שתף קטע נבחר

ה-9 בנובמבר: גרמניה מציינת יום של קלון וניצחון

היום בשנת 1938: פורעים נאצים מציתים בתי כנסת, בוזזים בתי עסק ורוצחים יהודים באירוע שכונה לימים "ליל הבדולח". בשנת 1989: תושבי מזרח ברלין מדלגים מבעד לפרצות בחומה שחצצה בין שני חלקי העיר וחגגו עם תושבי מערב ברלין את נפילתה

בגרמניה ציינו היום, כבכל שנה, שני תאריכים משמעותיים: האחד - מלאת 65 שנה לליל הבדולח, יום שיזכר לדראון עולם בהיסטוריה הגרמנית; השני - מלאת 14 שנה לנפילת חומת ברלין.

 

נשיא גרמניה, יוהנס ראו, ובכירים במערכת הפוליטית הגרמנית התכנסו במינכן להנחת אבן פינה למרכז יהודי חדש, שיכלול בית כנסת, מרכז קהילתי ומוזיאון. "אסור שמעשי הפוגרום של ליל הבדולח ישובו ויקרו", אמר ראו. "אין יום בשנה שהקלון שכרוך בו מכביד על כפתיהם של גרמנים כמו ה-9 בנובמבר", הוסיף.

 

בשנת 1938 הציתו פורעים גרמנים תומכי המפלגה הנאצית 190 בתי כנסת ובזזו אלפי בתי עסק של יהודים ברחבי גרמניה. 91 יהודים נרצחו בפרעות וכ-20 אלף הובלו בעקבותיהן למחנות ריכוז. המעשים, עליהם הורו בכירי המפלגה הנאצית בראשותו של אדולף היטלר, היו הפרק הראשון והשחור שקדם לשואת יהודי אירופה.

 

"הקהילה היהודית-גרמנית נמחתה לפני 65 שנים", אמרה בטקס שרלוט קנובלוך, נשיאת הקהילה היהודית של מינכן, שזוכרת את אימי ליל הבדולח כילדה קטנה. "הדמעות שבכיתי מאז לא פסקו לזלוג", הוסיפה.

 

הטקס במינכן נערך תחת אבטחה הדוקה, בעקבות מעצרה לפני כחודשיים של חוליית פעילים ניאו-נאצית שתיכננה לבצע פיגוע גדול במקום היום.

 

ברקע עדיין מהדהדת הפרשה שעוררה סערה רבתי בגרמניה - התבטאות אנטישמית של חבר פרלמנט מהמפלגה השמרנית, שבעקבותיה גם הודח מפקד בכיר בצבא הגרמני.

 

שירותי ביטחון הפנים של גרמניה פירסמו לאחרונה דו"ח לפיו בשנת 2002 נמנו במדינה 10,700 אנשים המוכרים כקיצונים לאומנים ניאו-נאצים, המוכנים לנקוט באלימות כדי לכפות את עמדותיהם. על פי הדו"ח, בשנה שעברה נמנו 772 מעשי אלימות על רקע ניאו-נאצי, עלייה לעומת 709 המקרים עליהם דווח שנה קודם לכן.

 

בהודעה מטעמו כתב הקנצלר הגרמני, גרהארד שרודר: "ה-9 בנובמבר הוא יום המקשר בין אירועים משמעותיים בהיסטוריה הגרמנית. אנו זוכרים יום של קלון ולעומתו רגע של אושר".

 

הקנצלר כיוון בדבריו ליום השנה ה-14 לנפילת חומת ברלין, אירוע מכונן בהיסטוריה של גרמניה המאוחדת שחל גם הוא היום. היה זה היום בשנת 1989 שאלפי מזרח גרמנים דילגו דרך פרצות בחומה שחצצה בין שני חלקי העיר - ובהקבלה בין העולם המערבי לגוש הסובייטי - וחגגו יחד עם תושבי מערב ברלין את הפלת החומה. שנה לאחר מכן אוחדה גרמניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יום שהקלון שבו מכביד על הגרמנים. אדולף היטלר
צילום: אורי ברקוביץ'
שנה אחרי נפילת החומה, אוחדה גרמניה
צילום: אורי ברקוביץ'
מומלצים