שתף קטע נבחר
צילום: גילי סופר

טיולי רכבת: 4 דקות מן הכרך הסואן

והפעם: תל אביב. אוכל מהיר ותצפית מרהיבה היישר מתחנת עזריאלי, מוזיאונים ולונה פארק - מתחנת האוניברסיטה, אבל גולת הכותרת: הירוק-הירוק הזה בפארק הירקון. כתבה נוספת בסדרה

כמעט אין גבול לאפשרויות הטיול בעיר העברית הראשונה, ישנם אפילו כאלה שמצליחים להעביר בה חיים שלמים. אלא אם הליכה של שעה היא עניין של מה בכך, רוב רובם של מוקדי המשיכה של העיר אינם במרחק הליכה מתחנות הרכבת של העיר. בתל אביב 4 תחנות רכבת: הגנה, השלום, מרכז, והאוניברסיטה. אף לא אחת במרכז העיר - כולן על ציר איילון (הכביש, לא הנחל) בו נוסעת הרכבת. אי שם בין בוא המשיח לבין חתימת הסכמי השלום תהיה גם רכבת קלה שתוביל את הנכנסים לעיר על פני המסילות ללב הכרך.

 

ייחודה של תחנת 'תל אביב השלום', הוא בכך שהיא צמודה למרכז עזריאלי. המדרגות הנעות מן הרציפים מובילות היישר לתוך הקניון המפורסם שמעליו ניצב זוג המגדלים בני 50 הקומות, שבראשם המצפה. כפי שכתב אחד הגולשים בתגובה לכתבה הראשונה בסדרה: "נסעתי כך עם בני (6) מבית שמש לקניון עזריאלי. שם בילינו במשחקיה, במקדונלד, בחנות צעצועים, בסרט התלת מימדי והעיקר - בתצפית המקסימה מן הגג הגבוה ביותר בתל אביב- משגע! בזכות הקרבה לתחנת הרכבת, (דקות) היינו עד אחה"צ בחזרה ובנוחיות בבית, ולמרות הגשם - גם בלי להירטב - כי המעבר מהתחנה לקניון מקורה. וואלה שווה!".

 

מי שמזון מהיר אינו סוג הבילוי המועדף עליו, יכול לרדת בתחנת האוניברסיטה. במרחק הליכה מהתחנה ניתן למצוא לא מעט מקומות בהם אפשר לבלות חצי יום או וגם יום שלם בלי בעיה: מוזיאון הארץ, בית התפוצות, מוזיאון הפלמ"ח (לבני 6 ומעלה), וכמובן - הלונה פארק של תל אביב. ישנה גם אפשרות לפנות לכיוון הירקון ולטייל כחצי יום בלי להכניס את היד לארנק.

 

נהר הירקון, שלפני שהתחילו להשקות במימיו את הנגב באמצע שנות ה-50 היה השני בגודלו בארץ (אחרי הירדן) נחלק כיום לשלושה חלקים. בחלקו העליון של הנחל, הירקון הנקי, מוזרמים כיום 200 מ"ק בכל שעה – כאחוז אחד מהזרימה הטבעית. הקטע השני מתחיל במפגש של הירקון עם נחל קנה אליו מוזרמים שפכים ברמות שונות של טיהור ממתקני טיהור השפכים בשרון. על פי תוכנית 'גאולת הירקון', שאושרה בתחילת השנה, כאשר מי הקולחין יטוהרו לרמה מספקת, יזרמו לאורך הקטע השני של הנחל עוד כ-1200 קוב בשעה ויישאבו באתר שבע טחנות להשקיה. הקטע השלישי, הירקון המלוח, מתחיל משבע טחנות ומגיע לשפך הנהר בערוץ החפור, שם בעצם חודרים מי ים לאפיק הנחל.

 

חגיגה של עופות על פני המים 

 

יוצאים מתחנת הרכבת, עוברים את שדרות רוקח, והנה אנחנו בתוך הירוק-הירוק הזה. פארק הירקון ירוק מאוד לא רק בחורף, גם בקיץ יש בו מדשאות מלוא העין ועצים רבים הנותנים צל. ממשיכים ישר אל תוך הפארק. בסופי השבוע, בעיקר באביב ובסתיו, עמוס המקום בבני ישראל היוצאים מבתי הקומות שלהם בחפשם אחר פיסת דשא להציב עליה את הגריל המשמש לצליית חיות שכבר לא כל כך חיות. בימות החול של החורף המקום ריק כמעט מאדם, פסטורלי ממש. רק פה ושם, רוכבי אופניים, חובבי גלגיליות, ושאר אצנים וטיפוסים ספורטיביים. פה ושם גם זוג המוצא מפלט רומנטי.

 

כל מי שטייל קצת בעולם ושאל 'איך מגיעים' יודע שהמשפט "אתה לא יכול לפספס את זה" הוא מתכון כמעט בטוח לאיבוד הדרך, ובכל זאת, אם ממשיכים דרומה לתוך הפארק, לכיוון אמפי ווהל, אי אפשר לפספס את הנחל שמכאן ועד אצטדיון רמת גן אפשר לעבור רק בסכר שבע טחנות.

 

באתר 'שבע טחנות' נחשפה טחנת הקמח המערבית מבין חמש טחנות הקמח, שנבנו לאורך הירקון בתקופה העותומאנית. בגדול מבין 3 בנייני הטחנה באתר היה מכלול בן 7 זוגות של אבני רחיים ומכאן שמו. המכלול הוקם במאה ה-19 על גבי שרידים קדומים יותר ופעל עד שנת תרפ"ו. לאחרונה נשלמו במקום העבודות שביצע המשרד לאיכות הסביבה בהשקעה של כ- 3.5 מליון שקל: חשיפת הטחנה וחיזוק אבניה למען לא יתמוטטו. בתכנון גם פרויקט הדגמה חינוכי לבניית בריכות מים לטיהור ביולוגי של מים באמצעות צמחייה.

 

לדברי מנכ"ל רשות נחל הירקון, דוד פרגמנט, העובדה שכיום ניתן לראות במקום ציפורים הניזונות מדגים בלבד, דוגמת שלדג גמדי או פרפור עקוד, מעידה על חזרת הדגים למי הירקון. גם הקורמורנים שמתקבצים על ראשי האקליפטוסים מעל הסכר, הם זללני דגים ידועים ויש לקוות שהם יודעים מה הם עושים כאן.

 

בעיקר בשעות אחר הצהרים יש כאן חגיגה של עופות על פני המים, של שאר ציפורים בצמרות העצים, וגם חוגלות מתרוצצות על העשב הירוק, שבין שולחנות הקק"ל בעברו השני של הנחל. לא רק הברווזייה הרגילה: אנפות וקורמורינים, סיקסקים ושחפים, פה ושם ביצנית או חופמי על הגדה הבוצית, עגור מזדמן הצווח ככרוכיה, וגם תוכים, דררות ירוקות הקוראות בקולי קולות בצמרות העצים ועפות מכאן לשם וחזרה בקבוצות קטנות.

 

זה לא ממרכזי הצפרות שנמצאים על ציר הנדידה, אבל אם יש לכם אחד, בהחלט שווה לסחוב את מגדיר הציפורים אתכם. בסמוך נמצא האגם המלאכותי הגדול, בו אפשר (אם חייבים להוציא כמה שקלים על משהו) לשכור סירה ולשוט קמעה על המים השוקטים.

 

הבית על העץ

 

מעברו השני של הנחל נמצא יער 'ראש ציפור', יער בן 500 דונם בו הוכשרו לפני חודשים אחדים מסלול ריצה ומסלול אופניים מוסדרים ומשולטים (מצפור, שילוט) והכי חשוב לילדים - גן הרפתקאות. השם "ראש ציפור" ניתן ליער בשל צורתו: במבט אווירי מתקבל במפגש נחל הירקון עם נתיב האיילון התוחמים את הפארק, מראה של ראש ציפור.

 

שלא כמו בחלקים נרחבים של פארק הירקון, כאן אין מדשאות אלא יער ובו מתקנים בין עצי האיקליפטוס והסייסם הודי, עץ שדרות דוחה באופן מיוחד. רחבת התצפית שהוכשרה, המצפור, נכבשה על גבעה מלאכותית שהוקמה במקום משאריות עפר, ואפשר להעפיל לפסגתו גם בשביל האופניים.

 

מצפור אחר שהיה במקום, ליתר דיוק מה שילדי האזור קוראים לו בוודאי 'הבית על העץ', כבר לא שלם כפי שהיה לפני שלושה חודשים – אולי בגלל בדלי הסיגריות ושאר ירקות שנמצאו שם למעלה, או שמא במסגרת ריב חבורות הילדים – נעקרו חלק מקירותיו, ומאמץ הטיפוס כבר לא כל כך כדאי.

 

בסמוך נמצא האתר הארכיאולוגי תל גריסה – בו שרידי ישובים קדומים, מ-2,000 לפנה"ס ועד המאה ה-12. בחפירות שנעשו במקום נתגלו שרידי מערכות ביצורים של עיר כנענית, ארמונות ומפעל מים, שמה שניתן לראות ממנו בקלות היא הבאר – פיר עגול בקוטר של כ-6 מטרים שנחצב בסלע הרך. מסביב לפיר גדר חלודה משהו – להציץ בזהירות מרבית. גבעת הכורכר נקראת גם גבעת נפוליאון – על שום שבעת מצור נפוליאון על יפו הוקמה בתל ובסביבתו חסימה.

 

במדרון המזרחי של התל פורחים בסוף הקיץ חצבים רבים, שעתה נותרו על עמודיהם פירות. מעברו השני של הכביש נמצא שיכון ותיקים של רמת גן. אם היה היגיון תחבורתי בארץ - אפשר היה לחזור מכאן לתחנת הרכבת ולהמשיך לאחת התחנות האחרות בעיר, אבל - אלא אם אתם בגפכם - להגיע לתחנת תל אביב מרכז או השלום, יהיה יותר זול במונית מאשר ברכבת, שהנסיעה בה עולה 5.5 שקלים לאדם בעבור 4 דקות נסיעה.

 

בפארק הירקון יש עוד הרבה מה לראות ולעשות: גן הסלעים, הגן הטרופי, הצפארי, ובקיץ גם המימדיון. מעדיפי הלכת יכולים לצאת למסלול טיול בן כחמישה קילומטרים לאורך הנחל עד ל-10 טחנות – טחנת הקמח הגדולה והמרשימה ביותר לאורך הירקון, הנמצאת מאחורי הדר יוסף ולהמשיך משם לתחנת הרכבת של בני ברק, הנמצאת מול קניון איילון. אפשר גם לטייל לכיוון שפך הירקון עד לצפון תל אביב-פינת הים, ומשם להמשיך אל לב הכרך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפנות לכיוון הירקון ולטייל בלי להכניס את היד לארנק. תחנת האוניברסיטה
צילום: גילי סופר
לא רק הברווזיה הרגילה. ביצנית
צילום: גילי סופר
מתרוצצות על העשב הירוק. חוגלות
צילום: גילי סופר
חגיגה של עופות מים. שחפים
צילום: גילי סופר
מומלצים