שתף קטע נבחר

ציונות ואהבת ישראל בתנאי חמישה כוכבים

מחנות הקיץ של הקהילה היהודית בארה"ב מזכירים בעיקר אחוזת נופש יוקרתית. בני הנוער היהודים-אמריקנים שמגיעים אליהם זוכים בהדרכה צמודה של בוגרי צבא ישראלים, שנשלחו על ידי הסוכנות היהודית והמירו את הטיול למזרח בהצגת החוויה הישראלית היומיומית, לא זו שנשקפת מהסי.אן.אן. יעקב לויתם, כתב ידיעות אחרונות, חזה במפגש הבין-תרבותי הזה וחזר נרגש

בדרך הארוכה שהתפתלה בין ההרים אפשר היה לראות רק ירוק. קילומטרים ארוכים של עשב רווי טל, דשא טבעי ועצים עבותים. היעד – מחנה הקיץ "אייזנר" של התנועה היהודית הרפורמית בארה"ב, מצפון לגבול המדינות מסצ'וסטס וניו יורק.

מרבדי הירוק מלוא האופק היו רק הכנה למחנה הקיץ המרשים והמטופח הזה, שבו מבלים מדי שנה מאות בני נוער יהודים את חופשת הקיץ שלהם. מחנה "אייזנר" הוא אחד מלמעלה מ- 220 מחנות קיץ בארה"ב, שבהם משובצים מדריכים ישראלים צעירים, בני 20 עד 23, שנשלחו מטעם המחלקה לחינוך יהודי-ציוני בסוכנות היהודית, אגף השליחים למחנות הקיץ בחו"ל, במטרה להשתלב בצוות ההדרכה במחנות ו"להרביץ" בבני הנוער האמריקנים מעט ציונות ואהבת ישראל מגוף ראשון.

לשמע המונח "מחנה קיץ" עולה בדרך כלל בדמיון דמות של מאהל מאולתר עם מיכלית מים נוטפת וכמה שולחנות פיקניק גדושי מזון בתנאי שדה. תשכחו מזה. הכניסה למחנה "אייזנר" מותירה פה פעור. מדובר במתחם נופש שלא היה מבייש אף אחוזת ספא יוקרתית בעולם: מגרשי טניס, משטחי גולף, בריכה ענקית, אגם מרהיב עם אווזים, מדשאות מטופחות, מתקני ספורט וגלישה, ניווט ושדאות בתנאי חמישה כוכבים.

בתוך גן העדן הירוק הזה, למרגלות הרי האפלצ'ים, כמו גם ביתר המחנות בצפון אמריקה (לא כולם כה יפים, יש להודות), פועלים כ- 1,700 צעירים ישראלים בוגרי צבא (או שמצויים סמוך מאוד לשחרור), שעברו מיונים קפדניים ונבחרו מתוך כ-9,000 צעירים שהגישו השנה מועמדות. 1,700 בני מזל שהמירו את הטיול הרגיל למזרח בפרויקט חינוכי, ונשלחו לשמש שגרירים ישראלים בפעילות בתוככי הקהילות היהודיות בארה"ב.

 

יוצאי "יזראל ארמי"

 

מחנות הקיץ לבני הנוער בצפון-אמריקה נחלקים לשלל סוגים, על-פי זהות הקהילה היהודית שמפעילה ומממנת אותם: מחנות של אירגון הקהילות היהודיות (J.C.S), מחנות "רמה" של התנועה הקונסרבטיבית, מחנות האורתודוקסים, מחנות של תנועת "יהודה הצעיר" (הקשורים צופי ישראל), מחנות "הבונים דרור" (קשורים לתנועת ההתיישבות העובדת בארץ), מחנות התנועה הרפורמית ומחנות עצמאיים. הקהילה המפעילה קובעת את אופיו הדתי של המחנה, ובהתאם, את סוג שליחים ישוגרו אליו מישראל. המדריכים הישראלים משובצים בתפקידים שונים במחנות, בכלל זה כאחראים על מחנאות ושדאות (בני הנוער האמריקנים מתייחסים בכבוד לחיספוס הצבאי של יוצאי ה"יזראל ארמי"), הוראת עברית והנחלת תרבות ישראלית פופולרית (השיר "אין לי ארץ אחרת" נחשב ללהיט בלתי מעורער במחנות האלה), הדרכה חברתית (הישראלים, מסתבר, נודעים כאשפי גיבוש) ועוד.

השליחים הישראלים, שנדרשים לשלוט בשפה האנגלית, מביאים איתם נתח של ישראליות בלתי אמצעית, שעימה יכולים הצעירים האמריקנים לתקשר בגוף ראשון. "מבחינתנו לא רק המדריכים מביאים למחנה את ישראל, אלא הם מביאים אחר כך את המחנה הביתה, לארץ", מסביר ליאור שמואלי, עד לאחרונה מנהל אגף השליחים בסוכנות. "זו הפריה הדדית חשובה. המדריך חוזר מהמחנה אדם מלא יותר, שעבר חוויה מגדילה ומעשירה, ומקרין אותה אחר כך לסביבה הקרובה שלו בישראל. אנחנו רואים בזה תוצר לוואי חינוכי לא פחות חשוב".

