שתף קטע נבחר

חצי האי קרים: כולם כבר היו כאן

חוץ מחתיכת היסטוריה שחובקת את חצי האי קרים, נחשפים תייריה לים השחור בכל הדרו הפראי, ליין המבושם בעולם ולעולם האתמול שלא כל כך ממהר להיכנע לקידמה. רק שעתיים מנתב"ג

סימפרופול יאלטה מחוץ לעיר סבסטופול 
בחצ'סאראי החוף הדרום מזרחי 

דמיינו לעצמכם מקום שהוא לא יותר מאשר שעתיים טיסה מכאן. מצד אחד רכס מצוקי מרשים הפרוס לאורך עשרות קילומטרים ובוהק בלבנוניותו. מצד שני ים שחור, שהוא לגמרי כחול, מנגן ללא הפסקה סימפוניה מרשימה בשעה שהגלים נסוגים מהחוף. בתווך רצועת חוף ארוכה ומיוערת, מעוטרת בעצים מאזורים אקלימיים שונים, ביניהם זית, תאנה וארז, כשלצד הירוק הירוק הזה משתרעים כרמים רחבי-ידים מהם מייצרים היינות הכי מתוקים, צבעוניים ומבושמים שטעמתם אי-פעם.

 

אנחנו בחצי האי קרים. בטווח גיחה קצרה, אבל מעטים בארץ מכירים את המקום, מלבד, כנראה, יוצאי רוסיה ואוקראינה. לחצי האי הזה, המשתרע על פני 26 אלף קמר ושייך היום לאוקראינה, נהגו להגיע בעבר כל מנהיגי המפלגה הקומוניסטית לצד שועים למיניהם. כאן גם נמצאות הדאצ'ות (וילות) הפרטיות שאירחו בעבר ממשוררים וסופרים כפושקין וצ'כוב, ועד מנהיגים כחרושצ'וב וברז'נייב.

 

לא סתם הגדירה הקיסרית יקטרינה הגדולה את קרים כ"פנינה בכתר הרוסי". לכאן היו באים לנפוש, לטייל באקלים המתון והאוויר הצח. "תנשום, תנשום", אמרה לי נינה כשטיילנו ברחבי הגן הבוטני. אם האוויר הוא מה שגרם לגברת בת 60 פלוס לקפץ כמו איילה שלוחה בשבילי הגן, הרי שזה מומלץ לכולם.

 

בקרים גם שכנו הסנטוריומים המפוארים ביותר, שאל מרחצאותיהם נהרו כולם לטבול. היום באים לכאן בעיקר אלה שזוכרים למקום חסד. 12 שעות נהיגה ממוסקבה, כשאודסה וקייב מחכות מעבר לפינה. גם מעבורות ענק מאיסטנבול מורידות כאן 30 אוטובוסים של תיירים גרמניים ויפניים, לצד חובבי אופני-הרים ופריקים של טיפוס צוקים וזחילה במערות. האזור הקרסטי מציע שפע של מערות שרובן עדיין לא נחקרו. 

 

לא לשרוק בבקשה

 

לחצי האי קרים היסטוריה ארוכה. כולם עברו כאן וכולם השאירו כאן את עקבותיהם. קרים היתה בעבר צומת דרכים חשובה - מדרום לצפון וממזרח למערב - של העולם העתיק וימי הביניים. עברו בה יוונים, שבטים גותים וויזיגותים, הונים ורומאים, כוזרים וקראים, קיסרים ביזנטים, צבאות עותומניים, מלכים טטארים, נסיכים רוסיים, סוחרים איטלקים וצבאות אנגליים וצרפתיים. חלק מהאירועים שהתרחשו כאן חקוק בהיסטוריה העולמית, ביניהם מלחמת קרים והמפגש מפורסם ביאלטה, עיר נופש על חוף הים השחור, בין שלושת מנהיגי המעצמות במלחמת העולם השנייה - צ'רצ'יל, רוזוולט וסטלין.

 

למרות זאת, קרים לכודה בצומת דרכים. הפרסטרויקה מאחור, מרצדסים וב.מ.וו חדשים עם חלונות כהים דוהרים בכבישים, תחנות דלק (הלבנה של כסף שחור) צצות כמו פטריות אחרי הגשם, אבל שדה-התעופה נותר אי-שם בשנות ה-50. שוטר ההגירה לא שוכח להעיר לי, "אל תשרוק, זה מביא מזל רע", בעוד כולם מעשנים כמו קטרים באולם שחלונותיו בלתי-ניתנים לפתיחה והמיזוג שבו כמובן לא פועל. במרכז יאלטה אפשר לאכול ארוחת ערב בדולר וחצי או להוציא על כבד אווז 60 דולר. תלוי, כמובן, במסעדה שבחרת ובאפשרויות הכספיות שלך.

