שתף קטע נבחר

הבחירות המקומיות: הקהל הצביע ברגליים

אחוזי ההצבעה היו מהנמוכים בתולדות המדינה. במרכז השלטון המקומי הביעו דאגה לעתיד הדמוקרטיה וקראו לאזרחים: "צאו מהאדישות"

הבחירות לרשויות המקומיות: הקלפיות ב-156 רשויות מקומיות, שנפתחו הבוקר (ג') בשעה 7:00, נסגרו ב-22:00. שיעורי ההצבעה עמדו על 40 אחוזים, והיו מהנמוכים בתולדות מערכות הבחירות בישראל.

 

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופטת דליה דורנר, ערכה ביקור במטה הבחירות המרכזי בבנייני האומה בירושלים. היא אמרה כי הוציאה מספר צווי מניעה למועמדים שליכלכו את העיר ושלטי התעמולה חרגו מהנהלים.

 

בתגובה להבטחות של שרים לסייע למועמדים, ציינה השופטת דורנר כי "לא משנה מי המועמד שייבחר, כל תושבי רשות יקבלו את אותו השירות ממשרדי הממשלה". לדבריה, בדקה עם נציגי השרים כדי לוודא שלא הובטחו בשמם הבטחות כאלה למועמדים. 

 

בחלק מהערים נרשמה אדישות, כמו בראשון לציון, שם העדיפו רבים למלא דווקא את בתי הקפה. בקרית שמונה נרשם מאבק ער על כל קול. בקריית מלאכי הפך ביתה של אם הנשיא למטה בחירות משומן. בתל שבע נעצר אזרח שבא להצביע, בחשד לרצח. דווקא בנהריה, שם נרשמה מערכת בחירות סוערת במיוחד, נרשם שקט מפתיע.       

 

(לחצו כאן לסקירה נרחבת על המועמדים בערים ובמועצות המקומיות ברחבי הארץ. לחצו כאן לכתבה על ההשמצות והבריתות של ימי מערכת הבחירות) 

 

בשעות הלילה צפויות להתפרסם תוצאות ראשוניות, שיוזרמו מהמוקדים השונים למטה הבחירות של משרד הפנים (ניתן יהיה לראותן באתר משרד הפנים -  לחצו כאן לקישור).  

 

מסקר שערך מכון המחקר "מידע שיווקי" לקראת הבחירות, עולה כי רבע מבעלי זכות הבחירה אינם מכירים כלל את המועמדים באזורם.   

 

הצפי: שיעורי הצבעה נמוכים

 

בספר הבוחרים מופיעים 3,787,860 בעלי זכות הצבעה - אולם שיעור ההצבעה בפועל צפוי להיות נמוך בהרבה. לדברי יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, שיעור ההצבעה צפוי לעמוד על כ-40 אחוזים בלבד מכלל בעלי זכות הבחירה. "מדובר בשפל חסר תקדים באחוזי ההצבעה", אמר אלדר, והזהיר: "הדבר יחליש את הדמוקרטיה ויפגע בתושבים עצמם". הוא קרא לציבור שלא להישאר אדיש, ולממש את החובה האזרחית להצביע בבחירות.   

 

המבקשים לממש את "חובתם האזרחית", נדרשים להצטייד בתעודת זהות (אין צורך בספח הנלווה), בדרכון בתוקף או ברישיון נהיגה תקף הנושא תמונה. בין השעות 8:00-18:00 מנפיקים לשכות מנהל האוכלוסין של משרד הפנים תעודות זהות לבעלי זכות הצבעה בלבד.    

משרד הפנים פתח מוקדים טלפוניים לבירור מקום ההצבעה ומספר הקלפי, אליהם ניתן להתקשר עד לשעה 21:30:

 

עברית: 1-800-203001

אנגלית: 1-800-203002

רוסית: 1-800-203003

ערבית: 1-800-203004

אמהרית: 1-800-203005

כבדי שמיעה יכולים לפנות באמצעות פקס: 03-9298736

 

מבצע אבטחה נרחב

 

המשטרה נערכה לאבטחת הקלפיות והליך הבחירות התקין בכל רחבי הארץ. במבצע, המכונה "נרקיס 2003", משתתפים אלפי שוטרים, לוחמי מג"ב, חיילי צה"ל ומתנדבי המשמר האזרחי. החברה למשק וכלכלה של מרכז השלטון המקומי תבצע את אבטחת הקלפיות בפועל. למעלה מ-2,300 מאבטחים יתפרסו בקלפיות, בעלות כוללת של כ-2.7 מיליון שקלים.

 

יום הבחירות לא הוכרז כיום שבתון רשמי, ולמרות זאת - בבתי ספר רבים בארץ לא התקיימו לימודים. (לחצו כאן לכתבה בנושא)    

 

חשבון נפש במפלגות הגדולות

 

שרים וחברי כנסת מסיירים החל מהבוקר באתרי ההצבעה ברחבי הארץ.

 

עם קבלת תוצאות האמת, יחלו החישובים במפלגות הגדולות - מי יצא כשידו על העליונה? בליכוד מתעקשים כי למרות הטענות לפיהן מפלגת השלטון עומדת להפסיד את בסיס כוחה בשלטון המקומי, שכן הציבור יבקש להענישה בשל המצב הכלכלי הקשה – הסקרים יוכחו כשגויים, ויתברר שהליכוד הוא עדיין המפלגה המועדפת על הציבור הישראלי. עם זאת, בכירים במפלגה מותחים ביקורת על כך שראש הממשלה שרון לא הקים ועדת היגוי עליונה, כזו שתקבע במי יתמוך הליכוד בערים שונות, כמו רמת-גן, חדרה ואשדוד.

 

במפלגת העבודה, לעומת זאת, מסתכלים על הבחירות בתקווה, ומאמינים שיוכלו לכבוש כמה רשויות מקומיות. בעבודה יודעים כי הבחירות המקומיות הן לא בהכרח סמן לנטיות לבו של הציבור בנושאים הלאומיים. עם זאת, הצלחה בהן יכולה בהחלט לשנות את מצב רוחם של הפעילים. "זה יכול לתת מנוף לדחיפה ולהוציא אותנו מהדכדוך שבו אנחנו נמצאים מאז הבחירות הכלליות", אומרים בעבודה.

 

בשינוי שואבים עידוד מהסקרים האחרונים: "צפויה לנו הצלחה גדולה", משוכנעת ראש המטה המוניציפלי, השרה יהודית נאות. "כרגע יש לנו שמונה נציגים במועצות ערים. אם הסקרים שלנו נכונים, הרי שיהיו לנו יותר ממאה חברי מועצות ואולי גם שני ראשי ערים". גם יו"ר המפלגה, השר יוסף לפיד, סבור ששינוי תוכיח עצמה ברמה המוניציפלית – הגם שבשלב מוקדם יותר לא התלהב כלל מהתעסקות בפוליטיקה המקומית, והביע התנגדות להצבת מועמדים. 


פורסם לראשונה 28/10/2003 00:00

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס, אילן מרסיאנו ושרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
פתק צהוב, פתק לבן
צילום: רוני שיצר
צילום: שאול גולן
"צאו מהאדישות". אלדר
צילום: שאול גולן
צילום: רויטרס
ייענש? שרון
צילום: רויטרס
מומלצים