שתף קטע נבחר

צבעים בשמים

למרות שהבקרים בתקופה זו קרים מאוד, הימצאותם של עננים בשמים מעלה את הסיכויים למראות בלתי שגרתיים בצבעוניות שלהם. מסגול לאדום - איך בדיוק מתרחש הפלא הזה?

 
קשת בענן מעל כביש

 

אחר הצהרים, בין גשם לשמש, הופיעה קשת ענקית על כביש חמש. הכניסה לתל-אביב נראתה כמבואה חגיגית לעולם קסום ולא פחות יפה ממנה - הנסיעה אל תוך הקשת לכיוון ראש העין. עניין של מזל ומקריות - לראות קשת עזת צבעים וגם, שמקום חיבורה לקרקע יהיה מעניין.

 

בפעם הקודמת יצאתי לגליל ליומיים בשיא החורף, מתוך תקווה לראות קשת במקום יפה. פגשתי אותה מעל האלה האטלנטית, עגולת הנוף, שעמדה בשלכת בצומת נבי יושע .

  


האלה בנבי יושע
 

השבוע היו השמים צבעוניים באופן מיוחד. קשתות רגילות וכפולות, שקיעות וזריחות בצבעים שמחממים את הלב, ושובים את העין. הקשת נוצרת כאשר קרני השמש עוברות דרך טיפות הגשם, ואלו – כמו במנסרה מזכוכית – גורמות להפרדת אורכי הגל המרכיבים את הצבע הלבן. כתוצאה מכך הקרינה הנראית מעבר למסך הגשם מסתדרת כ"קשת של צבעים", מאורך הגל הקצר ביותר הנראה לעין - הוא הצבע הסגול - ועד לאורך הגל הארוך – הוא הצבע האדום.

 
זריחה בערד
 

אף שהבקרים בתקופה זו קרים מאוד, הימצאותם של עננים בשמים מעלה את הסיכויים למראות בלתי שגרתיים בצבעוניותם. אני נוסעת לערד, והולכת לפנות בוקר למצפור הפונה מזרחה. קור נוראי, יובש חודר לעצמות. השמים כהים מאוד, אני רואה מעט כוכבים וזה משמח, כי זה אומר שהשמים מכוסים בעננים. אני מחכה לראות איזה קשר יווצר בין העננים לאור ולנוף, באור ראשון לפני הזריחה.

 
אנדרטה בערד
 

לאט לאט השמים השחורים נפרמים ותשומת הלב מופנית אל השמים המתבהרים במזרח. ניתן עכשיו להבחין בעננים השטים במהירות צפונה. ענן כבד יושב על הרי מואב והוא יחסום את זריחת השמש על האופק. אני ממתינה ומצפה לרגע שבו יצאו (אולי) קרני השמש מבין העננים. בינתיים אני משנה את מיקומי על הגבעה ונעמדת ממערב לפסל המזבח של תומרקין, וכעבור דקות יוצרת את "המזבח לשמש".


בקר בהרי אילת

אחרי שספגתי את הצבע, בקשתי הסבר מדעי לתופעת צבעי השקיעה והזריחה מידידי הלל גלזמן , מרשות הטבע והגנים: "כאשר השמש נמצאת נמוך מעל האופק (בשקיעה ובזריחה) – קרני האור עושים מסלול ארוך יותר דרך האטמוספרה עד לעיננו לעומת שעות הצהרים.

 

במצב זה החלקיקים שבאוויר, כמו האבק והמים, קולטים חלק ניכר של אורכי הגל הקצרים שבאור הלבן, ואילו אורכי הגל הארוכים – הנראים כאדום וגווניו - ממשיכים בדרכם, פוגעים בעננים הבינוניים והגבוהים, וצובעים לעיננו את השמים בצבעי השקיעה והזריחה הנפלאים. כאשר אין עננים בשמים - התופעה אמנם קיימת, אך בצורה חלשה מאוד ומעל האופק בלבד".

 

שי גינות היא צלמת, מנחת סדנאות התבוננות וצילום, ומחברת סדרת הספרים 'לגעת באור', 'מקום בלב - ירושלים' ו'חופשית ברוח'. לאתר הבית שלה לחצו כאן

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שקיעה בירושלים
צילום: שי גינות
מומלצים