שתף קטע נבחר

קצב ליוזמי הסכם ז'נווה: רק לממשלה זכות לקיים מו"מ

הנשיא נפגש עם משלחת משותפת ישראלית פלסטינית, בה לקחו חלק בין היתר ביילין ועבד רבו. קצב אמר להם כי "הבעיה העיקרית היא שאין קשר ישיר בין הצדדים", אבל הוסיף: "רק לנציגי הממשלה יש את הלגיטימיות לקיום משא ומתן לשלום"

למרות ההזמנה הלבבית שקיבלו למשכנו, מסתייג הערב (ד') הנשיא משה קצב מחתימתם של נציגי האופוזיציה על הסכם ז'נווה - כך עולה מדברים שאמר קצב בפגישתו עם חברי משלחת ישראלית-פלסטינית של יוזמי הסכם ז'נווה, שנחשף לראשונה ב-ynet.

 

מהצד הישראלי נכחו בפגישה יוסי ביילין, חיים אורון, אברהם בורג, ומהצד הפלסטיני נכחו יאסר עבד רבו, נאביל קסיס שר התכנון ברשות, מוחמד חורני, פארס קדורה, שר ברשות, ועבד אל קאדר אל חוסייני, בנו של פייסל חוסייני.

 

עבד רבו הודה לנשיא על שהסכים להיפגש עמם ואמר ש"הנשיא שולח מסר לשני העמים ולציבור פה ובעולם, בכך שהוא שולח יד לשלום. הפלסטינים שולחים גם כן יד לשלום", אמר.

 

הוא ביקש מהנשיא את תמיכתו כדי שהמאמץ של יוזמת הבנות ז'נווה יצליח ו"יחל עידן חדש של חברות, שכנות טובה, עם שלום שמבוסס על שוויון וצדק. זהו רגע היסטורי", אמר.

 

קצב השיב כי הוא מעודד מפגשים בין שני הצדדים להחלפת דעות. לדבריו, "הבעיה העיקרית בין שני הצדדים היא שאין קשר ישיר, דו צדדי או משא ומתן. נוסחת השלום היא זמינה וניתן להשיגה אבל למרבה הצער, שפיכות הדמים מונעת מלהגיע לנוסחת שלום בעזרתה ניתן להפחית באופן דרמטי את רמת שפיכות הדמים".

 

נשיא המדינה הוסיף: "אני לא יכול לתת גיבוי או לתמוך בהבנות, אך מברך על עצם קיום המפגשים. היתה שיחה מעניינת אבל רק גורמים מוסמכים מהממשלה או מהכנסת, יכולים לנהל משא ומתן להגיע להסכם".

 

קצב הוסיף: "אמרתי להם שזה יחזור כמו בומרנג - הניסיון לגבש את מנהיגי העולם. קודם כל עליהם לשכנע דעת קהל ישראלית. יש ממשלה וכנסת חוקית. אני תמיד נכון להיפגש עם אישים מתונים ולהחליף דעות ורואה חשיבות בעצם קיום המפגשים. אשמח להיפגש גם עם אבו עלא. אני לא מתכוון לנקוט ביוזמה מדינית ולא מתכוון לחולל מערבולות מדיניות".

 

עם זאת הוא הוסיף כי רק לנציגים הרשמיים של הממשלה יש זכות או לגיטימיות לקיים משא ומתן לשלום.

 

ביילין: מצאנו נשיא מודאג מהמצב

 

בצאתו מהפגישה עם הנשיא, אמר יאסר עבד רבו כי לא ביקש ממנו תמיכה רשמית ביוזמת השלום. עבד רבו: "ניסינו להסביר את מטרת היוזמה ולשכנע את דעת הקהל. השלום הוא אפשרי ויש פרטנר בצד השני. אנחנו לא מחליפים את הממשלה אלא מציגים מודל לפתרון אפשרי. על סמך הניסיון שלנו במשא ומתן הנוסחה הזו היא האפשרות היחידה".

 

עבד רבו הוסיף: "אולי יהיו שינויים בפרטי ההסכם, אך לא בהסכם כשלעצמו. יותר מהמסמך הזה, הצד הישראלי לא יקבל, ופחות מההסכם הזה הצד הפלסטיני לא יקבל. אנחנו רצינו לעודד משא ומתן רשמי, לא להחליפו. מי שלא אוהב את תוכן היוזמה, יתעסק בנימוקים הפורמליים למה לא לקבל אותו".

 

"הפגישה עם הנשיא שולחת מסר כי אין אלטרנטיבה מלבד דיאלוג, שיגשר על הפערים ויגיע לשלום המבוסס על פשרה היסטורית. לקצב תפקיד חשוב לעודד דיאלוג בניסיונות להגיע להסכם ולשלום. יש מגבלות למה שהנשיא יכול לומר והפגישה עצמה חשובה יותר מכל ההצהרות".

 

יוסי ביילין אמר הערב ל-ynet: "לא ביקשנו מהנשיא לאמץ את ההבנות. מצאנו נשיא מודאג מהשנאה ומהאלימות, אשר רוצה שיעשה משהו להציל את המצב. חשוב מאוד שהנשיא פותח את דלתות בית הנשיא, כדי להבין מה אומרים לגבי ההסכם הפלסטינים - ביחוד לגבי סוגיות כמו פתרון בעיית הפליטים. הנשיא הסכים להזמין לביתו דיון מהותי בהבנות ז'נווה ולפתוח דיון אמיתי שהחברה הישראלית זקוקה לו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
קצב. "מעודד"
צילום: עטא עוויסאת
צילום: ג'רמי פלדמן
ביילין. השתתף
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום גלי תיבון
עבד רבו. "רגע היסטורי"
צילום גלי תיבון
מומלצים