הצעירים הישראלים שמבקשים להישלח למחנות בחו"ל, כולל במדינות חבר-עמים, עוברים מיון קפדני (לאחר פרסום מודעות בנושא בעיתונים), שכולל ראיונות אישיים, סדנאות, פגישה עם נציגי המחנות, סמינר הכנה וימי השתלמות מקצועית. המועמדים נדרשים להציג מוסר עבודה גבוה, נכונות לעבודה בשעות בלתי שגרתיות, יוזמה, מקוריות ופתיחות. כל אלה יקבלו משנה חשיבות במחנות עצמם, שבהם המדריכים הישראלים לנים עם החניכים, מבצעים עימם פעילויות גופניות, משמשים להם כתף תומכת ומעבירים להם אווירה ישראלית בזעיר אנפין.

 

יעל בר זוהר ובית"ר ירושלים

 

במחנה "ספראוט לייק" בצפון מדינת ניו-יורק, ששייך לתנועת "יהודה הצעיר", נחלצו המדריכים הישראלים לסייע בהפקת מולטימדיה מרתקת לרגל תשעה באב: הילדים הקטנים במחנה התרגשו לשוחח בשידור לווייני עם צוות הדרכה שהתמקם בכותל המערבי, ונשימתם כמעט נעתקה כשלתוך המסך פסע לא אחר מאשר שר האוצר בנימין נתניהו, שבירך את הילדים באנגלית. מנהלת המחנה, איילין דוברינר, גילתה שהילדים מתרגשים מכל חיבור לנציג ישראלי אותנטי, ושהמדריכים מישראל זוכים במחנה למעמד מיוחד.

במחנה "ברקשייר", ששייך לתנועת "רמה" הקונסרבטיבית, פועלים 30 שליחים מישראל, אחדים מהם חיילים על סף שיחרור, שהגיעו הנה כחלק מפרויקט העשרה ותגמול משותף לצה"ל ולסוכנות. אחת הפעילויות המרגשות שבהן נוטלות חלק מדריכות ישראליות הוא "תוכנית תקווה", שמאייש ביתן מיוחד של בני נוער מוגבלים או אוטיסטים. כמות החום והאהבה שמרעיפות המדריכות במסגרת התוכנית היא עצומה, והאושר על פניהם של הילדים, שאף רקדו לצלילי שירים קצביים בעברית, לא הותיר מקום לספק.

במחנה "רמה" שבניו אינגלנד הוקצה צריף מיוחד למדינת ישראל ולחיי היומיום בה. הקירות כוסו גזרי עיתונים מישראל, כרזות, צילומי סלבריטיז (דוגמת יעל בר זוהר ודודי בלסר), פרסומות, סטיקרים ואפילו צעיפים של קבוצות כדורגל (בית"ר ירושלים "מככבת" גם שם).

לדברי המדריכים הישראלים, צריף הישראלי הוא אחד הפופולריים במחנה, ובני הנוער האמריקנים חגים סביבו ביראת כבוד. "בשבילם אנחנו מייצגים את ישראל היומיומית, לא זו שהם רואים בצילומי התיירות או בסי.אן.אן. גם לא ישראל 'הקדושה' שמפמפמים להם לקראת הבר מצווה", סיפר אחד המדריכים, בן 22 מרעננה.

במסגרת תוכנית משותפת למשרד הביטחון, צה"ל והסוכנות היהודית, משתתפים בין השליחים כמה עשרות חיילים בשירות סדיר, שצה"ל מקדים את שיחרורם ומניח להם לצאת לחו"ל הן כ"צ'ופר" על פעילותם ביחידותיהם (רבים מהם קרביים) והן כמנוף חינוכי רב ערך. לקידום התוכנית אחראי יו"ר ועדת החינוך בסוכנות, עמוס חרמון. "הסוכנות רואה בשליחות זו תרומה לחיזוק הקשר עם יהודי התפוצות וסוג של שליחות לאומית רלוונטית לבני הדור הצעיר בראשית חייהם כאזרחים בארץ", מסביר חרמון. לדבריו, יש חשיבות רבה בהפגשת צעירים מהתפוצות עם חיילים בשירות חובה, כחלק מהיכרותם עם החברה בישראל על גווניה. "בתפוצות מעוניינים בשל כך לראות יותר ויותר שליחים צעירים מישראל", הוסיף.

בימים אלה הסתיימה פעילות הקיץ בכל המחנות, ורבים מהשליחים הצעירים שבים לארץ. אלה מהם שביקשו "למתוח" את השהות בארה"ב ניתנת האפשרות להמשיך בטיול פרטי על חשבונם, תוך התחייבות לשוב לישראל עד תחילת נובמבר. 

 

*הכותב נסע לסיור בארה"ב במימון הסוכנות היהודית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
בני הנוער האמריקנים מתייחסים בכבוד ליוצאי ה"יזראל ארמי"
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים