שתף קטע נבחר

סובב כנרת: חיבוק קיבוצי

פסטיבל 'חובק כנרת' מאגד עשרות אירועים בקיבוצים ובאתרים הסובבים את האגם. ממנת נוסטלגיה בבית הקפה 'היה היה' באשדות-יעקב ועד חגיגת ריקודי-בטן בשער הגולן

אפיקים בית זרע שער הגולן אשדות יעקב 
חמת גדר עין גב חוף גופרה מלון כינר 
גינוסר 

במהלך חול המועד סוכות תיפתח בכנרת מסורת חדשה, 'פסטיבל חובק כנרת', שנבטה מתוך טרנד עממי שחלחל והעמיק - לבוא ולחבק את הכנרת.

 

זה התחיל באותה סצנה הזויה וידידותית, בה שילבו אלפי אנשים ידיים והקיפו את הכנרת, אירוע המהווה לפי המיסטיקנים "מקור כוח ואנרגיה חשוב לעם ישראל". די אם נזכיר את באר מרים הנודדת איפשהו לחופי האגם או בתוכו, או את ההילולות הכמעט פגאניות של נשים המאמינות באלה הגדולה החבויה היכן שהוא בפאתי שער-הגולן. זה בא לביטוי גם בהמונים שבאו לחזות בעלייה של מפלס המים בכנרת, מקור החיים שלנו. האמת היא שכשרואים את הכנרת עכשיו, בסוף הקיץ ובתחילת הסתיו, כשהמים שוב נושקים לגדות הוותיקות, אפשר כבר להאמין בכל דבר.

 

פתיחתו של הפסטיבל, שיתפרס על שלושה ימים (14-12 באוקטובר), תהיה במסע אופנועים שיקיף את הכנרת, וסיומו במשט ספינות. באתרים שונים, כמו גם בקיבוצים, יקבלו את פני המטיילים סוכות נושאיות - כל אחת בהתאמה לקהל שלה.

 

בצומת צמח תמוקם תחנת המידע הרגילה שבה אפשר יהיה למצוא מסלולים, כרטיסים מוזלים ומפות. התחנה תפעל כל יום מ-08:00 עד 16:00.

 

אפיקים

 

כלבים ואמנים

 

קיבוץ אפיקים הוא נקודת פתיחה טובה למי שבא מכיוון בית-שאן. כדאי להתחיל להתאקלם ולהתמזג בבית הקפה הקטן הנושא את השם 'אפיפית', עם העוגות והעוגיות המצוינות של אורית. שבו בחוץ, ליד עץ הזית הישיש. העצים הענקיים והמרשימים, בני 70-50 שנה, הם עדות חיה ומוצקה להיסטוריה של ההתיישבות.

 

מבתי הקפה אפשר לצאת לשוטט בקיבוץ הוותיק ולשים לב לתופעה מבורכת של צמיחת עסקי אמנות קטנים ומעניינים. אסתי, למשל, אשה מוכשרת שקצה בלימודי האמנות, מציירת על משי ועץ. המבנה בו היא ממוקמת צומח מעצמו לכיוון של מרכז אמנויות. בדרך לסטודיו שלה עוברים ליד שני פיקוסים ענקיים שאומרים הדר. לא רחוק משם, במה שהיתה פעם מסגריית הקיבוץ, פועלת הגלריה הקטנה של יהודה אולמן, שמפסל בעץ ובונה כלובים גדולים של תוכים.

 

הצימרים פשוטים, אבל מאוד ידידותיים. מי שעושה אותם לכאלו הוא צלי (בצלאל אלרואי), שמוכן לכבד כל גחמה ורצון של הישראלי הנודד בחגים.

 

אבל שיא הביקור באפיקים הוא הכלביה. לא בגלל שזה בחינם, בניגוד לרוב המקומות, אלא בגלל הגודל, הכלבים המרתקים, הניקיון הדקדקני ובמיוחד ההפתעה הגדולה - הפרויקט של ביות זאב הבר. לפני שמגיעים אליו עוברים דרך מדור האיקסים של הכלבים המסוכנים, מגורי הבנות ומגורי הסטודנטים של הכלבים שמגיעים לאילוף. הילדים יימשכו מן הסתם לתאי ההמלטה, שם יפגשו אמא זורחת מסוג 'קאוואליר קינג צ'ארלס ספנייל', כלבת פומרניאן שנראית כמו עכבר-חייזר, ועוד.

 

מעבר להם שוכנות מכלאות זאבי הבר, שמקורם בגולן. אמנון, ראש הלהקה, קיבל אותי בהרמת רגל אופיינית והרטבת העמוד. הכוונה כאן היא ליצור מוזיאון לביות, מהזאב ועד כלב המשפחה, פרויקט ייחודי בעולם. בסוכות יהיה במקום הפנינג שיעסוק בהצגת כלבים בתערוכות ובכלבי ציד.

 

חזור למעלה
בית זרע

 

קופים ופיתונים

 

אם אנחנו כבר בענייני חיות, אי אפשר שלא להיכנס לג'ונגל, גן החי הגדול של בית-זרע. איזה ילד לא יאהב תוכי ידידותי שאומר לו שלום בכניסה וביי-ביי ביציאה. קופי הסנאי מסתובבים חופשי, בעיקר סביב האוכל שתיתנו להם. ב-26 בחודש יתרחש כאן אירוע היסטורי: בקיעה של ביצי פיתון בורמזי.

 

יש פה פינה נפלאה להביט על העיקול של הירדן, האזור היחידי ששתי הגדות שלו הן בישראל. מהמקום יוצאים סיורים על טרקטורים ועגלות, שיתמקדו בנושאים חקלאיים ובמיוחד במטעי התמרים והליצ'י.

 

חזור למעלה
שער הגולן

 

בלונים וריקודים

 

הסוכה בשער-הגולן, שתיקרא 'חמישה בלונים בסוכה', עושה הומאז' לסופרת הילדים הוותיקה בת ה-92 מרים רות, חברת הקיבוץ שכל ילד מכיר את ספריה או לפחות את הסיפורים 'תירס חם' ו'מעשה בחמישה בלונים'. יהיו כאן הפעלות יצירה, מספרי סיפורים, להטוטנים ומופעי רחוב ואש.

 

במקביל מתקיים מ-15 באוקטובר ועד שבת ה-18 בחודש, פסטיבל בינלאומי למחול מזרחי וריקודי-בטן. הפעם מארח הפסטיבל זוג רקדנים, קאדיז'ה (אמריקנית) ומוסטפה (תוניסאי) אל-אוסלטי, שייסדו ומנהלים את תיאטרון המחול 'אהלם' בגרמניה. המוטו מאחורי הפסטיבל הוא שהריקוד המזרחי הוא ריקוד כוחה של האישה, בו היא מצהירה על נשיותה ואנושיותה כאחד.

 

הבחירה בשער-הגולן היא לא מקרית. ראשית בגלל מפגש הגבולות של ירדן, סוריה וישראל, אבל גם ואולי בעיקר משום שכאן מקורה של התרבות הירמוכית המיוחדת בת ה-7,500 שנה, שאחד מסממניה העיקריים הוא אותן צלמיות נשים חושניות עם ירכיים רחבות ורגליים בשרניות. זה לא סתם שמספרים על נשים עבריות שבאות לחולל כאן עירומות בלילות ירח מלא. מי שמתארח באירוח כפרי בקיבוץ, משלם מחיר מוזל לפסטיבל.

 

אל תוותרו גם על המוזיאון. בכניסה אליו נמצאת נקודת התצפית הכי שווה בקיבוץ. באתר הקיבוץ ניתן למצוא פרטים על הסדנאות והאירועים.

 

חזור למעלה
אשדות יעקב

 

היסטוריה וסטייקים

 

בקיבוץ אשדות-יעקב יתקיימו אירועי 'סוכת הזית', שבמהלכם ייערכו סדנאות טעימה, כבישה ויצירה בטבע. מומלץ להתחיל בשתיית קפה בבית הקפה 'היה היה', שהוא באמת פנינה - נסיון מוצלח לשמר את ההיסטוריה החיה של אשדות-יעקב, שתהיה עוד מעט בת 80. על השולחנות אפשר למצוא כרכים של 'דבר השבוע' ועל הקירות ומסביב יש אסופת היסטוריה דרך חפצי בית, חצר וגינה, החל מפרימוסים וכלה בבקבוקי סודה. כדאי לשים לב לצילומי השחור-לבן של אליהו כהן בעל העין המדהימה.

 

הצימרים ממול לבית הקפה הם בעיקר משעשעים: חדר שנקרא 'רפת ב'' בטעם ובעיצוב של רפת (בלי הריחות), 'הלול', 'אוהל המשפחה' וכן הלאה.

 

מסוכת הזית ייצאו טיולי אופניים לסוכת השלום בנהריים, שם יוגשו מאכלי עדות, יוצגו דוכנים למכירת חפצי אמנות, יפעל תיאטרון בובות וייצאו סיורים מודרכים.

 

המקום המומלץ לאכול בו הוא מסעדת 'צל תמר'. הקירות עם בקבוקי היין מעניקים השראה מכובדת לאנטרקוט המעושן או לסטייק-פילה. ממרח כבד העוף היה מצוין.

ביום שני (13 באוקטובר) יופיע כאן אהוד אריאל בשירי מאיר אריאל, אביו. בכלל, זה מקום שהחבר'ה באים אליו בגלל הפאב וההופעות חינם.

 

חזור למעלה
חמת גדר

 

ספא וצמחיה

 

מבוא חמה הוא כנראה אחד האתרים המתוירים ביותר בארץ, אבל בעיני הוא הולך ומשתבח עם השנים, בעיקר בזכות הצמחיה הטרופית. לא צריך כבר להרחיק עד לגן הבוטני או לגן הציפורים בסינגפור. עכשיו יש במקום פנינה חדשה - המלון, או 'הספא וילג''. נכון שהוא מיועד בעיקר לאנשי הממון, אבל שווה ללכת בעקבותיהם.

 

חזור למעלה
עין גב

 

סרדינים ואופנועים

 

בית ההארחה בעין-גב הוא מקום אידיאלי. חדרים על החוף, ממש ממש על שפת הכנרת (קצת יותר חמימות בהם היתה מבורכת).

 

במעגן יש עדיין סירת דיג שיוצאת מדי יום לדוג סרדינים, מה שרק יעורר תיאבון למושט בריא, הוא 'הדג של ישו'.

בסוכות תצא מהמעגן מעבדה שטה אל המעגן בכפר-נחום וכל אחד יוכל לעלות (בתשלום) וללמוד משהו על הכנרת: בעלי חיים, משטר מים, עכירות ועוד.

 

ביום ג' (14 באוקטובר) תהיה כאן תצוגה גדולה של ספורט ימי. חמישים ספינות וסירות דייגים יצאו משלושה רציפים (עין גב, חוף הלידו והטיילת בטבריה) בשתי שיירות למשט שייעצר מול המזח בעין גב. בשעה 16:00 יוצגו פעלולים ומופעי מים. לקינוח: ערב שירה בציבור עם שרה'לה שרון בטיילת עין גב (19:00). פרטים נוספים במרכז מידע צמח, טל': 6752056 - 04.

 

חזור למעלה
חוף גופרה

 

שאנטיפי ואתגרים

 

בחוף גופרה, הארוך ביותר בכנרת, תוקם סוכה אתגרית. תהיה תצוגה של אופנועי הונדה וגם אוהלי שאנטיפי, שבהם תתרחש פעילות הוליסטית ויוענקו טיפולים אלטרנטיביים. זה לא מעט בהשראת נביעת הגופרית הקטנה, שאולי היא-היא באר מרים. יהודי צרפת מאמינים בה עמוקות אם הם באים לטבול בה בחודשים הרותחים של יולי-אוגוסט.

 

בכלל, זה חוף שאפשר לתפוס בו, אפילו בסוכות, קצת בדידות, אם מרחיקים לעבר האקליפטוסים הדרומיים הטובלים במים.

 

חזור למעלה
מלון כינר

 

מקווה והרצאות

 

מלון כינר הוא המלון היחידי עם כשרות למהדרין בצד המזרחי של הכנרת. יש מקווה טהרה, חוף נפרד, חדרי ג'קוזי נפרדים ובעיקר שמירת שבת. כאן תהיה הסוכה הדתית, שבמהלכה יתקיימו הרצאות של מדרשת בית-שאן, למשל סביב נושאי רפואה והלכה.

 

כל חדר האוכל עובר לסוכה הגדולה ולמקפידים לישון בה יש אפשרות להקים סוכה פרטית צמוד לחדר כדי לא לטלטל את המצעים מדי ערב ובוקר. גם אנשים מהחוץ מוזמנים לבוא לאכול בסוכה או להאזין להרצאות. כרטיס הכניסה יכלול הרצאות, חוף ובריכה.

 

חזור למעלה
גינוסר

 

תיאטרון ומתופפים

 

הסוכה בגינוסר, מהעבר השני של הכנרת, נושאת את השם המפואר פסיפס תרבויות גלילי. יש כאן התחלה של פסטיבל תיאטרון חברתי רב-תחומי, המנסה לשלב בידור, בילוי ומסר.

 

תהיה כאן חבורה אתיופית שתנגן ותספר על עצמה, מעגל מתופפים בחורשה, והמוזיאון יהפוך לתיאטרון מסתובב שבו יהיו המחזות של אירועים מהמקום וגם של דילמות מההוויה הישראלית. למשל, המחזה על סיפור האקדח של יגאל אלון. המטרה היא להפוך מוזיאון ומורשת לסיפור חי.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
מחבקים את הכנרת. אפשר להאמין להכל
צילום: אפי שריר
בית זרע. הפיתון הבורמזי עומד לבקוע
מומלצים