית ברצועה.

 

אבל גם ההצטיינות של פארס לא זיכתה אותו בדרגת התת-אלוף הנכספת. לפחות לא מייד. מינויו הבא מוקפא לעת עתה בשל משפט המתנהל נגדו בבית הדין הצבאי המיוחד, לאחר שהואשם בתקיפה של שני שוטרים בעכו במהלך ויכוח על מקום החניה של רכבו, לפני כשנה וחצי.

 

לכך צורפה גם קבילה שהגישו נגדו שניים מחייליו – נהגו והקשר שלו - בה האשימו אותו בהתעללות, בעיקר מילולית. פארס גוזר על עצמו שתיקה בעניין אך על פי גירסתו היו אלה השוטרים שתקפו אותו. הוא תבע את שני השוטרים בתביעה אזרחית על סך 5 מליון שקלים, אותם הוא מבטיח לתרום באם יזכה, וזוקף לזכותו את העובדה כי שני השוטרים הודחו לאחרונה מן המשטרה.

 

את פארס יחליף אלוף משנה אייל איזנברג, איש יחידת "שלדג" ומפקדת המבצעים המיוחדים של חיל האויר. לגמרי במקרה, אתמול התקיימו חילופי מפקדים גם בגולני. אלוף משנה ארז צוקרמן, מפקד "שייטת 13" בתפקידו האחרון, החליף את אלוף משנה משה (צ'יקו) תמיר. בשבוע הבא יושלם סבב החילופים בחטיבות החי"ר, לאחר שאלוף משנה יוסי בכר יחליף את אלוף משנה אביב כוכבי בפיקוד על חטיבת הצנחנים הסדירה.

 

בעצרת החטיבתית שנערכה לפני שבועייים לציון 20 שנה להקמתה מחדש של חטיבת "גבעתי" רמז הרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, כי הוא מתכנן לקדם את פארס. "בסופו של תהליך כל אחד יקבל את התפקיד שהוא ראוי לו", אומר פארס. "ביצעתי את תפקידי כמח"ט גבעתי, אפשר לומר, בהצטיינות. הישגתי את כל ההישגים שאליהם שאפתי ואף מעבר לכך. מי שמביט היום בחטיבה, רואה שמדובר בחטיבה רצינית, מקצועית וגאה, שעמדה במבחן האש וניצחה. החטיבה התקדמה כמה קומות והתמודדה מול האתגרים הקשים ביותר שצה"ל הכיר בשנים האחרונות".

 

לדבריו אלה של פארס שותפים, יש לציין, גם מפקדיו של פארס והמפקדים המקבילים לו בצה"ל. "אם אמשיך בצבא, אני רוצה לשמש בתפקידי פיקוד, להיות מפקד אוגדה", הוא אומר. "אני מאמין שאם בעזה ימשיכו להילחם עד אז, עוד תראו אותי שם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
אלוף משנה עימאד פארס. "אפשר לומר בהצטיינות"
צילום: שאול גולן
צילום: מוטי סנדר
"כלב תקיפה". חיילי גבעתי ברצועה
צילום: מוטי סנדר
צילום: דובר צה"ל
מעמד שווה לגולני והצנחנים. חיילי גבעתי במסע כומתה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים