שתף קטע נבחר

עגבניות מיובשות

מרקים, תבשילים, כריכים, ממרחים, סלטים, גבינות ופסטות - כולם אוהבים תוספת של עגבניות מיובשות. האמת, גם אנחנו

 בשנים האחרונות מתפתח באמריקה טרנד הולך וגדל: ניצול העגבניות הנפלאות (והזולות) של הקיץ להכנת עגבניות מיובשות. את העגבניות המיובשות הראשונות, שיובשו בשמש, הכינו בדרום איטליה, שם עגבניות ושמן זית הם מיסודות המטבח. אצלנו, עם הלחות וזיהום האוויר שלנו, לא מומלץ לייבש עגבניות בשמש, אבל אפשר לעשות זאת בתנור, במחיר חסכוני ובטעם משופר. ואם יוצא לכם לקנות עגבניות אורגניות במחיר מבצע, בכלל שיחקתם אותה.

 

מה עושים עם עגבניות מיובשות?

המון. אפשר לשמור אותן יבשות ולהכניס אותם למרקים ותבשילים, או בשמן זית. אפשר לשדרג איתן כריכים, ממרחים וסלטים, או להגישן כליווי לגבינות, כרוטב לפסטות, וזוהי רק ההתחלה.

 

איך מכינים עגבניות מיובשות בבית?

 

קודם כל, לתוצאות הכי טובות, מומלץ להשתמש בעגבניות תמר, שלהן אחוז נמוך יחסית של נוזלים וגרעינים (העגבניות צריכות להיות זהות בגוון ובדרגת הבשלות). מורידים את הגבעולים ושוטפים במים קרים. מייבשים היטב, חוצים לאורך ומוציאים את הגרעינים עם כפית. מניחים ישר על הרשת בתנור, ומניחים תבנית אפייה מרופדת בגזה או נייר אפייה בתחתית התנור. מפזרים מעט מלח (לא הכרחי). מחממים את התנור ל-80 מעלות, סוגרים את דלת התנור כמעט עד הסוף ואופים 12-8 שעות. אין צורך להפוך. רצוי לבדוק אחרי 6 שעות ולהוציא את העגבניות היותר קטנות, שיהיו מוכנות לפני הגדולות. העגבניות צריכות להיות קצת רכות ואדומות. מכמות של כ-2 ק"ג ייצא כ-1/2 ק"ג עגבניות מיובשות. שומרים בצנצנת עם סגירה הרמטית, או אורזים בשמן זית ועשבי תיבול.

 

עגבניות מיובשות בשמן זית ועשבי תיבול

 

חומרים (לכל 100 גרם עגבניות מיובשות):  

3 כפות חומץ בלסמי או חומץ בן יין אדום

2 גבעולי רוזמרין

2 גבעולי אורגנו או טימין טרי

8-6 שיני שום שלמות, חצויות

שמן זית לכיסוי

 

הכנה:
  1. שוטפים היטב את העגבניות המיובשות ושמים בסיר. מכסים במים רותחים. מוסיפים את החומץ ומבשלים על להבה בינונית-נמוכה 5 דקות. מוציאים מהסיר ומסננים היטב. שוטפים היטב פעם נוספת.
  2. בצנצנת זכוכית קטנה, מכינים שכבות של עגבניות, עשבי תיבול ושום, ובסוף מכסים בשמן זית (חשוב שהשמן יכסה את הכל, כולל עשבי התיבול). מעמידים בצד ליום-יומיים לפני השימוש. שומרים במקרר.

 

פסטו עגבניות מיובשות וריחן סגול

 

חומרים (1/4 1 כוסות):

1/2 1 - 2 כוסות ריחן סגול  

1/2 2 כפות עגבניות מיובשות בשמן, קצוצות דק

1/2 2 שיני שום פרוסות

8 כפות גבינת פרמזן מיובשת, מגוררת

1/3 כוס צנוברים

1/2 כוס שמן זית

מלח ופלפל שחור

 

הכנה:

 

במעבד מזון מערבבים ריחן, עגבניות, שום, גבינה וצנוברים, וטוחנים קלות. בזמן שהמכונה פועלת, יוצקים פנימה שמן זית בהדרגה. מתבלים במלח ופלפל וממשיכים לטחון עד למרקם הרצוי.

 

ברוסקטות

 

את הברוסקטות האלו אפשר להכין ממגוון רחב של לחמים לא-פרוסים, בגטים מקמח מלא או לחם כפרי. ככל שהלחם טוב יותר, התוצאה טעימה יותר.

 

חומרים (ל-6-4 פרוסות לחם עבות):

2 כפות שמן זית כתית מעולה

2 כפיות חומץ בלסמי

2-1 שיני שום כתושות

8 פרוסות דקות מוצרלה מעושנת או רגילה (או מעורבת) 

6-4 עגבניות מיובשות בשמן זית, מסוננות (ראו מתכון)

 פלפל שחור כתוש או טחון טרי

עלי טימין, אורגנו או בזיליקום

 

הכנה:

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. בקערה קטנה מערבבים שמן, חומץ ושום. חותכים את הלחם לפרוסות עבות ומברישים צד אחד בתערובת השמן. מניחים על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה.
  2. מניחים פרוסות גבינה על הלחם (לפי גודלו) ומניחים ביניהן עגבניות מיובשות חתוכות לחצאים או לרצועות. מפזרים פלפל שחור ועלים של עשבי תיבול קטנים או קצוצים, לקישוט.
  3. אופים 10-8 דקות או עד שהגבינה מבעבעת ומוזהבת. מגישים חמימים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי סליס
ברוסקטות. מגישים חמים
צילום: יוסי סליס
מומלצים