 

 

סימפרופול

 

אין מה לעשות בעיר

 

שדה-התעופה נמצא בסימפרופול, אבל אחרי שהחתמתם את הוויזה ושאלו אתכם אם יש לכם זהב, אין לכם מה לעשות לא בשדה ולא בעיר הגדולה והאפרורית הזו, שרבים ממבניה אינם גמורים. הפתרון הרצוי: לנסוע דרומה, ליאלטה. לא יותר משעה ברכב. זוהי אחת הנסיעות הנעימות והיפות ביותר בחצי האי, והדרך להתחיל להבין את סוד היופי וההדר הפראי של הטבע כאן.

 

חובבי הרפתקאות יכולים לעשות את הדרך בטראם החשמלי הכי ארוך בעולם - שלוש שעות נסיעה. לפתע יתגלה לפניהם הים השחור בכל הדרו. ראיתי אותו במקומות אחרים, כמו גרוזיה, טורקיה רומניה ובולגריה, אבל כאן הוא נראה אחר - פראי ועתיק יותר. אולי כפי שראו אותו יאסון ומלחיו כששטו מיוון אל חופי גרוזיה בחיפוש אחר גיזת הזהב.

 

חזור למעלה
יאלטה

 

דגים שיצאו מהכביסה

 

יאלטה היא עיר קטנה (100 אלף תושבים) המשתרעת על כמה גבעות מיוערות לאורך החוף. מרכז העיר מעוטר בסימטאות זעירות, עד שאינך מבין איך לאדה ומרצדס מצליחות לחלוף בהן זו לצד זו. הרובע העתיק רובץ על שפת המים, והמלון הקטן בו שהיתי היה שווה לא במעט בזכות המראה המדהים שנשקף ממנו, מעבר לברוש ולתאנה. הים.

 

יש ברובע כמה מסעדות ובתי קפה שכולם, תיירים ומקומיים, עוברים בהם. אחרי יום אתם כבר מזהים את הבנות עם המיני והטלפון הסלולרי על צווארן, שעושות בערב אחד פנסיה חצי שנתית של עובד מדינה.

 

לאורך החוף פרוסים טיילת נחמדה, חנויות אופנתיות, מסעדות שהמלצרים קוראים לכם להיכנס אליהן, ואפילו מלון קטן ומודרני להפליא, שכל חלונותיו מביטים אל המים. על האוכל, שמתם לב, איני מכביר מלים. הבשר והדג נראים תמיד כאילו יצאו זה עתה מכביסה, ואולי משום כך שופכים עליהם רוטב כהסוואה.

 

חוץ מזה, עם כמות היינות המתוקים שדוחפים לך כאן, ממילא לא חשים בטעם האוכל. בהתחלה לא כל-כך הבנתי איך אפשר לשתות יין מתוק ליד האוכל, אבל מהר מאוד מתברר לי שהם נפלאים וארומטיים. אחרי יום אפשר לזהות אותם יותר לפי צבעם מאשר לפי טעם המוסקט, המוסקאטל, הפינו-נואר והקוקור. גם השמפניה לא רעה בכלל, ויש לה גם היסטוריה מפוארת שמקורה במפרץ מדהים, 'נובי סווט' (עולם חדש), אחד היפים בקרים.

 

חזור למעלה
מחוץ לעיר

 

פינות חמד לא רחוקות

 

גם מהלך שעה מזרחה מיאלטה לא חסרות פינות חביבות. הראשונה שבהן היא ארמון ליוואדיה, שנבנה על-ידי שושלת הרומנובים, ובו נערך מפגש המנהיגים הידוע ב-1945. יש בארמון צילומים מרתקים וגיליון ישן של 'פראבדה', שמתאר את האירוע ההיסטורי. בחוץ גן מקסים (יהיו עוד הרבה כאלה) עם אורן איטלקי שנראה כמו מטריה.

 

ארמון אחר, נחבא יותר, הוא ארמון מאסאנדרה, מרחק דקות מיאלטה. הוא שוכן בתוך חורש טבעי, עבות ומרשים.

 

ארמון אלופקה נבנה עבור הרוזן וורונטסוב, על-ידי ארכיטקט אנגלי. מעט מערבה ממנו נשקפת, מעל מצוק, כנסיית פארוס, או כפי שהיא מכונה - הכנסיה שעל הסלע. בצד המזרחי משתרעים הגנים הבוטניים, אולי האתר היפה ביותר ביאלטה רבתי. הקדישו למקום לפחות שעתיים-שלוש. אזור הכריזנטמות יצבוט לא מעט לבבות בקנאה.

