שתף קטע נבחר

שטיחים: סוגים, מחירים וטיפים לקנייה

בחורף כשקר בבית נעים יותר לדרוך על ריצפה מכוסה בשטיחים; עם הורדת מסי הקנייה ירדו גם המחירים ; מה זה שטיח בלוצ'י, וכמה זמן מחזיק שטיח הנארג במכונה

בחורף, כשהריצפה נעשית קרה יותר, החלונות סגורים והאבק פוחת - חוזרים ופורשים את השטיחים. יבואני השטיחים חוזרים מתערוכת השטיחים בהנובר בגרמניה, לומדים את המגמות החדשות ומגיעים עם ההזמנות לשנה הבאה.
עולם השטיחים נחלק לשניים: שטיחים בעבודת יד ושטיחי מכונה. הישראלים התוודעו לשטיחים בעבודת יד רק לפני שני עשורים. קודם לכן, אברהם שפירא ז"ל, הבעלים הכל יכול של שטיחי כרמל, גרם לכך שייאסר לחלוטין יבוא שטיחים לארץ. משהופשר היבוא בהדרגה היה המיסוי גבוה במיוחד. היום השוק פתוח ומפעל שטיחי כרמל עבר לבעלותה של משפחת איתני.
עופר איתני אומר, כי שטיח מכונה מסוג טוב יכול להחזיק 10 שנים, להבדיל משטיחי סיבים סינתטיים שתוחלת החיים שלהם קצרה יחסית.
לדבריו שוק השטיחים הביתי מאופיין בעונתיות גבוהה וכשני שלישים ממכירות השטיחים נעשות בתקופת החורף. בסך הכל נמכרים לדעתו כ-4 מיליון מ"ר של שטיחים בשנה, גם לשוק המוסדי. על-פי הערכות שוק השטיחים בעבודת יד מגלגל כ-6-5 מיליון דולר בשנה.

הקווקזים מסתערים

הסוחרים טוענים, כי עם הורדת מס הקנייה, בשיעור של 20%, ניכרת עלייה במכירות. אלי ששון אומר, כי אפשר למצוא שטיחים מיובאים בעבודות יד במחירים שאינם עולים על מחיריהם של שטיחים בעבודת מכונה והם עמידים לאורך תקופה של 100 שנים.
השנה מסתמנים כלהיט השטיחים הקווקזים החדשים, דמויי השטיחים העתיקים. מחירם של השטיחים הקווקזים העתיקים גבוה מאד (כ-1,200 דולר למ"ר), אך דגמים דומים הנארגים בטורקיה, באפגניסטן ובמדינות אחרות, במראה ובטיב דומים מוצעים בכ-300-250 דולר למ"ר.
שטיחים נוספים המבוקשים השנה הם שטיחים דמויי זיגלר. זיגלר היה סוחר גרמני שלפני 90 שנה נסע לפרס והזמין דוגמאות מיוחדות לשוק האירופי. הזיגלרים המקוריים, כפי שהשטיחים האלה מכונים, נמכרים באלפי דולרים (50- 80 אלף דולר שטיח), אבל בעולם מייצרים שטיחים חדשים כדוגמתם. את שטיחי זיגלר החדשים מייצרים הפרסים הקווקזים, ההודים ואחרים, ומחירם 500 דולר למעלה.
לדברי מיקי רונן מומחה שטיחים, השנה פופולריים השטיחים הקילים, שהם שטיחים אתניים, המיוצרים באריגה בלבד ומיובאים מטורקיה, מאפגניסטן, מאוזבקיסטן. שטיחים אלו נמכרים ב-1,500 עד 2,600 שקל. סוג נוסף מבוקש הוא שטיחי סומאק - שילוב של קילים ושטיח באריגה כפולה. המחיר: 3,000 שקל ומעלה.

לא לאירן, כן לטורקיה

יבואני השטיחים מצויים השנה בבעייה. משרד האוצר שמצא, כי מקורם של שטיחים רבים בארץ הוא אירן, ממנה היבוא אסור, גם בעקיפין. החקירה בנושא זה נמשכת כבר שבועות רבים ומאיימת על עסקי השטיחים.
בין השטיחים המקוריים שמותר לייבא נמצאים השטיחים הבלוצ"ים. בלוצ"יסטן נמצאת בין אפגניסטן לאירן והבלוצ"ים נודדים ממקום למקום. שטיח כזה, בגודל 1.5 מ"ר עולה 125 דולר.
לאחר ההחמרה מותר לייבא שטיחים מסין, מטורקיה איזרבייג"ן ומקווקז.
רונן מודה, כי גם מקצוענים מתקשים היום לזהות אם שטיח מסויים נעשה בהודו, בפרס או במקום אחר, בגלל רמתם הגבוהה של החיקויים.

אפשר גם בזול

כמה מחברות הרהיטים והמוצרים לבית מייבאות שטיחים להשלמת המראה בבית.
חברת רנבי מייבאת שטיחים המוצעים בימים אלה במחירים שבין 800-200 שקל ליחידה. רשת אי.די.דיזיין מייבאת שטיחי צמר בצפיפות גבוהה, הנארגים בעבודת יד באפגניסטן, ומיועדים בעיקר לסלונים ולפינות אוכל. ברשת טוענים כי הגוון השולט, הוא בורדו כהה והשטיחים מוצעים במידות שבין 0.6 ל-6 מ"ר.
בימים אלה מוצעים השטיחים בהוזלות של כ-%20. המחירים: מ-290 ועד 6,000 שקל לשטיח, ברשת מציעים גם שטיחי קילים מיובאים מהודו ושטיחי מכונה על-פי ציוריו של וסילי קנדינסקי.

לשנות כיוון כל כמה חודשים

עופר איתני "משטיחי כרמל" מציע מספר טיפים לרכישת שטיח - מה כדאי לדעת, ואיך לשמור על השטיח לאחר הרכישה. העצות מתייחסות לשטיחי מכונה.
לדרוש תעודת אחריות מקורית.
איכות השטיח היא פונקציה של סוג החומר, רמת הצפיפות, טיב האריגה ואיכות הצבע.
לבדוק שהשטיח גמיש ולא קשה מדי. לא לקנות שטיח ש"נשבר" בקיפול.
לשטיחים יש "נשירה" בתקופת השימוש הראשונה. בשלב ראשון יש להבריש את השטיח מדי פעם במברשת יד או במטאטא קש, ורק לאחר מכן לעבור לניקוי בשואב אבק חשמלי. שטיח מקיר לקיר אפשר לשאוב מהרגע הראשון.
מדי כמה חודשים כדאי לשנות את כיוון השטיח כדי למנוע בלאי במקומות קבועים.
לאחר שטיפת הריצפה יש להמתין 4-3 שעות עד לפריסת השטיח מחדש.
לא כדאי להשתמש בחובט שטיחים או לנער את השטיח.
אין לקפל את השטיח כדי לא ליצור סימני קיפול, אלא רק לגלגל אותו.

פורסם ב"ידיעות אחרונות"




לפנייה לכתב/ת
שטיחים. שוק של כשישה מיליון דולר בשנה
מומלצים