 

חזור למעלה
סבסטופול

 

פינטזתם על צוללת רוסית?

 

בחלק הדרומי-מערבי של חצי האי נמצאת העיר סבסטופול, הקשורה יותר מכל מקום אחר לדפים ההרואיים של מלחמת קרים, שהתחוללה באמצע המאה ה-19. הבסיס הימי בעיר, הממוקם בתוך לשון ים ארוכה, משרת את הציים של אוקראינה ורוסיה. תמיד פינטזתם לראות צוללת רוסית? צריך רק לעמוד, ולצלם.

 

בסבסטופול אכלתי שיבורק - בצק טטארי מטוגן וממולא בבשר או גבינה. מה לטטארים ולקרים? עד לתקופת סטלין חיו בקרים כרבע מיליון מהם, אבל אחרי שזה האשים אותם בבגידה במולדת הוא גם גירש אותם לאוזבקיסטן ולקזחסטן. בשנים האחרונות הם שבים לקרים. את השכונות שלהם קל לזהות, שכן הן מרוכזות בשולי כל עיר גדולה.

 

חזור למעלה
בחצ'סאראי

 

המזרקה של פושקין

 

כדי להכיר משהו מההיסטוריה המפוארת שלהם חובה לבקר בבחצ'סאראי, שם נמצא ארמון טטארי יפהפה. על המזרקה הנוטפת מים כתב פושקין את השורות הידועות, המתחילות ב"מזרקה של אהבה, מזרקה של חיים".לא רחוק מבחצ'סאראי תגלו שני אתרים מרשימים. הראשון הוא מנזר המערות של אוספנסקי, הבנוי מאוסף מערות נזירים חצובות בדופן קניון, במקום בו התגלתה על פי המסורת מרים לרועה צאן. היום עדיין חיים שם 14 נזירים.

 

מי שימשיך במעלה הקניון יגיע, אחרי הליכה של שעה, לאתר המרשים ביותר בקרים - עיר המערות שופוט קאלה, ששימשה ביזנטים וטטארים והפכה להיות מזוהה יותר מכל עם הקראים, קהילה שהולכת ונעלמת במזרח-אירופה.

 

הכינוי 'קראים', מהשורש העברי 'ק.ר.א', מצביע על זיקתם למקרא. הם מכירים רק בתורה שבכתב ואינם מקבלים את התורה שבעל-פה. ההנחה המקובלת גורסת שהמקור האתני שלהם הוא בכת יהודית מהמאה השמינית לספירה, שנוסדה בבבל על ידי ענן בן-דוד. יתכן שכבר בימי הביניים התערבבו קראים עם שבטים טורקיים, או ששבטים טורקיים קיבלו עליהם את הקראיות בערך במאה ה-12, בדומה לכוזרים.

 

הקראים חיו כאן מאות שנים. אחד האחרונים בהם היה הרופא והמלומד אברהם פירקוביץ', שכתב רבות על בני קהילתו. ביתו עדיין מתנוסס בראש המצוק, לצד שני בתי-כנסת קראיים.

 

חזור למעלה
החוף הדרום מזרחי

 

ציורי ים מדהימים 

 

הדרך לאורך החוף, לעבר הצד הדרומי-מזרחי של קרים, היא אחת היפות ביותר בעיני, לא פחות יפה מהדרך לאורך החוף הצרפתי, ובוודאי פחות עמוסה בתיירים ומלונות. סודאק היא מצודה איטלקית מרשימה שבנו בני גנואה, קוקטבל היא עיר נופש שכוחת-אל על חוף מדהים, ובפאודוסיה הזמן עצר מלכת: ים, טיילת, מסילת ברזל ובתים מהמאות 18 ו-19. הגעתי לפאודוסיה רק בשביל לראות את ציורי הים המדהימים של הצייר איבסובסקי, שמעטים היטיבו לצייר ים וגלים כמוהו. התאורה היתה אומנם דלוחה ועלובה, ולא עשתה חסד לצייר שעשה הכל למען עיר מגוריו, אבל היה מענג בכל זאת.

 

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יגאל צור
מנזר המערות של אוספנסקי. חפשו את שרידי הקראים
צילום: יגאל צור
צילום: יגאל צור
ארמון ליוואדיה. מפגש המנהיגים
צילום: יגאל צור
צילום: יגאל צור
סבטופול. צוללות מדגמנות
צילום: יגאל צור
מומלצים